Türkiye’de En Az Bilinen SEO Tool’ları ve Türkiye Dijital Pazarlama Sektörü Hakkındaki Görüşleri – JetOctopus
Bildiğiniz gibi yakın bir süre önce Türkiye’de az bilinen ancak bilindiğinde de Dijital Pazarlama Alanında fark yaratılmasını sağlayabilecek, hem dünya çapında ödüller alabilmiş SEO Teknolojilerini incelemeye başladım. Serpstat, JetOctopus ve Authoritas için yazdığım bu seride, özellikle de bu şirketlerin CEO’larından destek görmek beni çok mutlu etti. Hatta bazıları, Türk SEO’culara özgü indirimler ve kampanyalar teklif etti.
JetOctopus CEO’su Julia Nesterest, 2020 Global Search Awards ve European Search Awards’da Best SEO Software için shortlist’e kalan JetOctopus için Türk Müşteri adaylarına özel fiyatlar sunmayı teklif ediyor.
Serpstat için yazılan incelemeye buradan erişebilirsiniz.
JetOctopus – Sınırsız Sayıda Crawl Gerçekleştirebilen Dünyanın En Hızlı Crawl ve Insight Teknolojisi
Şimdi, yavaş yavaş başlıktaki iddiaların doğruluğunu kontrol edebiliriz.
Başlıkta yazılan bilgiler doğru. JetOctopus CEO’su Julia Nesterets’ten kendi şirketleri ile bilgi aldığımda oldukça şaşırmıştım. Aşağıda, bazı ilginç bilgileri sizinle de paylaşıyorum.
JetOctopus’un SemRush ve OnCrawl ile Global Search Awards 2020’de Shortlisted olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda, OnCrawl’da Yıldız Yazarken JetOctopus’a review yazmam noktasında, bana güvenini sunduğu için Julia Nesterest’e yeniden teşekkür ederim.
- Saniyede 250 Web Sayfasını tarayabiliyorlar.
- Herhangi bir şekilde Crawl Limiti Sunmuyorlar.
- Database’lerinde 4,5 Milyar Web Sayfası bulunuyor.
- 25 Milyar Data ise analiz edilmiş ve sınıflandırılmış durumda.
- Herkes için tek paket ve tek fiyat var, bu fiyat ise çoğu tooldan daha ucuz.
- Tekrar söylemekte fayda var, daha fazla datayı, daha ucuza, limitsizce sunuyorlar.
- 2020 European Best SEO Software yarışmasında Shortlist’e kaldılar.
- Teknoloji hizmetlerinde, 272 Adet farklı Data Grafiğine sahipler.
- Log Analizi yapabilirsiniz.
- Sitenizi ziyaret eden botları (fake-visitorları) keşfedebilirsiniz.
- Google Search Console ve özel insight sistemlerine göre entegrasyonları mevcut.
- Algoritmaları ile bir hesaplama yapmanıza gerek olmadan Crawl-depth, Crawl Frequency, Crawl Waste ve Crawl Demand farklılıklarını URL’lerinize göre vermekteler.
Buradaki görselde, yüksek trafiğe sahip bir web sitesinde, kullanıcıların ve botların karşılaştıkları farklı konumlar ve senaryolar gösterilmiştir. Yavaş yüklenen sayfalardan, AJAX tipi URL’lere, Orphan Page’lere ve geçici yönlendirmelere kadar…
Herhangi bir crawl limiti olmadığını kanıtlamak için aşağıya bir kesit bırakıyorum.
Sanırım, sayıların yüksekliğini ve o yüksek sayılara rağmen % kaçının tamamlandığını ve % kaçının sırada olduğunu fark etmişsinizdir.
Unique pek çok özelliğe sahip olan JetOctopus’un güçlü, zayıf ve geliştirilebilir yönleri nedir?
JetOctopus’un Ekonomik ve SEO Dostu Güçlü Yanları
JetOctopus CEO’su Julia Nesterets’in sağladığı imkanlar ile güçlü yanları keşfetmenin herhangi bir zorluğu bulunmuyor. Hemen aşağıda, JetOctopus, Semrush, Ahrefs, Hubspot ve dahası ile ilgili bir kıyas görebilirsiniz.
JetOctopus’u, Hubspot, Semrush ve Rank Hacker gibi farklı teknolojilerle kıyasladığımızda eksik sadece 4 yanı görünmektedir. Bununla birlikte firmanın en pahalı paketi dahi Semrush’ın en ucuz paketinden daha ucuzdur. Aşağıda fiyatlarını ve asla tüketemeyeceğiniz imkanlarını görebilirsiniz.
Aşağıda, benim gerçekleştirdiğim bir crawl sonrası, Technical SEO Elementlerinin yorumlanma biçimini göreceksiniz.
Click-depth dağılımına göre bu hataların niteliklerini görebilirsiniz.
İçeriğinizin uzunluğuna, Meta Taglerin kopya olup olmamasına, indexlenebilir içerik olup olmamasına, inlink sayısına göre Search Engine Botlarının davranış farklarını görebilirsiniz.
Milyonlarca log datasını toplayarak SEO Metriklerine göre yorumlayabilirsiniz.
Bu kısımda özellikle, 3xx, 5xx ve 4xx türevi status code’ları vermeleri ve ortalama crawl süresini sunmaları büyük bir avantajdır.
Google Search Console Datanızı, JetOctopus’a bağlayarak düşen ve yükselen sayfalarınız ile ilgili bilgi alabilir, genel durumunuzu hızlıca kontrol edebilirsiniz. Aşağıda, daha fazla insight bulabilirsiniz.
Aynı zamanda, web sayfalarınızın aktivasyon seviyesini de kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir şekilde Landing Page değeri taşımayan sayfaları böylece keşfedebilirsiniz.
Google Search Console Datasını, URL Bazlı olarak kullanmak ve Cannibilization sorunlarını keşfetmek için Data Studio üstünden tool üreten tek kişi olmadığımı biliyorum. Ancak, aşağıda, JetOctopus’un sizin için bunu daha hızlı ve gruplayarak gerçekleştirdiğini görebilirsiniz.
Aynı zamanda her URL’in ortalama konumunu görebilir ve web sitenizin overall’daki performansını izleyebilirsiniz.
Size toplamda 272 adet farklı Data Insight’ı sunan grafikleri olduğunu söylemiştim değil mi? Google Search Console Datasını bu kadar ayrıntılı kullanan farklı bir Crawler’a açıkçası rastlamadım.
JetOctopus’u anlatırken çok fazla sözcük kullanmamaya gayret ediyorum çünkü grafikleri ve görselleri kendisini yeterince açıklamaktadır. Birkaç keskin ve unique yanını daha göstererek, zayıf yanlarına doğru yolculuğumuza devam edelim.
Herhangi bir limit olmadan, gerçekleştirdiğim pek çok crawl’ın genel görünümü yukarıdadır.
Tarama sırasında, hangi User-agent’ı kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.
Ayrıca, kullandığım yüzden fazla hizmette, görmeyi her zaman sevdiğim bir uyarıya sahipler.
Tarama sırasında, Robots.txt kurallarını, GET/POST Parametrelerini veya özel URL Parametrelerini belirleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda, sadece sitemap’ten yola çıkarak da istediğiniz URL’leri yayınlatabilirsiniz veya User Authentication yani herhangi bir şekilde login olunması gerekilen durumlarda da gerekli giriş bilgilerini vererek tarama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Cookie ayarları da aynı şekilde bulunmaktadır.
Kendi gerçekleştirdiğim bir log analizinin tüm ayrıntıları yukarıdadır. Fake Botlar, tanımlanamamış botlar, tanımlanmış botlar ve validation süreci başarısız olanlar şeklinde günlere göre ve toplama göre gruplandırılmıştır.
Yukarıda ise hit alan sayfalar ve visit oranları verilmektedir. Söz konusu datayı, Google Trends Verileri / Internal Link Dağılımı ile birleştirerek önemli çıkarımlar yapabilirsiniz. Önceki döneme göre kıyaslayarak, Googlebot ziyaretleri ile sıralama değişimlerini bazı durumlarda Historical Search Data ile yorumlayabilirsiniz.
User-agent’lara göre loglarınızı biçimlendirebilir, page ve visit oranlarına bakabilirsiniz. Bu noktada, Bilinmeyen Botlarla, Yandex dikkat çekmektedir. Aynı zamanda, Googlebot (Search), her sayfayı çok daha seyrek ve daha az sayıda ziyaret ederken Yandex’in her sayfayı ortalama 2 kez ziyaret ettiğini görüyoruz.
Bu noktadan sonra göreceğiniz her bilgi sadece Googlebot ve türevlerine aittir.
Crawl Quota’nızı historical data ile kısmen ölçebilirsiniz. Ziyaret oranı ile Avg. Daily Visits’in korelasyonunu çıkarabilirsiniz.
Historical Bot and Page Visits Ratio, yukarıdaki gibidir.
Günlere göre Status Code ve Tarama Hızı verilerini kıyaslayabilmek, söz konusu datayı gündemle ve search trendleriyle birleştirmek fayda sağlayacaktır. Sunucunuzda yaptığınız iyileştirmelerin sağlayacağı katkıyı da böylece izleyebilirsiniz.
Yukarıdaki sayfaların tamamı, 2 Saniyeden daha uzun sürede crawl edilmiş sayfalara aittir. JetOctopus’a oldukça kapsamlı bir vizyona sahip, henüz GSC Datasını yorumlama biçimlerine dahi geçmemiş iken bunu görebilmekteyiz. AJAX Siteler için ayrı bir tarayıcı sistemine sahip olduklarını da belirtmeliyim.
Aynı zamanda, hem botlar hem de gerçek kullanıcılar için Non-200 ve slow page’leri çıkarabilirsiniz.
JetOctopus ve Crawl Data Karşılaştırması
Makalede geriye doğru baktığımda, JetOctopus’a oldukça fazla alan ayırdığımı gördüm, diğer şirketler umarım kızmaz ancak sahip oldukları avantajları yansıtabilmek için bunu yapmalıydım.
JetOctopus, farklı dönemlerde gerçekleştirdiğiniz Crawl Datasını karşılaştırma imkanı vermektedir. Aşağıda, Crawl Kıyası ile ilgili bazı görseller göreceksiniz.
Web Entity Kategorilerine ve internal link değişikliklerinize göre yaşanan crawl etkinlik değişimini görebilrisiniz.
Page Type türlerini çıkarabilir ve Indexable ve Non-indexable sayfalarla, hız değişikliklerini görebilirsiniz. Yaptığınız değişikliklerin Googlebot’un davranışlarına olan yansımasını bu kadar kolay görebilmek, büyük bir şans.
JetOctopus ve Sıradışı On-page, Pagespeed ve Linkflow Kıyaslaması
Açıkçası, Holistic SEO Vizyonunu bir SEO Teknolojisinde gördüğüm için mutluyum. Çünkü, ileride, Oncrawl’da yayınlanacak Python/SEO Serimde de şu anki crawler’larda olmayan özelliklerin nasıl custom scriptlerle kullanılabileceğini göstermekteyim.
Ancak, custom scriptleri veya Python Library’lerini sevmiyorsanız, buyurun aşağıya, hep beraber bakalım..
Meta Tag’lerde kullanılan sözcüklerin kaçının Unique, kaçının Non-unique olduğunu keşfedebilirsiniz.
Meta Tag’lerde ortalama kaç harf/pixel değil kaç sözcük kullandığınıza bakabilirsiniz.
