dijital pazarlama örnekleri

İlham Alacağınız Yaratıcı Dijital Pazarlama Örnekleri

Marka bilinirliğinizi ve gelirinizi artıran bir dijital pazarlama stratejisi uygulamak zor olabilir. Ancak ilham almak için harika bir yol, dijital pazarlama dünyasında dikkat çeken markaların çalışmalarına bakmak ve analiz etmektir.

Bu içeriğimizde stratejilerinize ilham verecek yaratıcı dijital pazarlama örneklerini ele aldık. Hemen başlayalım.

Insta Novels

New York Halk Kütüphanesi, Instagram hikayelerini daha geniş bir erişime açmayı, bu sayede yeni hedef kitlelere ulaşmayı ve geçici etkileşimlerin var olduğu bir alanı kapsayıcı okuma için yeni bir alana dönüştürmeyi planlıyor.

new york halk kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi, kısa süre önce “Instagram hikayelerini, ikonik hikayelere yeni bir platform sunması için kullanmak” amacıyla Insta Novels’ı tanıttı.

Sosyal medyanın geçtiğimiz on yıldaki yükselişiyle dikkat aralıkları düştü ve teknoloji bağımlılığı bizi çevrimdışı içerik tüketiminden uzaklaştırdı. New York Halk Kütüphanesi, bu yeni nesil okurları çekmenin yöntemini, Instagram gibi sosyal bir kanalı benimseyip okurların klasikler hakkındaki bilgisini genişleten dijital içerikler yaratmakta buldu.

Kütüphane, Mother isimli yaratıcı ajans ve ünlü illüstratör Magoz ile iş birliği yaptı ve klasiklere, her bir sayfası, doğası gereği sadece 10 saniyede kaybolan geçici bir içerik şeklinde hayat verdi. Neyse ki bu kitaplar, Instagram’ın Öne Çıkanlar bölümünde yaşamaya devam ediyor ve her zaman görüntülenebiliyor. Deneme niteliğinde yayınladıkları üç kitap arasında Alis Harikalar Diyarında, Sarı Duvar Kağıdı ve Dönüşüm yer alıyor.

İşte New York Halk Kütüphanesi’nin klasikleri kullanarak yeni bir hedef kitleyi yakalayabilmesini sağlayan dört yöntem:

SONUÇLAR: Insta Novels’ın lansmanı büyük yankı uyandıran bir başarı kazandı. Kütüphane 100 bin yeni Instagram takipçisi gibi bir artış gördüklerini söylüyor.

Dolara Dönüşen Veri

Bir kablosuz taşıyıcı markası olan Xfinity Mobile, Youtube videolarında pre-roll, yani içerikten önce gösterilen reklamları kullanarak bu videoyu diğer şebekelerle izlemenin ne kadara mal olacağını gösterdi. İşletmenizi rakipleriyle kıyaslamak için harika bir yaratıcılık örneği.

Goodby Silverstein&Partners’ın Xfinity için yaptığı en son çalışmada ajans, pre-roll reklamlarında bir YouTube videosu izlerken harcamak üzere olduğunuz veriyi gerçek dolar ve sent değerine çeviren “fiyat etiketlerine” dönüştürdü. Altı saniyelik reklamlar izlemek için tıkladığınız içeriğin türü ve uzunluğuna göre özelleştirdi. Örneğin; öğretici bir makyaj videosu izlemek size 44 sentlik veriye mal olabilir. Bu ücret videonun uzunluğuna göre değişiyor.

Goodby Youtube’a danışarak hedeflenecek popüler video türlerini ve her birinin beklenen uzunluk ve veri kullanımlarını belirledi. Reklamlar biraz önce bahsettiğimiz öğretici videolardan müzik videolarına, cihaz incelemelerine, film tanıtımlarına ve sporda öne çıkanlar gibi içeriklere kadar uzanıyor.

Tüm bunların amacı, Xfinity Mobile’ın müşterilerini ülke çapındaki milyonlarca 4G LTE WiFi erişim noktalarına bağlayarak onların veri ücretlerinden kurtulmasına nasıl yardım edebileceğini göstermek.

SONUÇLAR: 2 binden fazla Youtube videosuna fiyat etiketi eklendi, Xfinity Mobile için yapılan çevrim içi aramalar 3 katına çıktı, markaya olan ilgi %113 arttı.

Klipler Xfinity Mobile’ın, müşterilerinin ülke çapındaki milyonlarca 4G LTE WiFi bağlantı noktasına bağlanmasını sağlayarak onların veri ücretlerinden kurtulmasına yardım etmesi fikrinden yola çıktı. YouTube’daki en popüler video türlerinden önce yayınlanan reklamlar, YouTube’ın en popüler videolarının 2 binden fazlasına fiyat etiketi yerleştirdi ve bugüne dek 4,5 milyon görüntülenme aldı.

Y-3 Çoklu Ekran

Yeniliğe olan tutkusuyla bilinen bir marka olan Y-3, baştan sona eşsiz bir canlı yayın deneyimi için dünyanın ilk çoklu kameralı Instagram canlı yayınını gerçekleştirdi.

İlham Alacağınız Yaratıcı Dijital Pazarlama Örnekleri

Y-3’ün Paris’teki moda şovunu mümkün olan her açıdan göstermesi, her bir anın her bir detayını kapsayıcı bir deneyimle sundu.

Y-3 şovun ön tanıtımını sosyal medyadan yaptı, ardından izleyici kitlesinin son koleksiyonunu akla gelebilecek her açıdan görebilmesini sağladı. Yüksek çözünürlüklü yayın, farklı açıları aynı anda kusursuzca bir araya getirdi ve bu platform için türünün ilk örneği oldu.

Y-3 bölünmüş ekranlı bir canlı yayın oluşturarak hem tam boy görüntüleri hem de ayakkabıların yakın çekimlerini gerçek zamanlı gösterdi.

Her ikisinin tek ekranda birleştirilmesiyle izleyicilerin hem kıyafeti nasıl kombinleyeceğini kolayca görebileceği hem de aynı anda her ayakkabının detaylarını inceleyebileceği bir ortam yaratılmış oldu.

SONUÇLAR: Çoklu Kameralı Canlı Yayın (Sonbahar Kış 2017-18): Defilenin çoklu kameralı canlı yayını Instagram Canlı Yayın’da 20 bin tekil izleyiciye erişti, Instagram Hikayeleri’nde paylaşıldıktan sonra ise 288 bin izleme topladı. Defileden içerikleri kullanan Instagram paylaşımları 157 binden fazla like ve 210 bin izlenme daha aldı. Böylece defilenin Instagram’daki toplam erişimi 6,6 milyon görüntülemeye ulaştı. Defileyle ilgili Twitter içerikleri markanın 5,5 milyon görüntüleme almasını sağladı.

Çoklu Kameralı Canlı Yayın (İlkbahar Yaz 2018): 2018 İlkbahar Yaz defilesinin bölünmüş ekranlı yayını Instagram Live’da 75 bin tekil izleyiciye ulaştı ve Instagram Hikayeleri’nde ise 2,5 milyon görüntüleme aldı, yani Sonbahar Kış sezonuyla kıyaslandığında %275’lik bir artış yaşandı. Defileden içerikleri kullanan Instagram paylaşımları 566 binden fazla like aldı ve toplamda 49M’dan fazla görüntüleme elde edildi.

Yoox Exclusive

Özel tasarım giysilere yalnızca YouTube pre-roll reklamlarından ulaşabilirsiniz. Reklamı geçmeyin, yoksa kaçırırsınız.

Yoox Most Exclusive Collection, yalnızca YouTube pre-roll reklamlarında satışa sunulan tekli lüks parçalardan oluşuyor. İzleyicilerin bir ürünü satın almak için sadece 15 saniyesi var, aksi taktirde ürün harika 3D animasyonlara sahip bir dizi tuhaf makine tarafından yok ediliyor. Tekrar izleme ya da YOOX.com’da arama yapma şansınız bulunmuyor, ürün bir kez kaybolduğunda gerçekten kayboluyor.

Noel sezonu markaların en zeki marketing icatlarını geliştirmesini gerektiriyor. Bu meydan okumaya cevap olarak Yoox, ürünlerini çevrim içi satmanın benzersiz bir yolunu keşfetti. Lüks moda perakendecisi, Stink Studios ve Google ile iş birliği yaparak her bir spotta sadece ama sadece 15 saniye süreyle sunulan özel bir fırsatı içeren YouTube pre-roll reklamlarını yayınladı.

Yoox, Dolce&Gabbana, Gucci ve Givenchy gibi lüks markaların giysilerini satan bir marka ve yeni pre-roll reklamlarının her birinde, Adweek’in ‘türünün tek örneği’ olarak tanımladığı bir ürünü sunuyor. İndirim fırsatı gösterildiğinde izleyicilerin tıklayıp onu almak için 15 saniyesi oluyor. Eğer reklamı geçerler ya da yayın süresinin sonuna ulaşırlarsa bu fırsatı tamamen kaçırıyorlar. Sonrasında ürünü Yoox’un web sitesinde aramaya ya da reklamı YouTube’da bulmaya çalışsalar bile böyle bir şansları kalmıyor.

Yoox’un reklam kampanyası lüks bir perakendeci olarak özel ihtiyaçlarına uyum sağlıyor. Pre-roll yerleştirmeleri, tek olmaları nedeniyle yüksek sayıda bir müşteriye ulaşmayacak ancak çok az sayıda satışa dönseler bile, hatrı sayılır bir ciro ile sonuçlanıyor. Dürtüsel satın alıcıları hedefleyen Yoox bu hedefine ulaşabilir.

SONUÇLAR: İstenilen tüm sonuçlara ulaşıldı: düşük atlama oranı, artan izleme süresi ve satış. 51.000.000’dan fazla gösterim. 19.000.000 sonuna dek görüntüleme.

Atlamama oranı, dünyadaki kıstaslardan %23 daha yüksek. Ortalama izleme süresi: 14,5 saniye. 14,7 milyon tekil kullanıcıya ulaşıldı. Siteye 310 bin kişi tıkladı.

1715 lüks ürün satıldı. 266.430,35 Euro değerinde ürün satışı. Hedefin üstündeki gösterimler: % 18 İtalya, % 22 Japonya, % 40 Kore. *

Hedefin üstündeki izlemeler: % 42 İtalya, % 23 Japonya, % 13 Kore, % 12.5 ABD. Kampanya o kadar etkiliydi ki her gün günlük bir bütçeyle sınırlandırıldı.

Ortalama görüntüleme maliyeti sadece 0,02 Euro oldu. Görüntüleme başına maliyet (CPV) hedefin altındaydı: % -35 İtalya, % -21 Japonya, % -17 Kore, % -12 ABD. Reklam hatırlanmadaki artış: % 32,3 İtalya, % 17,2 ABD. *

Satın alma isteğindeki artış: % 17.2 İtalya, % 13.4 Japonya, % 8.4 Kore. * Markaya olan ilgi artışı: % 97 ABD, % 71 Japonya

Buzdolabınızı Instagramlayın

Smirnoff tarafından yapılan bir sosyal medya etkileşimiyle insanlar, buzdolaplarını Instagram’da paylaşarak ilham alabiliyor.

Buzdolabınızın potansiyelini ortaya çıkarın. Buzdolabınızın bir fotoğrafını Instagram’da paylaşın ve Smirnoff’un “The Pure Potential” kampanyası size, içindekilerle nasıl bir kokteyl hazırlayabileceğinizi göstermek için kişiselleştirilmiş bir tarif videosu göndersin.

#purepotential kampanyasının yeni bölümü: insanların buzdolaplarının bir fotoğrafını Instagramlayarak ilham almasını sağlayan bir sosyal medya etkileşimi. Ardından Smirnoff’un çevrim içi barmenlerinden biri size, buzdolabınızın içinde görebildiklerini temel alarak kişiselleştirilmiş bir kokteyl tarifi videosuyla geri dönüyor.

SONUÇLAR: Bu ‘planlı doğaçlama’, hedef kitleye gerçeklik hissi aşıladı. Bu kampanya ile nir milyondan fazla sayıda buzdolabı fotoğrafı gönderildi, içkiler hazırlandı, görüntülendi ve paylaşıldı (Bu sayı neredeyse Yeni Zelanda’nın yetişkin nüfusunun %20’si). Kampanya Smirnoff’un perakande noktası satışlarını %58’den fazla artırdı. Kampanya süresi boyunca Smirnoff Yeni Zelanda’nın sosyal olarak en çok etkileşim gören içki markası oldu, genelde ise en çok etkileşim alan üçüncü marka oldu.

Hedeflenmiş Hediye

JD.com Facebook algoritmasını kullanarak müşterileri (erkek) hedefledi ve otomatik reklamlar yaratarak onlara kız arkadaşlarının Sevgililer Günü için tam olarak ne istediğini gösterdi.

Tayland’ın lider e-ticaret markalarından biri olan JD Central, geçtiğimiz Sevgililer Günü’nde, erkek arkadaşları bu yıl doğru hediyeyi almaya cesaretlendirmeyi bir satışlarını artırma fırsatı olarak gördü. Aşkın resmi olmayan ayı şubat, e-ticaret sektörü için en karlı sezonlardan biri ancak pazarlama araştırmalarının gösterdiği üzere kız arkadaşlar istedikleri hediye konusunda her zaman şeffaf olmuyor ve bu da erkeklerin genellikle yanlış bir Sevgililer Günü hediyesi almasıyla sonuçlanıyor.

BBDO Bangkok’u, erkek arkadaşların kusursuz hediyeyi alabilmesi için zeki ve kolay bir yöntem yaratmaya iten de bu iç görü oldu.

Kampanya önce kadınları hedefleyen reklamlarla başladı. Böylece kız arkadaşların kendileri için ideal hediyeyi seçmesi sağlandı. Reklam kullanıcıları, partnerlerine özel reklamlar yaratılmasına yardımcı olacak özel oluşturulmuş bir chat robotuna yönlendiriyordu. Ardından erkek arkadaşlar, o hediyeyi o an almalarına olanak sağlayan bir ‘tıkla-satın al’ reklamı ile hedeflendi. Kampanyaya katılabilmek için hem erkek hem de kadınların JD Central’in kayıtlı üyeleri olması gerekiyordu.

SONUÇLAR: Facebook etkileşimi %314 gibi inanılmaz bir yükseliş gösterdi, Messenger aracılığıyla gerçekleşen günlük etkileşim %55 arttı ve sadece 3 hafta içinde ortalama satış oranı %17 yükseldi.

Hikayeyle Sipariş

Burger King Instagram’ın popüler hikayeler özelliğini ‘hack’ledi’ ve eşi benzeri olmayan bir Whopper oluşturma deneyimi yarattı.

Burger King İspanya bütün gününüzü Instagram hikayelerine bakarak geçirdiğinizi biliyor, peki hazır oradayken neden kendi Whopper’ınızı da oluşturmayasınız?

Marka, her biri Whopper’ın klasik malzemelerine özel dokuz hikaye yarattı. Her bir 15 saniyelik hikaye parçası, kullanıcıların favori malzemelerini seçmesi için eğlenceli ve zeki bir anket içeriyordu. Anketler tamamlandığında ise özgün bir kupon yaratıldı ve bu kupon DM ile kullanıcılara gönderilerek onların ücretsiz, kişiselleştirilmiş Whopper’larını seçtikleri bir İspanya Burger King şubesinden alması sağlandı.

Kampanya saatler içinde—ve hiçbir ücretli medya kullanılmadan— 45.113 tekil kullanıcıyla 270 bin etkileşim aldı ve üç saat içinde 34.675 kişiselleştirilmiş Whopper kuponu yaratıldı.

SONUÇLAR: 270’i aşkın marka yerleşimli Twitter gösterimi, üretilen 30 binden fazla Whopper, 0 dolar harcamayla takipçi sayısında %10 artış.

KFC Kaydırarak Sipariş

KFC, sosyal medya akışları içine yerleştirilen ve kullanıcıların tek ‘gıdakla’ yemek siparişi verebildiği bir servisle, alternatif bir ‘canlı akış’ çeşidi sundu.

Hava kötüyse ya da kendinizi tembel hissediyorsanız, KFC açlığınızı bastırmak için dışarı sürüklenmek size zor gelebilir.

Bunu düşünen KFC Orta Doğu, sosyal medya kullanıcılarının doğrudan sosyal medya akışları üzerinden yemek siparişi verebildiği yeni bir servis türünü kullanıma açtı. Kullanıcılar sosyal medya akışlarını amaçsızca kaydırarak gezinirken reklam yerine bir sipariş noktası belirecek. Pencere yukarı kaldırıldığında bir KFC çalışanı kullanıcıya önce sıcak bir hoş geldin diyecek ardından ona damak zevkine hitap edecek farklı menüler önerecek.

Kullanıcılar pencerenin altında beliren menüde kaydırarak gezinebilir ve hangi yemek menüsünü o an sipariş etmek istediğini seçebilir. Kampanya Orta Doğu’da, sosyal akışlarda ve web sitelerinde, hem İngilizce hem de Arapça olarak yer alacak.

Kaynak: https://moderne.st/

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat