blog nasıl yazılır

Organik Trafik Getirecek Blog İçeriği Nasıl Yazılır?

Çevrimiçi popülasyonun neredeyse yarısının blog okuduğu bir ortamda herhangi bir markanın online varlığının etkisini artırmak için etkili bir içerik pazarlama stratejisine sahip olması gerekiyor. Tüketicilerin sürekli değişen ilgi alanları, çevrimiçi alışkanlıkları ve arama motorlarının sürekli değişen yapısı, markanızın  kalabalıklar içerisinde kaybolmasına neden olabiliyor.

Tüm bu değişkenlere ayak uydurmak adına blog içeriği yazım süreci de değişim geçirdi.Peki, organik trafik getirecek blog içeriği yazmak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

İçindekiler

Niş Bir Alan Seçin

İnsanların Aradığı Konular Hakkında Yazın

Rakiplerinizin En İyi Performans Gösteren Konularını Ele Alın

Arama Amacına Dikkat Edin

İçeriklerinizin Okunmasını Kolaylaştırın

Dikkat Çekici Başlıklar Yazın

Sayfa İçi SEO Yapın

Google’ın Önerilerini Uygulayarak Sitenizin Hızını Artırın

Tıklama Oranı’nı Artırmak için Yapısal Verileri Ayarlayın

Niş Bir Alan Seçin

Blog açan firma ve kişi sayısı her geçen gün artarken rekabet de doğal olarak hız kazanıyor. Bu durumda blogunuza okuyucu çekmenin yolu, spesifik bir konuya odaklanmak ve o konuda uzmanlaşmaktan geçiyor. Örneğin, blogunuzda seyahat üzerine içeriklere yer veriyorsanız, yalnızca Türkiye’deki seyahatler üzerine odaklanabilir, blogunuz belli bir miktar trafik elde ettikten sonra daha geniş konuları ele alabilirsiniz.

İnsanların Aradığı Konular Hakkında Yazın

Tüm web sitesi trafiğinin %51’i  organik aramadan geliyor. Bu da blogunuzun iyi trafik alması için insanların aradığı konular hakkında yazmanız gerektiği anlamını taşıyor.

Böyle konuları bulmak için anahtar kelime araştırma araçları kullanabilirsiniz. Ücretsiz anahtar kelime araçları fikir bulmak için uygun olsa da çoğu, anahtar kelime rekabeti gibi ölçütleri göstermiyor. Bu da içerik konusuna karar verirken doğru karar verememenize neden oluyor. Bu yüzden Ahrefs, SEMrush gibi ücretli araçların anahtar kelime araştırması özelliklerini kullanmanızda fayda var.

Rakiplerinizin En İyi Performans Gösteren Konularını Ele Alın

Birçok blog en iyi performans gösteren içeriklerini ana sayfada gösteriyor. Buradan, URL’lerine ve başlıklarına bakarak hangi anahtar kelimelerde sıralamalarda yer almaya çalıştıklarını anlamak nispeten kolay.

Ancak rakibinizin bu “popüler” yayınları nasıl seçtiğini ve onların trafiğe göre seçilip seçilmediğini bilmeniz zor. Burada da devreye yine SEO araçları giriyor 🙂

Rakibinizin blog adresini SEMrush’ın “Organic Research” bölümüne yapıştırın ve daha sonra hangi içeriklerin en fazla organik arama trafiği aldığını görmek için “Pages” raporuna gidin.

en fazla trafik getiren içerikler

Yukarıda olduğu gibi rakibinizin en çok trafik aldığı içerikleri ve her bir içeriğin kaç anahtar kelime için sıralandığını görebilirsiniz. Bu popülaritesi yüksek blog içerik fikri bulmak için harika bir yol.

Arama Amacına Dikkat Edin

Google, kullanıcılarına sorguları için en alakalı sonuçları sağlamayı amaçlıyor. Bunun anlamı şu: Google’da en üst sıralarda yer almak ve organik trafik almak istiyorsanız sorgu için en alakalı sonuç olmalısınız. Yani arama amacına uygun içerik oluşturmanız gerekiyor.

Peki, arama amacını nasıl anlarsınız?

Neyse ki, Google en alakalı sonuçları göstermeye çalıştığı için, bunu lehinize kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz konu için en iyi 10 sonuca göz atın ve şu anda hangi tür sayfaların sıralandığını görün.

Örneğin, “basketbol ayakkabısı” için en üst sayfadaki sonuçların çoğu farklı basketbol ayakkabıları satan e-ticaret sitelerinin kategori sayfaları gibi gözüküyor. Bu durumda, içeriğiniz ne kadar harika olursa olsun, bu anahtar kelimeyi hedefleyerek bir blog gönderisiyle sıralamada zorlanabilirsiniz.

arama amacına uygun içerik

Bunu “basketbol ayakkabısı numara seçimi” ile karşılaştırın.

blog içeriği konu seçimi

En üst sıradaki sayfaların çoğunun basketbol ayakkabısı numara seçimi ile ilgili blog içeriklerinin olduğunu görebilirsiniz. Bu anahtar kelime ile sıralamalarda yer almak için muhtemelen benzer bir şey oluşturmanız gerekiyor.

İçeriklerinizin Okunmasını Kolaylaştırın

  • Kısa paragraflar kullanın:  Kısa dikkat süresine sahip günümüz insanı hızla sonuca ulaşmak istiyor. Uzun paragraflar kullanıyorsanız, okuyucular içeriğinizi atlayacak ve kolayca taranabilecek diğer içerikleri arayacaktır.
  • Uzun cümleler kurmayın: Uzun cümleler takip etmeyi zorlaştırmaktadır. Kullandığınız cümleleri “ve”,“çünkü” gibi bağlaçlarla bölün. 
  • Multimedya ekleyin:  Videolar, görüntüler, GIF’ler vb. gibi medya içerikleri daha fazla kelime eklemek zorunda kalmadan daha çok şey anlatmanıza yardımcı olabilir.
  • Biçimlendirmeyi kullanın:  Kalın, italik, alıntılar ve listeler içeriğin parçalarını ayırır ve belirli noktalara fazladan vurgu ekler.
  • İçeriğinizi yüksek sesle okuyun: Bu, içeriğinizin sorunsuz akmadığı veya sıkıcı olduğu alanları belirlemenize yardımcı olur.

Dikkat Çekici Başlıklar Yazın

Çoğu kişi, içeriği arama veya sosyal medya aracılığıyla keşfediyor ve muhtemelen başlığa göre hangisi okuyacağına karar veriyor. Dolayısıyla insanların dikkatini çeken başlıklar yazmaya çalışmalısınız.

Bazı ipuçları:

  • Web’deki en popüler bloglardan bazılarına göz atın ve başlıklarını nasıl oluşturduklarını izleyin.
  • Özgün ve ilgi çekici içerik fikirlerine mi ihtiyacınız var? Akıllı içerik fikir motoru Topiko ile yaratıcı içerik fikirlerine kolayca ulaşın.

Sayfa İçi SEO Yapın

İçeriğinizi arama sonuçlarında daha üst sıralarda bulunacak şekilde optimize etmeye yarayan sayfa içi SEO, genellikle aşağıdaki gibi temel uygulamaları içeriyor:

  • Hedef anahtar kelimenizi başlığa, meta açıklamaya ve H1 etiketlerine yerleştirme: Bu, arama yapanlara sayfanızın sorguları için en alakalı sonuç olduğunu göstermeye yardımcı oluyor.
  • Kısa, açıklayıcı URL’ler kullanma:  Açıklayıcı bir URL , bir sayfadan ne bekleneceğini bilmenizi sağlıyor. Arama yapanların, sayfadan ne beklemeleri gerektiğini gösteren bir sonucu tıklamaları daha yüksek.

Not: Bir WordPress kullanıcısıysanız,  Yoast SEO gibi bir eklenti yükleyerek yukarıdaki ipuçlarını kolayca uygulayabilirsiniz.

Ancak sayfa içi SEO, içeriğinize anahtar kelimelerinizi  eklemekten daha fazlası. İlgili kelime ve cümlelerin varlığı da önemli.

Google bunu şöyle açıklıyor:

 “Köpekler” aramasını yaptığınızda, muhtemelen içinde yüzlerce kez “köpekler” kelimesinin geçtiği bir sayfayı istemiyorsunuzdur. Sayfanın sorgunuz için bir yanıt içerip içermediğini anlamaya ve yalnızca sorgunuzu tekrar etmediğinden emin olmaya çalışırız. Dolayısıyla arama algoritmaları, sayfaların köpek resimleri, videoları, hatta cinslerin bir listesi gibi alakalı içeriğe sahip olup olmadığını analiz eder.”

Peki, bunun için içeriği nasıl optimize edebilirsiniz?

Hakkında çok şey bildiğiniz bir şey üzerine yazıyorsanız muhtemelen farkında olmadan alakalı kelimeleri ve cümleleri dahil edersiniz. 

Bu nedenle İçerik Bulutu olarak markalarımız için ürettiğimiz içeriklerde uzman içerik üreticileriyle çalışmaya önem veriyoruz. Bu kapsamda iki tür içerik üreticisi profilimiz var.

Alanında uzman, Topluluk Yönetimi ekibi tarafından yetkinliği onaylanmış, profesyonel içerik üreticilerimize “Uzman” adını veriyoruz.

Bir kategori ve konu hakkında eğitim almış, başarısı ve bilgisi resmi ya da özel kurumlarca tescillenmiş, uzman olduğu konu hakkında çalışmalar yapmış, kariyer edinmiş ve ürettiği içeriklerle İçerik Bulutu sisteminden tam not alan içerik üreticilerimize ise “Guru” adını veriyoruz.

İçeriklerinizi Uzman bir içerik üreticisi ürettiğinde profesyonel, kaliteli, faydalı içeriklere sahip oluyorsunuz. Guru içerik üreticisini seçtiğinizde ise teknik, spesifik alanlarla alakalı profesyonel geçmişleri bulunan kişilerin ürettiği; profesyonel, kaliteli, faydalı ve üst düzey içerikler ile karşılaşıyorsunuz. Aradaki ince çizgiyi en basit haliyle anlatmamız gerekirse; beslenme konulu bir içeriğinizi bu konuda yıllardır içerik üretmiş, araştırma yeteneği ve kalemi kuvvetli bir Uzman içerik üreticisine de ürettirme şansınız var, üniversitede diyetisyenlik eğitimi almış ve bu işi meslek olarak yapan Guru bir içerik üreticisine de….

İçerik ürettiğiniz konunun uzmanı değilseniz yine SEMrush’ın “Organic Research” aracı size faydalı olabilir. Hedef anahtar kelimeniz için üst sıradaki sayfalardan birkaçının URL’sini SEMrush Organic Research aracına yapıştırarak aradığınızda bu sayfaların sıralandığı anahtar kelimeleri görebilirsiniz.

semrush ile rakip analizi

Bu listeye bakarak içeriğinizde yer vermeniz gereken kelimeler, cümleler ve alt konular için fikir alabilirsiniz. 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu çalışma, içeriğinize anahtar kelimeler doldurmaktan ibaret değil. Önemli olan, hedeflediğiniz konu hakkındaki bir sayfada insanların görmeyi beklediği şeyleri bulmanız.

Google’ın Önerilerini Uygulayarak Sitenizin Hızını Artırın

Sayfa yükleme hızı bir sıralama faktörü. Diğer her şey eşit olduğunda, daha hızlı bir yükleme sayfası daha yavaş bir yükleme sayfasının önüne geçebilir. Peki, site hızınızı nasıl optimize edebilirsiniz?

Öncelikle, sitenizin geçerli hızını test etmeniz gerekiyor. Bunun için Google Pagespeed Insights’ı kullanabilirsiniz. Blog sayfanızın URL’sini bu araca girin ve mevcut hızına göre Pagespeed Insights’tan bir dizi hızlandırma tavsiyesi alın. Bu tavsiyeleri uygulamaya çalışın.

Tıklama Oranı’nı Artırmak için Yapısal Verileri Ayarlayın

Organik arama her zamankinden daha rekabetçi. Bu nedenle, içeriklerinizi öne çıkarmak ve bazı ekstra tıklamalar almak için elinizden geleni yapmanız önemli.

Arama motorlarının bir web sayfasının içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olan açıklayıcı HTML etiketleri olarak tanımlanabilen yapısal veri işaretlemesi ile belirli sorgular için arama sonuçlarında öne çıkabilirsiniz.

tıklama oranını artırmak için yapısal veriler kullanımı

Yapısal verileri uygulamak görünürlüğünüzü artıracağından tıklama oranınızın artmasına yardımcı olabilir.

Sonuç

Organik trafik getirecek blog içeriği yazmak sadece yukarıdaki uygulamalara değil sitenizin genel SEO durumuna da bağlıdır. Teknik SEO durumunuzu en iyi hale getirip blog içeriği yazarken yukarıdaki uygulamaları dikkate aldığınızda üst sıralarda yer alma şansınızı daha da artırırsınız.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

5 yorum var

  1. Merhabalar,
    Makaleniz çok yararlı oldu. Ellerinize sağlık.
    Yazı Atölyesi edebiyat sitesi ( yaziatolyesi.com ) editörlüğü ve panel yönetimini yürütmekteyim.
    Organik trafik kazanmanın yolu belirttiğiniz gibi, ancak bu artık bir yarıştan öte gitmeye başladı.

    1. Teşekkür ederim Hatice Hanım. Faydalı olmasına sevindim. Organik trafik rekabetinde öne geçmek için Google’ın son güncellemelerini iyi takip etmek, bir yandan konuyla ilgili çok okumalar ve denemeler yapmak gerekiyor. Umarım başarılı olursunuz. Kolaylıklar dilerim.

İlk Yorumu Başlat