Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları? – 11
“Kim bu İçerik Bulutu İçerik Yazarları?” serisi ile içerik üreticilerimizi yakından tanımaya devam ediyoruz. Bu sefer sorularımızı en büyük hayali yazı yazarak para kazanma olan ve bu hayalini İçerik Bulutu’na yazdığı kaliteli içeriklerle gerçekleştiren Telcambazı yanıtlıyor. Kendisine işine özen gösterdiği ve bize zaman ayırdığı için teşekkürlerimizi sunuyor, sizi bu keyifli röportajı okumaya davet ediyoruz.
1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
En büyük hobisi kitap okumak ve çok konuşmak olan, bu sebeple yakın çevresini de oldukça sıkabilen biriyim. 2,5 yaşında okuma yazma öğrendiğimden beri bulduğum her fırsatta bir şeyler okumaya ve yazmaya çalışıyorum. Açıkçası üniversite yıllarından beri en büyük hayalim yazı yazarak para kazanabilmek ve hayatımı bu şekilde sürdürebilmekti. Tam zamanlı olarak çalıştığım süreçte de metin yazarlığı yaptım, fakat kendime ayırabildiğim vaktin azlığına, verilen emeğin karşılığını alamadığımız bir sisteme ve her gün aynı sabaha uyanmaya bir türlü alışamadım. Bu yüzden hep freelance çalışma sistemine geçebileceğim bir yol bulmanın peşindeydim. Çeşitli yayınevlerine dönemsel olarak yazdığım tanıtım yazılarını ve yaptığım röportaj çevirilerini saymazsak “tam bir freelancer” olmam İçerik Bulutu sayesinde oldu. Artık kariyer planımı tamamen metin yazarlığı ve içerik üreticiliğine yönlendirmenin ve nihayetinde hangi alanda ilerlemek istediğimi bulmanın sevincini yaşıyorum.
2. Eğitiminizi nerede ve hangi alanda aldınız?
2013 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü’nü kazandım. Ancak 2018 yılında mezun olduğumda, esas mesleğim olan gazetecilikte ilerlemeyeceğimi tahmin ediyordum. Sosyal medyanın ve dijital pazarlamanın neredeyse hayatımızın her anında olduğu şu günlerde, gazetecilik ve medya anlayışı da giderek evriliyor. Henüz birçok fakültede verilen gazetecilik eğitiminin, sektörde yaşanan gelişmelere tam olarak adapte edilemediğini düşünüyorum. Bu sebeple fakültedeyken de hep metin yazarlığı ve sinema derslerine yöneldim. Tıpkı gazetecilikte olduğu gibi; içerik üreticiliğinin de temeli soru sormak, merak etmek ve araştırma yapmaktan geçiyor. Bu temel doğrultusunda kendinizi yetiştirdiğinizde, ilerleyebileceğiniz alanlar da bir hayli çoğalıyor.
3. icerikbulutu.com ile tanışmanız ve içerik üretimine başlamanız nasıl oldu? Hikayenizi dinlemek isteriz.
İçerik Bulutu’nu üniversitenin ikinci yılından beri sürekli takip ediyorum. Özellikle kalitesiz içeriklere onay veren ve onları kuruşlarla fiyatlandıran birçok platformdan farklı olduğu için üniversitedeyken de başvurmuştum. Tecrübem olmadığı için kabul edilmedim ama vazgeçmedim! İçerik Bulutu konusunda beni en çok çeken, imla hataları ve anlatım bozukluklarının artık ders kitaplarına bile girdiği bu dönemde bir içerik konusunda yürüttükleri titiz çalışmaydı. Çünkü iki kelimeyi bir araya getiremeyen metin yazarlarını ve onların ürettikleri içeriklerin dijital dünyayı giderek sardığını gördüğümde gerçekten çok sinirleniyorum. Çalışma hayatına atılıp tecrübe kazandığımda tekrar şansımı denedim ve buradayım.
4. İlk içeriğinizi üretmeden endişeleriniz var mıydı?
Elbette vardı. Gerçi içerik üreticisi olarak platforma kabul edildiğim anda öncelikle tüm eğitim videolarını baştan sona izledim. Ancak platforma alışmak ve farklı yayıncıların içerikler ile ilgili taleplerini birebir uygulamak konusunda biraz zamana ihtiyacım olduğunu düşünüyordum. Her şey sandığımdan çok daha hızlı bir sürede rayına oturdu.
5. İçerik üreticisi olarak uzman olduğunuz alanlar nelerdir?
Öncelikle bir itirafta bulunayım: İçerik Bulutu’nda esas ilgi alanım olan kitapları kapsayan bir içerik talebiyle karşılaşmayı hiç beklemiyordum. Fakat içerik üretmeye başladığımdan beri karşıma sıklıkla kültür-sanat kategorisinde içerik talepleri çıkıyor ve onları çok büyük bir keyifle üstleniyorum. Uzman olduğum bir diğer kategori ise güzellik ve makyaj. Makyaj trendlerini yakından takip ettiğim ve zamanında birçok makyaj artistinin videolarını izlediğim için zaten yabancı olduğum bir konu değil. Her ürettiğim içerikte de yeni bilgiler öğreniyorum ve bu bilgiler mutlaka bir sonraki içeriğe katkı sağlıyor.
6. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretiyorsunuz. Sizce bunun içeriğin kalitesine katkısı nedir?
Açıkçası, aksi türde ilerleyen bir içerik üretimi sürecinin verimli olacağını düşünmüyorum. Uzmanlık alanlarınız elbette zaman içinde artabilir ya da hâlihazırda birçok farklı alanı yakından takip ediyor olabilirsiniz. Ancak her uzmanlık alanının kendine has dinamikleri ve farkları var. Örneğin güzellik ve makyaj kategorisinde ürettiğim içeriklerde, bir tüketici olarak nasıl bir içerik okumak istediğimi düşünerek içerik planlaması yapıyorum. Hâkim olmadığım bir alanda, bu muhakemeyi kurmam da zorlaşıyor. En önemlisi de kendi seçtiğim uzmanlık alanlarında içerik üretmenin çok daha eğlenceli olması! Zaten bir içerik üretimi söz konusu olmasa da araştıracağım konular hakkında içerik üretmek, hem çok daha az zamanımı alıyor hem de çok keyifli oluyor.
7. İçerik Bulutu’na yazarlık başvurusu yapmak isteyen içerik üreticilerine neler söylemek istersiniz?
İçerik üreticiliğini bir ek iş ya da üstüne çok düşünülmesi gerekmeyen bir hobi olarak görmemelerini tavsiye ederim. Gerçekten titiz bir çalışma ve yeterli bilgiyle, sektördeki tam zamanlı işlerden çok daha fazla gelir etmek ve daha kaliteli bir hayat sürmek sahiden mümkün. Bunu özellikle söylüyorum çünkü ben de bir yıl öncesinde böyle bir ihtimalin gerçek olduğuna inanmıyordum. Eğer freelance çalışma sistemini ve disiplinini oturtmayı göze alıyorlarsa (ki bu birçok insan için gerçekten çok zor olabilir), her an her yerde çalışabilecekleri ve kuralları kendilerinin koyabilecekleri bir çalışma hayatı onları bekliyor. Bence bu her şeye değer.