Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları? - 6

Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları? – 6

Uzun bir aradan sonra bize en çok sorulan sorulardan birini, yine çok keyifli bir röportaj ile yanıtladık! “Kim Bu İçerik Bulutu Yazarları?” serimizin altıncı röportajını, yazarlarımızdan CopyWan ile gerçekleştirdik. Keyifli okumalar.

duygu

Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

Reklamcılık mezunuyum. Uzun bir süre metin yazarı olarak reklam ajanslarında, daha çok da dijital ajanslarda çalıştım. Bu ajanslarda hem global hem de yerel birçok marka ile çalışma fırsatı buldum. Bu sene doktoraya başladığım ve inanılmaz yoğun bir dönem geçirdiğim için bir süredir freelancer olarak çalışmayı tercih ediyorum. Amatör bir grafik tasarımcı olarak arada bir bir şeyler de karalıyorum. Çizimli bir çocuk kitabı yazma fikrim vardı; ilk girişimimi yaptım. Bir yandan da yoga hocası olma yolunda eğitim almaya bu senenin sonunda başlıyorum.

Eğitiminizi nerede ve hangi alanda aldınız?

TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra İstanbul’a gelerek üniversite eğitimimi Bahçeşehir Üniversitesi Reklam Bölümü’nde tamamladım. Yüksek lisans eğitimimi ise Londra’da Marketing Communications üzerine yaptım. Orada olduğum dönemlerde hobi olarak da uğraştığım ve biraz daha bu alanda kendimi geliştirmek istediğim için grafik tasarımı ve illüstrasyon konusunda Saint Martins College of Art okulunda tasarım eğitimi aldım. Bu dönemde Londra’da bir sanat galerisinde tabloların ve aksesuarların fotoğraflarını çekip web-sitesindeki içeriklerini düzenleme gibi part-time bir işte de çalışma imkanı buldum.

Şimdilerde ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde reklam bölümünde doktora yapıyorum ve ilerleyen aşamalarda yazarlığın yanında akademisyen olarak devam etmeyi hedefliyorum.

İçerik üretmeye nasıl başladınız?

Profesyonel anlamda değil belki ama bir şeyler yazıp karalamaya daha ilkokul-ortaokul yıllarında başladım. Arada sırada daha çok grafik roman tarzı (comic book) hikayeler yazardım. Çok basitçe yazılmış da olsa, çizimli hikayeler yazmaktan büyük keyfi alırdım. Odamın duvarına da böyle bir çizimli hikaye çizdiğim için evin duvarının boyanması gerektiği zaman, bu hevesim bir süre sekteye uğramıştı. Profesyonel anlamda ise ilk içerik üretimim reklam ajanlarında metin yazarlığı yaparken başladı. Bu dönemde sosyal medya, web sitesi, video içerikleri, çeviri ve uyarlama reklam metinleri, geleneksel reklam metinleri, akademik ve editoryal makaleler gibi birçok farklı formata yönelik içerik üretimi yaptım.

Peki, icerikbulutu.com ile nasıl tanıştınız?

Tamamen kendi araştırmalarım sonucunda tanıştım. Henüz icerikbulutu.com daha yeni bir girişimdi sanıyorum ve bu nedenle erken keşfedenlerden biri olabilirim. En son çalıştığım ajanstan, doktora yapmaya karar verip sınav hazırlık süreci gibi nedenlerle ayrılmaya karar verdiğim için freelancer olarak yapabileceğim iş seçeneklerini araştırmaya başlamıştım. Bu dönemde freelancerlara uygun birçok yazarlık sitesini inceledim. En iyi bulduklarımla ilgili bir liste yapıp onlarla ilgili yazılan yazıları, sektörel dergilerde çıkan haberleri okudum ve biraz da sistemlerini inceledim. Bu siteler arasında işleyişi açısından bana güven veren ve en verimli bulduğum site icerikbulutu.com oldu. İçerik Bulutu’nda yazarlığa başladığımda da doğru bir karar verdiğimi gördüm. Sistemi çok iyi çalışıyor ve user-friendly tasarımı ile kullanıcının oldukça kolay adapte olmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak halen yazılımlarını geliştirmeye ve yeni özellikler ekleyerek sistemi daha verimli hale getirmeye devam ediyorlar. Freelance ödemeler konusunda ise sık sık karşılaştığımız olumsuzluklar düşünüldüğünde, ödemeler konusunda da hiçbir zaman problem yaşadığımı hatırlamıyorum. Zamanında ve düzenli ödeme yapmaları da oldukça büyük bir artı. İleride daha da büyüyeceklerini tahmin ediyorum.

Uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?

Ajanslarda en çok içerik ürettiğim alanlar; yemek, sağlıklı yaşam, seyahat, çeviri ve uyarlamalar, otomobil, kozmetik, spor, sinema, moda, kültür ve sanat gibi konuları kapsıyor. Doktoraya başladığımdan beri de daha çok akademik alanda yazılar yazıyorum. Bu alanda reklamla ilgili metodoloji içeren araştırma makaleleri üretiyorum. En son yazdığım akademik makalelerden biri “likebility” (beğenilirlik), “purchase intention” (satın alma niyeti) ve “familarity” (aşinalık) teorilerinin yaratıcı basın ilanları üzerindeki etkilerini inceleyen bir deney tasarımı içeriyor. Bu gibi çalışmaların da reklamı teorik anlamda da anlamak konusunda bana büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Sizce uzmanlık alanınızda içerik üretmenin içeriğin kalitesine katkısı nedir?

Hakim olduğum alanlarda yazı yazmak oldukça hızlı ilerlememi sağlıyor. Konuyla ilgili araştırma süremi tamamen olmasa da biraz daha kısaltıyor. Bildiğim bir konuda üretim yapmak, öğrendiklerimi paylaşmak anlamında da bana büyük keyif veriyor. Örneğin; sinemaya olan özel ilgimden dolayı bu alanda daha çok şey okuyorum ve daha çok bilgi edinmek için yurt dışı kaynakları da inceliyorum. Bu sayede okuyucusuna yararlı olmasını umduğum daha farklı bilgileri içeren yazılar yazmayı sağlıyor. Ancak bazen yüzeysel olarak bilgi sahibi olduğum örneğin çok teknik bilgi içeren teknoloji içerikleri yazmak da bana keyif veriyor. Bu sayede beni de geliştirecek yeni bilgiler edinmemi sağlıyor ve yazı yazmak için ayırdığım araştırma süresinde bana da katkı sağlıyor. Bu nedenle farklı alanlarda içerik üretmeyi de çok faydalı buluyorum.

Sizi Freelance çalışmaya teşvik eden neydi? Bu konuda kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Doktoraya başlamam freelance çalışmamdaki neden oldu. Doktora hazırlık süreci; sınavlar ve ders döneminin başlaması ile çok yoğun bir sürece girdim. Bu sene yönetmelikte olan değişiklikler sebebiyle de her akşam ve hatta öğleden sonraları olmak üzere derslerim olduğu için freelance çalışmak benim için en uygun seçenek oldu. Bu sebeple başlamış olsam da çok yakın bir zamanda olmasa da daha ileride freelance olarak çalışmanın belki de tek çalışma sistemi olacağını, okuduğum birçok yazı ve gördüğüm uygulamalar nedeniyle düşünmeye başladım. Hepimizin bildiği tanındık bazı şirketler bile; belki de bu yeni trendi gördükleri için, haftanın 1 ya da 2 günü çalışanlarına evde çalışma imkanı sunuyor. Freelancer’lık daha az kazandırsa da, sunduğu avantajlar hayatımı kesinlikle daha kolay hale getiriyor. Günlük programımı bir işverene bağlı kalmadan belirleyebilmek bana büyük bir özgürlük sağlıyor. Çalışma stresimi ve o hepimizin her gün yaşadığı koşuşturmacaları kesinlikle azaltıyor. Buna ek olarak kendi seçimim olan konularda üretim yapmak, yaptığım çalışmalardan daha fazla keyif almamı sağlıyor.

Herkes için aynı şey geçerli olmayabilir ancak bence freelancer olmak kesinlikle daha fazla araştırma yapmayı gerektiriyor. Özellikle de sektörü takip etmek anlamında daha fazla araştırma yapmak ve devamlı güncel kalmak önemli oluyor. Bunun artısı ise bazen bir şirkette çalışırken kaçırdığım şeyler hakkında daha hızlı ve detaylı bilgi edinebilmek oluyor. Freelancer olarak kendimi geliştirmek için en iyi yol benim için bol bol okumak. Bu romanlardan köşe yazılarına, dergilerden akademik makalelere kadar her şey olabilir. Okumanın bir yazarın kendini geliştirmesi için en önemli yol olduğunu düşünüyorum. Bu ara en çok bilimsel kitaplar okumama rağmen, edebiyat dilinden de uzak kalmamak için klasik romanları tekrar okumaya başladım.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat