SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama

SearchLove Konferans Notları – Dijital Pazarlama

Wil Reynolds 

Seer Interactive ajansının başında bulunan Wil Reynolds, son birkaç yıldır optimizasyon çalışmalarını yürütmekten daha çok data analizine büyük ilgi duyuyor. Reynolds’ın sunumu Power BI ile Paid ve Organik verileri karşılaştırıp anlamlı içgörüler çıkarmak üzerineydi.

Power BI, Microsoft’un pazarlamacılara büyük kolaylık sağlayan ve son zamanlarda popülaritesi artan veri görselleştirme ve analiz araçlarından biri. Sürekli Big Data’yı konuşuyoruz, lakin görselleştirip anlamlı sonuçlar çıkarmadıkça bir işe yaramıyor.Reynolds, Power BI’n Excel’den daha güçlü olduğunu belirtiyor ve bu aracın derinlere dalarak halının altına da bakmamız için kolaylıklar sağladığını belirtiyor.

Reynolds’ın sunumundan önemli notları aşağıda paylaşıyorum:

-Power BI aracı Paid ve Organic anahtar kelimeleri karşılaştırmalı analiz etmek ve fırsatları görmek için çok yararlı bir araç. Reynolds, geçen sene YouTube kanalında Paid ve Organik tarafta sıralama elde etmiş anahtar kelimeleri çekip Power BI’ya yüklüyor ve dünya birkaç dakikalığına güzelleşiyor: https://www.youtube.com/embed/FxgEpgFEBVM

-Power BI aracı, sıralamalarınızı ve dönüşümlerinizi arama hacimlerine bağlı olarak analiz etmenizi sağlıyor.

SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama-Popüler arama terimlerine milyonlar ve saatler harcamak yerine dönüşüm getirecek anahtar kelimelere odaklanın ve sayfalarınızı bu long tail anahtar kelimelere göre optimize edin.

-Power BI ile renklendirme metodu kullanılarak hedeflediğiniz spesifik anahtar kelimelere ait spesifik bir lokasyonda pazarlama penetrasyonunu daha iyi anlayabilirsiniz.

-Lokalize edilmiş küçük işletmelerin neden büyük şirketlerden daha başarılı olduklarını Power BI ile anlayabilirsiniz.

-Google My Business ile Paid Search datasını birleştirerek daha etkili içgörüler çıkarabilirsiniz.

-Power BI aracıyla anahtar kelimeleri gruplayarak hangi kelimelerde Amazon’dan daha iyi performans gösterebileceklerini test etmişler.

-Google, YouTube üzerinde yapılan aramaları mobilden çok masa üstünde gösteriyor. Bu sayı yaptıkları testlerde genellikle masa üstünde12K dönüşüm getiren 5 kelimeyi, mobilde68 dönüşüm getiren5 kelimeyi gösteriyor.Anlaşılan o ki “YouTube is not Mobile First J”

-Long tail anahtar kelimeler düşündüğümüzden daha uzun diyerek söze başlayan Reynolds en önemli vurguyu şu soruyu sorarak yapıyor: “Dönüşüm getiren anahtar kelimelerinizden %58’inin tüm yıl boyunca 100$’dan daha az harcadığını biliyor musunuz?”

-Reynolds, Power BI ve Google Big Query ile daha büyük dataları analiz ederek ulaşılanveri odaklı içgörülerin best practice’lerden çok daha yararlı olduğunu ifade ediyor.

SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama

 

Reynolds’ın sunumuna buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.slideshare.net/wilreynolds/10-new-ways-to-visualize-your-search-data-119381051

 

Els Aerts

Çalışmalarını tamamen hedef kitleye/kullanıcıya yoğunlaştıranAGConsult ajansının kurucusu Els Aerts, dijital kampanya süreçlerinde detaylı ve geniş yelpazede yapılan kullanıcı araştırması çalışmalarının her zaman önemli ve gerekli olduğunu belirtti.

Hedef kitlenin problemlerini anlamak, niyetlerini kavramak, dijital varlıklarınızda hedef kitlenin problemlerine memnun edici cevaplar sunmak ve problem çözme yolculuklarında yanlarında olmak süreçte olmazsa olmazlardan.

Aerts’in sunumundan önemli notları aşağıda paylaşıyorum:

-Kullanıcı araştırması kullanıcıyı daha iyi anlamaya ve problemlerini çözerek memnun ve sadık bir müşteri profili oluşturmayı sağlıyor. Aynı zamanda, sürdürülebilir bir büyüme için kritik.

-Kullanıcı araştırması yapmadan yaptığınız her optimizasyon kumar oynamaya benziyor.

SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama

-Kullanıcı araştırması, kullanılabilirlik ve bilgi mimarisi her projenin bir parçasıdır ve parçası olmalıdır.

-“Best practice is past practice.” Best practice’ler ile optimizasyon yapmak kumar oynamaya benziyor.

-Kullanıcı araştırması olası riskleri azaltıyor ve optimizasyon düzenindeki çalışmaları önceliklendirmeyi sağlıyor.

SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama

-Nitel ve nicel araştırmalara ihtiyacımız var. Nicel araştırmalar daha çok ne ve nasıllara odaklanırken, nitel araştırmalar nedene odaklanıyor. Nitel araştırmalar size daha zengin data sunabilir.

-Nitel araştırmalar empati yapmamıza ve kullanıcıların ihtiyaçlarını anlamamıza yardımcı oluyor.

-Yoast eklentisinin indirilebildiği bir açılış sayfası için yaptıkları bir kullanıcı araştırması ve ardından aldıkları aksiyona istinaden bu açılış sayfasını yeni kullanıcılar ve mevcut kullanıcılar için ikiye ayırmışlar. Mevcut kullanıcılar için açılış sayfasını upgrade etmişler. Sonuç olarak, mevcut kullanıcılar için oluşturdukları sayfa daha yüksek etkileşim almış.

-Sitede uyguladıkları anketin verilerine ve yaptıkları A/B optimizasyon testlerine istinaden ücretsiz kullanıcılar için satışları %78 artırmayı başarmışlar.

-Kullanıcılar hakkında daha fazla bilgi alabilmek ve landscape’i daha iyi anlamak için birebir görüşmeler düzenlemeniz önemli.Yaptığınız bu görüşmelerde katılımcıların gerçekten ürünlerinize ilgi duyan potansiyel katılımcılar olmalarına dikkat edin.Görüşme sırasında ne söylediklerinden çok ne yaptıklarına bakın. Oyunlaştırma yöntemlerini kullanarak farklı duygularda farklı davranışları analiz etmeye çalışın.

Aerts’in sunumuna buradan ulaşabilirsiniz:

https://www.slideshare.net/DistilledSEO/searchlove-london-2018-els-aerts-user-research-done-right

 

Andi Jarvis 

İnsanların tahmin edilebilir olduğunu belirten Andi Jarvis, geliştirdiğimiz ürünün ve markamızın insanların aklında nasıl kaldığına, gözünde nasıl göründüğüne dikkat çekti. İnsanların negatif yorum yapmaya meyilli olduğunu ve olumlu yorumlar yapmak için insanlara amacımızı net bir şekilde iletmemiz gerektiğini belirtti. İnsanların bir üründe her zaman faydaya bakmalarını sağlamanın önemine değindi ve pazarlama metodolojimizi buna göre oluşturmamız gerektiğinin altını çizdi.

Jarvis’in sunumundan önemli notları aşağıda paylaşıyorum:

-Algısal öğrenme konusunda araştırmalarınızı derinleştirin.

-Müşterileriniz her zaman ürünlerin özelliklerine odaklanır.

-Sunduğunuz hizmetin özellikleri yerine faydaları ve neden tercih edileceği ile ilgili mantıklı önermeleri hedef kitlenizle paylaşın. Onları eğitin.

-Dijital pazarlamada yeterince duygularımızı kullanmalıyız. Bazen çok fazla numaralara odaklanıyoruz.

SearchLove Konferans Notları - Dijital Pazarlama

-Jarvis ve ekibi yaptıkları bir araştırmada müşteriler bir ürünün ortalama puanından çok ürün hakkında yorumlara dikkat ettiklerini görmüşler.

-Bir ürün için yapılan yorumlar güvenilir olmalı. İnsanlar negatif duygular hakkında yorum yapmaya her zaman daha eğilimli. Bu yüzden hiçbir ürün %100 pozitif yorum alamaz. %100 objektif olmak size kalmış, ancak en iyi hamle pozitif ve negatif yorumların bir arada bulunması.

y

Yusuf Özbay

Yusuf Özbay hali hazırda Peakment Dijital Pazarlama Ajansında VP of SEO olarak çalışmaktadır. 7 yılı aşkın süredir Dijital Pazarlama dünyasında, özellikle SEO alanında Profesyonel kariyerine farklı markalarda ve ajanslarda takımlarla devam etti. Bu süreçte Türkiye'de ve Gobalde birçok markaya SEO danışmanlığı vermiş, başarılarını ve bilgi birikimini zaman zaman sektörle paylaşmaktadır. Farklı ölçeklerde şirketlere Organik Arama Performansını geliştirmesi için destek vermekte ve İçerik Bulutu'nun bir parçası olarak Profesyonel hayatına devam etmektedir.

İlk Yorumu Başlat