evergreen içerik

Evergreen İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Doğru planlanmış bir içerik stratejisinin size geri dönüşünün hedef kitlenizle aranızda artan etkileşim ve çekeceğiniz yüksek trafik olacağı aşikâr. Bu yaklaşımla web sitenizin yapısına, markanızın kimliğiyle amacına uygun binlerce içerik fikri bulabilir, bu fikirleri hayata geçirerek hedef kitlenize ulaşabilir ve bu aşamadan sonra insanların sizinle etkileşimde kalmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Peki bunca içerik çeşidi arasında size en çok faydayı sağlama potansiyeline sahip, zamana yenik düşmeyen, dolayısıyla da web siteniz içinde unutulup gitmeyecek bir içerik türü olduğunu biliyor muydunuz?

Gelin, isminin hakkını tam anlamıyla veren bu içeriklerin neler olduğuna ve doğru kullanıldıkları takdirde beraberinde getirdikleri artılara bir göz atalım.

Evergreen İçerik Nedir?

Evergreen içerik, üzerinden zaman geçse de önemini kaybetmeyen konularla ilgili yazılmış ve insanların her zaman için ulaşıp okumak isteyebileceği bilgileri barındıran bir içerik türüdür.

İsminin de belirttiği gibi “her zaman yeşil kalan” bu içerik, kalıcılıklarını eskimeyen konulardan oluşması ve sürekli okunmasından alır. Dolayısıyla üretiminin üzerinden geçen zaman ne kadar çok olsa bile zamandan bağımsız olarak güncelliğini yitirmez.

Evergreen içeriklerin uzun ömürlü olmaları, yer aldıkları web siteleri için birçok artıyı beraberinde getirir. Düzenli bir trafiğe sahip olmak, arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almak, web sitenizi ziyaret edenlere faydalı ve kaliteli içerik sunmak için yararlanabileceğiniz evergreen içerik aynı zamanda blog sayfanız için sürekli olarak yeni bir içerik hazırlamanıza gerek kalmadan da yüksek trafik çekmenize olanak sağlamaktadır. 

Neden Evergreen İçerik?

Güncelliğini yitirmeyen konulardan oluşan bu içeriklerin web sitenizde bulunması aynı zamanda içeriklerin yayınlanma tarihlerinden bağımsız olarak daima güncel kalan bir trafik akışı demektir. Temel bilgilerden oluşan ve cevaplarının zaman içinde genelde değişmediği konuları içeren içerikler oldukları için de markanıza uygun formatta evergreen içerik fikirleri bulmak oldukça kolaydır.

Evergreen içerik konuları SEO uyumlu hale getirilmeye de yatkın oldukları için site trafiğini artırmak ve arama motorlarında üst sıralarda yer almak açısından en uygun içeriklerden birisidir. Geniş kitlelere hitap eden ve insanların en çok merak edip araştırdığı konularla ilgili, SEO çerçevesinde oluşturulmuş içeriklerin insanlar tarafından hızlıca fark edilmesi kaçınılmazdır.

Evergreen içeriğe dahil olabilecek konular ve formatların sayıca çokluğu da web sitenizin hem içerik açısından zengin olmasına hem de bunu marka kimliğinizi yansıtabileceğiniz doğru içerikleri kolayca oluşturarak yapabilmenize olanak sağlar. Sitenizde yayınlayacağınız içerik ihtiyaçlarınızı “kalıcı” olan içerik konuları ve formatlarıyla oluşturmanız için evergreen içeriğe uygun olanlar içinden siteniz için doğru olanları seçmeniz yeterlidir.

Hangi İçerikler Evergreen İçerik’tir?

Evergreen içeriğin ne olduğunu anlayabilmek için bu içerik türüne uygun konuları üretebileceğiniz farklı formatların hangileri olduğu üzerinden geçmek de faydalı olacaktır.

Bir içeriğin evergreen olması için temel düzeyde bilgi aktarması, bu bilgilerin zamansız olması ve aktarılan konunun tamamıyla ilgili soruları yanıtlaması gerekmektedir. Dolayısıyla içeriğinizin hitap ettiği kitlenin o konu hakkında hiç bilgi sahibi olmadığını veya giriş seviyesinde bilgiye sahip olup daha fazlasını öğrenmek istediğini düşünerek içeriğinizi hazırlamalısınız.

Evergreen içerikle sitenizde sıkça aratılan konulara ve temel bilgilere yer vermeniz internette o konuyla ilgili binlerce kaynaktan sadece biri haline gelmenize yol açabilir. Hedef kitlenizin en çok ilgilendiği konular hakkında içerik ürettiğinizde diğer kaynaklar arasında fark edilmek ve ziyaretçilerinizi artırmak için içeriğinizi ilgi çekici bir hale sokmak da “kalıcı” bir içeriğe sahip olma adına önemlidir. İçeriğinizin daima güncel kalmasına katkı sağlayan içerik formatları içinde yer alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. “Nedir?” Sorusuna Cevap Veren Açıklama İçerikleri:

Evergreen içerikle özdeşleşmiş bu içerikler, hedef kitlenizin aklındaki soruları gidermeye birebir içerik formatıdır. Genel geçer konular hakkında değil aranma oranı yüksek konular hakkında olan bu içerikler sayesinde basit ama bir o kadar da etkili içerikler üreterek trafiğinizin sürekliliğini hedefleyebilirsiniz.

Bu içerik formatıyla, “B2B İçerik Pazarlaması Nedir?” veya “Kedi Kumu Nedir?” gibi içerikler üreterek insanlara her zaman ulaşabilecekleri bilgileri aktarmak mümkün.

2. Liste İçerikleri:

Liste içerikleri içerik formatları arasında okunma potansiyeli en fazla olan ve zaman içinde değişmeyen bilgileri kolayca aktarabileceğiniz bir formata sahip. “En’ler” listeleri bu içerik formatı içinde en sık karşılaşılanlar arasında yer alıyor. Konu hakkında yeni fikir sahibi olan birisi için maddeler halinde üretilmiş ve kolayca anlayabileceği bir dile sahip içerik sunmak evergreen içeriğin amacına uygun bir yöntemdir.

Liste içerikler sayesinde ele aldığınız konuya dair kapsamlı ve insanların ilgisini çekebilecek içerikler üretebilirsiniz. Bu formata örnek olması açısından “İçerik Bulutu Akademi’de 2020’da En Çok Okunan ve İzlenen 10 İçerik” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

3. Rehberler:

Rehber içerik formatı; sitenize, markanıza, ürün ve hizmetlerinize dair pek çok konu hakkında ziyaretçilerinizi bilgilendirerek açıklayıcı içeriklerinizi sunabileceğiniz bir başka evergreen içerik biçimidir. Kullanıcıların sık sık uğrayıp okuyabileceği temel konularla alakalı olan bu format, yol gösterici içerik karakteri taşıdığı için kalıcı içerik modellerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Bu modelle, sektörünüze dair önemli konular hakkında hazırlayacağınız rehberler oluşturarak sitenize gelen trafiği sürekli hale getirebilirsiniz. “Yerel SEO Rehberi: Yerel SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?” gibi bir başlıkla üreteceğiniz rehber içerikler ele aldığınız konuya dair geniş kapsamlı bilgiler verdiğiniz izlenimini ziyaretçilerinizin üzerinde hemen uyandıracaktır.

4. Öneri ve İpuçları İle İlgili İçerikler:

Akla gelebilecek birçok konu hakkındaki öneri veya ipuçlarınızı paylaşacağınız bu içerik kategorisi de konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin her an ulaşıp okuyabileceği bir formata sahiptir. Aynı zamanda ilgi çekici de olan bu içerikler sayesinde hem ziyaretçilerinize istedikleri bilgileri verebilir hem de farklı önerileriniz ve ipuçlarınızla akılda kalıcı olabilirsiniz.

Hedef kitlenizin yaşadıkları veya yaşayabilecekleri sorunları tespit ederek bunlara sunduğunuz çözümleri içeren içeriklerle trafiğinizi artırmanız çok olası. Buna örnek olarak içerik üreticilerinin yaşadıkları temel sorunlara değinen ve bunlara çözümler öneren aşağıdaki içeriğe göz atabilir ve bu içerik formatına dair bilgi sahibi olabilirsiniz: “İçerik Üreticilerinin En Sık Karşılaştığı Problemler ve Çözüm Önerileri.”

5. “Nasıl?” Sorusuna Cevap Veren İçerikler:

“Ne?” sorusundan sonra en sık sorulan sorulardan biri olan “Nasıl?” sorusuna cevap niteliğindeki içerikler, evergreen içerik söz konusu olduğunda yararlanabileceğiniz en faydalı örneklerden birisidir. Arama motoru aramalarının çok önemli bir kısmını oluşturan “Nasıl?” sorularına çözüm ürettiğiniz içerikler aracılığıyla sorunlarının spesifik cevapları için internete başvuran binlerce insanı sitenize düzenli bir şekilde çekmeniz mümkündür.

Bu içerik formatıyla uçsuz bucaksız bir konu havuzuna sahip olabilir ve uzmanı olduğunuz alanda ziyaretçilerinizin sorularına güvenilir bilgi sağlayabilirsiniz. “Marka Konumlandırma Stratejisi Nasıl Oluşturulur?” gibi bir içeriği, evergreen ve“Nasıl…?” temalı içerik modeline örnek olarak gösterebiliriz.

6. Tanıtıcı İçerikler: 

Herhangi bir ürününüzün veya hizmetinizin tanıtımını yaparak kolayca evergreen içeriğe sahip olabileceğiniz bu içerik formatı sayesinde marka bilinirliğinizi artırmış ve insanların aradıkları bilgilere kolayca ulaşmalarına katkıda bulunmuş olursunuz. Ziyaretçilerinizin sorularına birebir yanıt olan ürün ve hizmetlerinizi tanıtarak insanları markanızla her an etkileşime sokabilecek potansiyele sahip içerikler üretebilirsiniz. Bu içerikten de yola çıkabileceğiniz gibi tanıtıcı içerik modeli sayesinde yeni yayına aldığınız ürün veya hizmetinize dair bir duyuru yaparak hem o konuyla ilgilenen insanlara ulaşabilir hem de markanıza dair insanların bir fikir sahibi olmasını sağlayabilirsiniz: “İçerik Bulutu SEO Assistant Eklentimiz Yayında!”

Evergreen içeriğin başlıca özellikleri yukarıda bahsedilen içerik yapıları ve konularla özdeşleşmiş olduğundan dolayı bu içerik türünü anlayıp içerik pazarlaması stratejilerinizde kullanabilmek aynı zamanda bu formatları yakından tanıyıp size en uygun olanı uygulamaktan geçmektedir. Bunlardan başka daha birçok içerik formatına uyum sağlayabilen evergreen içerik kolayca kendi sitenizin yapısına ve markanıza uydurabileceğiniz bir akışkanlığa sahiptir. Yapmanız gereken yalnızca içinde bulunduğunuz zamana ve trendlere ait değil, her zaman için öğrenilmek istenen bilgileri fark edilmenizi sağlayacak formatlarda sunmak olacaktır. 

Okuma Önerisi: Satışlarınızı Artıracak Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır?

Hangi İçerikler Evergreen İçerik Olamaz?

Kalıcı içeriğin ne olduğunu ve neden kalıcı olduğunu anlamak için evergreen içeriğe dahil edilemeyecek içeriklerin hangileri olduğunu da anlamak gerekir. Sitenize yayınlandığı tarihten çok sonra bile yüksek trafik çekemeyecek, zamansız konular hakkında değil daha çok popüler ve sezonsal konular hakkında olan ve de değişmeyen bilgileri değil öznel görüşleri paylaşan içerikler evergreen içeriğin yapısına ve amacına uymamaktadır.

Aşağıdaki örnekteki gibi Google Trends üzerinden bir anahtar kelimenin dönemsel olarak aratılıp aratılmadığını görebilirsiniz.

evergreen olmayan içerikler

Dijital platformlarda evergreen olmayan içeriklere sıkça rastlamak mümkündür. Haberler, özel günler hakkında belli zamanlarda yayınlanan içerikler, dönemin popüler konuları hakkındaki içerikler ve öznel yorum ve düşüncelerden oluşanlar gibi hızlıca tüketilip bir süre sonra ilk etkisini yitirecek ya da düzenli bir şekilde okunmayacak bu içerikler evergreen içerik kapsamında bulunmamaktadır. Bu içeriklerle daha çok anlık ve dönemsel olarak ziyaretçi çekmek hedeflendiği için çok daha sık içerik üretimi ve güncelleme gerektiren bir duruma sebep olurlar. Dolayısıyla evergreen içerik ile gelen sürecin tam zıttı bir tabloyu yaratmış olurlar.

Evergreen İçerik Nasıl Hazırlanır?

Etkili bir evergreen içerik hazırlamak için yapmanız gerekenler yalnızca her zaman kalıcı olabilecek bir konuyu uygun bir formatta sunarak içeriği tamamlamaktan ibaret değildir. Bunu yaparken aynı zamanda hedef kitlenizi iyi tanımış bir şekilde ilerlemeniz ve markanızın sektördeki konumunu da düşünerek hareket etmeniz gerekir.

Öncelikle içeriğinizin yapısı herkese hitap edecek şekilde hazırlanmalı, konunuz hakkında fikir sahibi olmak isteyen insanların en iyi şekilde anlayabileceği biçimde  oluşturulmalıdır. Bu nedenle sade, tanımların sıkça kullanıldığı, örneklerle zenginleştirilmiş ve yukarıda bahsedilen formatlara özgü özellikleri taşıyan içerikler kalıcı olmak için uygun içeriklerdir. Yayınladığınız en eski içeriklerden biri olsa bile sık sık ziyaret edilecek olan içeriğinize hedef kitlenizin her an ulaşabileceğini düşünerek anlaşılır olmayı en önemli kurallarınızdan biri yapmalısınız.

Anlaşılır ve sade bir yapının yanında içeriğinizin özgün ve güncel kalabilmesi de önemlidir. Evergreen içeriğin zamansız olması veya genel konular hakkında oluşturulması  gibi etkenler o içeriğin sıradan olmasına da yol açabilir. Bunun önüne geçebilmek için içeriği diğer benzer içeriklerden farklı bir yere koyacak detaylara yer vermek gerekir. Markanızla ilgili vereceğiniz detaylar, daha önce kullanılmamış örnekler ve konuyu yaratıcı formatlarda aktarmak gibi değişikliklerle içeriğinizin daha çok ilgi çekmesini sağlayabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra, içeriğinizin hazırlanıp yayınlandıktan sonra bir daha hiç değişmemesi gerektiğini düşünmek de doğru olmaz. Çok temel bir konu hakkında içerik üretmiş olsanız bile o konuya dair gelişen veya eskisi gibi olmayan bazı durumlar da söz konusu olabilir. Hatta bazı içerik formatları her ne kadar evergreen içerik için çok uygun olsa da güncellenmeyi gerektirmektedir. Mesela “Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler” başlığı altında bir içerik üretmiş olduğunuzu varsayarsak bu içerikte yer alan bilgilerin zamanla değişebileceğini de göz önünde bulundurmanız, gerekirse de güncellemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Son olarak içeriğinizin yapısını evergreen olacak şekilde hazırlarken hedef kitlenizle markanız arasındaki ilişkiyi de unutmamanız gerekir. İnsanlara sunduğunuz evergreen içeriklerin bir amacı olduğunu ve karşılığında size bir getirisi olabileceğini unutmamalısınız. İçeriklerinizin etkili ve daha fazla insana ulaşabilir olmaları, sitenizi ziyaret eden insanların ne amaçla orada olduklarını ve en çok neyi merak ettiklerini bilerek içeriklerinizi hazırlamaktan geçmektedir. Böylece ziyaretçilerinizin profillerine hitap eden içeriklerle aradıkları cevapları vermiş; organik trafiğinizi artırırken doğru içerik stratejilerinizle markanızın tanınabilirliğini sağlamış olursunuz.

Siz de marka kimliğinize uygun evergreen içerik ihtiyacınızı karşılamak ve web sitenize düzenli trafik akışı sağlamak istiyorsanız bize ulaşın: https://icerikbulutu.com/

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat