Google Algoritma Güncellemelerinin Kısa Bir Tarihçesi
Bugünlerde uyguladığımız SEO yöntemleri, yaklaşık 10 yıl öncesine göre çok farklı. Bunun önemli bir nedeni var: arama motorları günden güne en iyi sonuçları sağlamak için algoritmalarını güncelliyorlar. Geçtiğimiz 10 yılda önde gelen arama motorlarından Google, birçok önemli güncelleme tanımladı ve bu güncellemelerin her biri, SEO için en iyi uygulamalar üzerinde büyük bir etki gösterdi. Aşağıda, tam kapsamlı olmasa bile Google’ın şimdiye dek yaptığı önemli algoritma güncellemelerinin listesi ve arama ile SEO için bazı etkileri yer alıyor.
2011- Panda
Görüyoruz ki Google 2011’den çok önce piyasaya girmiş. Panda güncellemesi ile başlıyoruz. Çünkü Panda, “modern SEO” çağının ilk büyük güncellemesidir. Google’ın Panda güncellemesi, yalnızca arama motorlarında yer almak için oluşturulmuş web siteleri ile ilgilenmiştir ve çoğunlukla site içi (on-page) faktörlere odaklanmıştır. Başka bir deyişle, bir web sitesinin ziyaretçilerinin arama terimleri hakkında bilgi sunup sunmadığını belirlemiştir.
Panda güncellemesinden çok fazla etkilenen iki site türü:
- Satış Ortaklığı siteleri (diğer sayfalara bağlantı vermek için kullanılan siteler)
- Zayıf içeriğe sahip siteler
Google, Panda algoritmasını ilk çıkışından sonra ara ara yeniledi ve 2016’daki çekirdek algoritmanın içine dahil etti. Panda güncellemesi, site sahiplerine düşük kaliteli sayfalar ile doldurdukları sitelerde ilerleyemeyeceklerini göstererek SEO uygulamalarımızı kalıcı olarak değiştirdi.
2012- Venice
Google algoritma güncellemesi Venice, dikkate değer bir güncellemeydi. Çünkü Venice güncellemesi ile Google bazen arayıcıların yerel sonuçlara baktığını göstermiştir. Venice’ten sonra Google’ın arama sonuçları, kurduğunuz konuma ya da IP adresinize dayanan sayfaları içermiştir.
2012 – Penguin
Google’ın Penguin güncellemesi, diğer sayfalardan alınan web sitesi linklerine baktı. Bir sayfaya yönlendiren backlink’lerin (geri link) gerçek mi yoksa arama motorlarını kandırmak için mi alındığını analiz etti. Geçmişte, birçok kişi sıralamalarını güçlendirmek için linklere para ödediler. Google’ın Penguin güncellemesi; linkleri satın almayı, değiştirmeyi ya da yapay olarak oluşturmayı engellemeye çalıştı. Yapay bağlantılar ile karşılaşması durumunda Google, sitenin ilk başta alacağı pozitif link değeri yerine siteye negatif link değeri verdi. Penguin güncellemesi, ilk çıktığından beri birçok kez yenilendi ve 2016’da Google’ın çekirdek algoritmasına eklendi.
Siz de tahmin edersiniz ki çoğunlukla yapay bağlantıları hit web siteleri kullanmıştı ve arama sonuçlarından kayboldular. Çünkü düşük kalite linkler, sıralamalarında aniden pozitif yerine negatif etkiye sebep olmuştu. Penguin kalıcı olarak link kullanımını değiştirdi, artık düşük çaba göstermek ve backlink’lere para ödemek yeterli değildi. Bunun yerine, değerli kaynaklardan ilgili linkleri alabilmek için başarılı bir link stratejisi oluşturmaya çalışmak gerekiyordu.
2012- Pirate
Pirate güncellemesi, telif hakkıyla korunan içeriğin yasadışı yayılması ile mücadele etti. İlk kez bir web sitesi için DMCA (Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası) yayından kaldırma isteklerini (çoğunu) negatif bir sıralama faktörü olarak ele aldı.
2013 – Hummingbird
Hummingbird güncellemesi, git gide daha fazla cihaz (Google Home, Alexa) kullandığı için önemi artan Google’ın sesli arama yapma zeminini oluşturdu. Hummingbird, arama ifadesinin tamamını anlayabilmek için belirli kelimelerdense bir aramadaki her kelimeye tek tek daha fazla dikkat kesilmiştir. Neden mi? Bir kullanıcının arama ifadesini daha iyi anlamak ve birtakım sonuç listesi göstermektense onlara cevap bulabilmek için.
Hummingbird güncellemesinin etkisi, doğrudan kötü uygulamaları engellemek için tasarlanmadığı için o zamanlar belirgin değildi. En sonunda, SEO kopyasının okunur düzeyde olması, doğal dilin kullanılması ve aynı birkaç kelime için üst üste optimize etmektense eş anlamı kullanılması gerektiği görüşünü destekledi.
2014 – Pigeon
Diğer bir kuş temalı Google güncellemesi, yerel SEO’ya odaklanan 2014 yılında yapılan Google Pigeon’dı. Pigeon güncellemesi hem sonuç sayfalarını hem de Google Haritalar’ı etkiledi. Kullanıcıların bulunduğu yerin yakınında sonuç önerisi sunarak daha doğru yerelleştirmeye yön verdi. Ayrıca organik sıralama faktörlerini hesaba katarak yerel sonuçların arama ile daha alakalı ve yüksek kalitede olmasını amaçladı.
2014 – HTTPS/SSL
Güvenliğin öneminin vurgulamak için Google, web sitesi ve kullanıcı arasındaki bağlantıyı güvenli hale getiren HTTPS’yi doğru ayarlayan sitelere sıralamada küçük bir artış imkanı sağladı. O zamanlarda HTTPS küçük bir sıralama sinyali olarak gösteriliyordu. Fakat Google, şifrelemenin öneminin artacağını ağ yöneticileri bunları uyguladığı zamandan çok önce söylemişti.
2015 – Mobil Güncelleme
SEO sektörü, bu Google güncellemesini “Mobilegeddon” olarak adlandırdı. Çünkü arama sonuçlarını baştan sona değiştireceğini düşündüler. Büyük ihtimal Google’ı bu güncellemeye yönelten 2015’ten beri Google arama sorgularının %50’den fazlasının mobil cihazlardan yapılıyor olmasıydı. Mobil güncelleme, Google arama sonuçlarında daha güvenilir sitelere sıralama avantajı sağladı. Aldığı “zalim” lakabına rağmen mobil güncelleme, çoğu kişinin sıralamasında ani düşüşlere neden olmamıştır. Ancak, mobil cihazların artan değerini müjdeleyen önemli bir değişime sebep olmuştur.
2015 – RankBrain
RankBrain, sorgulamaları işlemek için makine öğrenimi kullanılan gelişmiş bir Google algoritmasıdır. Bilmediği kelimeler hakkında tahmin yapabilir, aynı anlama gelen kelimeler bulabilir ve ilgili sonuçları öneri olarak sunabilir. RankBrain algoritması, gelişmek için en iyi sonuçlara karar vererek eski aramaları analiz etmiştir.
Piyasaya sürülmesi, Google’ın aramaların ardındaki anlamı daha iyi deşifre etmesi ve en iyi eşleşen sonuçları sunması açısından büyük bir adımdır. Mart 2016’da Google RankBrain algoritmasını en iyi üç sıralama sinyallerinden biri olarak yayınladı. Diğer sıralama faktörlerinin aksine RankBrain’i, kaliteli içerikler yazmak dışında alışılmış bir şekilde optimize edemezsiniz. Ancak sonuç sayfalarındaki etkisi ise kaçınılmazdır.
2016 – Possum
Eylül 2016’da başka bir yerel güncellemenin daha zamanı gelmişti. Google’ın Possum algoritma güncellemesi, Google yerel sıralama filtrelerinden daha yerel sonuçların geliştirilmesine kadar birçok değişikliği beraberinde getirdi. Possum ile yerel sonuçlar, arayıcının fiziki konumuna ve sorgu ifadesine bağlı olarak daha fazla çeşitlenmiştir. Organik aramalarda başarılı olamayan bazı işletmeler, bu güncelleme ile yerel olarak sıralamada yer almayı daha kolay bulmuştur. Bu durum da güncellemenin yerel aramaları, daha fazla organik sonuçlardan bağımsızlaştırdığını ortaya koydu.
2018 – (Mobil) Hız Güncellemesi
Kullanıcıların bilgiye hızlı ulaşım ihtiyacını kavrayan Google, sayfa hızını masaüstü aramalarında olduğu gibi mobil aramalar için bir sıralama faktörü haline getirerek bu güncellemeyi uyguladı. Güncelleme çoğunlukla yavaş mobil sürümlere sahip siteleri etkiledi.
2018 – Medic
Bu geniş kapsamlı çekirdek algoritma güncellemesi, etkilenen sitelerde büyük bir heyecan uyandırdı ve sıralamalarda bazı değişimlere yol açtı. Genellikle birçok tıbbi site alt sıralarda yer almasına rağmen bu güncelleme yalnızca onlara yönelik değildi ve amacı belirsizdi. Arayıcıların yöneldiği sonuçlarla daha iyi eşleşme sağlamayı ya da kullanıcıların refahını (Google’ın kararlaştırdığı şey) itibarsız bilgilerden korumayı amaçlamış olabilir.
2019 – BERT
Google’ın BERT güncellemesi, “her 10 aramadan birini etkileyecek” “son beş yılın en büyük değişikliği” olarak duyuruldu.
Bu güncelleme, bir makine öğrenme algoritması ve doğal dil işlenmesi için sinirsel ağ tabanlı bir tekniktir (NLP). BERT ismi, “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”ın kısaltmasıdır.
BERT, bir kelimenin öncesinde ve sonrasında gelen kelimelere bakarak tam bağlamını ortaya çıkarabilir. Başka bir deyişle, motamot yerine bir cümledeki tüm kelimelerin bağlam ve birbirleriyle ilişkilerini kullanır. Bu da bir sorgulamanın ardındaki anlamı ve yorumlanması için büyük bir gelişme anlamına gelmektedir.
Google Algoritma Güncellemeleri için Beklentiler
Gördüğünüz üzere Google 2010’ların başından bu yana gittikçe gelişmiş bir hal aldı. On yıl içindeki ilk büyük güncellemeleri, spam içeren sonuçlar ve sistemi kandırmaya çalışan siteler ile mücadele etmeye odaklandı. Fakat zaman ilerledikçe güncellemeler; masaüstü, mobil ve yerel arama yapan kullanıcılara tam olarak aradıklarını sunmaya yönelik sonuçlar ile yarar sağlamıştır. Algoritmanın zaman içinde makine öğrenimi ve NLP’yi de içeren eklemeler ile gelişmesi, son teknoloji olduğunu göstermiştir.
Arayıcının niyetine odaklanma devam ederken Google Arama’nın algoritması, büyük olasılıkla arama sorgularının yorumlamasını mükemmelleştirme ve sonuç sayfalarını buna göre şekillendirme üzerine odaklamaya devam edecek gibi görünüyor. Bu, onların mevcut amaçları olan misyonları doğrultusunda, “dünyadaki bilgileri düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek.” Fakat ne yöne giderse gitsin, en iyi sonuçları sağlamak ve mükemmel bir siteye sahip olmak her zaman önemli olacaktır!
Bütün bu farklı isimler ve yıllar yüzünden kafanız mı karıştı? Endişelenmeyin! Sizin için Google güncellemelerinin ne zaman yapıldığını ve hangi amaçlara hizmet ettiğini gösteren kullanışlı bir infografik hazırladık.
Kaynak: https://yoast.com/google-algorithm-updates/
Okuma Önerileri
Algoritma Güncellemeleri Sonrası Kaybedilen Trafik Nasıl Kazanılır?