SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Google sıralamalarını etkileyen 200 kadar faktör olduğunu hemen herkes biliyor. Ancak çok az kişi bu 200 faktörden 67 tanesinin içerik üretimi ile doğrudan ilgisi olduğunu biliyor. Dolayısıyla içerik pazarlamacılarının önündeki en büyük engellerden birisi, hem SEO uyumlu hem de ilgi çekici ve etkileşimi yüksek içerikler üretmek. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? SEMrush bu konuda size yardımcı oluyor. Gelin, hep birlikte içerik üreticileri için oluşturduğumuz SEMrush ile SEO Uyumlu İçerik Üretme Rehberi’ne göz atalım. Yazının son bölümünde yer alan teklifi değerlendirdikten sonra, siz de SEMrush’ı çok daha etkin bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız.

SEMrush içerisinde yer alan Content Marketing Toolkit (İçerik Pazarlaması Araçları), bir içeriğin ön araştırması, içerik üretimi aşamasında SEO açısından dikkate alınması gerekenler ve içerik yayımlandıktan sonra performans takibi gibi önemli konularda size destek oluyor. SEMrush bu özelliği geliştirirken içerik üreten bir profesyonelin ya da markanın tüm iş akışını dikkate almış. İçeriği yazmak ya da yazdırmak dışında geriye kalan tüm görevleri bu aracı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. SEMrush İçerik Pazarlaması Araçları ile yapabileceğiniz bazı işler şunlar;

● Yeni içerik fikirleri oluşturabilirsiniz,

● İçerik konunuza ilgi duyan kullanıcıların İnternet’te yaptıkları arama sorgularını bulabilirsiniz,

● Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek yazı başlıkları oluşturabilirsiniz,

● Yazı konunuz ile ilgili daha önce yayımlanmış başarılı (rakip) içerikleri keşfedebilirsiniz,

● Google arama motorunda muhtemel rakiplerinizi tespit ederek üretilmesi gereken içeriğin kelime sayısını ve zorluk derecesini bulabilirsiniz,

● En iyi SEO uygulamalarını kullanarak metninizi nasıl optimize etmeniz gerektiğine dair öneriler alabilirsiniz.

Üstelik tüm bunlara sadece bir anahtar kelime sorgulaması yaparak 30 saniye gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Sadece bunlarla da sınırlı değil; SEMrush’dan elde ettiğiniz bilgilerle İçerik Bulutu’ndan talep ettiğiniz içeriğin ne kadar optimize olduğunu bir Google dökümanı ya da WordPress blogunuzun editör paneli üzerinden kontrol edebilirsiniz.

SEMrush İçerik Pazarlaması Araçları modülünü kullanarak SEO uyumlu içerik nasıl oluşturulur, adım adım bakalım…

1. Konuyu araştırın: İlham veren konular bulun
2. Bakış açınızı bulun: Bir konuyu daraltın
3. Mükemmel başlığı bulun
4. İçerik uzunluğunu ve dilini optimize edin
5. Metni SEO dostu hale getirin
6. İçerik performansını takip edin

1. Konuyu Araştırın: İlham Veren Konular Bulun

En başarılı yazarlar bile zaman zaman yazma güçlüğü çeker. Bunu aşmak için ilham gelmesini beklemenize gerek yok; insanların dijital mecralarda konuştukları konulardan ilham almayı tercih edebilirsiniz. SEMrush Topic Research bu noktada size müthiş katkı sağlıyor. Araç, içerik üreteceğiniz konu ile ilgili en yüksek arama hacmine sahip alt konuları, hedef kitlenizin sorduğu soruları, ilgili aramaları ve başarılı yazı başlıklarını çok kısa bir süre içinde derlemek suretiyle işinizi oldukça kolaylaştırıyor.

2. Bakış Açınızı Bulun: Bir Konuyu Daraltın

Ne yazmak istediğinize dair bir fikriniz olabilir, ancak konuyu hangi bakış açısı ile ele almak istediğinize de karar vermelisiniz. Araştırmaya başlamak için tek yapmanız gereken, Topic Research’te bir anahtar kelime veya kelime öbeği aratmak. Örneğin “bilgi mimarisi” ile ilgili bir yazı yazmak istediğinizi varsayalım:

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Topic Research size “bilgi mimarisi” konu başlığı ile ilgili farklı bakış açıları kazandırabilen altbilgileri olan kartlar gösterir. Oluşturacağınız yazı içinde ilgili olabileceğini düşündüğünüz bu alt konu başlıklarını da geçirebilirsiniz:

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Hedefinize bağlı olarak, alt konu başlıklarını aşağıdaki şekilde öncelikli hale getirebilirsiniz:

Volume (Hacim): En çok aranan sonuçları ilk planda görmek için.
Difficulty (Zorluk): Hangi konuların tanıtım için daha az çaba gerektirdiğini öğrenmek için.
Topic efficiency (Konu Etkinliği): Konuları hem arama hacmine hem de zorluk derecesine göre sıralatmak için.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

İnsanların Sordukları Soruları Keşfedin
İnsanların yazı konunuz ile ilgili olarak İnternet’te ne aradıklarını keşfetmek, sizi daha iyi bir yazı fikrine götürebilir. Başarı formülü oldukça basit; hedef kitlenizin sorduğu soruları yanıtlayın ve onların ihtiyaç duyduğu kaynak haline gelin. Topic Research’te bulacağınız her bir alt kart, konu başlığınız ile ilgili olarak en sık aranan soruların derlendiği “Questions” (Sorular) bölümüne sahiptir. Buradan konu başlığınız ile ilgili önemli soruları bulabilirsiniz.

Ayrıca, araştırmanızı derinleştirmek isterseniz, her bir konu başlığında “Related Searches” (İlgili Aramalar) altında ilgili diğer aramaları bulabilirsiniz. Bunlardan herhangi birine tıklarsanız, sizi ayrı bir konu araştırma alanına götürecektir. Yeni araştırmalara başlamadan önce, daha sonra geri almak için favori fikirlerinizle ilgili bazı sorular ekleyebilirsiniz.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

3. Mükemmel Başlığı Bulun

İçerik başlığınız ile hedef kitlenizin yaptığı arama sorguları eşleşirse, içeriğinizin okunma ihtimali yükselecektir. Topic Research bölümünde yer alan her bir alt kart, içerik konunuz ile ilgili yazı başlığı fikirleri bulmanıza yardımcı oluyor.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Bir başlığın yanında yer alan megafon simgesinin (en üstte yeşil renkli) üzerine geldiğinizde açılan pop-up size makalenin almış olduğu backlink sayısını gösteriyor. Bu aynı zamanda söz konusu makalenin hedef kitleniz ile etkileşimini gösteren bir parametre. En çok backlink almış makaleyi en üstte bulabilirsiniz.

Bonus İpucu: Görsellikten hoşlanıyorsanız, Mind Map (Zihin Haritası) kullanmayı deneyin. Bu şekilde konu başlığınız ile ilgili tüm kartların bir zihin haritası şeklinde ekrana geldiğini görebilirsiniz.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

4. İçerik Uzunluğunu ve Dili Optimize Edin

Artık yazacağınız konu ile gerekli ön hazırlığı tamamladığınıza göre, bir sonraki adıma geçmeye hazırsınız: İçeriği üretmek ya da içerik talebi oluşturmak. İçeriği kendiniz üretebileceğiniz gibi, İçerik Bulutu gibi platformlar üzerinden talep edebilirsiniz. İçeriğin SEO uyumlu olması için dikkat edilmesi gereken detayları aşağıda bulabilirsiniz:

● İdeal içerik uzunluğunu bulmak
● Kullanılan dilin / kelimelerin zorluk düzeyinin tespit edilmesi
● Google sonuçlarında bu içeriğin insanlar tarafından bulunmasının sağlanması

“SEO Content Template” (SEO İçerik Şablonu) aracı SEMrush tarafından yukarıdaki soruların cevaplandırılması için geliştirilmiş. Bu araç temel olarak, ileride hazırlayacağınız içerikler için SEO ipuçları üretmeyi hedefliyor.

Rakiplerinizden Öğrenin
Erken uyarı her konuda olduğu gibi SEO konusunda da büyük avantaj sağlar. Muhtemel rakiplerinizin ne yazdığını bilir ve onlardaki eksiklikleri tespit ederseniz, insanların okumak isteyeceği ilgi çekici içerikler üretebilirsiniz.
SEO İçerik Şablonu aracı, konu başlığınız ile yapılan Google arama sorgusunda çıkan ilk 10 sayfadan yola çıkarak size önemli SEO ipuçları sunar:

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

SEO İçerik Şablonu sayesinde rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini ve içeriklerinde bunları nasıl geçirdiklerini görebilirsiniz. Her içeriği tek tek incelemek zorunda değilsiniz, ihtiyacınız olan bütün bilgi tek bir sayfada karşınıza geliyor:

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Kullanacağınız Dile ve Uzunluğa Karar Verin
Deneyimli yazarlar, hedef kitleleri için ideal içerik uzunluğunu ve anlatım dilini keşfetmenin ne kadar zor olduğunu bilirler. Fakat deneyimli olmayan kişiler bu konuda yardıma ihtiyaç duyabilir. SEO İçerik Şablonu bu konuda size önemli ipuçları sağlayabilir.

“Key Recommendations” (Önemli Öneriler) bölümünü inceleyerek birbiriyle semantik olarak ilişkili olan anahtar kelimeleri anlamlı şekillerde kullanarak içeriğinizi zenginleştirebilir, içerik uzunluğunu ideal noktaya getirebilir ve okunabilirlik skorunuzu yükseltebilirsiniz. Böylece hem kullanıcı dostu bir içerik üretmiş olursunuz hem de backlink alma şansınız artar.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Daha Fazla Uygulanabilir SEO İpucu Edinin

Arama motorlarında yüksek görünürlüğe sahip olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Bazı ipuçları SEO hakkında tecrübesi olmayan kişilere yol gösterirken, aynı zamanda kaliteli içerik üretmek için gereken stratejiyi öğrenmelerini de sağlayabilir. SEO İçerik Şablonu içeriğin kendisi ve bir içerikte yer alması gereken sayfa başlığı, sayfa açıklaması, H1, H2 gibi önemli öğelere dair ipuçları veriyor.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

5. Metni SEO Dostu Hale Getirin

SEMrush kullanarak SEO uyumlu içerik üretmek için kullanabileceğiniz araçlar yukarıda bahsi geçenlerle sınırlı değil. Dilerseniz gerçek zamanlı olarak, bir Google dokümanında ya da WordPress blogunuzda hazırladığınız taslağı kontrol edebilirsiniz. “SEO Writing Assistant” isimli bu araç, içeriğinizin SEO uyumlu olup olmadığını tespit etmenizi sağlıyor.

Aracı bir eklenti olarak Google Dökümanlar veya WordPress hesabınızda rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Araç, aynı zamanda “SEO İçerik Şablonu” fonksiyonunu kullanmanızı da sağlıyor.

Bu özelliği ayarlamak için SEMrush SEO İçerik Şablonu aracının içinden “Set writing task” butonuna tıklamalısınız. Sonrasında “Get add-on for Google Docs” ifadesine tıklayarak Google Chrome Web Store’dan eklentiyi kurabilirsiniz.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Kurulumu tamamladıktan sonra Google Dökümanlar’a gidip “Eklentiler” bölümünden bu aracı kullanmaya başlayabilirsiniz.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Araç, hesabınızda en son oluşturduğunuz “SEO İçerik Şablonu”nu ekleyecek veya yeni bir tane oluşturmanızı isteyecektir. SEO Writing Assistant ile ilgili örnek bir görseli aşağıda bulabilirsiniz (Kaynak: SEMrush)

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Bonus İpucu: Bu tür araçların Türkçe için çok iyi sonuçlar vermeme ihtimalini dikkate almanızda fayda var. SEO uyumlu içerik ile “keyword stuffing”i birbirine karıştırmamak gerekir. Araçtaki skoru iyileştirmek adına içeriğinizde birtakım düzenlemeler yaparken, okuyanlara saçma gelecek gereksiz tekrarlardan kaçınmamızı tavsiye ederiz. Unutmayın; içeriğimizi arama motorları için optimize ediyoruz, ancak aynı zamanda insanlar okusunlar ve etkileşimde bulunsunlar istiyoruz.

6. İçerik Performansını Takip Edin

SEMrush, içeriğiniz yayımlandıktan sonra etkileşimini ve performansını takip edebileceğiniz araçlara sahip. Örneğin “Content Analyzer” bölümünden sitenize ait içeriklerin Facebook, LinkedIn ve Twitter’daki paylaşım sayılarını görebilir, Google Analytics ve Search Console hesabından önemli performans metriklerini takip edebilirsiniz.

SEMrush İle SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

Ayrıca hazırladığınız içeriklerin siteniz ya da blogunuz dışındaki yansımalarını takip edebilmek için SEMrush”ın “Brand Monitoring” aracını kullanabilirsiniz. Bu araç temel olarak bir sosyal medya takip aracı, ancak çok önemli bir farkı var; marka adınızın ya da web site adresinizin geçtiği yerleri tespit etmekle kalmıyor, aynı zamanda sitenize link verip vermediklerini de gösteriyor.

Bonus İpucu: Miadını doldurduktan sonra uzayda başı boş dolaşan uydular misali, sitenize ya da blogunuza ait pek çok içerik yeterli performansı göstermiyor olabilir. Google her ne kadar açıkça ilan etmese de bir “içerik kalite skoru” pekala mümkün olabilir. Dolayısıyla şunu aklınızdan hiç çıkarmayın; “Google’a göre en kötü performans gösteren içeriğiniz kadar iyisiniz.” Sözün özü; eski içeriklerinizin performansını takip edin, gerekmesi durumunda bazı içeriklerinizi kaldırın ya da güncelleyin!

Sonuç olarak…
SEO uyumlu içerik üretmek kolay bir iş değil, ancak SEMrush ve İçerik Pazarlaması Araç Kiti’nin içerik üretme sürecinde işinizi kolaylaştırdığını umuyoruz.

İçeriğinizi SEO uyumlu hale getirmek demek, onu bir takım keyword tekrarları yaparak bağlamından koparmak ve okunmaz hale getirmek demek değildir. İçeriklerinizi arama motorları için optimize ederken, asıl hedefiniz olan okunabilir, kaliteli ve etkileşimi yüksek içerik üretme hedefinizden ne pahasına olursa olsun şaşmayın…

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız Youtube kanalımızdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

SEO ve SEM başta olmak üzere tüm dijital pazarlama kampanyalarınızdan daha iyi dönüşüm ve sonuç alabilmeniz için buraya tıklayarak 14 günlük SEMrush deneme sürümü için kayıt olabilir, info(@)stradiji.com’a mail atarak SEMrush desteği alabilirsiniz.

İlk Yorumu Başlat