google ilk sayfada çıkmak

Google’da İlk Sayfada Çıkmak İçin Uygulamanız Gereken 8 Hamle

Sevgili İçerik Bulutu Akademi okuyucuları herkese merhaba! 

Yaklaşık 7 yıldır SEO ile içli dışlı bir hayat sürüyorum. Son 2 yıldır da Onedio’da SEO yöneticisi olarak görev almaktayım. Rutin bir günüm Türkiye gündemi ve SEO kanalı ile nasıl daha fazla trafik çekebileceğimiz üzerine çalışmakla geçiyor. Bırakın son 7 yılı, son bir yıl içerisinde dahi pek çok yenilik ve güncelleme yayınlandı. Bu kapsamda da neler yapabiliriz onu aktaracağım sizlere.

Bugün sizlere yayımlanan son Google güncellemeleri doğrultusunda ilk sayfada çıkmak için uygulamanız gereken SEO teknik ve taktiklerinden bahsedeceğim. 

İçindekiler kısmından istediğin taktiğe hızlıca geçebilirsiniz.

1) Teknik İşlerinizi Kusursuz Bir Şekilde Halledin (Site İçi SEO)

2) İçerik Oluşturmak

3) Site Dışı SEO

4) Markalaşma

5) Yeni Teknolojiler ve Platformlara Önem Verin

6) Kullanıcı Deneyimini Sakın Atlamayın

7) Güncel SEO Kaynaklarını Takip Edin

8) Performans Ölçümünü Düzenli Yapın

1) Teknik İşlerinizi Kusursuz Bir Şekilde Halledin (Site İçi SEO)

Site içi SEO yüzde şu kadar, site dışı SEO yüzde bu kadar diye resmi bir ayrım yok ancak son yıllardaki güncellemeler ile birlikte site içi SEO’nun öneminin daha fazla olduğunu görüyorum. Ara başlık olarak kusursuz desem de yazılımsal açıdan bazı noktalarda tıkanabiliyor ve projeyi %100’e ulaştıramıyoruz. Bu nedenle %100’e en yakın olabileceğimiz teknik SEO performansını hedeflememiz gerekiyor. Peki bu noktada neler yapabiliriz?

1.1) Sayfa Açılış Hızını Optimize Edin

Bu basit yönerge inanın SEO performansınızı doğrudan etkiliyor ve sıralamalarda size büyük bir avantaj sağlıyor. Google’ın getirdiği son yenilik Lighthouse ile birlikte çok daha detaylı bir şekilde sayfa açılış hızımızı görebiliyoruz. Pagespeed Insights da çok daha modern bir yapıya kavuştu. Bununla birlikte Pingdom, GTMetrix(sık kullanıyorum) gibi üçüncü parti araçlar da işinizi görecektir. 

sayfa açılış hızı raporu

Yukarıda gördüğünüz üzere bizim sitemizde masaüstü skorumuz “Ortalama” bir hıza sahip. %100’e ulaşmak istesek de reklam scriptleri ve kullandığımız çeşitli yapılar, “Rich media” reklamları aktifken yapabileceğimiz en iyi optimizasyonları sağlamaya çalışıyoruz. Ancak düşük bir hıza sahip olan web siteleri sıralamalarda geriye düşüyor ve rekabet avantajını sağlayamıyor. Bunun için baz alabileceğimiz skorlar var mı diye sorarsanız mobilde ve masaüstünde en az 80’i yakalamalıyız diyebilirim. 

gtmetrix sayfa hızı raporu

Sık kullandığım GTMetrix yurt dışı sunucularına bağlanarak bu testi yapıyor ve çok detaylı bir rapor sunuyor. Yurt dışı sunucularında Türkiye lokasyonlu bir web sitesi için en yakın konum olan Londra’yı ve Chrome tarayıcıyı seçerek test yapıyorum. 

1.2) Meta Etiketleri Kontrol Edin ve Gerekiyorsa Hepsini Elden Geçirin

Meta etiketlerden kastım burada özellikle Title ve Meta Description alanları, SEO’ya yeni başlayan veya bilgi edinmeye çalışan kişiler de bu yazıyı okuyabileceğinden dolayı bu kısmı mutlaka eklemek istedim. Zira gerek Türkçe gerekse İngilizce yüzlerce güzel makaleye ulaşabilirsiniz bu konuyla ilgili. 

Title ve Meta Description alanları aslına bakarsanız organik sonuçlarda ücretsiz reklam alanlarınız. SERP(arama sonuç sayfalarında) görünen ve üst sıralarda yer alıyorsanız kullanıcıyı sitenize çekebilmek için etkileşime geçtiğiniz ilk alan. Dolayısı ile bu tarafta önce kullanıcıyı sonra da Google’ı memnun etmemiz gerekiyor. 

Peki Title ve Meta Description alanlarını nasıl kullanabiliriz?

Öncelikle belirli bir karakter sınırımız var. Ancak son yıllardaki güncellemelerin ardından özellikle mobilde farklılıklar baş gösterebiliyor. 

mobil meta açıklaması

Mobilde “kanser” sorgusu yaptığımızda çıkan saglik.gov.tr sonucunun Meta Description alanının tam 6 satır geldiğini görüyoruz. 200 karakteri aşkın bir kullanım mevcut. 

Bir başka sorguda ise Title alanının çok uzun olduğunu görmekteyiz. Bkz: Onedio.com

mobil title açıklaması

Burada da 90 karakteri aşkın bir kullanım mevcut. 

Son yıllardaki güncellemelerin ardından SEO endüstrisinde karakter sınırına ilişkin farklı öneriler ve kullanımlar mevcut. Özellikle medya sektöründe kısa karakter sayıları ile başlık oluşturmanız da pek mümkün olmayabiliyor. Kendi açımdan kullanım ise Title’da 60 ile 80 aralığı, Meta Description’da ise 160 ile 230 karakter aralığı oluyor. Özellikle sağlık sektöründe Google daha fazla güvenilir bilgi sunabilmek için meta description alanlarını geniş tutabiliyor. 

Sağlık sektörü demişken İçerik Bulutu Akademi’nin Sağlık Sektöründe İçerik Pazarlaması ile Nasıl Trafik Çekersiniz? konulu e-kitabını da incelemenizi tavsiye ediyorum.

İdeal bir Title ve Meta Description kullanımında anahtar kelimeyi içeren ve sonunda da marka isminin yer aldığı bir yapıyı tavsiye ediyorum. 

Bununla birlikte sadece Title ve Meta Description yapıları meta etiketler konusunda işinizi tamamlamıyor. Rich snippets yani akıllı etiketlere de ciddi bir önem vermek gerekiyor. 

1.3) Akıllı Etiketler Nedir? Ne İşe Yarar?

rich snippets nedir ne işe yarar

Google artık arama sonuç sayfalarında daha zengin veriler ve hap bilgiler paylaşıyor. Çeşitli inceleme yazılarında 5 üzerinden yıldızlar, yemek tariflerinde pişirme süreleri, etkinliklerde yaklaşan etkinlikler, ürünler için fiyatlar gibi pek çok alan akıllı etiketler ile Google’a ve diğer arama motorlarına sunulabiliyor. 

Schema.org üzerinden HTML, JSON gibi yapılarla sitenize entegre edebileceğiniz akıllı etiketlerde pek çok farklı kategori ve alan bulunuyor. Google aslına bakarsanız sitenizi belirli bir süreden sonra iyi tanıyor ancak akıllı etiketler ile semantik işaretlemeler yaparak arama motorlarının işini kolaylaştırıyorsunuz. Sitenize eklediğiniz akıllı etiketleri de Google’ın sunduğu Yapısal Veri Test Aracı üzerinden test edebiliyorsunuz. 

