Kitap İncelemesi : Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları
Takip eden dönemde, zaman zaman, içerik alanında popüler ve/veya yeni çıkan kitapları incelemeye çalışacağız.
İnceleme serimize, içerik pazarlaması alanında Türkçe’ye çevrilen birkaç kitaptan biri olan “Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları” adlı kitapla başlıyoruz.
Ann Handley ve C.C. Chapman tarafından kaleme alınan kitap ilk baskısını Mayıs 2012’de yapmış. 320 sayfa olan eser 4 ana, 29 alt bölümden oluşuyor. Hedef kitlesine faydalı ve çekici içerik sunmak isteyen herkesin mutlaka göz atmasını tavsiye ediyoruz.
Kitap Kimler İçin Faydalı Olabilir?
–İçerik firmaları,
–Marka/firmalar için içerik stratejisi geliştiren kişiler,
–Pazarlama stratejisine içerik stratejisi eklemek isteyen bütün B2B veya B2C firmaları,
–Web geliştiriciler,
–Amatör veya profesyonel olarak blog yazan kişiler.
Kitaptan Hangi Konularda Bilgi Edinebilirsiniz?
İncelediği konularda adım adım ve detaylı bilgiler veren kitabın özelliği, yıllardır bu sektörde olan kişilere hitap edebilmesi ve aynı zamanda içerik konusuna yeni başlayan kişiler için de bir kılavuz niteliğinde olması.
–İçerik stratejisi nasıl oluşturulur?
–Neden içerik pazarlamasına gerek duyulmaktadır?
–Hangi tür içerik, nasıl oluşturulur? (Burada sadece blog, podcast, webinar, video ve ebook türündeki içeriklerin hazırlanma sürecinden bahsedilmektedir.)
–Markaların başarı öyküleri yer verilen başlıca konular arasında.
Yazar Hakkında
Kitabın yazarlarından biri olan Ann Handley kariyerine gazeteci ve editör olarak başlamış. Forbes’da “sosyal medyada en etkili kadın” olarak gösterilen Ann Handley, ForbesWoman’da ise “en iyi 20 kadın blogger”dan biri seçilmiş. Yazarın “Herkes Yazabilir. İçerik Pazarlamasının 74 Kuralı” adlı diğer popüler kitabı da Wall Street Journal en çok satanlar arasında yer alıyor.
Kitabın diğer yazarı C.C. Chapman ise pazarlama danışmanlığı yapıyor ve pazarlama konusunda dersler veriyor. C.C. Chapman aynı zamanda Amazing Things Will Happen kitabının yazarı.
Kitabın Dili ve Anlatımı
“Dijital Çağda İçerik Yönetimin Kuralları” giriş kısmından itibaren okuyucuyu kendine bağlayan sade, samimi ve örneklemelere dayalı bir anlatım diline sahip.
Bilgilendirici ve pratik bilgiler içeriyor.
Yazar, satır aralarında verdiği “içerik üretirken karşınızdaki ile konuşuyormuş gibi yazın” tavsiyesine öncelikle kendisi uymuş ve böylelikle ortaya resmiyetten uzak, konuşma dilinde yazılmış bir kitap çıkmış.
Yazar zaman zaman çarpıcı, alışılmadık bir dil kullanıyor. Zaten buna uygun tavsiyeyi de kitap içerisinde veriyor: “İş hayatında herkesin kullandığı sıkıcı sözcükleri kullanmak cezbedici ve kolaydır. Kendinizi sözcüklerin resmiyetinden biraz uzaklaştırabilirseniz daha samimi ve daha ilgi çekici olursunuz. Müşterilerimi sıkmak yerine, onları şaşırtmayı fazlasıyla tercih ederim.”
Sevdiğimiz Bölümler
Her içerik pazarlamacısının bilmesi ve mutlaka dikkat etmesi gereken “hedef kitleye uygun içerik oluşturma” kuralı yazar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Müşteri profillerini daha iyi belirleyebilmek için “persona”lar oluşturmak ve ardından içerik stratejisini belirlerken:
–Bu kişilerin ilgi alanları nedir?
–Endişeleri ve hedefleri nelerdir?
–Sizin markanız onlara günlük yaşamlarında nasıl yardımcı olacak? gibi soruları mutlaka sormanızı öneriyor.
“Hangi içerik türleri için nasıl bir editöryal takvim oluşturursunuz?” ve “etkin içerik ölçümlemesi nasıl yapılır?” konuları da detaylı olarak inceleniyor.
“Keşke Onlar da Olsaydı” Dediğimiz Noktalar
İçerik türleri olarak sadece blog, podcast, webinar, video ve ebook türlerine ve bunların nasıl hazırlanabileceğine değinilmiş. Özellikle podcast, webinar, video gibi teknik yönü de oldukça fazla olan içerik türleri için tavsiyeler yetersiz kalmış.
Kitabın sonunda yer verilen marka başarı örnekleri pek çok sektörü içine alıyor olması bakımından oldukça tatmin edici. Bununla birlikte, başarı öyküleri belli noktalarda birbirini tekrar ediyor.
Sonuç Olarak:
Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları kitabı, “içerik, markanızı neden geliştirir ve nasıl dönüştürür? sorusuna iyi bir cevap oluşturuyor.
Kitabın Türkçe’sine buradan; İngilizcesi’ne de buradan ulaşabilirsiniz.