Etkili Bir Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Basın bülteni, şirketinizle ilgili önemli bir gelişmeyi çevrenize ve müşterilerinize aktarabileceğiniz bir PR (halkla ilişkiler) çalışmasıdır. Basın bülteni hazırlayarak şirketinizin atmakta olduğu yeni bir adımı, yeni piyasaya çıkacak olan ürün veya hizmetinizi tanıtabilir, ortaklıklarınız hakkında sektörü bilgilendirebilir, düzenlemiş olduğunuz büyük çaplı toplantıların kararlarını açıklayabilirsiniz. Aynı zamanda basın bültenini Google Arama Motoru’nda üst sıralarda yer almak amacıyla da kullanabilir, bir taşla iki kuş vurarak sizden daha büyük bir kitlenin haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.
Basın Bülteni Neden Yazılır?
“Basın bülteni nedir?” sorusunun hemen ardından basın bülteninin neden yazıldığı da açıklığa kavuşturulmalı. Basın bülteni kamuoyunu yeni bir gelişmeden haberdar etmek, yeni bir ortaklığı duyurmak, yapılan toplantıların çıktılarını kamuoyu ile paylaşmak, yeni ürün veya hizmetiniz hakkında ilk ağızdan bilgi vermek, karşılaşılan bir sorunu, bir krizi basın bülteni aracılığıyla çözmek, marka bilinirliğini ve itibarını arttırmak için yazılabilir.
Basın Bülteni Yazmanın Avantajları Nelerdir?
Peki basın bülteni hazırlamak size ne yarar sağlar? Şirketlerin PR faaliyetleri o şirketin sektöre kazandırdıklarını, başarılarını aktarmanın, yeni ürün ve hizmetlerini tanıtmanın en önemli adımlarından biridir. Aynı zamanda PR faaliyetleri müşteri ve potansiyel müşterilerle ulaşmanın, onlara kendinizi ve başarılarınızı anlatmanın, vizyon ve misyonunuzu, markanızın sektördeki duruşunu ön plana çıkarmanın en etkili yollarından biridir. Bununla birlikte basın bülteni, marka itibarının korunmasına ve arttırılmasına, markanıza duyulan güvenin artmasına da yardımcı olabilir.
Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Basın bülteni aslında geleneksel medya ve halkla ilişkiler çalışmaları incelediğinde oldukça eski ve klasik bir yöntem. Geleneksel medyada özellikle gazetelerde yayınlanmak üzere yazılan ve editörlerin dikkatini çekmesi için uğraşılan, bu sebeple belli bir format ve incelikler dizesi kazanan basın bülteni, yeni medyanın etkisiyle biraz daha geliştirilerek günümüz şartlarına uyum sağlayarak internet gazetelerinde ve haber sitelerinde yerlerini aldı.
Peki, geleneksel medyanın ilkeleriyle hamuru yoğrulmuş basın bültenini günümüz standartlarına uygun bir şekilde nasıl hazırlayabiliriz dersiniz? Basın bülteni özelliklerini dijital dünyaya da uyarlayarak! O zaman etkili bir bültenin olmazsa olmazlarına göz atalım:
Amacınız Nedir, Hedef Kitleniz Kim?
Bülteni hazırlama amacınızı yukarıda bahsetmiş olduğum nedenler dahilinde değerlendirip bülten dilinizi, anlatımınızı ve şablonu bunun çerçevesinde oluşturun.
Amacınıza karar verdikten sonra basın bülteninde hedef okur kitlenize karar vermelisiniz. Basın bülteni nerede yayınlanacak? Müşterilerinizi ve tüm kamuoyunu mu bilgilendirmek istiyorsunuz, yoksa basın bülteni sektörel bir sitede veya dergide yalnızca sektörün okuyacağı türden bir basın bülteni mi olacak?
Bunlar neden önemli dersiniz? Çünkü basın bülteni dilinizi, kelime seçimlerinizi ve anlatmak istediğiniz mesajı bu sayede genele indirgeyerek yalın ve sade bir anlatım tercih edebilir ya da sektörel jargonu gerektiği yerlerde kullanarak sektörel anlamda otoriter ve profesyonel bir dile sahip olabilirsiniz.
Basın Bülteni İçeriği Nasıl Olmalı?
İşler burada bitmiyor tabii ki. Bundan sonra basın bülteninin bam teline geliyor sıra: İçerik, dil ve anlatım. Peki bu aşamada basın bülteni dili ve içeriği nasıl olmalı?
Başlık Seçimi
Kısa, öz ve çarpıcı. İlk okuyuşta anlaşılır ve merak uyandırıcı. “Alt tarafı başlık”, deyip geçmeyin bültenin devamının okunmasını sağlayacak mayanın özü başlıkta yatıyor.
Okuma Önerisi : Başlık Atma Sanatı: Çarpıcı İçerik Başlığı Nasıl Yazılır?
5N 1K’yı Hatırladınız Mı?
Gazetecilikte sıklıkla kullanılan, 5N 1K’yı yeniden hatılarmanın zamanı geldi. Bu yöntemi basın bülteninde kullanmak oldukça klasik ancak bir o kadar işe yarar. Böylece bülten kitlenizi gelişmelerden en kısa ve anlaşılır şekilde haberdar edebilirsiniz.
Özellikle bülteniniz bir haber değeri taşıyorsa bu yöntem içeriğin olmazsa olmazları arasında yer alır. Bunun için bültende şu soruların cevapları olmalı:
- Ne
- Nerede
- Ne zaman
- Nasıl
- Neden
- Kim
Giriş
Giriş paragrafında bültende yer vermek istediğiniz en önemli bilgi ve gelişmeler yer almalı. Bu bilgiler kısa ve anlaşılır cümleler ve net bir anlatımla verilmeli. Dilerseniz basın bültenine giriş paragrafından önce bir özet bölüm ekleyerek en çarpıcı bilgilere kısaca yer verebilirsiniz.
Gelişme
Gelişme bölümünde konunun ayrıntılarına girerek okur için detaylı bilgilere yer verebilirsiniz. İlk paragrafta merakı artan okur için gelişme paragrafı da giriş paragrafı kadar doyurucu olmalıdır. Bu yüzden tekrar bilgilere yer vermeyin. Giriş paragrafında verdiğiniz bilgileri burada sayısal ve istatiksel veriler ile destekleyebilir, gerekli yerlerde alıntılar, görseller kullanarak bu kısmı zenginleştirebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç bölümünde arta kalan detayları paylaşarak okurun aklında herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde basın bültenini sonlandırabilirsiniz. Varsa farklı detaylı bilgilere tekrara düşmeden yer verebilirsiniz.
Ters Piramit Yöntemi
Basın bülteni yazma tekniği ters piramit de yukarıda anlatılanları savunur. Zihninizde görselleşmesi adına giriş, gelişme ve sonuç bölümleri ters bir piramit gibi düşünün.
- Piramitin en üstünde yani aslında tabanında en önemli bilgiler verilmelidir, dolayısıyla bilgi yoğunluğunun en fazla olduğu kısım burasıdır.
- Piramitin orta kısmında yani gelişme bölümünde giriş paragrafına destek çıkan, o paragrafı tekrara düşmeden detaylandıran bölümdür.
- Piramitin en küçük kısmı yani bilgi yoğunluğunun en az olduğu kısım ise piramitin en uç kısmıdır. Bu kısımda içerikle ilgili son birkaç ayrıntı verilerek basın bülteni sonlandırılır.
İletişim Bilgileri
İletişim bilgileriniz de basın bülteninde yer alması gerekenler arasında yer alır. Gerekli durumlarda ya da bilgi teyidine ihtiyaç duyulan zamanlarda basın mensupları sizi iletişim bilgileriniz aracılığıyla bularak gerekli bilgileri alabilir.
Tarih
Bültenin yayına alınmasını istediğiniz tarihi de içeriğinize ekleyerek editörlerin uygun zaman dilimi içerisinde bülteni yayınlamalarını sağlayabilirsiniz.
Basın Bültenini Zenginleştirecek Öneriler
İçeriğinizdeki temel unsurları tamamladınız ancak basın bülteninizi daha zengin ve okunabilir bir hale getirmek istiyor olabilirsiniz. Birkaç basit tüyo ile bülteni daha renkli ve ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.
Alıntılar Ekleyin
Şirketin kurucusuna ait bir alıntı şirketinizin vizyonunu yansıtmanın en etkili ve güvenilir yollarından birisidir. Bir ödül ya da etkinlikle ilgili bülten hazırlıyorsanız, bu etkinliğin ana amacını özetleyen bir alıntı, bu etkinliğe bakış açısını değiştirebilir ya da okura markanıza karşı farklı bir bakış açısı kazandırabilir.
Görsel ve Videolara da Yer Verin
Görsel ve videolara yer vererek bülteni zenginleştirebilir, bültenin okunmasının yanı sıra izlenme sayısını arttırmak istediğiniz bir videonuzu pek çok farklı kitle ile paylaşabilir, aynı zamanda şirket tanıtımınızı da yapabilir, insanların size duyduğu ilgiyi arttırabilir, marka bilinirliğine katkı sağlayabilirsiniz.
Şirket Bilgisi
Şirketinizle ilgili bilgi vermek misyon ve vizyonunuz yansıtarak yapmakta olduğunuz iş nezdinde itibarınızı arttıracak yöntemlerden biridir. Bu kısmı uzun tutmamaya çalışın bir ya da iki cümle ile vermeniz yeterli olacaktır.
SEO Uyumlu Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Günümüzde basın bültenleri dijital ortamlarda yayınlandığı için basın bültenini daha fazla okura ulaştırmak da bir o kadar önem kazanıyor. Bu aşama basın bülteni yazarken SEO uyumlu bir içerik hazırlamaya özen gösterebilirsiniz. Peki bu aşamada neler yapabilirsiniz?
Backlink Alın
Backlink alarak Google Arama Motoru’unda görünürlüğü arttırabilirsiniz. Basın bülteni farklı bir web sitesinde kuvvetle muhtemel bir haber sitesinde, sektörel web sitesinde ya da internet gazetesinde yayınlanacağı için bu sayfada yer alan ve kendi web sitenize yönlendirme yapan bir backlink, Google nezdinde görünürlüğünüzü arttıracaktır.
Anahtar Kelime Çalışması Yapın
Anahtar kelime çalışması yaparak, bülten konunuza uygun anahtar kelimeleri belirleyin, yüksek aranma hacmine sahip kelimelerden yararlandığınız kadar, long tail keyword (uzun kuyruklu anahtar kelimelerden yararlanın ve niş aramalara hitap ederek okur kitlenizi içeriğe çekin.
Basın Bülteninde Neler Olmamalı?
Basın bülteninde olması gerekenler kadar olmaması gerekenler de bültenin ilgi çekmesi, okunması, arama motorunda üst sıralarda kendine yer edinmesi açısından oldukça önemli. Peki basın bülteninde nelerden kaçınmalısınız?
- Basın bülteninde kaçınılması gereken konuların başında anlatım bozuklukları geliyor. Anlatım bozuklukları içeriğin anlaşılabilirliğini olumsuz yönde etkilediği için içeriğin temiz bir dille yazılması önemli.
- Basın bülteninde çok uzun cümleler yer almamalı. Cümleler yalın, ilk okuyuşta anlaşılır olmalı, uzun ve karışık cümleler okuru konunun bağlamından uzaklaştırabileceği gibi bültenin devamını okumaya dair isteğini de köreltebileceği için yalın ve sade bir anlatım tercih etmelisiniz.
- Sektörel jargonu ve yabancı kelimeleri bülten içerisinde kullanmamaya özen göstermelisiniz. Sektörel terimlerle dolu bir bülten eğer sadece sektörel çapta okunmuyorsa bültene duyulan merakın yok olmasına ve bülteninin okunmamasına yol açabilir.
- Google Arama Motoru’nda üst sıralarda çıkmak uğruna bülteninizde keyword stuffing yapmaktan da kaçınmalısınız. Aranma hacmi yüksek kelimeleri eğer bülten içeriğinizle uyumlu ise kullanabilirsiniz ancak bunun dağılımını homojen olarak ayarlamalı, kelime tekrarlarından kaçınmalısınız.
Basın Bülteni Formatı Nasıl Olmalı?
Basın bülteni belirli bir formata sahiptir bunun için içeriğinizi sayfa içerisine basın bülteni formatına uygun şekilde yerleştirmeniz gerekir.
- Basın bültenin en profesyonel versiyonu antetli kağıt üzerine yazılan bültenlerdir.
- Ortalanmış “BASIN BÜLTENİ” başlığının hemen altında sağa yaslanmış şekilde tarih yer alır.
- Tarihin hemen altında yine ortalanmış haliyle belirlemiş olduğunuz başlık yer alır. Onun hemen altında bir alt başlık ya da özet yer alabilir.
- Daha sonra bir paragraf giriş, bir paragraf gelişme ve bir paragraf sonuç bölümleri yer almalı.
- Bülten sonunda iletişim bilgileri sola yaslı şekilde yer alabilir.
- Basın bülteni için tercih edilen yazı stili Times New Roman’dir. Puntonun 12 olması, 1,5 satır aralığı bulunması idealdir. Metin sağa sola yaslanmalı ve paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılarak okunurluk sağlanmalıdır.
Basın bülteni yazarken farklı formatlarda yazılan basın bülteni örneklerini de inceleyerek en uygun formatı tercih edebilirsiniz.
İdeal Basın Bülteni Kelime ve Sayfa Sayısı Kaç Olmalı?
Uzun basın bültenlerinin okunurluğu azalacağı için ideal basın bülteni çok uzun ya da çok kısa olmamalıdır. Kelime sayısı genellikle 300-500 kelime arasında değişiklik gösterebilir. Basın bülten sayfa sayısına göre hesaplanacak olursa ideal olanı bir sayfayı geçmemesidir. Böylece anlatılmak istenen gelişmeler kısa ve öz bir anlatımla okura anlatılabilir, bir çırpıda okunan akıcı basın bültenleri markaya duyulan güvenin ve sempatinin de artmasına yardımcı olur.
Siz de yukarıda anlatılan bilgileri dikkate alarak etkili ve güçlü online basın bültenleri hazırlayabilir, marka itibarınıza katkı sağlayabilir, yenilikler ve gelişmelerle ilgili sektörü ve kamuoyunu bilgilendirebilirsiniz.
Basın bülteni içeriği ürettiğimiz markalardan basın bülteni örnekleri için bize yazın : teklif@icerikbulutu.com
2 yorum var
Çok keyifli ve bilgilendirici bir yazıydı, emeklerinden dolayı Ecem Alpsoy’a teşekkürler…
Anlatım dili çok iyi ve net. Emeğinize sağlık. Yaşadığım deneyimlerden yola çıkara vardığım bir sonuç vardı, basın bültenleri ile ilgili. Eğer bir KOBi iseniz yazacağınız basın bülteniniz ne kadar mükemmel olursa olsun, ne yazık ki basında yer edinemiyor kendisine. Bunun için ya bir bedel ödemeniz gerekiyor ya da o mecrada reklam çıkmanız. İşletmeler bu tarz içerikleri artık sosyal medyada ve web sitesinde kullanıyor.