Onedio’da özellikle Google News için pek çok farklı akıllı etiketi kullanıyoruz

haberler için şema işaretlemesi

2) İçerik Oluşturmak

Çok basitmiş gibi görünse ve üzerine binlerce farklı makale de bulsanız içerik oluşturmak gerçekten çok zahmetli bir iş. Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, ortalamanın bir tık üzerinde iyi bir içeriği ortalama 2 saatte çıkarabilirsiniz. Bu süre biraz kısalabilir ama daha iyisi için de daha fazla vakit harcamanız gerekir. Kelime sayısı, uzmanlığınız ve yaptığınız araştırma ile doğrudan ilgili tabii ki. 

SEO’yu içerikten ayırmanız mümkün değil. Bu noktada kullanıcıyı merkeze alarak, arama motorları ile uyumlu bir içerik planınızın olması gerekiyor. Bu noktada kullanıcının arama yaptığı sorgu ile ilgili cevapları ve acı noktalarını (pain point) karşılamak, anahtar kelimeleri iyi bir şekilde kullanmak ve mümkünse video, infografik gibi zengin içerik türlerini kullanmak size ekstra bir avantaj sağlıyor. Peki bu noktaya nasıl gelebiliriz?

2.1) Detaylı Bir Anahtar Kelime Araştırması

İlk aşamamız gerek sıfırdan, gerekse mevcut bir içerik yapısının düzenlemesi üzerine olsun, detaylı bir anahtar kelime araştırmasından geçiyor. Kullanıcıların hangi konularda hangi kelimeleri ne kadar aradığı, sezonsallığın nasıl olduğu(grip aramaları sonbaharda ve kışın artar), anlık olarak nelerin yoğun bir şekilde arandığı gibi pek çok metrik var. Ancak genel bir kanıya ve verimli bir performansa ulaşabilmek için ihtiyacınız olan faaliyet kollarında detaylı bir analize ihtiyacınız var.

Anahtar kelime analizi yapabilmek için ücretsiz ve ücretli olacak şekilde kullanabileceğiniz pek çok araç bulunuyor. Google’ın daha önceden ücretsiz olan Keyword Planner bu araçlar arasında yer alıyor. Şimdilerde ise belirli bir düzende harcaması olan Google Ads hesaplarında Keyword Planner’ı daha detaylı ve eskisi gibi kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak da belirli bir arama tahminine yönelik sonuçlarla inceleyebiliyorsunuz. 

Harcama yapmamış ve aktif olmayan bir Ads hesabında şu sonuçlarla karşılaşacaksınız.

google ads keyword planner ile anahtar kelime araştırması

Aktif olarak kullanılan Google Ads hesabında aylık ortalama aranma hacimlerini ise net olarak görebiliyorsunuz.

aylık aranma hacmi

Ancak ücretsiz versiyondan yola çıkarak ve rekabetlere dayanarak ücretsiz bir araştırma yapabilmek işinizi belirli bir noktaya kadar görecektir. 

Bununla birlikte KWFinder, Ahrefs, SEMrush, KeywordTool.io gibi seçenekleriniz de mevcut. 

Faaliyet kollarına göre kelimeleri grupladıktan sonra hangi grupta nelerin sık arandığını görebilir ve bu aramalara göre bir içerik planı oluşturabilirsiniz. Peki sadece buraya bakarak %100 verimli bir plan oluşturulabilir mi? Neler gerekiyor? 

Gelin birlikte inceleyelim. 

2.2) User Search Intent

Bu konuyla ilgili sizinle paylaşabileceğim muhteşem bir yabancı kaynak bulunuyor Ahrefs Blog’da. 

User intent olarak bahsettiğimiz kullanıcının ilgisine ve amacına yönelik anahtar kelime grupları oluşturmak oldukça önemli. 

kullanıcı niyetine göre içerik oluşturma

Yukarıda görmüş olduğunuz;

  • Informational
  • Navigational
  • Commercial Investigation
  • Transactional gruplarının her biri ayrı arama amaçları için gruplandırılmış. 

Aslına bakarsanız iyi bir içerik oluşturmak için özellikle amacımızı doğru seçmeli ve buna göre hareket etmeliyiz. Kullanıcıların hangi arama amacına göre içerik oluşturuyoruz sorusuna cevap verebilmemiz gerekiyor. Bilgi amaçlı mı, yönlendirmek ve bir markayı tanıtmak için mi, karşılaştırma yapabilmesine olanak sağlamak için mi yoksa direkt olarak satın alma davranışını tetiklemek için mi içerik oluşturuyoruz? 

Yukarıdaki tablo genel bir gruplandırma olmakla birlikte hedef gruplarınız için Buyer Persona’lar oluşturarak ilerleyebilir ve bu doğrultuda ilerleyebilirsiniz.

Biz Onedio’da gündemde yer alan bir konu ile ilgili hem nedir, hem sosyal medya yorumları hem de karşılaştırma içeren farklı içerikler oluşturarak o içerikle ilgili okuma yapmak isteyen farklı kullanıcı profillerini beslemeye çalışıyoruz. 

2.3) Long Tail’in Paha Biçilemez Gücüne İnanın

Yıllardır süregelen “Long Tail Keywords”e önem verin, daha fazla trafik çekebilirsiniz genel görüşü haklı bir görüş. Siz aranması ve rekabeti yüksek bir konuda bir sayfanızı sıralama alması için besleyebilirsiniz ancak Google’ın semantik incelemeleri neticesinde long tail keyword’leri ve o arama ile ilgili diğer aramaları da içeren kapsayıcı içerikler ön plana çıkıyor. 

Long Tail Keyword analizi için Ahrefs, SEO Montior, Google Trends ve Google arama sonuç sayfalarında yer alan diğer aramalar ve sayfa sonundaki aramaları kullanabilirsiniz.

long tail keyword

Görsel Kaynak: SEO Monitor

long tail keyword araştırması

Görsel Kaynak: Ahrefs Keyword Explorer

kullanıcılar bunları da sordu
ilgili aramalar

Görsel Kaynak: Google SERP

3) Site Dışı SEO

Şimdi geldik doğru bilinen yanlışların belki de en fazla yapıldığı yere. Site dışı SEO denildiğinde akla hemen “backlink alalım, yükseliriz” düşüncesi gelebiliyor. Bu yanlış bir algı ve Türkiye’de bu durumu gerçekten düzeltmemiz gerekiyor.

Ancak site dışı SEO’yu tamamen backlink üzerine düşünmek de doğru olmayacaktır. Artık link olmadan sadece marka adınızın geçtiği çeşitli basın bültenleri ve markanızla ilgili yorum yapılan servisler de SEO konusunda oldukça etkili. Tabii burada özellikle Amerika’da popüler olan ve arama hacminden iyi bir pay alan My Businness’a ve Yerel SEO’ya kısa bile olsa değinmek gerekiyor. Kullanıcı yorumlarının artık satın alma davranışını doğrudan etkilediği bir dönemde markamızın imajını doğru bir şekilde yönetmek de gerekiyor. Çünkü bunların hepsi yol, su ve elektrik olarak size geri dönüyor 🙂

Ücretli link alışverişinin fazla olduğu ülkemizde, webmaster forumlarından tutun da pek çok freelance platformda site dışı SEO konusunda ücretli satın alabileceğiniz pek çok kaynak bulunuyor. 

Faydalı olabilecek kaynak bulunuyor mu? Evet. Her ne kadar Google ücretli link satın almayın, en iyi yol doğal backlink edinme yoludur dese de günümüzde herkes ücretli alım satım yapıyor hem de tüm dünyada. Ancak bu tür platformlarda 2010 yılından kalma taktikler, mass backlink basarak binlerce link edinme ile ilgili paketler de oldukça popüler. Bu tarz aksiyonlar yerine çok basit bir şekilde, 1 dakikalık bir analizle link alabileceğiniz siteleri değerlendirmenin iki yolu var. Sizlerle kendi uyguladığım yöntemleri paylaşacağım.

3.1) Ahrefs Üzerinden Genel Performansa Bakın

Backlink gelişimi, sıralama yer aldığı kelime sayısındaki gelişim ve tahmini trafiğin gelişimini Ahrefs sağlıyor.

ahrefs site analizi
organik arama analizi

Sitenin adresini yazdıktan sonra genel trafik performansına, son bir yıldaki gelişimine ve tahmini trafiğine bakın. (trafiği %100 doğru olmayacaktır ancak size site ile ilgili genel bir kanı verir.)

3.2) Searchmetrics Üzerinden SEO Visibility Skorunu Kontrol Edin

Searchmetrics ücretsiz üyelikte son 6 aya kadar hem Google güncellemelerindeki düşüş ve artışları hem de genel görünürlük skorunu veriyor. 

Google'da İlk Sayfada Çıkmak İçin Uygulamanız Gereken 8 Hamle

4) Markalaşma

Markalaşma SEO için neden önemlidir? Google marka araması olan web sitelerini çok sever. Çünkü kullanıcıları genel bir arama yapmak yerine direkt olarak marka aramasını yapar ve siteye ulaşır. Sizi marka adınızla arayan kullanıcıların sitenizde dönüşüm oranları da haliyle daha yüksek olacaktır. 

markalaşmanın seo için önemi

Google arama çubuğuna içerik bulutu yazdığımızda İçerik Bulutu ile ilgili pek çok aramanın olduğunu görmekteyiz. Yani kullanıcılar merak ediyor, araştırıyor ya da talep ediyor ama marka aramasını da yapıyor. 

Sadece “hepsiburada” kelimesinin aylık 5.2 milyon kez arandığını biliyor muydunuz?

markalaşmanın gücü

İşte bu inanılmaz bir güç yaratıyor. 

5) Yeni Teknolojiler ve Platformlara Önem Verin

Google’ın aramaya yönelik onlarca farklı ürünü var. Google Search bunlardan sadece bir tanesi. Google Discover, Google News trafik alabileceğiniz platformlardan sadece bir tanesi. 

Aynı zamanda AMP ve PWA gibi pek çok teknoloji de kullanıcı edinmenizi arttırıyor. Google’ın tanıttığı ve sunduğu AMP’nin(Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) özellikle medya ve haber sitelerindeki trafik payı çok yüksek. 

Aynı zamanda offline gezinim sağlayabilme ve hızlı yüklenme olanağı sağlayan PWA’yı da unutmamak gerekiyor.(Progressive Web Apps) Bu noktada Google’ın resmi duyurularını ve tanıtımlarını takip etmeli, uygulayabileceğimiz ve bize fayda sağlayacak teknolojileri sitemize entegre etmeliyiz. Biz bu kapsamda 2019 yılında Onedio’nun AMP sitesini baştan tasarladık ve şirket içinde ayrı bir ürün olarak konumlandırdık. 

6) Kullanıcı Deneyimini Sakın Atlamayın

Günlük 100 bin tekil kullanıcı alan bir web siteniz olabilir. İster e-ticaret, isterseniz bir medya platformu olun hem gün içerisinde hem de belirli periyotlar ile kullanıcıların gezinmelerini inceliyor musunuz? 

  • Kullanıcılarınız hangi kanaldan daha fazla geliyor?
  • Ortalama Page/Session değeriniz ne kadar?
  • Ortalama oturum süreniz ne kadar?
  • Hangi trafik kanalında bounce rate daha yüksek?
  • Gün içerisinde toplam kaç sayfa ziyareti elde ediyorsunuz?

Yukarıda yer alan soruları sorarak işe başlayabilirsiniz. Belki de sitede iyileştirmeniz gereken alanlar ve sayfalar bulunuyordur.

Bir e-ticaret sitesi iseniz sıcaklık haritasına bakarak butonların yerini, A/B testing ile rengini kontrol edebilir ve çeşitli testler yapabilirsiniz. Burada yapabileceğiniz ve iyileştirebileceğiniz onlarca farklı alan var. İnanın bu alanda yapacağınız değişiklikler olumlu yansırsa SEO performansınız da o yönde etkilenecektir. 

Hotjar ile ekran görüntüsü, videosu ile kullanıcıları takip edebiliyorsunuz. Burada Yandex Metrika da kullanabileceğiniz araçlar arasında yer alıyor. 

7) Güncel SEO Kaynaklarını Takip Edin

Tüm bu adımları uygularken atlamamanız gereken bir adım daha var. Güncel SEO kaynaklarını takip ederek yeniliklerden haberdar olmalısınız. Yeni bir Google güncellemesi çıktı mı, yeni bir ürün veya teknoloji tanıtıldı mı bilgi sahibi olmanız operasyonel işlerinizi de kolaylaştıracaktır. 

  • SearchEngineLand: SEO endüstrisinin en otoriter SEO sitesi diyebiliriz. Son dakika gelişmelerini anlık olarak duyuruyorlar.
  • SearchEngineJournal: Search Engine Land gibi takip edebileceğiniz bir diğer platform.
  • SearchEngineWatch: Yine takip etmenizi tavsiye ettiğim bir diğer SEO haber sitesidir. 
  • Ahrefs Blog: Her yazısı derinlemesine analiz içeren Ahrefs’in muhteşem SEO blogudur.
  • Moz Blog: Dünyaca ünlü SEO uzmanlarının düzenli içerik yayınladığı platformdur. 
  • LRT Blog: Site dışı SEO’ya ilişkin pek çok kaynağı inceleyebilirsiniz.
  • Google Webmaster Blog (İngilizce): Google’ın resmi duyurularının yapıldığı blogu mutlaka takip edin.
  • Google Search Liaison: Twitter üzerinden bildirimlerini açık tuttuğum resmi duyuru hesabıdır. 
  • Google Webmaster Blog (Türkçe): Web Kalite ekibi çalışanları ne yazık ki çok düzenli olmasa da mutlaka çeşitli duyuru ve incelemeler paylaşıyorlar. 
  • Google Webmaster Forum (Türkçe): Pek çok uzmanın bulunduğu Google’ın resmi Türkçe webmaster forumudur.
  • R10.net Google Optimizasyon (Türkçe): r10.net Türkiye’nin en aktif Webmaster topluluğudur. Ticaret ön planda olsa da soru-cevap kategorileri oldukça aktiftir. 
  • İçerik Bulutu Akademi(Türkçe): Bu kadar aktif içerik üretirken İçerik Bulutu Akademi’ye yer vermezsek gerçekten olmaz 🙂

8) Performans Ölçümünü Düzenli Yapın

Ahrefs, Semrush, Deepcrawl, Searchmetrics, SEOmonitor, Search Console, Google Analytics bu alanda kullanabileceğiniz en önemli araçlar olarak öne çıkıyor. Tabii ki ihtiyaçlarınıza göre farklı araçlar da dahil edebilirsiniz ancak yukarıda verdiğimiz örnekler üzerinden pek çok analizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Performans ölçümü her ay, her çeyrek ve yıl sonunda elde ettiğiniz ilerlemeyi görmenizi sağlayacaktır. Her bir araç için farklı ve kapsamlı rehberlere Google üzerinden ulaşmanız mümkün.

İçeriği buraya kadar okuyan tüm okuyuculara da teşekkürlerimi iletiyorum. Twitter ve Linkedin üzerinden bana ulaşabilir ve sorularınızı her daim iletebilirsiniz 🙂

Metehan Yeşilyurt

2013 yılından bu yana profesyonel olarak SEO ve dijital pazarlama ile ilgilenen Metehan Yeşilyurt'un ZEO'da başlayan macerası Netvent'te devam etti. Kısa bir süre e-ticaret yönetimi yapan Metehan, 2018 yılından bu yana Onedio'da kıdemli SEO yöneticisi olarak çalışıyor.

6 yorum var

İlk Yorumu Başlat