video içerik üretimi

Harika Video İçerikler Üretmek için İpuçları

Merhaba arkadaşlar İçerik Bulutu Akademi’ye hoş geldiniz!

Ben Tarık, 4 yıldır YouTube’la içli dışlı bir hayat sürdürüyorum. Video İçerik Yapımcısı ve Üreticisi olarak çalışıyorum. Çay Kahve İnsan YouTube kanalımla her hafta birbirinden farklı serilerde içerik üretiyorum. Hayatımın büyük bir çoğunluğu YouTube’un panelinde geçiyor. YouTube’un dinamiklerine ve algoritmalarına hakim olduğumu söyleyebilirim.

Bugün sizlere YouTube tecrübelerimden yola çıkarak örneklerle harika bir video içerik üretimi için uygulamanız gereken ipuçlarından bahsedeceğim.

Mükemmel Bir Ses

Bir videonun olmazsa olmazı sestir. Sesin önemi her zaman görüntüden önce gelir. YouTube’da en sık yapılan hatalardan bir tanesi görüntüye önem verip sesi ikinci plana atmak oluyor. Bu kesinlikle yanlıştır. İzleyiciler sesin iyi olmadığı (ortalama) bir videoyu kesinlikle izleyemiyor. Ses güzel olsun ama görüntü gerekirse hesap makinesi ile çekilsin pek sorun teşkil etmiyor. Harika bir video için önceliğiniz her zaman ses olmalıdır.

Devasa bütçelere gerek duymadan ufak bir bütçe ile mükemmel bir sese kavuşabilirsiniz. Bütçenize en uygun ekipmanı Twitter’da paylaştığım her bütçeye uygun YouTube’a Yeni Başlayacaklar İçin Ekipman Önerileri listesine bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.


Anahtar Kelimelere Dikkat Edin ve Kullanın

Maalesef arama alışkanlıklarını değiştiremiyoruz. Videonuzun başlığını çok spesifik bir kelime yazmaktan kaçının. Daha anlaşılır ve aranabilir kelimeler olmasına özen gösterin.

Videomu kurguladıktan sonra videonun başlığı olabilecek bütün cümleleri ve kelimeleri not alıyorum. Arkasından arama sonuçları tahminlerine bakıp uygun bir hamurla yoğuruyorum. Arkasından karar verip başlığımı yazıyorum. Anahtar kelimelere dikkat edip arama sonuçlarında çıkmasını sağlıyorum. Böylelikle abonelerimden hariç dışarıdan trafik getirebiliyorum.

Anahtar kelime tahminlerine Google Ads – Anahtar Kelime Planlayıcısı veya keywordtool.io üzerinden bakabilirsiniz.

İlk 20 Saniye Kusursuz Olun

Kusursuz olun! Yukarıda sesin çok önemli olduğundan bahsetmiştim. Bu bölümde ise deneyimlerimden elde ettiğim 20 saniye kuralından bahsedeceğim.

Ziyaretçileriniz veya aboneleriniz bir videoyu izlemeye ortalama 20 saniyede karar veriyor. Hatta bazı araştırmalar bu sürenin 5 saniyelere kadar düştüğünü bile gösteriyor.

Ses kaliteniz kötüyse ilk 20 saniyede çok rahat fark ediliyor. 1-3 dakikalık çerezlik videolar üretiyorsanız intro kullanımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yoğun ses veya müzikli introlar videonun doğrudan izlenmesini etkileyecektir.

Bir oynatma listesinde 15 tane 1-3 dakikalık video olduğunu ve her bir videonun 10 saniyelik sıkıcı bir intro ile başladı düşünelim. Durumunun ne kadar korkunç olduğunu tahmin edebilirsiniz. Hatta bu şekilde bir çok video gördüğünüzü ve introyu atlamak zorunda kaldığınızı çok rahatlıkla tahmin edebiliyorum.

Ricky and Morty

+Bonus: Netflix’in introyu atlama özelliğinin neden var olduğunu şimdi daha iyi anladığınızı düşünüyorum. Tekrara hiç gerek yok! İzleyiciler kısaca; bana hızlı bir şekilde içeriği ver. Beni oyalama! diyor! Evet sabırsızız ve bu sabırsızlık her geçen gün daha da artıyor.

Videonun ilk 20 saniyesine özen gösterin. Videonun içinden ufak kesitler koyarak merak uyandırın. İzleyicileri etkileyin! Çarpıcı ve farklı olun. Daha önce yayınladığım 200.000 TL’lik Başarısızlık Hikayesi Bonivog videosundaki merak ve etkilemeyi görebilirsiniz. Tam anlamıyla kusurları olan kusursuz bir video!

Farklı İçerik Türlerinde Video Üretin

Tek bir içerik türünde içerik üretmeyin. Farklı türlerde içerik üretip kitlenizi test edin. Tanıyın. Böylelikle hangi içerik türlerinin daha fazla tutulduğunu ve tüketildiğini görebilirsiniz. Ben sürekli yeni birşeyler test ediyorum. İçerik üretirken YouTube’dan beklediğinizi alamadığınızda veya karşılık göremediğiniz de için soğumamış olursunuz. Bu YouTube’da en sık yapılan video içerik üretimi hatası. Diretmek! İzlenmeyen bir içeriği abonelere zorla izletmek!

YouTube kanalımı açtığımda birbirinden farklı alanda onlarca içerik türü/serisi planladım. Sadece bir seri ile içerik üretmeye başladım. Zamanla yeni serileri yayına alıp hedef kitlemi genişlettim. Böylelikle az izlenen içeriklerimi daha iyi görebilme fırsatım oldu. Artık alıcısı çok az olan içerikler üretmiyorum.

Kapak Görseline Önem Verin

Harika bir video içerik üretimi için kapak görseli en az başlık kadar önemli. Bazı yaş gruplarında kapak görseli başlıktan daha önemli bir hal alıyor. Özellikle 0 – 13 ve 13 – 17 yaş grubuna içerik üretiyorsanız kapak görseli her şeyiniz!

YouTube’u telefondan kullandığınızda aslında görselin başlıktan daha önemli olduğunu siz bile biliyorsunuz. Sadece farkında değilsiniz. Çünkü gözünüz sürekli videoların görseline bakıyor. Görsel ilgi çekiciyse başlığa bakıyorsunuz. Hatta bakmadan bile tıklıyorsunuz 🙂

Yukarıda bahsettiğim anahtar kelimeleri baz alan kapak görselleri tasarlayabilirsiniz. Aynı şekilde merak uyandıran görsellerle videonuza trafik çekebilirsiniz. Kapak görselinize uzun uzun cümleler sakın yazmayın. Sade ve anlaşılır olsun. Geçtiğimiz günlerde yayınladığım Yazılımcı Sohbetleri – Burak Selim Şenyurt videosunda bunu görebilirsiniz.

Burak Selim Şenyurt

Maaş 15.000 TL. Her şey çok basit ve anlaşılır. Bu maaşı Burak mı alıyor? Yoksa bir başka kişi mi alıyor? Kimler bunu hak edebiliyor? Hangi tecrübeye göre? vs. Biraz kafa karıştırın. Birkaç soru işareti bırakın 🙂

Bir başka örnek olarak Udemy Başarı Hikayesi – Atıl Samancıoğlu’nun videosuna bakabiliriz;

Atıl Samancıoğlu

Basit, anlaşılır ve merak uyandırıcı. Ne kadar sürede sattığının bir bilgisi yok. Ne kadar kazandığının bilgisi yok. Soru işaretleriyle dolu bir kapak görseli. Hayır içeriğe tıklamayın yazı henüz bitmedi! 🙂

Hata Yapın

Video içerik üretiminin olmazsa olmazı hata yapmaktır. Bilerek hata yapın. İnsanlar profesyonel olduğunuzu hissetmesin. Hata yapıp özür dilediğinizde daha samimi gözükürsünüz. Böylelikle sizi kendilerinden göreceklerdir.

İzleyiciniz sizi profesyonel gördüğünde sizi destekleyen birilerinin olduğunu düşünecektir. Ve bu his daha ağır basacağı için sizlerle bağ kurmakta zorlanacaklartır.

Her videonuzda hata yapın. Kusursuz bir videonuz olmasın. İzleyicilerin bunu görmesini sağlayın. Hatanızı fark eden izleyiciler videonun altında yorum yapar. Videonun altında yaşayan bir organizma oluşmasını sağlayacaksınız. Sıkı takipçileriniz ise sizi düşünerek size özelden ulaşmaya çalışacaktır.

Benim videolarımda bolca hata var. Ve bunları yapmaktan aşırı keyif alıyorum. Kimisinde ses sorunu var kimisinde görüntü sorunu var. Takipçilerim hatalarımı yüzüme vurmaktan hiç çekinmiyorlar. Bu dışa vurum videonun altındaki etkileşimi oluşturuyor.

Eğer mükemmeli yakalarsanız hata yapamazsınız. Ama hata yaptığınızın farkında olur ve bunun kontrolünü sağlarsanız işte o zaman keyif alırsınız.

Yazının sonuna kadar geldiğinize göre içeriğimi okudunuz 🙂 Vaktinizi içeriğime ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Twitter, Linkedin ve YouTube üzerinden bana ulaşabilir ve çekinmeden sorularınızı iletebilirsiniz 🙂

Tarık Çayır

Video İçerik Yapımcısı ve Üreticisi. Çay Kahve İnsan YouTube kanalının beyni.

İlk Yorumu Başlat