instagram hedef kitle

Instagram’da Hedef Kitleye Nasıl Ulaşılır?

Başarılı bir Instagram pazarlama stratejisinin en önemli unsurlarından biri, hedef kitlenizle ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmak. Takipçilerinizin ilgi alanlarını, motivasyon kaynaklarını ve  ne zaman çevrimiçi olduklarını bilmiyorsanız onların ilgilerini çekebilecek içerikleri üretmekte zorlanırsınız. Dolayısıyla hedef kitlenizi Instagram’da nasıl bulacağınızı öğrenmeniz ve onlara ulaşmak için en iyi Instagram hedefleme taktiklerini keşfetmeniz önemli. Bu içerik de tam olarak bunu yapmanıza yardımcı olmayı hedefliyor. Hemen başlayalım…

Alıcı Personanızla Başlayın

Bir markanız varsa muhtemelen zaten bir alıcı personanız, yani ürününüzü pazarlamak istediğiniz ideal bir müşteri profili bulunur. İdeal Instagram kitlenizi tanımlarken bu bilgileri kullanabilirsiniz. Tipik müşterinin nasıl göründüğünü pazarlama ekibinize sorarak ve daha sonra Instagram Analytics verilerinize bakarak bu müşterilerin profillerine daha fazla ayrıntı ekleyin.

Önce bu dört soruyu kendinize sormalısınız:

  1. Ürünüm nedir?
  2. Hangi kitleyi çekmek istiyorum? (Ya da ürünüm kimin için tasarlandı?)
  3. Hedef kitlem ne arıyor?
  4. Ve o hedef kitleyi nasıl çekeceğim?

Mevcut Instagram Hedef Kitlenizi Analiz Edin

Araştırmanızı başlatırken Instagram kitlenize ilişkin demografik bilgiler oldukça yararlı olabilir. Instagram uygulamasında İstatistikler bölümüne gidin ve Hedef Kitle’yi seçin. Burada takipçilerinizle ilgili en temel üç istatistiği görebilirsiniz: cinsiyetleri, yaşları ve konumları.

Özellikle Instagram reklamları yayınlarken bu verileri kullanabilir ve hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

instagram hedef kitle istatistikleri

Bu verilerden yola çıkarak takipçileriniz konusunda fikir edinebilirsiniz. İdeal hedef kitleniz orta yaşlı erkeklerse ve Instagram takipçilerinizin çoğu Z kuşağı kadınlardan oluşuyorsa stratejilerinizi muhtemelen yeniden düşünmeniz gerekir.

Genel alıcı personanız Instagram’daki demografik istatistiklerinizle uyumluysa, o zaman o personaya uygun daha fazla kişiye ulaşmak için çalışabilirsiniz.

Bir sonraki adım ise hedef kitlenizin Instagram’da ne aradığını anlamak. Örneğin mücevher sattığınızı varsayalım. Bu tür ürünleri arayan kitlenin özellikle Instagram’da ne aradığını anlamanız gerekir. Başka bir deyişle, platformda ne yapıyorlar? Instagram’ı ilham almak için mi kullanıyorlar? Yoksa ipuçları mı arıyorlar? Mücevherlerin nasıl yapıldığını öğrenmek mi istiyorlar? 9 ayar ve 18 ayar arasındaki farkı mı anlamak istiyorlar?

Hedef kitle araştırmalarında esas olan takipçilerinizin kişisel tercihlerini, ilgi alanlarını, alışkanlıklarını, yaşam felsefelerini kısacası istatistiklerin gösteremediği şeyleri bulmak. Ancak demografik istatistikler size bu bilgileri asla vermez. Peki, bunları nasıl bulabilirsiniz? Sonraki adımları izleyin.

Takipçilerinizi Stalklayın

Gerçek hayatta stalk yapmayan kim kaldı 🙂 Stalklamak Instagram hedef kitle araştırmanız sırasında kesinlikle yapmaya değer bir şey. Sizi takip eden insanların kim olduğuna bakın. Daha da iyisi sizinle etkileşimde bulunan insanların kim olduğuna bakın.

Bunun için son paylaşımlarınızı beğenen veya yorum yapan kişilere tıklayın. Hesaplarına girerek ne yazdıklarını, hangi etiketleri kullandıklarını ve tercih ettikleri dili kontrol edin. Takipçilerinizin çok sayıda emoji veya kısaltmalar kullandığını tespit ederseniz, paylaşımlarınızı daha çekici hale getirmek için bu emoji ve kısaltmaları açıklamalarınıza dahil edebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra takipçilerinizin takip ettiklerine bakın ve kimlerin kendilerini takip ettiğini inceleyin.

Bu size takipçilerinizin Instagram’da ne aradığı konusunda ipucu verecektir. Hatta bu yöntemle onların ilgi alanlarını da öğrenebilirsiniz. 

Peki, bu bilgileri nasıl kullanabilirsiniz? Takipçileriniz sizinle birlikte yoğun olarak moda tasarımcılarını takip ediyorsa arada bir modaya dair ilham verici bir alıntı paylaşabilir ve hedef kitlenizle nasıl etkileşime girdiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Ya da diyelim ki, takipçilerinizin çoğunun moda influencer’larını takip ettiğini fark ettiniz. Öyleyse bu moda influencer’larının dahil olduğu bir pazarlama kampanyası gerçekleştirebilirsiniz.

Takipçilerinize Sorular Sorun

Soru sormanın gücü çoğu zaman pazarlamada göz ardı edilir. Ancak sorular sormazsanız hedef kitlenizin ne istediğini bilemezsiniz. Kim Kardashian bile hedef kitlesinden geri bildirim almaktan çekinmiyor 🙂

instagram takipçilerine sorular sormak

Paylaşımlarınızı bir soru ile sonlandırın ve takipçilerinize Instagram sayfanızda ne görmek istediklerini sorun.  

Instagram Anketlerini Kullanın

Instagram anketleri, hedef kitlenizin ne tür içerikleri görmeyi tercih ettiğini araştırmanın bir yolu. Seyahate ilgi duyan bir hedef kitleye sahip National Geographic, takipçilerinin ne tür destinasyonları daha çekici bulduklarını sormak için arada bir “Hikayeler Anketi” kullanıyor.

Instagram hikaye anketleri kullanımı

Instagram anketlerini bu şekilde kullanmak, Instagram içerik stratejinizi oluşturmanıza yardımcı olur. Eğer insanlar ikinci ankette “şehir” şıkkının oyları daha fazla ise şehir rehberleri yayınlamak daha çok ilgi çekebilir.

İlgi Çeken İçerik Türlerini Çoğaltın

Hedef kitlenizin hangi içerik türüyle daha fazla etkileşime geçtiğini anlamak  için paylaşımlarınızın istatistiklerine bakın. Etkileşim oranı daha yüksek içerik türlerinin benzerlerini yayınlayarak hedef kitlenize benzer kitleye ulaşma ihtimalinizi artırın.   

Instagram'da Hedef Kitleye Nasıl Ulaşılır?

Kendi hesabınızda her bir paylaşımınızın altındaki “İstatistikleri Gör” butonuna tıklayarak ilgili istatistiklere ulaşabilirsiniz. Örneğin manzara fotoğrafı ve alıntı paylaşımlarınızın etkileşimlerinin daha yüksek olduğunu varsayalım. Bu durumda bu tarz paylaşımlarınızı artırabilirsiniz.

Doğru Zamanda İçerik Yayınlayın

Instagram hedef kitlenize ulaşmak için, hedef kitlenizin çevrimiçi olduğu zamanlarda içeriğinizi yayınlamalısınız. Hedef kitleniz Türkiye’de ise, içeriğinizi Çin saatine göre yayınlamak mantıklı değildir. Profilinizde İstatistikler > Hedef Kitle bölümünde hedef kitlenizin bulundukları ülkeleri görebilirsiniz.

Rakiplerinizi Analiz Edin

Rakiplerinizin Instagram kitlesine bakarak hedef kitleniz hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Ne tür takipçilere sahip olduklarını ve ne tür içerikler yayınladıklarını görün. Bu, Instagram hedef kitlenizin neye benzemesi gerektiği konusunda bir fikir verebilir. Kendi kitlenizi analiz ettiğinizde ulaş(a)madığınız kitle segmentleri olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Phlanx Influencer Auditor aracı influencer araştırması için düşünülmüş olsa da rakiplerinizi analiz etmek için de harika bir araç. Rakiplerinizin Instagram hesap isimlerini araca girerek bu hesaplarla ilgili kapsamlı bir rapora sahip olabilirsiniz. Takipçilerinin yaşadıkları yerler, demografik özellikleri ve marka adlarının geçtiği yerler gibi önemli kitle içgörülerini keşfedebilirsiniz.

instagram rakip analizi

İlgili Konuşmaları Anlamak için Sosyal Dinleme Yapın

Instagram hedef kitlenizi anlamanın en iyi yollarından biri sosyal dinleme. Hedef kitlenizin ne hakkında konuştuğunu ve neyle ilgilendiklerini bilmiyorsanız, onlarla nasıl etkileşim kuracağınızı anlamakta zorlanırsınız.

Sektörünüzdeki ve belirli konulardaki konuşmaları takip etmek için Sprout Social’ın sosyal medya dinleme araçlarını kullanabilirsiniz. Bu, hedef kitlenizin ne hakkında konuştuğu ve belirli bir konu hakkında ne düşündükleri hakkında daha iyi bir fikir verebilir. Bu araçlarla elde ettiğiniz verilerden yola çıkarak marka mesajınızı yaymak için katılabileceğiniz trend konuşmaları ve influencer’ları belirleyebilirsiniz.

Konum Etiketlemeyi Kullanın

Konum tabanlı Instagram hedeflemesi için platformun konum etiketleme özelliğinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Konum etiketli post ve hikayeler, ilgili aramalarda göründüğü için bu özellik, paylaşımlarınızı doğru hedef kitlenin görme ihtimalini önemli ölçüde artırabilir.

Başka bir deyişle bu konumlardaki içerik veya etkinliklerle ilgilenen kişiler, paylaşımlarınızı arama sonuçlarında görebilirler. İçerik kendileriyle ilgili ise onu görüntülemek ve hatta etkileşimde bulunmak için zaman ayırabilirler.

Doğru Influencer’lar ile Çalışın

Influencer’lar, belirli nişlerde insanların satın alma kararlarını etkileyebilir. Dolayısıyla doğru influencer kampanyaları yapmak, Instagram hedef kitlenize ulaşmak için çok etkili olabilir. 

Markanız için uygun Instagram influencerlarını bulmanın birkaç yolu var:

Bir etiket araması: Sektörünüze veya markanıza özgü etiketleri kullanarak bir etiket araması yapın. Arama sonuçlarınızda Instagram’ın “Başlıca” olarak listelediği içerikler arasında influencer’lar tarafından paylaşılanları bulun. Bu yöntem, nişinizle son derece ilgili içerikler oluşturan influencer’ları bulmanıza yardımcı olur. Örneğin, bir ev dekorasyonu markası olduğunuzu ve ev dekorasyonu ile ilgilenen insanlara ulaşmak istediğinizi varsayalım. #diyhomedecor etiketi için bir arama yapın ve arama sonuçlarında üst sıralarda çıkanlara bakın.

hashtag arama sonuçları

Bu örnekte, bu etiket için en popüler içerikler arasında yer alan aşağıdaki içeriğe daha yakından bakalım.

instagram'da influencer bulma

Şimdi paylaşımı yapan hesabı kontrol edelim. Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi hesabın 37,4 bin takipçisi var ve içerikleri ev dekoruyla çok alakalı. Kısacası, bu hesabın sahibi bir dekorasyon markası için mükemmel bir influencer olabilir.

doğru influencer seçimi

Sonuç

Instagram hedef kitle araştırması sürekli devam eden bir çalışma. Ne kadar çok üzerinde çalışırsanız, hedef kitleniz hakkında o kadar çok şey öğrenirsiniz. Bu sayede içerik stratejinizi belirlemeniz de bir o kadar kolay olur.

Kaynak: https://sproutsocial.com/insights/instagram-target-audience/

Okuma Önerisi: Instagram’da Etkileşimi Artırmanın Yolları

Binlerce marka ve KOBİ gibi profesyonel ve SEO uyumlu içerik ihtiyaçlarında icerikbulutu.com‘u tercih ediyor. Siz de içerik üretim sürecim deneyimleyin diye ilk içeriğiniz ücretsiz!

İlk içerik talebinizi oluşturmak için tek yapmanız gereken bu linke tıklamak: https://icerikbulutu.com/ucretsiz-icerik

Farklı dillerde içerik üretimi ve çeviri/yerelleştirme hizmetimiz hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat