E-Ticaret Şirketleri için İçerik Pazarlaması Alanında Ustalaşmanın Yolları
E-ticaret şirketleri için içerik pazarlaması her geçen gün önem ve popülerliğini artırıyor. Bu pazarlama türünü daha iyi anlamak ve bahsi geçen alanda ustalaşmak için gelin, Search Engine Journal tarafından hazırlanan ve sizler için çevirdiğimiz, “E-Ticaret şirketleri için İçerik Pazarlaması alanında Ustalaşmanın Yolları” içeriğine birlikte göz atalım.
Eğer bir e-ticaret sitesi yönetiyorsanız, bunun zayıf kalplilerin uğraşı olmadığını zaten biliyorsunuz.
Sürekli yolunuza çıkıp kaslarını göstererek gövde gösterisi yapan 900 lb e-ticaret gorilleri haricinde, bir anda karşınıza çıkan tüm yeni rakiplerle mücadele etmeye de çalışıyorsunuz.
Ürün sayfalarına link oluşturmanın zor bir iş olduğu da kesin. Neden biri bir ürün sayfasına link vermek ister ki? Bu soru her zaman cevabının verilmesi zor bir soru olarak karşımıza çıkıyor.
Son yıllarda e-ticaret sitelerinin görünüşünde bir değişim yaşanıyor. Bunun başlangıcı belki de 2012’ye, Google’ın çekirdeksel seçenekte karar kılmasına kadar gidiyor. Bahsi geçen değişim sadece siteyi göze daha cazip hale getirmekle alakalı bir değişim değildi (ki bu da bu değişimin bonus yanı). Çünkü bilgili e-ticaret perakendecileri daha fazla satış yapmak için daha çok katılıma ihtiyaç olduğunu fark etmişlerdi.
Tam Olarak E-Ticaret İçerik Pazarlaması Nedir? – E-Ticaret Şirketleri için İçerik Pazarlaması
E-ticaretin kuralları değişmedi. Daha fazla kişiye, daha sık ve daha çok şey satmak istiyorsunuz. Belki de birçok e-ticaret sitesinin benzer özellikler göstermesinin, ürün ağırlıklı bir yapı gösterip içerik bakımından hafif olmasının sebebi de bu istek… Ne de olsa, e-ticaret web siteleri bu şekilde görünmeli öyle değil mi?
Fakat etrafınıza bir göz atın. En güçlü online perakendecilerin bazılarının çok daha içerik odaklı bir yaklaşımı benimsemeye başladığını göreceksiniz.
Bir e-ticaret sitesinin 2010 yılı versiyonu:
Şimdiki hali:
Bu değişim online perakendecilerin sıcak, hoş bir duygu yaratma arzusu sebebiyle değil; bahsi geçen değişimin işletmeler adına yararlı olacağı görüldüğü için gerçekleşti. Katılıma yönelten, taze bir içerik üretmek; var olan müşterilerle ilişki kurmak ve bu ilişkiyi devam ettirmenin yanında, yeni müşterilere ulaşmayı da mümkün kılıyor. Nasıl mı? Çünkü içerik odaklı yeni yaklaşım çok daha açık ve yalın.
E-ticaret içerik pazarlaması; link oluşturma, blogging, sosyal medya ve ödemeli aramanın buluştuğu oldukça önemli bir kavşağı temsil ediyor. Otorite kurma, organik ve düzenli olarak backlink talebinde bulunmakla alakalı olan e-ticaret içerik pazarlaması, hedef pazarınızla daha iyi bağ kurmanıza ve mesajınızı sosyal medya aracılığıyla güçlendirmenize de yardımcı oluyor.
Kısacası bu tür bir pazarlama, ziyaretçinizi kasaya yöneltmekten ziyade (zorluk derecesi: yüksek); daha çok ideal müşterilerinize ve onların ihtiyaçlarına odaklanmaya önem veriyor ki bu sayede müşterileri huninin ağzına davet etmeniz kolaylaşıyor (zorluk derecesi: daha kolay).
Bu tür bir içeriğin bir diğer önemli özelliği ise uzun ömre sahip olması. E-ticaret siteniz için oluşturduğunuz içeriğiniz uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor ve bahsi geçen içerikler; otorite kurmanıza, backlink oluşturmanıza ve sosyal medyada izleyici / dinleyici ile bağ ve etkileşim kurmanıza yardımcı oluyor. Bunun yanında bu tip bir içeriğin çok komplike yahut pahalı olması da gerekmiyor.
Uzmanlaşmanızın oldukça mümkün olduğu e-ticaret içerik pazarlaması oyununda başarılı olmak için takip etmeniz bazı kurallar bulunuyor:
Öncelik: Bir Plana Sahip Olmanız Gerekiyor
Bazı insanlar plan yapmayı diğerlerine göre daha çok seviyor. Şayet istediğiniz şey, grafikler ve istatistiklerle dolu 100 sayfalık bir plan ise bu yazıyı okuyarak zaman kaybetmeyin. Fakat siz de daha çok aksiyona yönelik bir plan arayanlardansanız; ihtiyacınız olan şey:
*İçerik hedefleri: Neyi amaçlıyorsunuz? Backlinkler, sosyal medya paylaşımları, takipçiler ya da aboneleri mi? Hedeflediğiniz şeyin ne olduğunu detaylıca düşünün ve oynamak istediğiniz uzun süreli oyunu tanımlayın.
*Etkili (nüfuslu) kişiler listesi: Zor işlerin altından kalkmak için yardıma ihtiyacınız olacak. Bu anlamda alanınızda etki sahibi olan kişilerin yardımı büyük önem kazanacak. İçerik pazarında kendini kanıtlamış kişiler olsun, ya da yarının blogging alanında parlayacak yıldızları olsun; bu kişilerin kapsamlı bir listesini çıkarmak işinize fazlasıyla yarayacaktır.
* Alıcı persona (kişi): İdeal müşteriniz kim? İsimleri neler? Nerde yaşarlar? İlgi alanları nelerdir? Alıcı personası oluşturmak, yaratacağınız içeriğin türünü belirlemede yardımcı bir öğe oluyor. Bu açıdan, şayet gerekirse farklı tiplerde içerikler üreterek farklı türdeki alıcıları yakalayabilirsiniz.
* Alıcının yolculuğu: Bir alıcının tipik alışveriş yolculuğu üç aşamadan oluşuyor: Bir problemim, ihtiyaç ve arzum var(farkındalık). Hangi seçenekler mevcut (dikkate alma)? Satın alacağım (karar). Bu aşamalar her zaman doğrusal bir yapı göstermese de alıcının yol aldığı adımları bilmek en iyi içeriği oluşturmanız açısından büyük önem taşıyor.
* İçerik takvimi: Olayı şansa bırakmayın. İçerik oluşturma sürecine sadık kalın. İçerik takvimi oluşturmak hedefinize kilitlenmeyi sürdürmek konusunda size yardımcı olacaktır.
* İçerik dağıtımı planı: İçeriği kendi web sitenizde yayınlamak kolay bir iş. Fakat hedefe kitlenmeyi sürdürmek için içeriğinizi yayınlayacak hedef dış sitelerin de listesini yapmanız gerekiyor.
* İçeriklerin yeniden amaçlanması planı: İçerik oluşturmak zaman ve para gerektiriyor. Bu sebeple, var olan içeriğinizi yeniden hedeflendirip yeni bir izleyici/okuyucunun önüne sürmek pratik ve ekonomik bir yol olacaktır.
* İçerik optimizasyonu planı: İçerik hedefleriniz ne olursa olsun, her bir içeriğin maksimum etki göstermesi için optimize edilmesi gerekiyor.
Ziyaretçiler vesaire Alıcılar
Sizce hangisi daha iyi? 10,000 ilgisiz ziyaretçi mi yoksa 1,000 motive olmuş, katılımcı ziyaretçi mi?
Her zaman 1,000 motive ziyaretçiyi tercih etmekte yarar var. Fakat e-ticaret sektöründeki birçok kişi, genellikle kapıdan girecek daha çok katılımcıya odaklanıyor. Elbette bu da gayet kabul edilebilir (ve trafik artırıcı) bir durum fakat ister trafiği artırmak isteyin isterseniz daha çok yorum ve etkileşimin oluşmasını isteyin, aradığımız şey ortak: harika içerik!
Hadi bu içeriklere sırasıyla göz atalım…
Trafik ve Backlink Yaratmak için Oluşturulan Uzman (Otorite) İçerik – E-Ticaret Şirketleri için İçerik Pazarlaması
Bu tip içerikte hedefe gitmek için içerik yaratmak adına harcadığınız zaman kadar, içerik dağıtımı stratejinize de zaman ayırmanız gerekiyor. Aslına bakılırsa, şayet içeriğiniz çok sağlamsa ve etki sahibi kişi sayınız yüksek ise, içerik dağıtımı (ulaşımı) süreciniz de devam eden bir süreç olacaktır. Neyse ki bu süreçte işinizi kolaylaştırabilecek, aralarından seçim yapabileceğiniz içerik formatları bulunuyor. Bu formatlar:
Kesin/ Nihai Kılavuzlar
Bu tip içerikler; iyi yazılmış, belirli bir ihtisas alanında uzman iç görüsü sunan içerikleri kapsıyor. 5,000 ve 20,000 kelime uzunluğunda olan kesin / nihai kılavuzlar, tek bir amaçla oluşturuluyor: oluşturanı alanında uzman bir ses olarak konumlandırmak.
