keyword cannibalization

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

İçeriklerinizi benzer sorgular için optimize ederseniz, web siteniz bir süre sonra literatürde Keyword Cannibalization(Anahtar Kelime Yamyamlığı) olarak adlandırılan sorundan etkilenir.

En basit ifadeyle Keyword Cannibalization; Google’da sayfalarınızın birbirinin önüne geçmesi, bu sebepten ötürü sıralamalarınızın olması gerekenden daha kötü pozisyonda yer alması durumudur.

Özellikle siteniz büyüdüğünde, içeriklerinizin birbiriyle rekabet etmeye başlama olasılığı yüksektir. Bu noktada, anahtar kelime yamyamlığının tam olarak ne olduğuna, SEO için neden zararlı olabileceğine, bu sorunu nasıl belirleyebileceğinize ve nasıl optimize edebileceğinize gelin birlikte bakalım.

Keyword Cannibalization Nedir?

Keyword Cannibalization, sitenizdeki içeriklerin Google arama sonuçlarında aynı arama sorgusu için sıralama almasına ve birbirlerinin sıralamalarını düşürmesine(yemesine) neden olan genellikle içerik kaynaklı olan bir SEO sorunudur.

İçeriklerinizi benzer arama sorguları için optimize ederseniz, birbirlerinin daha iyi sıralama alma şansına mani olursunuz. Google, belirli sorgular için arama sonuçlarında aynı alan adına sahip sadece 1 ya da 2 sonuç gösterir. Yüksek otoriteye(seed source) sahip bir web siteniz varsa bu sonuç 3’e kadar çıkabilir.

Reklam Kampanyalarında Keyword Cannibalization Ne Anlama Gelir?

PPC reklamcılığında anahtar kelime yamyamlığı, aynı arama sorgusunu hedefleyen iki veya daha fazla kampanyanızın olması durumudur. Başka bir ifadeyle, aynı anahtar kelime için yarışan birden fazla reklamınızın olmasıdır.

Google ve diğer arama motorları, reklam sıralamasına göre en alakalı gördükleri reklamı otomatik olarak gösterir. Reklam sıralaması, maksimum tıklama başına maliyet (TBM) teklifinin reklam kalite puanıyla (reklam sıralaması = maks. TBM teklifi x kalite puanı) çarpılmasıyla hesaplanır. 

Aynı anahtar kelime için rekabet eden iki veya daha fazla ayrı reklamınız olduğunda bu sonuçlarınızı böler. Tıklama oranlarınız (TO), bağlantılarınız ve içeriğiniz birden çok reklama bölünür.

Bu bağlamda birden fazla reklamın arkasındaki amaç aynıysa(potansiyel müşterileri belirli bir açılış sayfasına yönlendirmek vb.), işte bu reklam kampanyanızda keyword cannibalization sorununu doğurur.

Bir anahtar kelimeyi paylaşan ancak farklı hedefleri olan farklı reklamlar yayınlarsanız, bu durum aynı sorun olarak değerlendirilmez.

Reklam Kampanyalarında Keyword Cannibalization Çeşitleri Nelerdir?

Keyword cannibalization reklam kampanyalarında 3 şekilde görülür. Bunları anahtar kelime çakışması, coğrafi çakışma ve SEO-PPC çakışması olarak gruplandırabiliriz. 

Bu çakışmalar reklam kampanyalarınızın performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir, reklam bütçelerinizin boş yere veya verimsiz harcanmasına neden olabilir.

Anahtar Kelime Çakışması

Anahtar kelime çakışması, iki veya daha fazla reklamınızın aynı anahtar kelimeyi hedeflemesi anlamına gelir. Çoğu durumda, birden çok anahtar kelimeyi hedefleyen bir reklam grubunuz olabilir ve bunlardan biri istemeden başka bir reklam grubundaki bir anahtar kelimeyle çakışır. 

Genellikle bir reklam diğerinden daha üst sıralarda yer alır ve en çok göstermek istediğiniz reklam bu olmayabilir. Bu nedenle, reklam gruplarınızı dikkatli bir şekilde düzenlediğinizden emin olmanız gerekir.

Coğrafi Çakışma

PPC kampanyalarında, yalnızca anahtar kelimelere değil, coğrafi bölgelere de teklif verirsiniz ve ne yazık ki, çakışan coğrafi alanlar da anahtar kelime yamyamlığına neden olabilir.

Örneğin, reklamlarınızdan biri bir şehri hedefliyorsa ve diğeri, ilgili şehri hariç tutmadan o şehrin tüm ülkesini hedefliyorsa, aynı şehri hedefleyen iki reklama sahip olursunuz.

Bir başka senaryoda, aynı alanda çakışan çaplara sahip iki mağaza için PPC reklamları yayınlıyor olabilirsiniz. Her iki durumda da, reklam açık artırmasını kendi reklamlarınızla gereksiz yere şişirirsiniz. Ayrıca kazanan reklam, yayınlamayı en çok istediğiniz reklam bile olmayabilir.

PPC-SEO Çakışması

Reklam trafiğiniz organik trafikle çakışabilir. Organik trafik, web sitenize ödeme yapmadığınız ziyaretleri ifade eder.

Bu nedenle, Google’da bir sorgu araması ziyaretçiyi web sayfanıza yönlendiriyorsa, bu organik trafik olarak kabul edilir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejileri ile organik trafiğinizi artırabilirsiniz.

Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) zaten üst sıralarda yer alıyorsanız, PPC reklamlarına yapılan harcamaların getirisi azabilir hatta bütçe kayıplarına neden olabilir.

Hâlihazırda arama sonuçlarında yer alıyorsanız ve buna rağmen reklam çıkıyorsanız toplam gelirlerinizde bir düşüşe neden olacaktır. Ayrıca şunu da bilmek gerekir ki bazı kullanıcılar yine de sponsorlu sonuçlar yerine organik sonuçlara tıklamayı tercih ediyorlar. 

Reklam Kampanyalarında Keyword Cannibalization Nasıl Çözülür?

Keyword cannibalization sorununun PPC kampanyanıza zarar verebileceği farklı yolları bildiğinize göre, bunun sizin başınıza gelmesini önlemek için neler yapabileceğinize bir göz atalım.

  • Anahtar kelime çakışması için: Halihazırda olan çakışmalardan herhangi birini ortaya çıkarmak için bir anahtar kelime raporu çıkarın. Google Ads’de bunu arama terimleri raporunu görüntüleyerek yapabilirsiniz. Burada, anahtar kelimelerinizi yakından inceleyebilir ve hangi anahtar kelimelerin reklam trafiğinizi yönlendirdiğini öğrenebilirsiniz.

Reklamlarınızı yalnızca tam eşlemeli anahtar kelimelere hedeflemeyi deneyin. Tam eşleşmeleri, önce alakasız reklam gruplarına negatif anahtar kelimeler olarak çapraz ekleyin. Tam eşlemeli anahtar kelimeler istediğiniz trafiği oluşturuyorsa, geniş eşlemeli anahtar kelimeleri tamamen dışarıda bırakın. 

Başka bir ifadeyle, geniş eşlemeli anahtar kelimeler tarafından oluşturulan trafiğin tam eşlemeli anahtar kelimeler tarafından sunulmadığından emin olun.

  • Coğrafi çakışma için: Her ikisinde de reklam yayınlanıyorsa, şehirleri ülke hedeflerinden hariç tutarak coğrafi hedeflemede çakışmalardan kaçının. Çakışma olmadığından emin olmak için hedef yarıçapları da kontrol edin. Yapmak isteyeceğiniz son şey, aynı hedef alan için iki kez ödeme yapmaktır.
  • PPC-SEO çakışması için: Öncelikle SEO’ya güvenip güvenmediğinize karar verin. Eğer olumlu yönde karar verdiyseniz ilgili anahtar kelimelerde yüksek sıralamalar elde edin ve gelen organik trafik için ödeme yaparak aldığınız trafikle karşılaştırın. Bu şekilde PPC-SEO çakışmasının önüne geçebilirsiniz.

Amazon’da Keyword Cannibalization Nedir?

Amazon PPC kampanyalarında birden fazla ürünün aynı anahtar kelime ile optimize edilmesiyle oluşan durumdur.

Her ne kadar ülkemizde aktif olmasa da Amazon’un reklam kampanyalarında da keyword cannibalization sorunu yaşanabilir. Amazon PPC kampanyalarında bu sorunu en aza indirgemek adına şunları yapabilirsiniz:

·   Aynı ürünün farklı varyasyonları için aynı title ve açıklamayı yazmaktan kaçının.

·   Google Ads’de olduğu gibi oluşturduğunuz yeni kampanyadan tam eşleme veya sıralı eşleme anahtar kelimelerini alın. Bunları geniş eşleme kampanyanıza “Negatif” anahtar kelimeler olarak ekleyin.

Keyword Cannibalization Neden Önemlidir?

Anahtar kelime yamyamlığının SEO’nuza uzun vadede telafisi güç olumsuz etkilerinin olduğu muhakkaktır. İşin daha da kötüsü çoğu web sitesi sahibi bu sorundan muzdariptir ama neyin ters gittiğini anlamaları çok uzun sürebilir. Bunun yıkıcı etkisi çok daha fazladır.

Sıralama almış bir sayfanın muhtemelen daha üst sıralarda yer alabileceğini ve daha iyi dönüşüm sağlayacağını fark etmeden, bir sayfanın hedeflenen anahtar kelime için beşinci ve altıncı sırada yer almasından bile mutlu olabilirler.

Fakat sonuç trafik kaybı, yanlış sayfaya giden sorgular ve çok sık değişen SERP sıralamaları olacaktır.

Keyword Cannibalization SEO Tarafında Hangi Olumsuz Etkilere Neden Olur?

Uzun vadede keyword cannibalization web sitelerinde şu 6 olumsuz etkiyi yaratır:

1. Sayfalarınızın Otoritesini Azaltırsınız

Yetkisi yüksek bir sayfaya sahip olmak yerine, TO’nuzu orta seviyede tutacak daha az yetkiye sahip birden fazlasına sahip olursunuz. Bu durumda kendi sayfalarınızı yine kendi sayfalarınızın rakibi haline getirirsiniz.

2. Bağlantılarınızı ve Bağlantı Metinlerinizin Gücünü Azaltırsınız

Almış olduğunuz backlinklerin etkisi kapsamlı bir sayfa yerine iki ya da üç sayfanızın üzerinde dağılır.

Benzer şekilde, bağlantı metniniz ve dahili bağlantılarınız, ziyaretçileri konuyla ilgili tek bir yetkili sayfa yerine birden çok farklı sayfaya yönlendirecektir. Bu da bağlantı metinlerinizin ve iç bağlantıların etkisini azaltacaktır.

3. Google Daha Alakalı Sayfanızın Değerini Düşürebilir

Anahtar kelimeler, Google’ın sayfalarımızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmamızın ana yollarından biridir.

Birden fazla sayfanızda anahtar kelimeleriniz aynıysa, Google hangi sayfanın en uygun ve alakalı olduğunu tespit etmeye çalışabilir ve yanılabilir. Bu durum en alakalı sayfanızın olması gerekenden daha değersiz konuma düşmesine sebep olabilir.

4. Tarama Bütçenizi Boş Yere Harcarsınız

Tarama bütçeniz, bir arama motoru botunun belirli bir zaman diliminde web sitenizi taradığı sayıdır.

Aynı anahtar kelimeye ayrılmış birden fazla sayfaya sahip olmak, gerekli olmayan sayfaların taranması ve dizine eklenmesiyle sonuçlanır.

Not: Küçük ölçekli siteler muhtemelen bir fark görmeyecektir veya tarama bütçeleri konusunda endişelenmek zorunda kalmayacaklardır. Ancak büyük e-ticaret siteleri veya birden fazla ürüne sahip satıcılar mutlaka bu durumdan etkilenecektir.

5. Sayfalarınız Thin Content(Zayıf İçerik) Sinyali Verebilir

Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla sayfa üretmeniz, ürettiğiniz her sayfanın kullanıcılar ve Google nezdinde thin content(zayıf içerik) olduğu sinyalini gönderir. Algoritmik güncellemelerde web sitelerinizin thin content cezası alması ve ciddi trafik kayıpları yaşamasına kadar giden olumsuz etkileri vardır.

6. Dönüşüm Oranlarınız Düşebilir

Doğal olarak sayfalarınızdan bir tanesi diğer sayfalarınızdan daha iyi dönüşüm oranına sahip olacaktır. Burada sorun şudur ki; yeni ziyaretçilerinizin o sayfaya gitmek yerine daha az alakalı sayfalara gitmesi dönüşüm oranlarınızı düşürecektir.

Keyword Cannibalization Nasıl Belirlenir?

Çalışmış olduğum web sitelerinde genellikle Google Search Console raporunu ve Ahrefs’in organik organik anahtar kelime raporu ile entegre kullandığım Google Sheet dosyasını bu sorunun teşhis edilmesinde kullanıyorum.

1. Google Search Console Verilerinden Yararlanma

Google Search Console efektif kullanıldığında size birçok veriyi sunabilen harika bir SEO aracıdır.

Search Console raporunuzu açın ve sorgu alanına sıralama almış bir anahtar kelimeyi yazın. Sayfalar sekmesine atlayarak o sorguda web sitenizin hangi sayfalarının sıralamada olduğunu göreceksiniz. Eğer aşağıdaki gibi birden çok sayfa aynı sorguda benzer sıralamalar almışsa burada bir keyword cannibalization sorunundan bahsedebiliriz.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Bu örnekte “internetten haber kaldırma” sorgusuyla ilgili birden fazla sayfa, gördüğünüz gibi benzer sıralamalar almıştır. Ok işareti ile gösterilenler her ne kadar iki sayfa olduğuna işaret etse de diğer sayfaların da konu bütünlüğünü sağlayacak alt konular olabileceği durumu da gözden kaçmamalıdır. Kanibalize olan sayfaların birbirinin gösterimlerini düşürebildiğini unutmamak gerekir.

2. Ahrefs Organik Kelime Raporu ve Google Sheet Kullanımı

Keyword Cannibalization sorununu daha otomatize bir yöntemle tespit etmek isterseniz Ahrefs’in organik anahtar kelime raporu ve Google Sheet’i ile birlikte kullanabilirsiniz.

Kullanım adımlarını aşağıda liste halinde verdim. Bu yöntemden faydalanmak için bir Ahrefs hesabına erişiminiz olması gerekiyor.

1. Siteyi Ahrefs’de Site Explorer kısmına yazın.

2. Organic Keywords raporuna gidin.

3. Tüm anahtar kelimelerinizi CSV formatında dışarıya aktarın.

4. CSV dosyasını Excel ya da Google Sheet’te açın. A-Z’ye olacak şekilde anahtar kelimelerinizi sıralayın.

5. Manuel olarak tüm listeyi gözden geçirin ve tüm yinelenen anahtar kelimeleri belirleyin.

Belirli gruplarda ve az sayıda anahtar kelimede sıralamanız yoksa son maddede çok fazla zaman harcayacaksınız Ancak binlerce anahtar kelimede sıralama almış bir web sitesine sahipseniz çok fazla vaktinizi almayacaktır.

Bu yüzden işi otomatize hale getirmek istiyorsanız Keyword Cannibalization Google Sheet dokümanını indirmelisiniz.

a.   Ahrefs’den Organik Anahtar Kelime Raporunuzu Alın

İlk adımda Ahrefs’den organik anahtar kelime raporunuzu almanız gerekecek. Site Explorer sekmesine gidin ve ilgili siteyi girin.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Hemen akabinde SERP özellikleri filtresini tıklayın ve görseldeki gibi ilgili butonları işaretleyin.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Sağ üst köşedeki export butonuna tıklayarak raporu alın.

b. Veriyi Keyword Cannibalization Sheet’ine Aktarın

A1 hücresinin seçili olduğundan emin olun.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Daha sonra indirdiğiniz CSV dosyasını Google Sheet içine aktarın.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

CSV dosyasının içeriye aktarımı sonrası aşağıdaki görseldeki gibi bir pop-up çıkacak:

Görselde işaretli olan seçeneği seçip verileri içe aktar sekmesine tıklıyoruz.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Son aşamada verileri içe aktardıktan sonra Google Sheet’in Results kısmında anahtar kelime yamyamlığı içeren sayfalarınızı görebilirsiniz.

Keyword Cannibalization Belirlemede Kullanabileceğiniz Araçlar Hangileridir?

Sayfa URL’leri, meta etiketleri ve anahtar kelime kullanımlarınızı tuttuğunuz bir tablo oluşturmak ve güncellemek, zamanla işin içinden çıkılmayacak bir hale gelebilir.

Ürün sayfaları, her ürün tipi için ayrı kategori sayfaları ile birlikte ürün bakımları, onarımları ve saklanmalarıyla ilgili blog yazılarının olduğu onlarca çeşit ürün üreten bir e-ticaret sitesi olduğunu düşünün. Anahtar kelimelerinizin çakışması ve arama sonuçlarınızın zarar görmesi kaçınılmaz bir durum olacaktır. Bu durumun tespiti için size zamandan, çabadan tasarruf ettirecek ve riski minimum düzeyde tutmanızı sağlayacak aşağıdaki SEO araçlarını kullanabilirsiniz:

·       SEMrush Position Tracking Tool

·       Google Search Console

·       Keylogs Keyword Cannibalization Checker

·       Moz Keyword Explorer

·       SEOScout Cannibalization Checker

Keyword Cannibalization Sorunundan Nasıl Kaçınabilirsiniz?

Bir sorunu çözmenin en iyi yollarından biri o sorun yaşanmadan önce önleyici tedbirler almaktır.

Bu bağlamda en basit yol, web sitenize içerik girdikçe içerikleri bu tabloya kaydetmektir. Bu size içerik haritanızı oluşturmanıza ve içerik planı yaparken hangi anahtar kelimelere yoğunlaşacağınıza dair bir ipucu verir.

Bu çözüm yöntemi başlangıç için takibi ve analizi kolay olsa da site büyüdükçe oluşturulan bu haritanın düzenlenmesi ve optimize edilmesi de zorlaşacaktır.

Bu aşamada yukarıda bahsettiğim SEO araçları ile denetimler gerçekleştirebilir, sonuçlara göre önlemlerinizi alabilirsiniz.

Üçüncü bir yol olarak eğer ek anahtar kelimelerle SEO’nuzu nasıl güçlendireceğinizi araştırıyor ancak cannibalization riskini almak istemiyorsanız, yeni içerikler oluşturmadan önce her zaman bir site araması yapmanızı öneririm. Yeni bir blog veya ürün sayfası oluşturmaya başlamadan önce hedefleyeceğiniz anahtar kelimeleri hedefleyen sitenizde mevcut içerik/sayfa olup olmadığından emin olun.

Bunun için şu sorgu operatörünü kullanabilirsiniz:

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Keyword Cannibalization Örnekleri

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

                                           Credit: digitalmarketinginstitute.com

Bu örnekte web sitesi hem snowboardlarla ilgili bir blog yazısı yazmış hem de 3 farklı çeşit yine snowboard sorgusu içeren sayfa oluşturmuş.

Firma, ürün sayfalarının yerine çok eskiden yazılmış blog içeriğinin önde olduğunu görmüştür. Bu firma için bir keyword cannibalization sorunudur. Firma bu durumda dönüşümlerinden mahrum kalabilir ve satış gelirleri düşebilir.

Keyword Cannibalization Nedir, Nasıl Tespit Edilir ve Çözülür?

Bu örnekte de web sitesinde “dmca şikayeti” anahtar kelimesinde 5 sayfa sıralama almıştır. Fakat görüldüğü gibi hiçbir sayfa ikinci sayfadan yukarıda bir konumda sıralama alamamıştır.

Bu durumda sayfalar birbirinin otoritesini yemiş ve herhangi bir sayfanın birinci sayfada ya da birinci sırada olmasına engel olmuştur.

Bu tip içeriklerin sitelerin büyümesiyle birlikte artması, ilgili sitelerin thin content(zayıf içerik) cezasına maruz kalmasına neden olabilir.

Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Sorunu tespit ettik ve kanibalize olan sayfaları çıkardık. Bunların bir şekilde optimize edilmesi ve nihayetinde sorunun çözülmesi gerekir.

Bu durumda alabileceğimiz 5 çeşit aksiyon bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • İçerikleri kendi içinde de-optimize etmek
  • Sayfaları birleştirmek
  • Silmek
  • Noindex etiketi eklemek
  • Canonical kullanmak

1. İçerikleri De-optimize Etmek

Birçok anahtar kelimede sıralama almış bir sayfanız varsa(sayfa A diyelim), bu çözüm en iyi seçenektir. Ancak sıralama aldığı bir anahtar kelime başka bir ilgili sayfanızı(sayfa B diyelim) kanibalize ettiği için o anahtar kelimenin sayfa A’da sıralama almamasını isteyebilirsiniz. Bu durum de-optimize etmenizi gerekecektir.

Çok fazla trafik aldığı için sayfayı silmek ve yetkisi yüksek bir sayfa olduğu için de yönlendirmek istemeyebilirsiniz. Bu nedenle en iyi seçenek o anahtar kelime için içeriği de-optimize etmektir.

Bunu aşağıdaki yöntemlerle yapabilirsiniz: 

  1. Referans bağlantıları kaldırın: İçeriğe bakın ve bu istenmeyen anahtar kelimeye yapılan referansları kaldırın. Bu genellikle çok büyük bir fark yaratmaz.
  1. Herhangi bir dahili bağlantıyı değiştirin(Özellikle anahtar kelime açısından zengin bağlantılara sahip olanları): İstenmeyen sayfaya giden dahili bağlantılarınız varsa, bağlantıların hedefini istenen sayfanınki ile değiştirebilir, nofollow yapabilir veya tamamen o linkleri kaldırabilirsiniz. Aynı zamanda anahtar kelime olan anchor bağlantılar, istenmeyen sayfanın o anahtar kelime için sıralamasına yardımcı olabileceğinden, buradaki en önemli öncelik bağlantıyı değiştirmek olacaktır.
  1. Geri bağlantıları değiştirmek: Size bağlantı veren sitelerle iletişim kurarak istemediğiniz bağlantı metni ile verilen bağlantıları reddetme yoluna gidebilirsiniz. Bu sitelerle iletişim kurmak bazı durumlarda zor olabilir ya da bağlantıyı değiştirmek zor gelebilir. Bu durumda bazen doğrudan linki kaldırmak gerekebilir.

2. İçerikleri Birleştirmek

Bu, aynı anahtar kelime için halihazırda sıralama almış çok benzer iki sayfanız olduğunda en iyi seçenektir.

3. İçerikleri Silmek

Trafiğini çaldığını düşündüğünüz kendisinden daha kaliteli ve benzer bir sayfanız varsa, düşük kalitedeki sayfaya gelen backlinkleri kontrol ederek aksiyon alabilirsiniz.

Eğer düşük kaliteli ve kanibalize eden sayfaya gelen iyi bağlantılarınız varsa silmekten ziyade 301 yönlendirmesi de yapabilirsiniz. Benzer bir sayfaya ya da anasayfaya yönlendirmek mantıklı olacaktır.

Eğer sayfanıza gelen herhangi bir backlink yoksa o sayfayı silebilirsiniz.

4. Noindex Etiketi Eklemek

Noindex etiketi kullanmak, bloglarınızın kategori sayfalarının arama sonuçlarında ziyaretçilerin önüne çıkmasını engelleye yarar.

Bunu iki nedenden dolayı yaparız:

  • Potansiyel cannibalization sorununa neden olmasını engellemek için.
  • Kategori sayfalarının asıl içeriğinizin önünde arama sonuçlarında sıralama almasını engellemek için.

Örnek vermek gerekirse; blog kategorilerinizden birinin anahtar kelime araştırması olduğunu ve bu konuda kapsamlı bir de rehberinizin olduğunu düşünün.

Ziyaretçiler yaptıkları sorguyla ilgili kategori sayfasına yönlenirse büyük ihtimalle o sayfadan çıkacaktır. Fakat direkt olarak kapsamlı rehberinize yönlendirilirse sayfada vakit geçirecek ve belki de sitenizin o konuda son tıklamaya sahip bir site olmasını sağlayacaktır.

5. Cannonical Etiketi Kullanmak

Cannonical etiketi neredeyse yinelenen ya da benzer sayfalarınız varsa asıl sayfayı tanımlayan bir HTML etiketidir. Bu etiketle farklı URL’ler altında benzer ya da aynı sayfalara sahipseniz, hangi sayfanın asıl sayfa olduğunu ve arama motoru sonuç sayfasında hangi sayfanın görünmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz.

Bu etiketler, ziyaretçilere gerçekten fayda sağlayan ve tutmak istediğiniz iki benzer sayfanız varsa oldukça kullanışlıdır. Sıralamasının daha iyi olmasını istediğiniz sayfaya ilgili etiketi yerleştirmek yeterli olacaktır.

Örnek kullanım:

<link rel=”canonical” href=”https://xxxx.com/blog/anahtar-kelime-arastirmasi-nasil-yapilir/” />

Sonuç

Keyword Cannibalization kimi SEO uzmanına göre Google’ın arama niyetlerini artık çok daha iyi anlaması nedeniyle fazla sorun teşkil etmemekle birlikte, kimi SEO uzmanına göre de kesinlikle dikkate alınması gereken bir konudur.

Sorun olsun ya da olmasın her iki durumda da kontrolün sizde olmasının ve ziyaretçilerinize yaptıkları sorgu için en alakalı sonucu almaları adına Google’a yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu kapsamlı içerik rehberinde siz de web sitelerinizin denetimlerini gerçekleştirebilir, varsa bu sorunun çözümü adına gerekli aksiyonları kolaylıkla alabilirsiniz.

Fayda sağlaması dileğiyle…

Yararlanılan Kaynaklar: 

  • https://ahrefs.com/blog/keyword-cannibalization/
  • https://digitalmarketinginstitute.com/blog/5-ways-to-identify-fix-keyword-cannibalization

Yıldırım Sertbaş

Yıldırım Sertbaş, SEO & Dijital'in kurucusu ve sahibidir. 5 yılı aşkın bir SEO tecrübesine sahip olan Yıldırım SERTBAŞ, Screaming Frog, SiteBulb, Google Sheets, JetOctopus, Ahrefs, Semrush gibi SEO araçlarından aktif olarak faydalanmaktadır. Yıldırım Sertbaş, SEO projelerinde organik görünürlüğünü artırmak için keyword cannibalization, tarama bütçesi optimizasyonu, robots.txt optimizasyonu, iç linkleme ve içerik şablonu oluşturma konularında uzmanlaşmıştır.

1 yorum var

İlk Yorumu Başlat