instagram etkileşim

Instagram’da Etkileşimi Artırmanın Yolları

İçindekiler

Instagram etkileşim oranı kaç olmalı?

Sektörünüzdeki veya nişinizdeki benzer hesaplarla her gün etkileşime girin

Uzun kuyruklu hashtagleri kullanın

İnsan yüzü olan daha fazla fotoğraf paylaşın

Daha iyi açıklamalar yazın

Takipçilerinizin en aktif olduğu zamanlarda paylaşım yapın

Sık sık paylaşım yapın

Paylaşımlarınıza konum etiketi ekleyin

Instagram’da trend olan şeyleri takip edin

Videoyu Instagram stratejinize dahil edin

Markanıza özel bir hashtag oluşturun

Mikro Influencerlar ile çalışın

Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe yatırım yapın

Instagram, hedef kitlenize ulaşmak ve etkileşimli kitleden oluşan bir topluluk oluşturmak için en iyi mecralardan biridir. 

Instagram’da etkileşim kullanıcıların yayınladığınız içeriklere nasıl tepki verdiğidir. Instagram etkileşim oranınızı hesaplamak, markanızın kitlesi ile ne kadar iyi bağlantı kurduğunu ölçer.

Yakın zamana kadar bir içerikteki beğeni sayısına performansının güçlü bir göstergesi olarak baktık. Bir gönderi ne kadar beğenildiyse, onu o kadar “iyi” bir içerik olarak değerlendirdik. 

Bugün ise Instagram’da etkileşim sadece beğeniler almaktan daha fazlasıdır. Geçen yıl Instagram beğenileri gizlemeye başladı.

Bu da markaların Instagram etkileşimini ölçerken yalnızca bir gönderinin aldığı beğeni sayısını dikkate almaması gerektiği anlamına geliyor.

Instagram etkileşim oranını hesaplamanın iki yolu vardır:

  1. Bir hesabın Instagram etkileşimini hesaplamanın ilk seçeneği, toplam beğeni ve yorum sayısını onu toplam takipçi sayısına bölmek ve daha sonra 100 ile çarpmaktır.

Instagram etkileşim oranı = (beğeniler + yorumlar) / takipçi sayısı x 100

Hatta bazı hesaplamalar beğeni ve yorumlara ek olarak paylaşımları da dikkate alıyor.

2. Gönderi başına katılım oranı: Bu etkileşim oranı belirli bir gönderinin sahip olduğu ortalama erişimi verir. Bu metrik aşağıdaki formülle hesaplanır:

Gönderi etkileşim oranı = (Gönderinin beğeni, paylaşma ve yorum sayısı toplamı) / takipçi sayısı x 100

Bu formül bir gönderinin etkileşim oranını hesaplar. Bu nedenle bir kullanıcının hesabının etkileşim oranını bulmak istiyorsanız, bu formül en iyi seçeneğiniz değildir. Belirli bir hesabın içerik kalitesini tahmin edecekseniz, son 10-12 gönderiyi dikkate almanız gerekir.

Instagram etkileşim oranını hesaplamak için sayısız araç vardır. Bir hesabın son 12 gönderisine göre Instagram etkileşim oranı hesabını gösteren Influencer Earnings Calculator aracı işinizi görebilir.

Not: Instagram’ın algoritması sürekli değiştiği için markanızın Instagram etkileşim oranının da büyük olasılıkla sürekli değişeceğini unutmayın.

Instagram etkileşim oranı kaç olmalı?

Instagram etkileşim oranı hesaptan hesaba değişiklik gösterir. Örneğin, 1000–3000 takipçili küçük hesaplarda genellikle % 10–15’e eşittir. Ancak hesap büyüdükçe etkileşim oranı düşer. Bu nedenle, yüksek takipçi sayısına sahip Instagram sayfalarının etkileşim oranları genellikle yaklaşık %2-5’tir. Milyonlarca takipçisi olan hesaplarda genel olarak %3’ten daha düşüktür. 

O zaman hemen Instagram’da etkileşimi artırmanın yollarına bakalım.

Sektörünüzdeki veya nişinizdeki benzer hesaplarla her gün etkileşime girin

Instagram’ın temel kuralı, etkileşimin etkileşimi beslemesidir. Platformdaki diğer hesaplarla etkileşime geçerek görülme şansınızı artırırsınız. Ne kadar çok etkileşime girerseniz, hesabınız o kadar görünür olur ve ziyaretçilerden profilinize o kadar fazla ilgi görürsünüz.