Bu aşamada, çok geniş (SEO nihai kılavuzu) ya da çok dar bir alana (örn, Çapa Metin Nihai Kılavuzu) yönelmemek için rotanıza düzgün yol vermeniz önem taşıyor. Bunun yanında, kendinizi yalnızca bir kılavuzla sınırlandırmamalısınız. Nişinizde birinin otorite olması gerekiyorsa bu kişi neden siz olmayasınız? Bir kez hedef noktasını tutturduğunuzda backlinkleri daha kolay bir şekilde toplayabilirsiniz.
Bunun yanında; içeriğinizin %100 özgün, çığır açan bir araştırma olması gerektiğini düşünerek kendinizi strese sokmayın. İçerik yaratım sürecini bir müze yahut sanat galerisi gibi düşünün. Müzeler ve sanat galerileri sergilemek için muhteşem eserler yaratmazlar ama yaratılan muhteşem eserleri toplayarak harika bir küratörlük örneği sergilerler ki sizin ihtiyacınız olan şey de bu. Tabii burada anlatılanı yanlış anlamamak da önem taşıyor. Yapmaya yüreklendirildiğiniz şey, izinsiz alıntı yapmak ve içerik kopyalamak değil; dipnot ve uzman içeriğe link vermek…
Konuk Blogging
Konuk (ziyaretçi) blogging aktivitelerinin artık öldüğüne dair raporlar fazla abartılıyor. İki çeşit konuk blogging aktivitesinin olduğunu unutmamak gerekiyor. Spam’e yönelik ve manipüle edilmesi fazlasıyla kolay olan blogging bunlardan ilkini oluşturuyor. Makale Pazarlaması 2.0 olarak adlandırabileceğimiz bu konuk blogging türü, bir blogta az katılım sağlayan alakasız gönderileri içeriyor.
Diğer konuk blogging türü ise etki sahibi (pazardaki nüfuzlu kişiler) kişilerinizi kapsıyor. İkinci kategorinin içine giren konuk blogging’i ödevinizi iyi çalışmanız gerektiği ve harika içerik üretmeniz gerektiği anlamına geliyor. Bu şayet endüstrinizde tanınan bir otorite iseniz, çok daha kolay. Burada aktarılan içerik türlerini üretmeye başladığınızda bu tip sitelere yaklaşmanın hiç de o kadar ürkütücü olmadığını göreceksiniz.
Liste İçerikler
İnsanlar listeleri oldukça seviyor ve bu sebeple yıllar sonra dahi liste bazlı içerikler popülerliğini koruyor. Bu tip içeriklerin güzelliği, listelerinizi birçok farklı açıdan yeniden oluşturabilmeniz… Bunun yanında; kolay yaratılmaları, kolay okunmaları, harika paylaşım materyalleri olmaları ve insanları fikirlerini söylemeye itmeleri de liste içeriklerin tercih edilmesinin diğer sebeplerini oluşturuyor.
Her ne kadar popüler de olsalar, tüm içerik stratejinizi liste içerikler üzerine oturtmanız mantıklı olmayacağından liste içerikleri genel içerik karışımınızın bir parçası olarak kullanın.
Dikkat çeken ve katılım sağlayan bir başlık, liste içeriği oluşturmanın ilk adımı. Konunuzu iyi belirlediğiniz sürece dünyanın en iyi yazarı olmaya da ihtiyacınız yok.
Tabi, profesyonel Liste içerikleri talep etmek sadece dakikalarınızı alır! http://www.icerikbulutu.com/urunlerimiz/liste-icerigi
Kitle Kaynak İçerik
Endüstrinin uzmanlarının talep edilen fikirlerine dayanan kitle kaynak içerik, birçok önemli kontrol listesi kutusuna tik atmamızı sağlıyor. Bu tip içerikler etki sahiplerini kapsıyor, belirli bir başlığa odaklanıyor ve iştirak ile otorite sahibi olmanızı mümkün kılıyor.
Liste içeriklerde olduğu gibi, etki sahiplerinin ilişkinizi suiistimal ettiğinizi düşünmemesi için bu içerik türünü de fazla kullanmaktan kaçının. Kitle kaynak içeriği zaman zaman kullanabileceğiniz bir seçenek, taze bir bakış açısı kazanmak için mevsimsel ve yıllık bir taktik olarak görebilirsiniz. Örn; 25 Endüstri Uzmanından 2016 Yılına Dair SEO Tahminleri…
Onaylanma ve Ödüller
Hepimiz onaylanmaktan hoşlanırız; en iyi bloggerlar da öyle (örn; alanınızda etki sahibi kişiler)… Bahsi geçen blogger ve etki sahibi kimselerin radarına girmek ve içeriğinizin onlar tarafından paylaşılmasını sağlamak için kendi ödülünüzü yaratmanız harika bir seçenek!
Tabii burada, bu olayı dalkavukluk nitelendirilecek şekilde abartmamanız, ara sıra genel stratejinizi tamamlayıcı bir taktik olarak kullanmanız önem taşıyor. Ayrıca, bu tip bir ödüllendirme yoluna gittiğinizde herkesin kazandığından emin olmanız gerekiyor. “İngiltere’deki en iyi 3. SEO bloggerı X’dir”, “İngiltere’deki en iyi 2. SEO bloggerı Y’dir” demek yerine; herkesin kazanabileceği kategoriler oluşturmalısınız. Örn; “Senenin en iyi uzun blog postu ödülü Z’ye gidiyor”, “En iyi içerik pazarlaması paylaşımı ödülü A’ya gidiyor” ve “En iyi link oluşturma tavsiyesi ödülü ise B’ye gidiyor” vb…
Sektördeki içerik üreticileri ile bir takım ilişkiler kurduktan sonra bu tip bir ödüllendirme yaklaşımını uygulamayı seçmek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.
Kıyaslamalar
En iyisi hangisi? AHRefs mi Moz mu? iPhone mu yoksa Android mi? WordPress mi yahut Joomla mı? Bu tip karşılaştırmaları kullanmak; a) popüler oldukları için b) içerik yaratma konusunda size uçsuz bucaksız seçenekler sundukları için oldukça faydalı olabiliyor. İnsanlar bir şeyler arasında kıyaslama yapmaktan ve bir şeylerin birbirine zıt olan yönlerini ortaya koymaktan hoşlandıkları için yapmanız gereken tek şey; bir kavramın, bir objenin lehinde yahut karşısında olan bir tartışma konusu yaratmak.
Şayet tarafsız bir görüntü vermek istiyorsanız, taraf tutmanıza da gerek yok. Yalnızca kıyaslaması yapılan iki şeyin de olumlu yanlarını ortaya koyun ve tartışmayı bazı sonuçlara bağlayın. Kıyaslamasını yaptığınız iki başlık da kendi taraftar grubunu kazanacak ve bu taraftarları kendi düşüncelerini aktarmaya itecektir. Sizin bundan sonra yapmanız gereken tek şey, geri çekilip tarafsız bir parti gibi davranmak ve içeriğe gelen yorumların kontrolden çıkmasını engellemek…
Bu tip içeriklerin yazı, grafik, animasyon, video ve ses kaydı gibi birçok farklı formata uygun bir yapı göstermesi de faydalanabileceğiniz bir diğer avantaj olacaktır.
Infografikler
Infografiklerin bıktıracak kadar çok sık kullanıldığını biliyoruz. Fakat iyi yapıldığında ve doğru etki sahibi kişilere ulaştırıldığında, infografik bir mıknatıs etkisi yaratabiliyor. Bunun yanında, kötü bir şeklinde uygulandığında da metin içinde daha güzel aktarılabilecek bir bilgi kirliliği görüntüsü çizebiliyor.
Paralaks infografikleri gibi teknikler pahalı olmakla ve en iyi tasarımcıları gerektirmek ile birlikte, oldukça yararlı olabiliyor. Infografiklerin öne sürdükleri tartışma konusunu aktarmaya yarayacak birkaç ana noktayı içermesi gerekiyor. Çok fazla rakamsal veri ve istatistik ile infografiği boğmamaya özen göstermeniz önem arz ediyor.
Yarışmalar
Harika içeriği üretmek zaman ve para gerektirmekte. Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için kullanılabilecek yollardan biri de yarışmalar. Bunun için elbette ki teşvik edici bir ödül belirlemeniz gerekiyor. Eğlenceli bir yarışma, hem mevcut müşterilerinizin katılımını sağlarken hem de yeni kişilere ulaşmanız konusunda size yardımcı olması açısından denenmesi gereken yöntemler arasında yer alıyor.
Ayrıca piyasadaki gereğinden fazla yarışma yazılımı da bu süreci fazlasıyla kolaylaştırıyor.
Konversiyona Yönelik İçerik
Bu tip içerikler e-ticaret içerik pazarlaması süreciniz için güvenli bir ek kuvvet sağlamanın yanında, potansiyel müşterinizin gözünde bir kriter oluşturmanıza da yardımcı oluyor. Konversiyona yönelik içerikler, alım kararlarında müşteriye tarafsız tavsiye sunan bir kaynak durumunda konumlanmanızı sağlıyor ki bu da müşterinin gözünde oldukça bir önemli bir konumu oluşturuyor.
Fakat bu içeriklerin uzman içeriğin ucuz bir versiyonu olduğunu düşünme gafletine düşmeyin. Potansiyel müşterilerinizin sahip olduğu tüm sorulara değinirken; bu tip içerikler aynı zamanda, önem arz eden uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedef alan, anahtar kelime açısından zengin içerik üretmek için de birçok seçenek sunuyor.
Konversiyona yönelik içeriğin bir diğer güzel yanı ise; büyük ihtimalle bu içeriğin büyük bir kısmının şimdiden o ya da bu formatta elinizde mevcut olması. Hard diskinizde, mail kutunuzda ya da kafanızın içinde olabilir… Yapmanız gereken tek şey, bahsi geçen yerleri kurcalamak ve ihtiyacınız olan içeriği saklandığı yerden çıkarmak… Yine de kullanabileceğiniz, etkinliği kanıtlanmış formatlara da ulaşmanız mümkün.
“Nasıl Yapılır” Kılavuzları (How to)
Şayet içerik pazarlamasına yeni başlıyorsanız ve nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, “Nasıl Yapılır” kılavuzlarını kullanmanız harika bir tercih olacaktır.
https://cdn.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2016/03/image_4-760×373.png
Yaratımı kolay olan, hem trafik hem de konversiyon sağlamada etkin olan ve belirli bir konuya odaklanan kapsamlı bir “Nasıl Yapılır” Kılavuzu; sizi kullanıcısına yardım eden bir uzman olarak konumlandırmaya yetiyor. Bu tip içerikler ayrıca isteği yüksek olan ziyaretçileri yakalayabileceğiniz bir ağ oluştururken, daha çok fırsatın da doğmasına yardımcı oluyor. Nihai Kılavuz içeriğinde olduğu gibi, bu tip bir içeriği yaratırken de çok geniş ya da çok dar bir konu başlığına odaklanmamaya özen göstermeniz gerekiyor.
Alıcı Kılavuzları
Nasıl Kullanılır (How to) Kılavuzlarına benzer şekilde, alıcı kılavuzları da güçlü e-ticaret konversiyon araçları arasında yer alıyor. İnsanlar fazlasıyla yoğun olduğundan ve tüm seçenekleri araştırıp kendilerini eğitmek için yeterli zamana sahip olmadıklarından bu tip içerikler sıkça tercih ediliyor.
Alıcılar tüm bilgileri iş gören bir referans rehberinde kendileri için bir araya getirmenizden hoşlanıyor. Bunu yaparak hem anlatıyı kontrol edebiliyor hem de tüm seçenekleri adil ve mantıklı bir şekilde alıcıya sunabiliyorsunuz.
Bu tip içerikler yaratımları kolay olması açısından da tercih ediliyor. Potansiyel müşterilerinizle yıllar boyunca yaptığınız konuşmaları hatırlayın ve kafanızın içinde size A ürününün mü yoksa B ürününün mü daha iyi olduğunu soran potansiyel bir müşteri ile gerçekleşebilecek hayali bir satış ortamı yaratın. Onlara en iyi seçeneği önermek için potansiyel müşterilerinizin ihtiyaçlarını, bütçelerini ve uzmanlık seviyelerini belirleyin. Tüm ürünlerin yararlarını açıklayın ve ardından da öneri de bulunun.
Yahut müşterilerinizle yaptığınız chat yazışmalarını, sunumlarınızı ve mail posta kutunuzu inceleyin. Aradığınız her şey, buralarda saklı! Tek yapmanız gereken şey, bahsi geçen şeyleri bir araya getirmek, giriş ve gelişme şeklinde aktardığınız bu bilgilere logonuzu eklemek, bu içeriği bloğunuza eklemek yahut PDF haline getirmek veya eğer içeriğiniz uygun ise bununla ilgili bir video hazırlamak.
Ürün Videoları
Ürün ve giriş sayfalarında bulunan bazı videoların konversiyonu %80 oranında artırdığı biliniyor. Bu tür bir içerik; içerik sıralamasının en sonlarında yer alsa da, bahsi geçen video içeriğini eklemek konversiyon oranınızı artıracaktır. Bu noktada, kendinizi yalnızca ürün videolarıyla sınırlandırmamak da önem taşıyor. Alıcı Kılavuzu ve Nasıl Yapılır Kılavuzu içeriklerini adapte edeceğiniz videolar da hazırlayabileceğinizi unutmayın.
Şayet ürün odaklı bir işletmeyseniz, videonuzda ürünlerinizi neden kutularından çıkarmıyorsunuz? Kutudan çıkarma yöntemi; ellerinin altında stok biriken perakendecilerin büyük oranda konversiyon (ve trafik) kazanmasını sağlaması açısından büyük önem taşıyor.
Videolar düşündüğünüzden daha geniş ürün gamında başarı ile kullanılabiliyor ve özellikle moda, yemek, içecek ve kozmetik gibi alanlarda kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Oscar adaylığı alacak kadar mükemmel ya da viral bir video yapmanız gerektiğini düşünmeyin. Biraz ışık, bir iPhone ve çekim… İşte ihtiyacınız olan şeyler yalnızca bu kadar!
Vaka İncelemesi
Daha çok B2B sitelerinde kullanılan, ayakları yere basan vaka incelemeleri; vaatlerinizi gerçek hayata dair örneklerle kuvvetlendirebileceğinizi kanıtlamak için müşterilerinizi ilgi odağına alarak alıcı kararındaki risk payını azaltıyor.
Bu içerikte müşterinin sesi, alıntı kullanımında önemli bir rol alıyor ve bu sayede bir süre sonra müşterilerinizin gerçek dilini konuşmaya başlıyorsunuz.
Yaptığınız tek şey bir hikaye anlatmak. Müşterinizin başrolde olduğu olaylar silsilesini içeren bu içerik türü, tahmin edilebilir bir formatı izliyor ve veriler ile kuvvetlendiriliyor.
Olay örgüsünün 4 anahtar aşaması bulunuyor:
·Problem: Müşteriniz bir problemi olduğunu fark eder.
·Seçenekler: Seçenekleri değerlendirdikten sonra sizi seçer.
·Çözüm: Sunduğunuz çözümü uygulayarak sorunlarını çözer.
·Sonuçlar: İşletmelerin ulaştıkları sonuçlar bu aşamada devreye girer.
Bu hikaye mutlu sonla biten bir öncesi ve sonrası senaryosunu oluşturuyor fakat bu müşterinin başrolde olduğu bir hikaye; siz sadece içinde yoğun bir şekilde görünüyorsunuz.
Değerlendirmeler ve Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik
Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, üçüncü parti siteler üzerindeki değerlendirmeler ya da sitenizdeki yorum ve değerlendirmeleri içerebiliyor. Bu tip içeriklerin çok önemli olduğunu kabul etmek gerekiyor. Her ne kadar Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, kontrolü sizin elinizde çok da olmayan içerik türlerinde olsa da yine de tam olarak da kontrolünüz dışında bir yapı göstermiyor.
Bu içeriğin güzel yanı, müşterilerinizden gelen özgün sesleri içermesi. Bir metin yazarının dahi mutlu bir müşteriden daha iyi bir şekilde ürünün ruhunu yansıtması çok da olası değil. Burada kilit nokta süreci kontrol etmek. Müşterilerinizden değerlendirme ve referans talep edebilirsiniz. Elbette hepimiz organik bir şekilde harika ürün değerlendirmeleri almak isteriz ama bazen müşterinin de ufak bir itmeye ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerek.
TrustPilot üzerinden ilk defa ürününüzü alan bir alıcıdan otomatikleşmiş değerlendirme talebinde bulunabilir, ya da canlı hizmet hattındaki memnun bir müşteriden değerlendirme yapmasını talep edebilirsiniz.
Değerlendirme hiyerarşisinde, video referansları Nirvana’da yer alıyor. Neden mi? Çünkü kabul etmek gerek, yazılı değerlendirmeler fazla durağan. Elbette yazılı değerlendirme ve yorumlar da değerli fakat bir video referansında kullanılan samimiyet ve dille yarışması mümkün mü?
En iyi müşterilerinizle başlayın. Siz onların kim olduğunu biliyorsunuz. Şayet bilmiyorsanız, CRM’ninde bir Pareto analizi uygulayın. Bilgilere göre en yukarda yer alan %20’lik kesim, büyük ihtimalle sizin sıkı bir savunucunuzdur. Onlara sorun! Elde edeceğiniz geri dönüşler sizi şaşırtacak, ürün sayfanız birden müşterilerin samimi seslerini duyuran bir alan haline gelecektir.
E- ticaret İçerik Pazarlaması: Görsel Öğe
Etki sahibi kişileri yakaladınız ve harika içerikler ürettiniz. Şimdi yapılması gereken tek şey “Yayınla” butonuna basmak değil mi? Değil! İçeriğinizi harika görsellerle tamamlamadığınız sürece işiniz bitmemiş demektir. Bunun iki sebebi var.
Birincisi; eğer sosyal medya çekiş gücü istiyorsanız, görsele ihtiyacınız var demektir. Sosyal medya paylaşımlarının 2/3’ünün görsel içerdiği göz önünde bulundurulursa, bunun bir seçenek değil zorunluluk olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
İkincisi, içeriğinizin görsel versiyonlarını oluşturmak, yeni baştan başlamadan içeriğinizi yeniden hedeflendirmeye yardımcı oluyor. Bir içeriğin araştırması ve yaratım sürecine zaman harcadığınıza göre; o içeriği, farklı içerik tercihi olan farklı izleyici/dinleyicilere neden yeniden sunmayasınız ki?
Görsel kullanımıyla ayrıca, SEO’nuzu geliştirmeniz de mümkün. Çünkü direkt linkler gibi, görseller sayesinde de daha çok link alabilir ve arama motorlarında çıkabilirsiniz. Bunun yanında; görsellerin eski içeriğe yeniden hayat verdiği de bir gerçek. Şayet eski, eskimeyen bir içeriğiniz var ise bu içeriği bazı dikkat çekici görsellerle yeniden canlandırabilirsiniz.
Denenmiş ve test edilmiş birkaç görsel seçeneği olarak şunları örnek verebiliriz:
Slideler
Slide’lar uzman içerik arayışında olan hedeflenmiş, motive tonlarca kişi trafiği kazandırdığından; bu tip içerikleri de kesinlikle boşlamamalısınız. Slide’lar sadece trafik kazanmanıza yardımcı da olmuyor. Metinden oluşan, sade blog içeriklerine slide yerleştirmenin anahtar noktalarınızın altını çizmede, içeriğinizi özetlemede size büyük yararı dokunabiliyor.
Eğer amaçladığınız şey dönüşüm, yani konversiyon ise; slide içeriğinizi oluştururken vurucu görseller ve fontlar kullanmaya ve okuyucuyu sıkmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Sunumunuzu eğlenceli, ilginç ve katılıma yönelik bir şekilde oluşturmanız size çok daha fayda sağlayacaktır.
PDF’ler
SEO açısından limitli bir değeri olsa da bazı insanların PDF bağımlısı olduğunu unutmamanız gerekiyor. Hem kolay yaratılan hem de ucuz içerikler olması ile öne çıkan PDF’lerinizi ürün sayfanıza ekleyebilir ve ziyaretçilere ücretsiz indirim hakkı tanıyarak müşterilerinizi artırabilirsiniz. Yahut faydalı PDF’lerin toplandığı ve kullanıcılar tarafından ücretsiz olarak indirilebileceği bir içerik alanı oluşturabilirsiniz. Eğer belirli bir uzmanlık alanınız varsa, bilgilerinizi kitap uzunluğunda bir PDF haline getirebilirsiniz. Böylelikle bahsi geçen içeriğinizi yükleyebileceğiniz ve insanlarla paylaşacağınız çok daha fazla platforma ulaşabilirsiniz.
Video
Eğer nihai kılavuz, “nasıl yapılır” kılavuzu yarattığıysanız ya da bir ürün ve servis karşılaştırması yaptıysanız, bahsi geçen içeriklerinizi tamamlamak için bir video oluşturmak harika bir seçenek olacaktır. Uygun bir açıdan çekeceğiniz ve sıkça sorulan soruları informal bir yaklaşımla cevaplayacağınız bir video neden üretemeyesiniz ki?
Kameradan çekiniyor musunuz? Dert etmeyin; bilgisayarınızın ekran görüntüsü üzerinden ya da bir online slide sunumu üzerinden yalnız sesinizin duyulacağı bir video da yapabilirsiniz. Yahut bir animasyon yaratabilirsiniz. Piyasada bunu yapmanızı sağlayacak şahane programlar bulunuyor.
Burada unutmamanız gereken şey, tüm oklarınızı bir anda tüketmemek. 60 dakikalık upuzun bir video çekmek yerine, bir konunun parçalara ayrılmış küçük başlıklarını içeren birkaç dakikalık videolar yapmak çok daha yerinde bir karar olacaktır. Unutmayın; amacınız sıkmak değil, bilgilendirmek.
Ses
Görsel bir içerik olmasa da ses içeriği de hala fazlasıyla popüler olan bir içerik türü olarak öne çıkıyor. Özellikle podcastler, iyi tanımlanmış bir konu hakkında motive olmuş bir dinleyici kitlesi oluşturmanıza yardımcı olabiliyor.
Çekim ve ses kaydı tekrarı ihtiyacı olmadan bir konu hakkında derinlemesine bilgi aktarmanızı mümkün kılmasıyla da ses içerikleri yaratması oldukça kolay içerik türleri arasında yer alıyor.
Infografikler
Bu konuya daha önce değinilse de, yeniden değinmek de fayda var. Var olan içeriklerinize göz atın. Bu içeriklerde yararlı bir infografik olarak yeniden hedeflendirip sunabileceğiniz bilgiler bulunuyor mu? İhtiyacınız olan tek şey, bir ana tartışma başlığı ve bu başlığı destekleyen yarım düzine bilgi. İşte yepyeni bir görsel içeriğiniz oldu bile!
İçeriğinizi Tanıtımı ve Dağıtımını Yapmak
Şimdi yapmanız gereken şey, turlarında yeni albümlerini tanıtacak bir rock grubu gibi düşünmek. İçeriğinizi olabildiğince çok gözle buluşturmalısınız. Burada üç araç / ortam seçeneğiniz bulunuyor: sahip olunan, kazanılan, ödenen araç ve ortamlar.
Sahip Olunan Kanallar
Sizin sahibi olduğunuz kanalları içerdiğinden, bu en kontrolü en kolay kanal. Siteniz, bloğunuz, sosyal medya kanallarınız, e-mail abone listeniz sahip olunan kanallarınız arasında yer alıyor. Yapmanız gereken şey, her bir içerik parçanız için yapılacaklar listenizi (kontrol listenizi) kontrol ederek hareket etmek.
Kontrol gerektiren noktalar:
·SEO temelleri: Meta etiketleri, başlıkları, URL’ler, iç ve dış linkler, çapa metinler vb.
·Görseller: Doğru görseller paylaşımı artırıyor. Bu görsel ister bir video, ister bir grafik tasarımı, yahut güzel bir fotoğraf olsun, görselinizin etkili olduğuna emin olun. Ve lütfen abartılı bedava stok görselleri kullanmaktan da kaçının.
·Paylaşım için optimizasyon: Daha mobile uyumlu, daha paylaşıma uygun, tweet edilebilir içerikler üretin.
·İş programı yapmak: İşinizi şansa bırakmayın. Maksimum etkiyi yakalamak için en iyi paylaşım yapacağınız zamanı planlayın.
·Listenize email gönderin: Güzel konu başlığı, merak uyandıran içerik… Mail listenizden en iyi oranda fayda elde sağladığınızdan emin olun.
Kazanılmış Dağıtım Kanalları
Eğer peşinde olduğunuz şey trafik ise, bu tür kanallar asıl eforunuzu vermeniz gereken yerlerin başında geliyor. Harika içerik üretmek zaman alsa da bu içeriğin tanıtımını yapmak da zaman istiyor.
Bunun için yapmanız gerekenler:
·Alanınızın etki sahibi kişilerini belirleyin: Etki sahiplerinizin kim olduğunu bilin. Geniş bir ağ oluşturun. Tahmin ettiğinizden daha çok etki sahibi kişi bulmanız muhtemel. Şirket bloglarını da incelemeyi unutmayın çünkü bu tip blogların da geniş takipçi kitleleri bulunuyor.
·İlişkilerinizi besleyin: Şirketinizin İlişki Kurmaktan Sorumlu Şefi olmak zorundasınız. Etki sahiplerini sosyal medya üzerinde takip edin, içeriklerini tanıtın, bloglarına ya da bültenlerine abone olun, içeriklerine ilk yorum kişi siz olun ve topluluk ile etkileşime geçin.
·Mümkün oldukça otomasyondan yararlanın: Elbette Excel ve Google dokümandan yararlanabilirsiniz fakat kaydettiğiniz aşamayı yöneteceğiniz ve planınızı oluşturacağınız birçok daha iyi program da mevcut. Bu tip programları kullanarak zamandan kazanabilir, daha organize hareket edebilirsiniz. Ulaşım oranınız arttıkça otomasyona önem gösterdiğiniz için kendinizi tebrik edeceksiniz.
·Etki sahiplerine referans verin: Kendinizin oluşturduğu alakalı bir içerik içinde etki sahiplerinin en iyi içeriklerine link verin. Burada da abartıdan sakının. Nazik ve doğal olun.
·Tavsiyelerini isteyin: Mümkün olduğunda, henüz içeriğinizi yayınlamadan önce etki sahiplerini de yanınıza çekin. İçeriği yayınlamadan önce etki sahiplerinden fikirlerini isteyin. Böylelikle ilişkinizi güçlendirebilir ve bir uzmandan gelen yararlı bir görüş elde edebilirsiniz.
·İçeriğinizi piyasaya sürün: İçeriğinizi email listenize mail atın ve içeriği sosyal medya kanallarında paylaşın.
·Etki sahiplerini paylaşıma davet edin: Harika bir içerik ürettiniz ve etki sahipleri ile iyi ilişkiler kurdunuz. Artık etki sahipleri içeriğinize destek vermek ve içeriğinizi paylaşmak konusunda mutlu olacaktır.
Don’t think this sounds calculated. Rather, try to think of it as being predictable. Don’t confuse being predictable with being boring. In business, predictable (if it’s a positive trend) is good.
Paralı kanallar
Paralı kanalların da e-ticaret içerik pazarlaması ile ilişkili olduğunu hatırlayın. Huninin geniş ağız kısmında duran insanları hedeflediğinizi unutmayın! Bahsi geçen kişiler seçeneklerini araştırıp ödevlerini yapıyorlar. Yani, ister tıklama başına ödeme olsun, ister paralı sosyal medya pazarlaması olsun, insanlardan hemen kredi kartlarını çıkarmalarını talep etmeden de potansiyel müşterilerin ilgisini çekmenizi sağlayacak birçok yol bulabilirsiniz.
Sonuç
İçerik pazarlaması adına e-ticaret tüccarlarının yararlanabileceği birçok olasılık mevcut. Ve bu trend blogging, sosyal medya ve e-ticaretin git gide birbirinde yaklaştığı yakınsama dünyasında hayat bulmaya devam edecek.
Bir içerik, otorite kurmanıza ve etki sahipleri ile ilişki kurmanıza yardım etmek suretiyle trafiği artırmak için kullanılabiliyor.
Fakat konu tamamen trafikle alakalı değil. Konversiyon, daha az motive olmuş ve daha az bilgi sahibi rakiplere karşı avantaj sağlayabileceğiniz bir alan.
Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/master-e-commerce-content-marketing/160130/