Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?

Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?

Dönüşüm oranı, dönüşüm sayısının toplam ziyaretçi sayısına bölünmesiyle elde edilen orandır. Örneğin, bir e-ticaret sitesi ayda 2000 ziyaretçi alıyor ve 50 satış yapıyorsa, dönüşüm oranı % 2,5 olur.

Bir dönüşüm, kullanıcının gerçekleştirmesini istediğiniz herhangi bir işlemi ifade edebilir. Bu, bir düğmeyi tıklayarak bir satın alma işlemi yapmak, bir e-kitabı indirmek, bir videoyu izlemek gibi herhangi bir şeyi içerebilir. Web siteleri ve uygulamalar genellikle birden çok dönüşüm hedefine sahiptir ve her birinin kendi dönüşüm oranı vardır.

Bu içerikte işlenen konu başlıkları bunlardır:

  1. İyi Dönüşüm Oranı Nedir?
  2. Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?
    2.1 Referanslarınızı Gösterin
    2.2 İade Politikanız Olsun
    2.3 Marka Kampanyası Çalıştırın
    2.4 Gösterim Payını Artırın
    2.5 Isı Haritaları ile Dönüşüm Nasıl Artırılır?

İyi Dönüşüm Oranı Nedir?

İyi bir dönüşüm oranı nedir sorusun cevap vermek zordur, çünkü dönüşüm oranları ürün teklifleri, hedef kitleler, fiyatlar ve cihazlar dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olduğu için farklılıklar gösterir.

Örneğin; 2018 4.çeyreğinde dünya genelinde dönüşüm oranları cihazlara göre aşağıdaki gibi değişmektedir.

Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?
Kaynak:Statista

Mevcut ve potansiyel müşterilere içerik sunarken, ne tür akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar kullandıklarını göz önünde bulundurun.

Dünya geneli 2018 4.çeyreğindeki dönüşüm oranlarını yansıtan aşağıdaki tabloda, Windows masaüstü kullanıcılarının Mac kullanıcılarından daha fazla dönüşüm sağladığını, iPhone ve iPad kullanıcılarının Android ve Windows mobil cihaz kullanıcılarından daha fazla dönüşüm sağladığını görebilirsiniz.

Dönüşüm Oranı Nedir ve Nasıl Artırılır?
Kaynak: Statista

Statista’ya göre, Mac, dünya çapındaki masaüstü ve dizüstü bilgisayar pazarının yaklaşık yüzde 12,3’üne sahip, ancak iPhone dünya çapındaki akıllı telefon pazarının yaklaşık yüzde 43,7’sine sahip. Çoğu iPhone kullanıcısı, maliyet nedeniyle bir masaüstü ve dizüstü bilgisyarlarda Windows’u tercih ediyor.

Dönüşüm Oranı Nasıl Artırılır?

Referanslarınızı Gösterin

İnsanlar karar vermeden önce kararlarınının uygunluğuna dair kanıt arayışında olurlar. İnternetin yaygınlaşmasıyla müşteriler, bir satış görevlisiyle konuşmadan önce işletmelerle ilgili çok fazla bilgiyi öğrenebilir hale geldiler.

Bu nedenle sadık müşterileri sizinle ilgili güzel şeyler yazmaya teşvik edin. Müşterilerinizin ürün/şirket yorumları dönüşümleri artırmanıza yardımcı olur.

İade Politikanız Olsun

Apple bile yeni iPad, iPhone ve bilgisayarların iadesine izin veriyor. Yazılım ve müzik gibi dijital ürünleri satmıyorsanız iade süreçlerinizi mümkün olduğunca kolaylaştırın. İade politikanız endişeli müşterilerinizi dönüştürmenize yardımcı olur.

Marka Kampanyası Çalıştırın

Marka kampanyaları, rekabetçi bir pazardayken çok önemlidir. Kendi marka adınıza teklif vermediyseniz rakipleriniz bunu kullanabilir. İnsanlar kendi markanızı arasalar da aramadaki ilk reklam değilseniz kullanıcıya rakiplerinize bakma şansı veriyorsunuz. Marka kampanyası, marka adınızı rakiplerinize karşı korumanıza ve tıklamalarınızı, gösterimlerinizi ve dönüşümlerinizi elde etmelerini engellemenize yardımcı olur.

Google Ads Arama Terimleri raporunuzu inceleyin ve marka adınızın geçtiği aramalara uygun reklamlar hazırlayın.

Gösterim Payını Artırın

Gösterimi payı, ortalama dönüşüm oranınızı artırmanın etkili ve basit bir yoludur. Gösterim payı kampanyanızın, reklam grubunuzun veya anahtar kelimenizin aldığı gösterim sayısının, almaya uygun olduğunuz tahmini gösterim sayısına bölümüyle elde edilen orandır.

Reklamlarınızın daha sık gösterilmesini sağlayıp gösterim payını artırmak için daha fazla bütçeye ihtiyacınız olacaktır. Düşük gösterim payı yüzdesine sahip yüksek dönüşümlü bir kampanyanız varsa buna değecektir.

Isı Haritaları ile Dönüşüm Nasıl Artırılır?

Isı haritası, web kullanıcılarının dijital içerik ve sayfa öğeleriyle nasıl etkileşime geçtiğinin grafiksel bir gösterimidir.

CRO ve web tasarımında, ısı haritaları, kullanıcıların tıklamalarını ve fare hareketlerini izlemek, ölçmek ve görüntülemek için kullanılır.

Isı haritaları, ziyaretçilerin web sayfalarında görüntülenen grafik öğeleri ve bilgilerle etkileşimlerini görselleştirmek için kullanılır, böylece kullanıcı deneyimi tasarım ve düzeninin kullanıcıların eylemlerini ve dönüşümlerini nasıl etkilediğine dair fikir edinilir.

Dönüşüm oranlarını artırmak için ısı haritalarını kullanmanın üç yolu:

1. Sepette Vazgeçme İşlemini Azaltma

Ödeme sayfanız, ziyaretçileri beklendiği gibi dönüştürmüyorsa, ısı haritalarından gelen veriler aslında nereye tıkladıklarını belirlemeye yardımcı olabilir.

Aşağıdaki bu örnekte The North Face web sitesi ekibi, ısı haritalarını kullanarak ödeme sayfasındaki promosyon afişinin ziyaretçilerin dikkatini dağıttığını keşfetti.

Isı haritası örneği
Kaynak: UXmag.com.

Bu testin sonuçları çarpıcıydı: Sipariş ver düğmesine tıklama oranında % 21’lik bir artış oldu.

2. CTA Butonunu Optimize Etme

Isı haritaları, ziyaretçilerin web sayfasında tam olarak nereye tıkladıklarını gösterir. Bu, ziyaretçilerin bir CTA direktifine uyup uymadığını anlamaya yarar.

Isı haritası göz hareketlerini de izler. Bu, hangi alanların dikkat çekeceğini belirlemek için kullanışlıdır. Bu dikkat çeken alanlara CTA butonunuzu ekleyerek tıklanma oranlarını artırabilirsiniz.

3. Ölü Elemanları Belirleme

Ziyaretçilerin sıklıkla göz ardı ettiği veya yok saydığı öğeler varsa, bir ısı haritası bunu tanımlayacaktır.

Bu, bir öğenin yerini değiştirme, silme veya tutma konusunda bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır.

Isı haritaları pek çok dönüşüm optimizasyon aracından sadece biridir, fakat aynı zamanda elimizdeki en verimli ve ucuz araçlardan biridir.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat