marka bilinirliği

Marka Bilinirliğinizi Artıracak Dijital Pazarlama Taktikleri

Marka bilinirliği, potansiyel bir müşterinin yalnızca bir marka imajını tanıma yeteneğini değil, aynı zamanda belirli bir şirketin ürün veya hizmeti ile ilişkilendirme yeteneğini de ölçer. Marka bilinirliği yüksek olan markalara genellikle “trend” veya “popüler” denir.

Marka bilinirliği, hem Inbound hem de Outbound pazarlama çabalarıyla artırılabilir. Bir endüstride rekabet yüksek olduğunda, marka bilinirliği bir işletmenin en büyük varlıklarından biridir.

Bu içeriğimizin konusu ise dijital dünyada marka bilinirliğinin nasıl artırılacağı. Öncesinde pazarlama hunisi kavramını ele alalım.

Pazarlama Hunisi Nedir?

Pazarlama hunisi, bilinçlendirme aşamalarından satın almaya kadar müşteri yolculuğunu anlatan bir kavramdır. Bu dönüşüm hunisi, pazarlamacıların doğru mesajları doğru kişilere, doğru zamanda sunmak için en iyi stratejileri oluşturmak amacıyla, hedef kitlelerini kullanıcı niyetine göre segmentlere ayırmalarını sağlar.

pazarlama hunisi

Pazarlamacılar, ihtiyaçları değiştikçe kullanıcılara yaklaşımlarını değiştirmelidir. Reklam iletiniz her bir potansiyel müşterinin özel gereksinimlerine ne kadar uyuyorsa, satma ihtimaliniz o kadar yüksektir.

İnsanlar web sitenizi terk ederken mutlaka “hayır, teşekkürler” demek zorunda değiller. “Şimdi değil” diyorlar. Bu nedenle her bir müşteri türü için iyi kurugulanmış bir pazarlama hunisi stratejisine sahip olmalısınız.

Peki, konumuz olan ve satın alma yolculuğunu başlangıç aşaması olan marka bilinirliği için hangi pazarlama stratejilerini uygulamalısınız?

TOFU

TOFU farkındalık aşamasıdır. Bu aşamada, henüz ürün veya hizmetinizden haberdar olmayan potansiyel kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olacak stratejiler geliştirmelisiniz. Yani, şimdi amacınız insanları web sitenize getirmek ve marka bilinirliği oluşturmaktır.

İnsanları Ürününüzden Veya Hizmetinizden Nasıl Haberdar Edebilirsiniz?

İşte bu aşama için uygun dijital pazarlama taktikleri:

  • Görüntülü reklamlar: Yakın ilgi alanı hedeflemesi ile ücretsiz değer sunan reklamlar bu aşama için uygundur. (örneğin: blog yazıları, e-kitaplar vb.)
  • Video Reklamlar: Video reklamcılığı, YouTube’da marka bilinirliği oluşturmanın harika bir yoludur. Hem TrueView reklamlarını hem de bumper reklamlarını ilgi alanı hedefleme veya piyasadaki kitleler hedeflemesi ile deneyebilirsiniz.
  • Sosyal Medya Reklamları: Facebook reklamlarında konulara veya ilgi alanlarına göre kitlenizi hedefleyebilirsiniz. Ayrıca Facebook’ta en değerli kitlelerinize benzeyen yeni insanlara ulaşabileceğiniz anlamına gelen benzer kitleler oluşturabilirsiniz.
  • Arama Reklamları: TOFU aşamasındaki müşteriler büyük olasılıkla markalı olmayan anahtar kelimeler kullanacaktır. Bir ürün veya hizmeti biliyorlar, ancak markaya aşina değiller. Bu markalı olmayan terimler için reklam vererek marka farkındalığı oluşturabilirsiniz.

TOFU Aşamasında Takip Etmeniz Gereken KPI’ler

İnsanların markanızı görmesini ve hatırlamasını sağlamanız gerektiğini unutmayın. Bu aşamada aşağıdaki ölçütleri takip etmelisiniz:

  • Hemen Çıkma Oranı
  • Sitede Geçirilen Süre
  • Erişim
  • Gösterim
  • BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet)

Çoğu zaman, farkındalık aşamasındaki kullanıcılar için EBM (Edinme Başına Maliyet) en yüksek ve dönüşüm oranı en düşük olma eğilimindedir. Ancak bunun farkındalık aşaması olduğunu bu nedenle MOFU VE BOFU adımlarına geçecek kullanıcıları ayırt etmeye yarayacağını unutmayın. 

Dijital dünyada marka bilinirliğini artırmanın diğer yollarına geçelim.

İçerik Oluşturun

İçerik pazarlaması, markanızın farkındalığını artırmanıza yardımcı olacak harika bir stratejidir. 

İçeriğin sadece yazılı olarak olması gerekmez. Ayrıca videolar, infographicslar, podcast’ler ve daha fazlasını da oluşturabilirsiniz. Tabii ki, bloglar ve e-kitaplar gibi yazılı içerikler üretmek en kolayı, ancak kesinlikle tek seçenek değiller.

Markanız içerik oluşturmuyorsa, bazı önemli marka farkındalığı fırsatlarından mahrum olabilirsiniz. İçerik, marka adınızı insanların önüne çıkarırken, hedef kitlenizle bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

Monster Notebook, oyunlar ve oyun bilgisayarları ile ilgili pek çok konuyu kapsayacak şekilde blogunu kullanıyor. Bu da trafik elde etmelerine ve marka bilinirliği oluşturmalarına yardımcı oluyor. 

Marka Bilinirliğinizi Artıracak Dijital Pazarlama Taktikleri

Blogunuzun belirli kelime öbekleri için sıraya girmesi, blogunuzun trafik elde etmesinin ötesinde avantajlara sahiptir. Harika içerikler oluşturarak, alan adınızın otoritesini ve satın alma amacına sahip anahtar kelimeler için sıralama kabiliyetini artırmaya yardımcı olarak geri bağlantılar da alabilirsiniz.

Özel iPhone kılıfları satan bir e-ticaret işletmenizin olduğunu varsayalım. İşletmenizle alakalı anahtar kelimeler için içerik oluşturmak isteyebilirsiniz:

  • iPhone şarj verimli kullanma ipuçları
  • En çok indirilen iPhone oyunları
  • En iyi iPhone aksesuarları 

Bu konularda yazmak muhtemelen işletmeniz için çok sayıda satış üretmeyecek. Ancak sitenizin genel SEO ve marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olur.

Marka Bilinirliğinizi Artıracak Dijital Pazarlama Taktikleri

 Öne Çıkan Snippet’lerde Yer Alın

Bildiğiniz gibi featured snippet’ler, arama sonuçlarında ilk sıranın da üzerinde ayrı bir blok içerisinde listelenir.

Marka Bilinirliğinizi Artıracak Dijital Pazarlama Taktikleri

Bu tür arama sonuçları oldukça görünür formatı nedeniyle daha fazla trafik, dönüşüm ve marka bilinirliği sağlayabilir. Peki sayfalarınızı SERP’in üstünde sıralamak için nasıl optimize edebilirsiniz? SEO danışmanı İzzi Smith’in önerileri işinize yarayabilir:

“Featured snippet’ler oluşturuyorsanız, daha güçlü ve eski etki alanlarını kolayca geçme şansınız olur.”

Öncelikle anahtar kelimeler, sorular ve şu anki sıralamalarınız hakkında genel bir fikir edinmelisiniz, bu yüzden yapmanız gerekenler:

  • Doğru sorguları belirleyin ve sitenizin sıralamasını analiz edin.
  • Sık sorulan soruların ve sorunların bir listesini almak için müşteri destek ekibinizle ve satış yöneticilerinizle görüşün.
  • Sorgu amacını analiz edin ve bilgi + işlemsel anahtar kelimelere odaklanın. 
  • Forumlara ve “People Also Ask” kutularına göz atın, çünkü bunlar da ilham almak için iyi kaynaklardır.
fetaured snippet nasıl çıkılır

Ve bu kısımla işiniz bittiğinde, optimize edilmiş içerik oluşturmak ve siteniz için daha ayrıntılı snippet sonuçları elde etmek için yeterli veriyle donatılacaksınız:

  • Özel bir snippet alma olasılığı daha yüksek olan içeriği bulun ve anket bulgularıyla, çalışmalarla vb. destekleyin.
  • İçeriğinizi yapılandırın: 40-60 kelimelik paragraflar oluşturun, listeler kullanın, ara başlıklar ekleyin, güvenilir kaynaklara bağlantılar yerleştirin.
  • Ek olarak görüntüleri optimize edebilirsiniz. Konunuzla alakalı, 600 pikselden daha küçük ve sıkıştırılmış hale getirin.

Tavsiye Programları

Kullanıcılar, bir ödül veya değer kazanacaklarını bildiklerinde ürün veya hizmetinizi çevresine duyurmak için gönüllü olabilirler. Bu konuda en bilinen örnek Dropbox akıllı yönlendirme programları. Dropbox, mevcut kullanıcılara tavsiye ettikleri her arkadaş için (16 GB’a kadar) 500 MB ekstra depolama alanı sağlar. Dropbox henüz yeniyken, bu tavsiye programı ağızdan ağıza pazarlamanın etkili bir örneği oldu. SaaS şirketleri için yaygın olarak kullanılan tavsiye programları e-ticaret’te “Arkadaşını davet et %10 indirim kazan” gibi kurgularla kullanılmaktadır.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat