SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?
Konuk yazarımız zingat.com‘un Seo Yöneticisi Behlül Göktepe. Behlül Bey, “İçerik planlamasında ilk adım olan içerik talep etme ve süreci yönetme aşamalarını” faydalı içeriği aracılığıyla blog okuyucularımızl
a paylaştı. SEO Uyumlu içerik talep etmeden, içerik planlaması yapmadan önce bu içeriği okumayı ihmal etmeyin.
Büyük bir içerik stratejisinin en önemli adımı planlamadır. Planlama olmadan başarısız olma ihtimaliniz yükselir. İçerik üretirken net bir yol haritasına sahip olmalısınız öncelikle hedef kitlenizi tam olarak belirlemelisiniz. İçerik stratejinizi daha rahat oluşturabilmek ve bu doğrultuda içerik üretebilmek üzerine kurmalısınız. Bu genellikle göz ardı edilir, ancak içerik planlama süreci için anahtar niteliğindedir. En basit örnek içeriğin erkeklere mi yoksa kadınlara mı hitap edeceğini belirlemeniz gerekiyor. Net bir yol haritası içeriğin hem oluşumunda hem de pazarlamasında işinizi kolaylaştıracaktır.
SEO Uyumlu İçerik Talebinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Anahtar Kelimeleri Tespit Etme
2. Anahtar Kelimelerin Hacimlerini Öğrenme
Anahtar Kelimeleri Tespit Etme – SEO Uyumlu İçerik Talep Etmeden Önce / Sonra Dikkat Edilecekler
Yeni bir içerik talep etmeden önce yazıya eklenecek anahtar kelimeler bulmak, içeriği oluşturmak kadar önemlidir. İçerikten beklediğiniz organik trafiği arttırmak için anahtar kelimelere ihtiyacınız var. Bu kelimeler, içerikte kullanmanız gereken ve potansiyel okuyucularınız tarafından aranan kelimelerdir. Anahtar kelime çalışması yapmadan içerik talep etmemelisiniz. Anahtar kelimeleri tespit etmek için ubersuggest.org ve keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelimelerin Hacimlerini Öğrenme —SEO Uyumlu İçerik Talep Etmeden Önce / Sonra Dikkat Edilecekler
Anahtar Kelimelerin Hacimlerini Öğrenme
Tespit edilen anahtar kelimelerin aylık ortalama aranma hacimlerine bakmak için Google tarafından sunulan bir hizmet olan “Anahtar Kelime Planlayıcı”yı kullanabilirsiniz. Anahtar Kelime Planlayıcı, aradığınız anahtar kelimelerin geçmiş istatistikleri ve trafik tahminlerini sunan bir araç. İçerikte kullanmamız gereken başlıkları veya long tail* anahtar kelimelerin aylık aranma hacimlerini tespit edebilirsiniz.
(*) Long tail, uzun kuyruklu anahtar kelime anlamına geliyor. Yani 3 ve üzeri kelimeden oluşan anahtar kelimeler diye açıklanabilir.
Not: Anahtar Kelime Planlayıcı’ya erişmek için https://adwords.google.com.tr adresinde oturum açın. Araçlar menüsüne tıklayıp, Anahtar Kelime Planlayıcı’yı seçin.
Örneğin; “laptop” anahtar kelimesiyle alakalı bir içerik oluşturmanız gerekiyor. Laptop kelimesine odaklanarak talep edeceğiniz bir yazı ortalama 100 kez görüntülenecek ise aynı yazı içerisinde laptop fiyatları, laptop soğutucu, laptop çantası vb. aranma hacmi olan anahtar kelimeleri, anlamlı bir şekilde kullandığınız takdirde içeriğin alacağı organik trafik artacaktır.
Örnek Senaryo:
İçeriğin “en iyi uygulamalar” odaklı bir yazı olacağını düşünelim.
1- Keywordtool.io “en iyi uygulamalar” araması sonucunda 390 adet benzersiz anahtar kelime önerisinde bulunuyor. Bu anahtar kelimelerin büyük bir bölümünün aylık aranma hacmi olmayabilir ancak yine de içerikte kullanabileceğiniz alt başlıklar veya yeni bir yazı için size fikir verecektir.
“Copy All” butonuna tıklayarak, tüm önerilen anahtar kelimeleri kopyalayabilirsiniz.
2- Kopyaladığımız anahtar kelimeleri, anahtar kelime planlayıcısı yardımıyla ortalama aylık arama sayısını kontrol edebilirsiniz.
Anahtar kelime planlayıcı aracılığıyla “en iyi uygulamalar” konusunda bir yazıda kullanmamız gereken, kullanıcılar tarafından sıklıkla aranmış, yani aranma hacimleri yüksek başlıkları elde etmiş olduk.
Bu içerikte öncelikli olarak bulunması gereken başlıklardan bazıları “en iyi iPhone uygulamaları”, “en iyi fotoğraf uygulamaları” ve “en iyi kamera uygulamaları” diyebiliriz.
İçerik Oluştururken Yazarın Dikkat Etmesi Gerekenler
1. Araştırma/Tespit Aşaması: İçerik konusu hakkında daha önce üretilen içerikleri görüntülemek için BuzzSumo, List.ly ve benzeri araçları kullanın. Aranılan konuyla ilgili yazılan içeriklerden hangisi en çok okunmuş, beğenilmiş veya paylaşılmış ise BuzzSumo sizi yönlendirecektir. Böylece eğilimleri anlamış olur ve kullanıcının hangi konuya daha çok ilgi gösterdiği hakkında fikir sahibi olursunuz.
2. İçeriğe Karar Verme Aşaması: Anahtar kelimeler ve kullanıcılar tarafından en çok paylaşılmış içerikler artık elinizde. Konuyla ilgili kullanıcıların tercih ettiği içerik türünü (video, infografik, resim, metin vb.) belirleyin. Şimdi bir içerik şablonu oluşturmalı ve anahtar kelimeler yardımıyla alt başlıkları belirlemesiniz.
3. İçeriği Oluşturma/Yazma Aşaması: Anahtar kelimeler, anlamlı ve içerik şablonuna uygun bir şekilde yazıya dahil edilmelidir. Bu aşamada anahtar kelimelerin yazıya gelişi güzel bir şekilde eklenmesi, Google tarafında spam içerik algısına neden olacaktır. Bu yüzden Googlebot’u bir Türkçe öğretmeni, içeriği ise kompozisyon ödevi olarak görmenizde fayda var.
SEO Uyumlu İçerik Yazıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Oluşturulan İçeriğin Analizi/İncelemesi
2. Oluşturulan İçeriğin Yeterlilik Kontrolü
Oluşturulan İçeriğin Analizi/İncelemesi
Talep edilen ve oluşturulan içeriği öncelikle özgünlük kontrolden geçirmelisiniz. “Plagiarism Checker” adı verilen araçları kullanarak içeriğin daha önce kullanılıp, kullanılmadığını anlayabilirsiniz.
Örneğin; http://smallseotools.com/plagiarism-checker/ adresindeki aracı kullanarak bu yazının ilk paragrafını kontrol ettim ve sonuç aşağıdaki gibi çıktı. Tamamen benzersiz/özgün bir paragraf…
Oluşturulan İçeriğin Yeterlilik Kontrolü
Oluşturulan içerik incelendikten sonra özgün olup olmadığı anlaşılır. Özgün olduğu anlaşılan içerikte kullanılması gereken alt başlıklar ve anahtar kelimeler kontrol edilir. Son olarak içerik uzunluğuna dikkat edilmelidir. Bir önceki içerik ile ilgili yazıma İlyas Teker aşağıdaki yorumu eklemişti.
“SEO uyumlu içerik üretirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay içeriğin uzunluğu diyebiliriz. Kısa içerikler maalesef Google’da üst sıralarda pozisyon kazanmanızı zorlaştırabiliyor. serpIQ’nun yaptığı bir analizde (aşağıdaki grafikte) uzun içeriklerin üst sıralarda daha fazla pozisyon kazandırdığını gösteriyor. Bu demek değildir ki uzun içerik üretelim diye aynı kelimeleri tekrar tekrar kullanalım. Yazı bütünlüğünü ve akışını bozmayacak şekilde bu uzunluğu sağlamalıyız. Unutulmaması gereken en önemli şey bu yazıyı insanlar için yazıyoruz ve arama motorları için optimize ediyoruz.”
Son olarak; içerik pazarlaması konusunda fikir sahibi değilseniz, aşağıdaki 3 soruyu sorarak başlamanızı tavsiye ederim. Bu 3 soruya kısaca “3W” denilmektedir.
Nedir bunlar; who, what, where? (kim, ne, nerede?)
1- Hedef kitleniz kim?
2- Ne tür bir içerik yaratmanız gerekiyor?
3- İçeriği nerede yayınlayacaksınız?
Özel teşekkür; Özge Ünlü.