seo başarısı icin robotlar mı daha onemli insanlar mı

Robotlar İnsanlara Karşı: SEO Başarısı için Hangisi Daha Önemli?

Jason Miller’ın kafa açan oturumundan sonra benzer konular çevresinde dolaşan bir ikili bizi karşılıyor ve sırasıyla Bing, Senior Program Müdürü Nagendran Rangan ve ajans tarafında olmanın verdiği avantajla, Nagendran’a kıyasla daha iyi bir sunum ortaya koyan Stephanie Benhart’ın sunumlarını izliyoruz. 

Bing, İnsan ve Makine Öğrenmeli Yapay Zekayı Kullanarak Arama Motorunu Nasıl Geliştiriyor? 

Nagendran Rangan – @nagu_rangan

Arama motorları kuruldukları ilk günden itibaren kullanıcıları en fazla tatmin edecek cevabı vermeye çabalıyorlar.. Bu gelişim sürecine devamlı hizmet eden iki faktör var; insan ve makine öğrenmeli yapay zeka. İnsan faktörü, Google aracında Quality Rater olarak bildiğimiz belirlenen kriterler üzerinden arama sonuçlarını değerlendiren ve makinelerin sonuçları daha iyi öğrenerek geliştirmesine yardımcı olan yarı zamanlı ve kontratlı çalışan gerçek insan yargıçlardan oluşuyor. Google’ın dünyada 10,000’e yakın Quality Rater ile çalıştığı tahmin ediliyor. Nagendran’ın belirttiğine göre Bing’de insan faktöründen benzer şekilde faydalanıyor. 

Peki Arama Motorları için Kalite Nasıl Ölçülüyor?

Arama Motorları için Kalite Nasıl Ölçülüyor?

2018 Temmuz ayında güncellenen Google Quality Rater Dökümanı’nın sızmasıyla SEO dünyasında da YMYL (Your-Money-Your-Life) olarak tanımlanan sayfalar için yeni bir sıralama faktörü ortaya çıktı.YMYL yani sizin paranıza veya hayatınıza yön veren sayfalar oluyor. Bu tip sektörler (sağlık, finans, kişisel bakım vb.) için oluşturulan içeriklerde, E-A-T (Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness) yani Uzmanlık, Otoriterlik ve Güvenilirliğin Google için önemli bir kalite ölçeği olduğu anlaşılmıştı. Buna benzer çok sayıda arama sonuç sayfası kalite ölçeğinin tanımlandığı dökümanı incelemek isterseniz sizleri şöyle alalım; Google Quality Rater Guideline 2018.

 Son olarak 17 Mayıs’ta belirli başlıklar altında detaylandırılarak yeniden güncellenen dökümanından analiz edilen SEO için önemli çıktıları da internette araştırma yaparak bulabilirsiniz. Önden kısa bir ipucu vermemi isterseniz, E-A-T İçerikler ve Sayfa Kalitesi daha da önemli. 

Google’dan Andrey Lipattsev’ın yaptığı açıklamaya göre  2015 yılında algoritmaya dahil edilen makine öğrenmeli Yapay zeka yani Rankbrain, Google arama motoruiçin en önemli 3 sıralama faktöründen birisi oldu bile. Rankbrain’in temel görevi, uzun kuyruklu aramaları ve sunduğu sonuçlardaki kullanıcı davranışlarını anlamlandırarak her sefereinde daha iyi sonuçlar sunmak.

Bing şerifi Nagendran hem insan hem de makine faktörünün devreye girdiği arama motoru algoritmaları için kaliteli içeriğin ne anlama geldiğini tanımlıyor. 

“Biz arama motorları kullanıcı deneyimine önem veriyoruz, kullanıcılar için sorulması gereken tüm soruları onlar yerine soruyor ve cevaplara göre sonuçları sunuyoruz..”  

Arama motorlarının her bir sorguda web sayfalarına sorduğu sorular ise şu şekilde; 

Kalite = Bu sonuca güvenebilir miyim? 

Alaka = Sonuç konu ile alakalı mı? 

Bağlam = Sonuç arama yapılan zaman ve mekana uygun mu? 

Arama motorları sayfalarınıza bu soruları sormadan önce içerik üretim ve optimizasyon sürecinde sizler kendi kendinize sormalısınız. 

Güven

İçerikte bulunan bilgiler, kaynak ve yazar kullanıcılar için güvenilir mi?

Kullanıcı bilgilerini koruyabiliyor muyum?

Tanınan bir markaya sahip miyim, marka bilinirliği için yeterince yatırım yapıyor muyum? 

Yararlı

Kullanıcıların işine yarayacak bilgilere yer veriyor muyum?

Oluşturduğum içerikler başka platformda bulunabilir mi?

Kullanıcılar için özgün ve yeni bir değer yaratabiliyor muyum?

Sunum

Kolay ulaşılabilir, okunaklı ve zengin bir içeriğe sahip miyim? 

Yeterince düzenlenmemiş, özen gösterilmemiş içerik veya rahatsız edici reklamlarla kullanıcı deneyimine zarar veriyor muyum? 

Robotlar İnsanlara Karşı: SEO Başarısı için Hangisi Daha Önemli? 

Stephanie Wallace – @SWallaceSEO

Kariyerine SEO Specialist olarak başladığı Nebo Agency şirketinde Başkan Yardımcısı ünvanıyla devam eden Stephanie Wallace mikrofonu eline alırken, yapacağı sunumu özetleyen bir cümle ile söze başlıyor. 

“Kullanıcılarınızın anlayın ve ne istediklerini tahmin edin!”

Google sıralama faktörleri dendiğinde akla ilk gelen hangisi, insanlar mı yoksa robotlar mı? İlk günden itibaren kullanıcıları merkeze alan ve internete bu şekilde yön veren arama motorları, geçmişten günümüze algoritmalarını geliştirirken hem kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak hem de biz website sahipleri ve SEO uzmanlarını kullanıcı deneyimini geliştirmek üzere düzenlemeler yapmamız için zorluyor. 

Google sıralama faktörleri
Google sıralama faktörleri

Geleneksel sıralama faktörleri önemini hala koruyor. Günümüzde arama motorları yapay zeka teknolojilerini en önemli 3 sıralama faktöründen birisi olarak algoritmasına dahil ederek oyunun kurallarını değiştirdi. Sesli arama oranlarının artması ile birlikte uzun kuyruklu kelimelere doğru evrilen arama trendleri Rankbrain faktörünün markalarımız için önemini arttırıyor.  

Rankbrain, 2015 yılından itibaren kullanıcıların sesli aramalar ve doğal dil işleme ile yaptığı arama sonuç sayfalarındaki davranışlarını belirli metrikler üzerinden değerlendirerek her yeni aramada daha iyi sonuçlar almayı hedefleyen bir makine öğrenmeli yapay zeka teknolojisi.. Belki de bu metriklerin bazılarını kısaca açıklarsam sizler için kullanıcı deneyimi ile alakalarını anlamak daha kolay olacaktır. 

Organik Tıklama Oranları; Kullanıcı ekranında organik sonuçlar arasında görünürlük alan sayfaların tıklanma oranları. 

Ek Aramalar; Kullanıcıların yaptıkları aramadan sonra yeniden yaptıkları arama sayıları. 

Dwell Time; Kullanıcıların bir sayfaya tıkladıktan sonra arama sonuç sayfalarına geri dönme süresi.

Bounce Rate; Hemen çıkma oranı.

Anlayacağınız üzere, SEO evrildi ve biz SEO uzmanları ciddi engellerle karşı karşıyayız. Değişen arama dünyasında SEO Stratejilerimizi ve taktiklerimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. İnsanların tıkladıktan sonra sizin sitenizle nasıl ilgilendiği ve etkileşime girdiği oldukça önemli. Stephanie uygulayabileceğiniz taktikleri şu şekilde sıralıyor; 

  • E-A-T için Optimizasyon; Uzman, Otoriter ve Güvenilir içeriklere sahip olmak kullanıcı etkileşimini arttıracaktır. 
  • Tüm editoryel içeriklerde yazar ve biyografi bilgilerine yer verin.
  • Markanızla ilgili uzmanlık isteyen spesifik ve özgün konulara odaklanın. 
  • Uzman içerikleri oluşturun, sosyal medya ve 3.parti websitelerde paylaşın.
  • Ziyaretçi bilgilerini koruyun ve tutarlı, gerçek, güvenilir bilgiler paylaşın. 
  • Kullanıcı Etkileşimini Geliştirin; kullanıcılar veya arama motorları için, bu bir zorunluluk.
  • Değer katan içerikler yaratın.
  • İçeriklerinizin paylaşılmasını kolaylaştırın.
  • Sayfalarınızın yüklenme hızını geliştirin.
  • Mobil uyumlu bir site geliştirin.
  • Dahili bağlantılarınızı optimize edin.
  • Kullanıcı dostu bir Navigasyon biçimlendirin.
  • Arama Sonuç Sayfaları (SERP) için Optimizasyon; Sparktoro’nun 2018 yılında paylaştığı verilere göre mobil ve masaüstü cihazlardan yapılan aramalarda kullanıcıların hiç bir sonuca tıklamadan arama sonuçlarını terketme oranı artıyor. Mobil için %63, masaüstü için ise bu oran %34.
Arama Sonuç Sayfaları (SERP) için Optimizasyon

“Yeni ana sayfanız, sitenizin dışında kalan arama sonuç sayfaları.”

Arama sonuç sayfaları da evrildi, markalarınız için hem tehdit hem de yeni rekabet/fırsat alanları sunan sonuç tipleri için gerçekleştirebileceğiniz optimizasyon önerileri neler? 

  1. Local Panel; Google Benim İşletmem (GMB) panel üzerinden arama ve maps sonuçlarını optimize edin.
  2. Q&A Panel; Kullanıcıların GMB panelinde yönelttiği sorulara cevap verin. İnsanların davranışını etkileyecek micro conversion anlarını serp üzerinde yönetmeniz gerekiyor. 
Q&A Panel

3. Marka Paneli; Google artık marka sahiplerinin, marka paneli üzerinde kontrol sahibi olmaları için doğrulama yapmalarına olanak tanıyor. Bu sayede marka paneline ek bilgiler girebiliyorsunuz.

Marka Paneli
  1. Diğer Featured Snippetlar ve  Schema; Mümkün olduğunca, alakalı yapılandırılmış verilere web sitenizde yer vermeye özen gösterin. 
  1. Sesli Arama için Optimizasyon
Sesli Arama için Optimizasyon

Sesli Aramalar vs Sesli Cevaplar

Sesli aramalar herhangi bir cihaz üzerinden yapılabilirken, birden fazla sonuç sunuyor.  Sesli cevaplarla karşılaştığımız platformlar ise tek bir cevabın sunulduğu ve arama motoru sektöründe oyunun kurallarını değiştiren yeni bir rekabet alanı yaratıyor.

Sesli Aramalar için Optimizasyon Önerileri

  • Featured Snippets – Websitelerinizde yapılandırılmış veri entegrasyonu yoksa sesli sonuçlarda görünürlük almanız mümkün değil. Mümkün olan her bir türünde görünürlük almanız gerekiyor. 
  • Okunabilir (Speakable) Schema Structured data implementasyonlarını uygulamanız gerekiyor. 
  • Google Asistant / Home – Google Benim İşletmem ve Google Actions platformlarına yatırım yaparak navigasyonel ve aksiyon odaklı aramaları hedefleyebilirsiniz.
  • Amazon Alexa / Echo – Eğer şirketinizin iş modeline uygun ise Alexa speakable ürünleri için yatırım yapmanız oldukça önemli. 

Google’ın Mobil Öncelikli İndeksleme ve Mobil Uyumlu Dünyasında Başarılı Olmak

Shane Cassells – @SC_Tweets

Her SEO konferansında olduğu gibi SMX Londra’da da Google’ı temsilen bir konuşmacı sahne aldı. Mobil Öncelikli indeksleme ve Mobil Uyumlu web sitelerin geliştirilmesi konusu hepimiz için her ne kadar ilgi çekici olsa da geçmişte katıldığım bir çok konferansta karşılaştığım manzaranın aynısıyla karşılaşarak bu oturumdan hayal kırıklığıyla ayrılıyorum. 

Rekabetin her geçen gün zorlaştığı Google Arama evreninde, Google temsilcilerinin SEO uzmanları ve website sahiplerinin işlerini kolaylaştıracak taktikler paylaşmak, içgörü sağlamak, stratejilerine yön vermek konusunda pek cömert olduklarını söyleyemem. Bunun nedeni moderatörün Barry Schwartz gibi bir ayaklı SEO iletişim ağı olması olabilir. Şaka bir yana, sırtlarında taşıdıkların markanın büyüklüğü ve söylenen tek bir sözün büyük sonuçları olabileceği ihtimali nedeniyle ağızlarından çıkan her bir sözde temkinli davrandıklarına inanıyorum. 

Oturumun ilk bölümünde konuşan Web Performans ve Mobil Dönüşüm Uzmanı, Shane Cassells değerli vaktini pazar trendleri ve halihazırda her bir ayrıntısına hakim olduğumuz yeni teknolojileri anlatarak harcıyor. Shane’in sunumundan ilginizi çekebileceğini düşündüğüm, hayatımızdan her geçen gün daha fazla zaman ayırdığımız mobil dünyaya ışık tutacak bazı verileri ve trend tahminlerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum. 

  • 2018 2. çeyrek verilerine göre; Masaüstü dönüşüm oranları %3.83 olurken Mobil dönüşüm oranları %2.03 seviyesinde. 
  • Ortalama mobil bir sayfanın tamamiyle yüklenme süresi; 15 SANİYE!!!
  • Sayfa açılma süresi 1 saniyeden – 5 saniyeye çıktığında kullanıcıların sayfayı terk etme oranı %90 artıyor.
  • Kullanıcıların %65’i kötü bir dizayna sahip mobil siteyi terk ederek başka bir web sitede satın alma işlemini gerçekleştirdiklerini belirtmişler.
  • Tüketicilerin %45’i araştırmadan satın alma işleminin tamamlanmasına kadar tüm süreci mobil cihazlar üzerinden tamamlıyor. 
  • 2021 Yılında, tahmini olarak E-Ticaret harcamaları 4.94 Trilyon $ hacmine ulaşacak ve ticari işlemlerin %73’ü mobil cihazlardan gerçekleştirilecek.

Günümüzde web sitelerinin trafiğininin neredeyse tamamı mobil cihazlardan geliyor, ancak dönüşüm oranları karşılaştırıldığında kullanıcıların mobilde sabırlarının oldukça az ve markaların bu tarafa yeterince yatırım yapmadığını görüyoruz. 

Google, Progressive Web Uygulamarı (PWA) ve Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) gibi kullanıcı deneyimini merkeze alan yeni teknolojilere yatırım yapıyor, hatta medya sektöründe olduğu gibi rekabet alanını daraltarak markaların bu teknolojileri kullanımını bir zorunluluk haline dönüştürüyor. 

İçerik Bulutu SEO Assistant eklentimizi kullandınız mı? İçerik Bulutu SEO Assistant eklentisi ile Google’da arama yaptığınız anahtar kelimede ilk 5 sırada yer alan içerikleri detaylı olarak analiz edebilir ve içerik çalışmalarınız için ilham alabilirsiniz. Eklentiyi hemen indirip ücretsiz olarak kullanın: https://akademi.icerikbulutu.com/extension/


İlk Yorumu Başlat