Aşağıdaki gibi sadece belirli Size ve Hız metriklerindeki sayfaları filtreleyerek optimizasyon için öneri alabilirsiniz.
Internal Link Profilinizin özetini aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
Aynı zamanda, Text ve Image linkleri derinliklerine göre çıkarmak, tek tek görmek mümkün.
Linklerinizin yeni sekmede açılıp açılmadığına, yüzde kaçının açıldığına veya linklerinizin absolute veya relative olup olmadığına bakabilirsiniz.
Herhangi bir Sitemap’i bir Data Frame’e dönüştürerek export edebilirsiniz.
External Linklerinizin karakter profiline bakabilirsiniz. Social Follow’un anlamını çıkarmak zor değil.
Aşağıda, aynı zamanda, content analysis’i görebilirsiniz.
Sayfalardaki ortalama sözcük sayısı, text/HTML Ratio, ortalama görsel sayısı ve ortalama Unique Sözcük sayısı…
Farklı Crawl’ları birbiri ile kıyaslayarak content değişiminizi izleyebilirsiniz.
Click Distance’a göre farklı sözcük sayısına sahip sayfaların dağılımını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda aşağıdaki gibi thin page2lerdeki oranları da çıkarabilirsiniz.
Pek ala… Size en başında 250’den fazla chart’a sahip olduklarını belirtmiştim. Hepsini burada göstermeye çalışmamız, makaleyi bitirilemez hale getirebilir. Ancak, çok daha fazla unique kıyaslama yöntemleri olduğunu belirtmeliyim.
Son bir örnek vermek gerekirse, Anchor Text’lerdeki unique words sayısını, sözcük sayısını ve click depth’e göre Anchor türlerini de görebilirsiniz.
JetOctopus ve Google Search Console Data Insights
JetOctopus’un çok sayıda chart’a sahip olduğunu söylemiştim. Her menu altında, bir başka alt menü silsilesi yer alıyor. Daha fazlasını öğrenmek isterseniz, Youtube Kanallarında her şeyin bilgisini görebileceğiniz guideline’lara sahipler.
Aşağıda, kendi yüklediğim Search Console Datasına istinaden bazı bilgileri göreceksiniz.
Kaç sayfanın toplamda kaç click aldığı ve kaç keywordden aldığı yer almaktadır. Aşağıda, GSC Datasını,
Aynı zamanda, sayfalarınızın ortalama click, impression ve rank change’lerini gözlemleyebilirsiniz.
Yukarıda da gördüğünüz gibi bir web sitesinin ortalama Rank Change’lerini, Impression ve Click change’lerini de farklı tarih aralıklarına göre, JetOctopus yorumlamaktadır.
Aşağıda, CTR, Impression, Click ve AP Datasına göre farklı gruplandırmalar ve insight sunan chartları inceleyebilirsiniz.
Kaybeden ve kazanan sayfalarınızı farklı veriler ile inceleyebilirsiniz.
Bir Web Entity’nin sahip olduğu Click, Impression Datasını, Query’nin kaç sözcük olduğuna, % kaçının 1000’den fazla click aldığına veya ortalama konumlarına göre gruplandırılmış hallerini, birden fazla data point sunan complex chartlarla inceleme şansını sunmaktadır.
Bu tip geliştirmeleri genellikle, Python ve Data Science ile yapabilsem dahi, aynı zihniyeti taşıyan bir SEO Software gördüğüm için çok mutluyum. Gene de Custom Scriptlerle çok daha fazlasını görme şansınız olduğunu ve kendi SEO Metriklerinizi, Göstergelerinizi oluşturabileceğinizi eklemeliyim.
Aşağıda ise şu ana kadar gördüğüm en iyi, 3rd Party bir Tool ile oluşturulabilecek Search Console Datasına dayanarak, Position, CTR ve Query Count dağılımını gösteren bir grafik vardır.
Normalde, Data Studio ile keşfetmeyi tercih ettiğim Cannibalization sorunlarını da daha verimli bir şekilde device ayrımına dayanarak da görebilirsiniz.
Google Search Console ile yapılabilecekler bunlarla sınırlı değil. JetOctopus ile kaybedilen Keyword’ler, sıralamalar, clickler, CTR’lar için web sayfalarınızı ayrı ayrı dizebilirsiniz. Her birisini inceleyerek, hangi tarihte hangi user-agent’ta düşüş olduğunu gözlemleyerek, almanız gereken önlemleri görebilirsiniz.
Yukarıdaki çeşitli örnekleri birleştirdiğim yapının üstüne, 0 üstü Impression ve 0 click aldığınız sözcükleri sayfa özelinde de incelemek mümkün.
Bu review serisinde, özellikle JetOctopus, beni vizyonu ve SEO’ya olan Cumulative Marginal Gain yaklaşımı ile mutlu etti. Data Science, Technical SEO, Creative Constructive Critisism ile oldukça unique ve faydalı, kullanımı kolay 250’den fazla SEO Chart’ı ile sanırım bu serinin en uzun review’una sahipler.
Bütün bu özelliklerden sonra JetOctopus’un zayıf yönlerine geçilebilir.
JetOctopus’un Zayıf Yönleri Nedir?
İlk ve en önemli zayıf yönleri, en güçlü yönlerinden birisi olan Search Console Datasını yorumlama biçimlerinden kaynaklanmaktadır. Öyle ki, herhangi bir Web Entity’nin Search Console Datasını paylaşsanız dahi, yorumlamaları ve gerekli insight’ı oluşturmaları günler alabiliyor.
Bu nedenle, zayıf yönlerini dahi, Search Console ile ilgili alt başlıktan önce bitirdiğimi belirtmeliyim.
İkinci zayıf yönleri tabii ki, herhangi bir şekilde Yapay Zeka, Entity-based Search, Local SEO veya Social Media Optimization/Observation gibi özelliklerinin olmamasıdır. Aynı zamanda, Off-page adına da herhangi bir hizmetleri şu an için bulunmuyor.
Ahrefs’in Content Explorer, SEMRush’ın Magic Keywords Tool gibi unique toolları sizin için önemli ise JetOctopus uygun bir All in One hizmeti olmayabilir. Çünkü, herhangi bir sözcüğün aranma hacmini görme, sıralama takip etme gibi özellikler de bulunmuyor.
Ancak, şunu kesin bir şekilde söyleyebilirim, JetOctopus şu ana kadar gördüğüm en iyi ve ekonomik Technical SEO Crawler’ı ve Google Search Console Data’sını en iyi yorumlayan ve insight sunan SEO Software’dir. Evet, aynı zamanda da Oncrawl’da yıldız yazarım. Ancak, bu serinin başında da söylediğim gibi, bu bir marketing review’ı değildir.
JetOctopus’un Türkiye Dijital Pazarlama Sektörüne Mesajı Nedir?
JetOctopus, Serpstat kadar Türkiye SEO Sektörüne yabancı değil. Ancak çok da aşina değil, aynı zamanda iki farklı Türk müşterileri olduğunu öğrendiğimde de oldukça şaşırdım. Bunlardan birisi Düğün.com diğeri ise Lazımbana.com. Türkiye’den alternatif ve daha iyi teknolojilere, daha iyi bir vizyonla ilerleyebilen firmalar gördüğüm için mutluyum.
Aşağıda, JetOctopus’un CEO’su Julia Nesterests’in “Türk SEO’ları ve Sektörü hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna olan yanıtını göreceksiniz. Gayet sevgi ve ilgi dolu.
“Türk SEO’larını çok seviyoruz ve onlar da bizi sevmeye başladı. Hadi bu sevgiyi büyütelim!”
Julia Nesterests
JetOctopus’u buraya tıklayarak hemen deneyebilirsiniz.