E-A-T: Nedir, Ne Değildir, Neden Önemlidir?
Arama motoru sektörüne yeni olmadığınızı varsayarak E-A-T hakkında kulağınıza ufak tefek bilgilerin geldiğini düşünüyorum. Her ne kadar bu konsept 2014 yılından beri hayatımızın bir parçası olsa da özellikle son zamanlarda SEO’nun en önemli elementlerinden biri haline geldi. Bununla birlikte E-A-T, maalesef sektör uzmanları için bile arama motoru optimizasyonunun en kafa karıştırıcı konseptlerinden biri niteliğini de taşıyabiliyor. Peki E-A-T nedir? SEO için E-A-T ne anlama geliyor? E-A-T skorunu geliştirmek için ne yapmalı? Bu yazımda size E-A-T’nin tam olarak ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve SEO çabalarınızı nasıl etkilediğini anlatacağım.
E-A-T Nedir, Ne Anlama Gelir?
E-A-T temel olarak Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerini ifade ediyor; yani Türkçeleştirilmiş hali ile Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik. Bu konsept aslen Google’ın Search Quality Rater rehberinden geliyor ve Ağustos 2018’de gelen Medic güncellemesi sonrası önem kazanmaya başlıyor. E-A-T’yi temel olarak Google’ın bir sayfanın kalitesini ölçmek için kullandığı genel bir metrik olarak tanımlayabiliriz.
Tahmin edebileceğiniz gibi sayfanın kalitesi, Google’ın organik arama sonuçları sıralamasında oldukça kritik bir rol oynuyor. Bu bahsettiğim rehberde Google, bir sayfanın kalitesini belirleyen en önemli faktörleri şu şekilde sıralıyor:
- Sayfanın amacı
- Uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik
- Ana içeriğin kalitesi ve miktarı
- Web sitesi hakkında bilgi
- Sayfanın itibarı
Bütün bunların eşit derecede önemli olduğunu varsayarsak bir sayfanın daha fazla uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik sergiliyor olması, onun daha yüksek sıralarda belirmesini yardımcı oluyor demek mümkün.
Google E-A-T’yi Nasıl ve Neye Göre Belirler?
E-A-T, Google’ın temel güncelleştirilmelerinin listelendiği arşivinde U-Y-G, yani Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik olarak tercüme ediliyor. Bu üç kelime de bir işletmenin, sektör ya da niş her ne olursa olsun, alanında lider olarak kabul edilebilmesi için gereken ölçütleri sembolize ediyor. Google, bu her üç metriği de bir web sitesinin ve URL bazında içeriklerinin uzmanlığını, otoritesini ve güvenilirliğini değerlendirmek için kullanıyor.
Expertise (Uzmanlık)
Temel anlam olarak baktığımızda uzmanlık, “belli bir alanda uzman yetkinlik ve bilgi” olarak tanımlanıyor. Derin bilgiye sahip olduğunuz bir ürün ya da hizmet sunuyorsanız, alanınızda “uzman” olarak kabul edilirsiniz – özellikle de bu bilginizin rakiplerinizle eşdeğer ya da daha yüksek seviyede olduğunu kanıtlayabilirseniz. Rakiplerinizle birlikte bulunduğunuz aynı ortamda her bir tüketicinize bireysel olarak bilginizin ne kadar derin olduğunu göstermek için öngörülerinizin gücü ve derinliği en ayırt edici özelliğiniz oluyor. Kısacası bir konu hakkında yanınızda duran kişiden daha fazla bilginiz varsa, bu sizi net bir şekilde ondan ayırt edebiliyor. Konu her ne olursa olsun, uzmanlık seviyenizi bir başka kişiden daha iyi sergilerseniz, o işin uzmanı olarak seçilirsiniz. Web siteniz de tam olarak bu tetkiklerden geçiyor. Siteniz ve sayfalarınız, diğer web sitelerinden farklı ve daha üstün bilgi sergileyip sergilemediğine göre değerlendiriliyor ve bu veriler, Google’ın algoritmaları için kritik bir rol oynuyor.
Authoritativeness (Yetkinlik)
Buna benzer olarak yetkinlik ya da farklı bir ifade ile otorite, “güvenilir ve doğru olduğuna inanılabilir bir kişi” – ya da bizim durumumuzda web sitesi – olarak tanımlanıyor.
Her ne kadar “uzmanlık” bir bilginin ya da becerinin ölçütü olsa da yetkinlik aslında markanızın ya da web sitenizin bu bilgiyi ne kadar iyi kullanabildiğini değerlendiren bir metrik olarak farklılaşıyor.
Bir yemekle ilgili sorunuz olduğu zaman gastronomiye ilgi duyan bir arkadaşınıza yönelirsiniz. Yeni dairenizde duvar dekoru için ilhama ihtiyacınız varsa DIY tutkunu bir arkadaşınız sizin için en uygun çözümü getirebilir. Tıpkı bunlar gibi insanlar da internette arama yaparken alanında “otorite” olan web sitelerini önceliklendirmeyi yeğlerler. Bu sitelerin uzmanlık alanına güven duymakla kalmaz, aynı zamanda onların söz konusu sorgu ile ilgili gidilecek en doğru sayfa olduğundan da emin olmak isterler.
Google da tüm bu doneleri baz alarak web sitenizi ve içeriğinizi ince eleyip sık dokuyor ve sadece uzman elinden yazılmış içerikler bulmakla kalmıyor, aynı zamanda sayfalarınızın maksimum derecede yetkin olmasını da arzu ediyor.
Trustworthiness (Güvenilirlik)
“Dürüst ve gerçekçi olmak üzere bel bağlanabilen” anlamına gelen güvenilir, arama motoru optimizasyonu dünyasında da benzer bir anlama bürünüyor. Burada Google, markanızın, web sitenizin ve içeriğinizin ne kadar kredibilitesi olduğuna dikkat ediyor.
Sayısız içerik üretip onu yayınlamak da bir seçenek olmasına rağmen bu içeriğin güvenilir olabilmesini sağlamak bambaşka bir konu. Eğer biri size gerçek olamayacak kadar cazip bir teklif sunarsa, ister istemez bu teklifi yapan kişiye olan güveninizi yitirmeye başlarsınız. Örneğin ben size yüzde 75 indirimle Bahamalara bir çift uçak bileti teklifinde bulunsam, kesinlikle işin içinde bir bit yeniği olduğunu düşünürsünüz. Bunu düşünmekte haklısınız da çünkü bu teklif, gerçekten de doğru olamayacak kadar uçuk. Bu nedenle de sadece teklife olan inancınızı değil, bana olan güveninizi de kaybedersiniz. Kaybedilen güvenin ise geri getirilemeyeceğini söylememe gerek yok.
Google şimdilerde her zaman yaptığı gibi bir sitenin güvenilirliğini sitenin başka domainler üzerinden aldığı backlinkleri baz alarak ölçümlüyor. Domainden gelen linkin güvenilirliği ne kadar yüksekse, linklenen domaine de o kadar güven yüklüyor. İşin aslı Google, son 5 ila 10 yıl arasında gerçekleştirdiği algoritmaları ciddi oranda geliştirerek bugün gerçek bir bireyin bir şeye güvenmek için baz alacağı kriterleri neredeyse birebir aynı şekilde kullanıyor.
E-A-T Neden Önemlidir?
E-A-T elbette ki tüm sorgular için oldukça önemlidir; ancak bazı sorgular için önemi daha da artar.
Eğer sevimli kedi fotoğrafları için arama yapıyorsanız büyük bir ihtimalle E-A-T kriterleri o kadar da önemli olmayacaktır. Konu sübjektif olmakla birlikte arama sonuçlarında sevimli olmayan bir kediye rastlamanız o kadar da mühim değildir. Hamilelik döneminde doğru aspirin dozuna dair bir arama yapıyorsanız ise işler değişir. Bu durumda oldukça kritik bir rol oynayan E-A-T faktörü, Google’ın burada alanında uzman, yetkin ve güvenilir kaynakları size sunmasına yardımcı olur. Aranan bilginin doğasına bakıldığında yanlış ya da eksik bilgi bu noktada yaşamı tehdit eden bir düzeye dahi ulaşabilir.
E-A-T aynı zamanda “Kredi skoru nasıl arttırılır?” gibi sorgular için de çok önemlidir. Burada kendinden dahi habersiz ve yetkinliği bulunmayan biri tarafından verilen aldatıcı bilgilerin yasal olarak geçerli olma olasılığı oldukça düşüktür. Google bu tarz sayfalara YMYL, yani Your Money or Your Life ismini verir. Kişinin gelecekteki mutluluğunu, sağlığını, finansal stabilitesini ve güvenliğini etkileyebilme potansiyeline sahip olan bu sayfaların da E-A-T kuralları dahilinde yer alıyor olması oldukça önemlidir. Şimdi gelin YMYL kavramına biraz daha yakından bakalım.
E-A-T ile Birlikte Anılan Bir Kavram: YMYL
“Your Money or Your Life”, yani kaba tabirle “Ya Paranı Ya Canını” olarak tercüme edebileceğimiz bu kavram, gerçek anlamda hayatımıza mal olabilecek içerikler içeren sayfaları ifade eder. Kişinin iyiliği, sağlığı, finansal durumu ve güvenliği üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek olan bu tip sayfalar üzerinde daha detaylı düşündüğünüz zaman aslında online alışveriş yaptırmak için kredi kartı bilgilerini isteyen sitelerin bile birer YMYL sitesi olduğunu söylemek mümkün. Çoğunlukla YMYL olarak nitelendirilen site tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Haber ve güncel olaylar
- Toplum, hukuk ve devlet
- Finans
- Alışveriş ve e-ticaret
- Sağlık ve güvenlik
- Kişi grupları
Google’ın bu tarz siteleri YMYL olarak nitelendirmesinin altında yatan temel sebep, her birinin çok daha dikkatli bakılmasına ve incelenmesine ihtiyaç duyuyor olması. Bu web sitelerindeki içerikler doğrudan kişilerin hayatlarına etkide bulunabildikleri için ekstra dikkatli bir biçimde araştırılmaları ve denetlenmeleri gerekiyor. Yalan haberlerin, yanlış bilgilendirmelerin ve ciddi bir bilgi kirliliğinin kol gezdiği online dünyada güvenilir içeriğe rastlamak oldukça güç hale geliyor. Özellikle COVID-19 döneminde Google’ın, virüs hakkında yanlış ve/veya eksik bilgilerin arama sonuçlarında çıkmaması için ekstra çaba gösterdiği biliniyor.
Bunu yapabilmek için Google bir sitenin ne kadar güvenilir olduğunu tespit etmeye yarayan birden fazla sinyale ve işarete başvuruyor. Bununla birlikte arama motorunun kendi içerisinde de kendini “uzman” olarak nitelendiren sitelerin ve web sayfalarının uzmanlığını ve yetkinliğini sorgulayan birden fazla sistemi bulunuyor. Tüm bunlar bir araya gelerek Google’a hangi sitenin daha yüksek sonuçlarda yer almayı hak ettiğine, hangi sitenin ise halının altına süpürülmesi gerektiğine dair ipuçları veriyor.
Milyon Dolarlık Soru: E-A-T Bir Sıralama Faktörü Müdür?
Ölçümlenebilir metrikler söz konusu olduğunda E-A-T’nin doğrudan bir Google sıralama faktörü olduğunu söylemek mümkün değil. Bununla birlikte Google’ın bir sayfanın uzmanlığını, yetkinliğini ve güvenilirliğini test ettiği ve sıralama faktörü olarak kullandığı başka sinyaller de elbette var.
Şubat 2019 tarihinde Google, “Google Bilgi Kirliliği ile Nasıl Mücadele Ediyor?” isimli bir makale yayınlayarak E-A-T’nin sıralama sonuçlarındaki öneminden bahsetmişti. Arama motoru ayrıca en güncel Search Quality Rater rehberinde E-A-T’ye toplam 137 kere değinmiş. Bu veriler ışığında her ne kadar doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da E-A-T’nin genel olarak organik trafiğinizi etkileyen ciddi bir metrik olduğunu söylemek, çok da yanlış olmaz.
E-A-T Nasıl Geliştirilir?
Tahmin edebileceğiniz üzere E-A-T oldukça soyut bir kavram olmakla birlikte E-A-T skorunuzu iyileştirmek için ne yapmanız ya da ne yapmamanız gerektiğine dair somut bir rehber de bulunmuyor. E-A-T, algoritmaların bağımsız bir istatistiksel parçası olmaktan çok, Google’ın sizi daha iyi idrak edebilmek ve anlayabilmek için kullandığı sinyaller bütününü ifade ediyor. Elbette her sitenin E-A-T hakkında endişelenmesine gerek yok, ancak yukarıda bahsettiğim YMYL sitelerinden birine sahipseniz, E-A-T skorunuzu geliştirmek için alabileceğiniz birden fazla aksiyon bulunuyor. Eğer gerçekten alanınızda bir uzman olarak gözükmek istiyorsanız, bunun için çaba göstermeniz ve istediğiniz noktaya doğru yavaşa ve sabırla ilerlemeniz gerekiyor. E-A-T skorunuzu iyileştirmek ve geliştirmek için yapabileceklerinizi şu şekilde sıralamak mümkün:
- Wikipedia’da kendinizden bahsettirin
- Google’ın “knowledge graph” grafiğinde yer alın
- Güvenilir uzmanlardan daha fazla mention alın
- Yüksek değerli sitelerden link alın
- Geçerliliği kanıtlanmış gazete veya haber sayfalarında boy gösterin
- Yüksek kaliteli geri bildirimler ayarlayın
- Konu uzmanlarının içeriğinizi denetlemesine izin verin
- İçeriğinizin kalitesini arttırın
- İçeriklerinizin fazlaca satış-odaklı olmasından kaçının
- Araştırma ve makale tarzı özgün içerikler hazırlayın
- Hakkımızda sayfanızı iyileştirin
- UX ve CTA alanlarınızdaki bozuklukları düzeltin
- Reklamlarınızı daima kontrol altında tutun
Kısacası holistik anlamda SEO uyguladığınız zaman daha güvenilir ve daha saygın bir konuma gelerek E-A-T skorunuzu istenen seviyelere getirmeniz mümkün.
E-A-T’yi Anlamaya Çalışırken…
E-A-T’nin en temel ve basit haliyle gerçeği hayal ürününden ayırt edebilmek için kullanılan bir ölçüt bütünü olduğunu söylemek mümkün. Uzmanlık, güvenilirlik ve yetkinlik üzerine kurulu olan bu konsept, içeriğinizin ve web sitenizin kalitesini belirlemede kullanılan en kilit faktörler arasında yer alıyor. E-A-T’nin Google için neyin önemli olduğunu ve uzmanlık ile kalite kavramlarının ne ifade ettiğini anlama konusunda ilginç öngörüler sunan bir kavram olduğunu da belirtmekte fayda var. Her ne kadar E-A-T çerçevesindeki kuralları salt Google için uygulamadığınızı unutmak çok kolay olsa da, tüm bunları aslen kullanıcınızın yüksek kaliteli içerik, ürün ve hizmet hak ettiği için yaptığınızı hatırlamanız şart!