Ancak Instagram’da etkileşimin kalitesi en az miktar kadar önemlidir. Bu nedenle etkileşime gireceğiniz hesapları belirlemek için zaman ayırmalısınız.

Örneğin, bir organik gıda ürünleri satan markanız varsa organik gıda etiketi kullanan hesapları ve diyetisyen, doktor hesaplarının içerikleri ile etkileşimde bulunabilirsiniz. 

Takip edilecek ve etkileşime geçilecek yeni hesapları keşfetmek için şunları yapabilirsiniz:

  • İşinizi anlatan anahtar kelimeleri arama çubuğuna girin ve “Hesaplar”ı seçin. En alakalı eşleşmeleri elde etmek için anahtar kelimelerinizi mümkün olduğunca belirgin hale getirin.
instagram rakip bulma
  • İlişkili içerikleri ve hesapları keşfetmek için nişinizle ilgili hashtag’leri arayın. Arama çubuğuna bir hashtag girdiğinizde göz atabileceğiniz ilgili hashtag’lerin listesi çıkar.
instagram hashtag bulma
  •  Rakiplerinizin takipçileri ile etkileşime geçin. Bir rakibin profiline gidin ve ‘Takipçiler’i tıklayın veya yorum yapan ve rakiplerinizin gönderilerini beğenen hesaplara göz atın.

Uzun kuyruklu hashtagleri kullanın

Uzun kuyruklu hashtagler özel ve ayrıntılıdır. Dolayısıyla paylaşımlarınızın içeriğini daha doğru bir şekilde yansıtırlar.

Diyelim ki Instagram’da ramazan pidesi tarifi paylaşacaksınız. #ramazanpidesi hashtagi barındıran 51 binden fazla gönderi varken, #ramazanpidesitarifi hashtagi barındıran çok daha az gönderi var. Oldukça benzer etiketlerdir, ancak ikincisinin ilişkili daha az gönderisi vardır. Bu da içeriğinizin keşfedilmesi, beğenilmesi veya yorumlanması daha olası kılar.

instagram hashtag seçimi

Ayrıca çok takipçili büyük bir hesabınız yoksa milyonlarca gönderi içeren etiketleri kullanırsanız içeriğiniz hiçbir zaman hashtag aramasında “Başlıca” kısmında gösterilmez. Bu da keşfedilememeniz dolayısıyla düşük etkileşime sahip olmanıza neden olur.

İnsan yüzü olan daha fazla fotoğraf paylaşın

İnsan yüzü olan fotoğrafların, olmayan fotoğraflardan %38 daha fazla beğeni aldığını biliyor muydunuz?

Bu yüzden insanların fotoğraflarını paylaşmak etkileşimlerinizi artırmanın harika bir yoludur. Instagram’da ne sattığınız veya tanıttığınız önemli değil, her zaman bir şekilde Instagram gönderi stratejinizde insanlara yer verebilirsiniz:

  • Müşterileriniz tarafından gönderilen fotoğrafları,
  • Markanızın hizmet verdiği kişilerin fotoğraflarını,
  • Ürünlerinizi tanıtan model ve influencerların fotoğraflarını,

paylaşabilirsiniz.

Yüz fotoğrafları paylaşmak markanızı insanileştirmenize, kitlenizle bağlantı kurmanıza ve elbette etkileşiminizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

Daha iyi açıklamalar yazın

Açıklamalar Instagram postları için daha fazla etkileşim oluşturur ve kullanıcıları paylaşıma bakmak için daha fazla zaman harcamaya teşvik eder.

İyi bir açıklama fotoğrafınıza bağlam katarken kişiliğinizi ifade etmenizi ve kitlenizle etkileşime geçmenizi sağlar. 

Açıklamanız bir hikaye anlatan uzun ve ayrıntılı olabileceği gibi düşündürücü veya eğlenceli kısa bir açıklama da olabilir.

Hangi açıyı seçerseniz seçin, Instagram gönderi açıklamanızı daha etkili ve ilgi çekici hale getirmek için bir de harekete geçirme ifadesi(CTA) ekleyin. 

Ayrıca bir soru sorabilir ve kullanıcıları bir arkadaşını etiketlemeye teşvik edebilirsiniz. Size ekstra beğeniler ve yorumlar kazandıracak açıklamaların gücünü hafife almayın!

Takipçilerinizin en aktif olduğu zamanlarda paylaşım yapın

İş profili kullanıyorsanız “İstatistikler” sekmesine gidin ve “Hedef Kitle”yi seçin. Kitlenizin konum, yaş, cinsiyet ve en aktif olduğu gün ve saatler bilgisini göreceksiniz.

Bu bilgiler ne zaman paylaşım yapmanız gerektiğini bilmenize yardımcı olur. Kitlenizin uyanık ve etkileşime girme olasılıklarının yüksek olduğu zamanları “Hedef Kitle” sayfasında aşağıya kaydırdığınızda hem gün hem de saatlere göre görebilirsiniz. 

Daha sonra sizin için en iyi zamanı bulmak için çeşitli paylaşım zamanlarını test edin. Her paylaşım için etkileşim oranınızı e-tablonuzda günü ve saatiyle birlikte takip edin. Zamanla en yüksek etkileşim zamanlarınızı fark edeceksiniz. 

Sık sık paylaşım yapın

Instagram’ın algoritmasının dikkate aldığı faktörlerden biri yeniliktir. Bu da yeni paylaşımlarınızın takipçilerinizin akışlarında görünme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Yukarıda da değindiğimiz gibi paylaşımlarınız kitlenizin çevrimiçi olma olasılığının en yüksek olduğu zamana göre planlanmalıdır.

Burada püf nokta tutarlı paylaşımlar yapmaktır. Takipçileri içeriğe boğmadığınızdan emin olmak için Instagram’da ne zaman ve ne yayınladığınızı takip etmek için bir içerik takvimi oluşturun.

Hootsuite Digital 2020 raporu, işletme hesaplarının günde ortalama olarak 1,7 kez Instagram’da paylaşım yaptığını göstermektedir. Günde 1-2 paylaşım sizin için de ideal olabilir.

Paylaşımlarınıza konum etiketi ekleyin

Konum etiketleme, mağazanızı ziyaret eden ve ziyaret ederken fotoğraf gönderen Instagram kullanıcıları arasında bir topluluk hissi yaratır. Ayrıca yeni kullanıcıların sizi bulmasına ve sizinle etkileşime geçmesine yardımcı olur. 

Konumunuzu etiketlediğinizde, fotoğrafınız Instagram’ın Keşfet bölümündeki “Yerler” sekmesinde ve aynı konumda etiketlenmiş tüm diğer paylaşımlarla birlikte gösterilir.

Instagram’da trend olan şeyleri takip edin

Bu yılın başındaki mecralara göre fotoğraf tarzlarının değiştiği sosyal medya akımını hatırlıyor musunuz?  Bu akımın öncüsü 74 yaşındaki efsanevi müzisyen Dolly Parton oldu. Dolly Parton’un paylaşımı birkaç dakika sonra trend oldu.

Ünlü markalar da bu eğilime hızla katılmaya başladı. Dolly Parton’dan esinlenen ünlü markalar sosyal medya paylaşımlarnı kendi tarzlarında paylaştı.

instagramda trend paylaşımları

Markanız için uygunsa sosyal medya trendleri ve popüler kültür haberleriyle ilgili paylaşımlar yapmak, markanızın platformda neler olduğunu ve popüler olduğunu bildiğini gösterir. Aynı zamanda markanızın eğlenceli tarafını sergilemenin bir yoludur.

Videoyu Instagram stratejinize dahil edin

Videolar Instagram’da üç ila 60 saniye uzunluğunda olabilir. Yani markanızın bir dakika boyunca takipçileriyle etkileşim kurma potansiyeli vardır.

Daha uzun video yayınlamak istiyorsanız, akışınızda önizlemesi paylaşın ve ardından 10 dakikaya kadar uzun olabilen videoyu Instagram TV’de yayınlayın.

Fikirlere mi ihtiyacınız var? Son Instagram istatistikleri, platformun en popüler video içeriklerinin nasıl yapılır eğitimlerinin, sahne arkası videolarının ve röportajlar olduğunu gösteriyor.

Markanıza özel bir hashtag oluşturun

Markaya özel bir hashtag genellikle başarılı bir Instagram pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır.

En iyi başlangıç ​​noktası genel bir markalı hashtagtir. Kısa, akılda kalıcı olmalı ve marka adınızı içermelidir. CarrefourSA’nın #nelazımsa veya Color Pop Cosmetics’in  #ColourPopMe hashtagleri buna güzel bir örnektir.

Markanıza özel bir hashtagin içeriğinizi daha keşfedilebilir hale getirmek, profilinize trafik çekmek ve markanızın çevresinde daha güçlü bir topluluk oluşturmak gibi avantajları vardır. Ayrıca içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olur, böylece kolayca bulabilir ve verilerini izleyebilirsiniz.

Ayrıca, belirli bir kampanya veya yarışma için hashtagler oluşturabilir ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği teşvik edebilirsiniz.

Buna güzel bir örnek mobilya satıcısı West Elm’in #mywestelm hashtagidir. Marka bu hashtag ile ürünleri ile ilgili paylaşımlar isteyerek kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği teşvik ediyor.

instagram markalı hashtag

Mikro Influencerlar ile çalışın

Instagram influencer pazarlama giderek daha önemli hale geldi ve pazarlamacıların sektörlerindeki etkili kişilerle çalışmasına ve marka mesajlarını daha geniş bir kitleye ulaştırmasına imkan sağladı.

Doğru Influencerın nasıl seçileceği zor olabilir. Pazarlamacılar, Influencerın getirebileceği şeylere odaklanmak yerine bir ünlü ile çalışma cazibesine düşebilirler.

Mikro Influencerlar genellikle daha hesaplıdır, kitleleriyle daha kişisel bir bağlantıya sahiptir ve daha özgün olarak algılanırlar. Aslında, mikro Influencerların makro influencerlara kıyasla sürekli olarak % 2-3 civarında daha yüksek etkileşim oranları vardır.

instagram kullanıcı tarafından oluşturulan içerik

Sand Cloud, mikro Influencerların nasıl kullanılabileceğinin mükemmel bir örneğidir. Plaj havlusu şirketi mikro Influencerları ve düzenli müşterileri marka elçileri olarak kullanıyor ve neredeyse tüm içeriğini takipçilerinden alıyor. Bu strateji işe yaradı ve bugün 799 bin Instagram takipçisine sahipler.

Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe yatırım yapın

Instagram’da kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, yukarıda Sound Cloud örneğinde olduğu gibi pazarlamacılar için çok değerlidir. Pazarlama maliyetlerini azaltırken hedef kitlenin marka ile bağ kurmasını kolaylaştırıyor.

Örneğin, Starbucks’ın #RedCupContest çalışması takipçilerini marka savunucularına dönüştürmenin mükemmel bir örneğidir.

Her Aralık ayında başlatılan kampanya, takipçilerden Starbucks’ın ünlü kırmızı Noel kupasının yaratıcı fotoğraflarını göndermelerini istiyor. Bu hashtagle bugüne kadar 37 bin üzerinde içerik paylaşılmış.

instagram hashtag kullanımı

Hemen hemen her endüstride kullanıcı tarafından oluşturulan içerikten yararlanabilir.

Siz Instagram’da etkileşimleri artırmak için neler yapıyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Okuma Önerileri

Instagram’da Hedef Kitleye Nasıl Ulaşılır?

Etkileşimlerinizi Artıracak Instagram Hikaye Örnekleri

Markanız İçin İlham Alacağınız Instagram İçerik Fikirleri

Daha fazla faydalı dijital pazarlama ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

https://www.linkedin.com/company/icerikbulutu-com/

https://www.youtube.com/@icerikbulutucom

https://www.instagram.com/icerikbulutucom/

https://twitter.com/icerikbulutu

Binlerce marka ve KOBİ gibi profesyonel ve SEO uyumlu içerik ihtiyaçlarında icerikbulutu.com‘u tercih ediyor. Siz de içerik üretim sürecim deneyimleyin diye ilk içeriğiniz ücretsiz!

İlk içerik talebinizi oluşturmak için tek yapmanız gereken bu linke tıklamak: https://icerikbulutu.com/ucretsiz-icerik

50’den fazla dilde içerik üretimi ve çeviri/yerelleştirme hizmetimiz hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat