E.A.T. ve Y.M.Y.L.: Google Kalite Değerlendirme Rehberi’ne Göre Kaliteli İçeriğin Kısaltmaları

E.A.T. ve Y.M.Y.L.: Google Kalite Değerlendirme Rehberi’ne Göre Kaliteli İçeriğin Kısaltmaları

Eğer siz de Google’ın sürekli değişen algoritmalarını çözmek isteyenlerdenseniz yalnız değilsiniz.

Şanslısınız, 12 Kasım 2015’ten beri Google’ın online içeriğe yaklaşımını daha iyi anlayabiliyoruz çünkü Google bu tarihte Search Quality Evaluator (Arama Kalitesi Değerlendirme) Rehberi’nin tamamını yayınladı.

Google’ın kendi sıralama değerlendirmelerine yardımcı olmak için geliştirilen bu rehber, Google’ın yüksek kaliteli sayfalarda ne aradığı ve web sitelerinin Google algoritmasında nasıl daha iyi performans göstereceği konularında önemli bilgiler sunuyor.

Daha iyi bir web sitesine sahip olmak isteyen pazarlamacılar için Google’ın özellikle önerdiği 2 yöntem var: E-A-T ve YMYL.

İçeriğin devamında bu iki yöntemle ilgili detayları bulabilirsiniz.

Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik: (E.A.T.)

U.Y.G. yani E.A.T. ‘Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik/Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness’ kavramlarının kısaltması olarak kullanılıyor. E.A.T. aslında Google değerlendirme araçlarının sayfaların sıralamasını yaparken kullandığı metriklerden biri. Yüksek kaliteli içerikler E.A.T. bakımından zenginken düşük kaliteliler değil. Peki, web sitenizin E.A.T. değerini nasıl yükseltebilirsiniz?

Rehberin ilk kısmının 4. bölümüne göre yüksek kaliteli sayfalar şu özelliklere sahip:

E.A.T. ve Y.M.Y.L.: Google Kalite Değerlendirme Rehberi’ne Göre Kaliteli İçeriğin Kısaltmaları

-Yeterli sayıda temel içerik (MC) : Benzersiz ve amacına yönelik bir sayfanın yeterli sayıda ve kullanıcının isteğine yönelik içeriği vardır. (Genel konu başlıkları spesifik konu başlıklarından daha fazla bilgi gerektirir.)

-Sayfa ile ilişkili içerik, ele aldığı konu bakımından uzman, yetkili ve güvenilirdir.

-Web sitesi, sayfalarının konu başlıkları bakımından iyi bir üne sahiptir.

-Web sitesi, “Hakkımızda”, “İletişim” veya “Müşteri Hizmetleri” gibi yardımcı sekmeler bakımından yeterlidir.  

-Web sitesinde, kullanıcının deneyimini geliştiren ek içerikler (SC) vardır.

-Sayfa, kullanıcının istediğini kolayca bulacağı şekilde tasarlanmıştır.

-Web sitesi sık ve düzenli bir şekilde güncellenir.

Listedeki belki de en önemli bölüm içeriğin uzman, yetkin ve güvenilir olması gerektiğinden bahseden madde olabilir. E.A.T.’in sayfanın kalite düzeyinde ve web’deki itibarında doğrudan etkisi vardır. Google, web sitelerinin yüksek kaliteli olarak kabul edilebilmesi için “güvenilir olmalarına ve güvenilir olmaları için ise yeterli uzmanlığa ihtiyaç duyduğunu” söyler.

Bununla birlikte “uzmanlık” denen kavramın sayfanın türüne ve amacına göre değişebileceği de unutulmamalı.

Örneğin; akredite bir doktor tarafından yazılan üst düzey bir medikal tavsiye uzman bir içerik olarak değerlendirilirken medikal forumlarda meslekten olmayan birinin yazdığı genel bilgilendirme içeriği de uzman içerik sayılabilir. Bazı konular doğal olarak daha az resmi uzmanlık gerektirir. Bu durumda Google, bu içeriklerde verilen bilginin ne kadar yararlı, detaylı ve kullanışlı olduğuna bakar.

Örneğin; ürün ve restoran değerlendirmeleri, moda siteleri, dedikodu siteleri ve mizah siteleri daha az uzmanlık gerektirebilir. Google, “uzmanlık” kavramının birçok çeşidi olsa da bazı siteler için resmi bilgi vermemenin önemli olmadığını ve bu siteleri resmi bilgi vermedikleri için cezalandırmayacağını da belirtiyor. (Örneğin; moda siteleri)

Ancak Google’a göre aşağıdaki sitelerin mutlaka akredite içerikler yayınlaması şart:

   -Medikal siteler

   -Ekonomi siteleri

   -Herhangi bir kişinin sağlığı, mutluluğu ve zenginliği üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bilgiler veren siteler

   -Profesyonel hobi siteleri

Kısacası, bazı siteler üst düzey uzmanlığa ihtiyaç duyarken bazılarında bu durum geçerli değil. İçerik üreticileri ve pazarlamacıları, sitenin hangi durumda uzmanlığa ihtiyaç duyduğunu hangi durumda duymadığını anlamak için sayfanın amacına ulaşması, yararlı, detaylı ve kullanışlı içerik sunması açısından ne kadar uzmanlık gerektiğini düşünmelidir.

Para mı Hayatın mı?: Y. M. Y. L. Sayfaları

E.A.T. ve Y.M.Y.L.: Google Kalite Değerlendirme Rehberi’ne Göre Kaliteli İçeriğin Kısaltmaları

Y.M.Y.L. kısaltmasını şu şekilde özetleyebiliriz:

Online içerik ihtiyacınız için “paranız mı yoksa hayatınız mı?” sorusunu soran bir kalite derecelendirmesi.

Kulağa tuhaf geldiğinin farkındayız. O halde bir de Google’ın Y.M.Y.L.’yi nasıl tanımladığına bakalım.

Y.M.Y.L. çok önemli, yanlış bilgi verirse bu sayfayı takip eden kullanıcıların hayatı, geliri ve mutluluğu üzerinde büyük etkisi olabilecek web siteleridir. Bu nedenle açılımı “Your Money or Your Life” yani “Paran mı Hayatın mı?”.

Google’ın içeriklerinin uzmanlar tarafından üretilmesini istediği siteler de Y.M.Y.L. sayfaları arasında sayılıyor. Aşağıdaki kategoriler Y.M.Y.L. sayfası örnekleri olarak düşünülebilir:

   -Alışveriş ya da finansal işlem sayfaları

   -Finansal bilgi veren sayfalar. Örneğin; yatırım ya da vergi bilgilendirmesi yapan sayfalar

   -Spesifik hastalıklar yada zihinsel hastalıklar hakkında tıbbi bilgi veren sayfalar

   -Nafaka, boşanma, vasiyet ya da vatandaşlık alma gibi konularda resmi bilgi içeren sayfalar

   -Düşük seviyede E.A.T. oranı olan ve her an tehlikeli olabilecek sayfalar. Örneğin; araba bakım ve onarım sayfaları

Google, bahsedilen bu kategorilerde çok sıkı bir kalite değerlendirme standardı uyguluyor. Bu aslında Google’ın kullanıcıları olması gereken E.A.T. seviyesini karşılamayan “kötü” ve karmaşık içeriklerden korumak için kullandığı bir yöntem.  

Uzman Yazarlar için E.A.T. ve Y.M.Y.L.

E.A.T. seviyeleri ve Y.M.Y.L. sayfaları, kalite değerlendirme rehberinin en önemli iki paketi arasında ve her ikisi de Google’ın uzman yazarlara olan ihtiyaca odaklandığını gösteriyor. Bazı içerikler teknik eğitim veya akreditasyon gerektirmeyen kişiler tarafından yazılabilirken bazı içeriklerin Google tarafından kullanıcı karşısına çıkarılmaya uygun görülebilmesi için yüksek düzeyde bir E.A.T. (Uzmanlık, Yetkinlik, Güven) seviyesine sahip olması gerekiyor.

Ne yazık ki uzmanlık kavramı önemsenmeden hazırlanan içerikler, gerekli E.A.T. seviyesinde değil. Bu nedenle pazarlamacılar, mutlaka uzman yazar arayışında olmalı ve onlarla çalışmalı. Google’ın kaliteli içeriğe verdiği önem arttıkça firmaların da kaliteli içerik üreticileriyle çalışma ihtiyacı da doğal olarak artıyor. Rehber, üst sıralarda yer alan sayfaların nasıl üst sıralara çıktığı konusunda kesin bir yönerge sunmuyor ancak E.A.T. gibi ölçümler ve Y.M.Y.L. sayfaları, uzman içeriklerin önemini artık her zamankinden daha fazla ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili Stradiji ekibi tarafından bu içeriğe de göz atabilirsiniz.

Siz de hedef kitlenize uygun, işin uzmanı tarafından üretilmiş içeriklere sahip olmak istiyorsanız 3000+ uzman içerik üreticisine sahip İçerik Bulutu’na ulaşabilirsiniz!

Youtube kanalımızdaki bu video da ilginizi çekebilir.

Kaynak:

https://www.semrush.com/blog/eat-and-ymyl-new-google-search-guidelines-acronyms-of-quality-content/

 

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat