long tail anahtar kelimeler

Longtail Keywords Nedir? Nasıl Bulunur?

Rekabet oranı yüksek anahtar kelimeleri kullanarak arama sonuçlarında üst sıralara çıkmaya çalışmak, adeta kazananı olmayan bir yarış. Bu yarıştan yorulduysanız, sizin için mükemmel bir strateji mevcut: Uzun kuyruklu anahtar kelimeler (Long Tail Keywords). Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanarak site trafiğinizi inanılmaz bir şekilde arttırılabilir ve rakiplerinize karşı daha avantajlı olabilirsiniz.

Longtail Keywords Nedir?

Long tail anahtar kelimeler, düşük arama hacmine ve düşük rekabet oranına sahip olmasıyla bilinir ve genelde -maalesef- tercih edilmezler. Ancak bu büyük bir yanlıştır çünkü uzun kuyruklu anahtar kelimeler, ziyaretçilerin belirli bir amaca veya satın alma aşamasına daha yakın olduğunda kullandıkları, daha uzun fakat daha spesifik anahtar kelime öbekleridir. Dolayısıyla, eğer içeriğinizde bu kelime öbekleri varsa, spesifik arama sonuçlarında çıkan sitenizin trafiği de artmış olacaktır.

long tail keywords

306 milyon anahtar kelimenin analiz edildiği araştırmaya göre tüm arama sorgularının %91,8’ini long tail keywordler oluşturmaktadır. Bununla birlikte bu anahtar kelimeler toplam arama hacminin nispeten küçük bir yüzdesini (% 3,3) oluşturuyor.

Şu örneği ele alalım: Antika saat satan bir firma olduğunuzu hayal edin. Siteniz hiçbir zaman organik “Saat” aramalarının üst sıralarında bulunamayacaktır çünkü bu anahtar kelimenin rekabet oranı çok yüksektir. Ancak siz “Antika kol saatleri” gibi uzun fakat ürünü ayrıntılı betimleyen anahtar kelimeler kullanırsanız, tam olarak bu ürünü arayan tüketicilere güvenilir bir şekilde ve zorlanmadan ulaşmış olursunuz.

Uzun kuyruklu bir anahtar kelimenin aranma hacmi yüksek anahtar kelimelere göre daha az trafik çekme olasılığı var fakat çektiğiniz trafik, satın alma amacına daha uygun, arınmış ve kullanıcı tarafından özelleştirilmiş olacağı için bu keywordlerden alacağınız dönüşüm daha yüksek olabilir.

Long Tail Keywords Nasıl Bulunur?

Long tail anahtar kelimelere ulaşmak için birçok yol var. Sizin için birkaçını derledik:

1-      Google Autocomplete

Otomatik tamamlama arama önerileri olarak bildiğimiz bu Google algoritması, aslında bir kullanıcı sorgusu için en alakalı önerileri üretir. Eğer anahtar kelimeleri Google arama çubuğuna manuel olarak yazarsanız, bu algoritma size otomatik tamamlama özelliği ile daha uzun kuyruklu aramaları gösterecektir, bunlardan faydalanabilirsiniz.

Google autocomplete

2-      Anahtar Kelime Araçları

SEO aracı olarak da bilinen ve anahtar kelime bulmamıza yarayan araçlar da uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak için faydalı olabilir. (Bu araçlar üzerinden arama yaparken longtail keywordlerin arama hacmi düşük diye düşünmeyin, amacınıza uygun olanları alın)

Google’a ait anahtar kelime ve SEO araçlarını da kullanabilirsiniz. Google Trends, Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Search Console gibi araçları kullanarak uzun kuyruklu anahtar kelime araştırmaları yapabilirsiniz.

3-      İlgili Aramalar Bölümü

Google’da alanınız hakkında yaptığınız arama sonuçlarında sayfanın en altında “… ile ilgili aramalar” bölümü bulunuyor. Bu bölümdeki kelime öbekleri uzun kuyruklu anahtar kelimeleriniz olabilir.

Google ilgili aramalar

4-      “Kullanıcılar bunları da sordu” Bölümü

Genelde soru araması yaptığımızda karşımıza çıkan bu bölüm, diğer kullanıcıların neler merak ettiği hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Bu alandan beslenerek uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulabilirsiniz.

Longtail Keywords Nedir? Nasıl Bulunur?

5-      Forumlar, Haber ve Alışveriş Siteleri

Sektörünüz hakkında insanların neler düşündüklerini ve tartıştıklarını merak ediyorsanız en doğru yerler bu sitelerdir. Forumlardaki konu başlıkları ve en çok konuşulanları inceleyebilir, haber ve alışveriş sitelerindeki yorumlar bölümünde insanların isteklerini ve eleştirilerini görebilirsiniz. Fikir edinme ve sağlıklı anahtar kelime bulma açısından bu sitelerin incelenmesi oldukça verimli sonuçlar doğurabilir.

Long Tail Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanılır?

Eğer uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmaya başlamak isterseniz, önünüzde üç farklı yol var.

1) Hedef Long Tail Keyword’e Göre Optimize Edilmiş Bir İçerik Oluşturmak

Hedef long tail keyword için yeni bir içerik yazabilir ya da mevcut içeriklerde long tail keywordü kullanabilirsiniz. Gelin bunun nasıl yapacağınıza bakalım.

Hedef long tail keywordü Google’da aratıp ilk sıralarda çıkan içerikleri inceleyin.

long tail keyword bulma

Örneğin “İçerik Üreticisi Nasıl Olunur?” aramasında ilk sırada çıkan içeriklerin bu konuya değindiğini görebilirsiniz.

Eğer aradığınız terimi başlıkta görmezseniz o içeriklerin neyi anlattığına bakıp o konularda içerik üretip hedef long tail keywordünüzü ara başlık olarak kullanabilirsiniz.

2) Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Birbiri ile Desteklemek

İçeriğinizi oluştururken veya var olan içeriğinizi tekrar düzenlerken dikkat etmeniz gereken bir unsur da uzun kuyruklu anahtar kelimelerin birbirleri arasındaki ilişki. Birbiri ile ilişkili olan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri birlikte hedeflemelisiniz. 

3) Voice Search (Sesli Arama)

Mobil kullanımın artmasıyla birlikte, günümüzde insanlar artık aramak istedikleri şeyi yazmak yerine konuşarak aramayı tercih ediyorlar. Bu da doğal olarak arama cümlesinin üç veya daha fazla kelimeden oluşmasını sağlıyor. Sesli arama istatistiklerine göre, tüm aramaların neredeyse yarısı sesli olarak gerçekleşiyor. Bu bağlamda hedeflediğiniz kitlenin sesli olarak arayabileceği kelimeler sizin longtail keywordleriniz olabilir. Eğer Google’da sesli aramaları destekleyen bir içerik oluşturmak istiyorsanız, kullanıcıların sesli sorabileceği sorulara yanıt vermeniz yeterli.

Sonuç olarak hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, elde ettiğiniz ilişkili anahtar kelimeleri içeriğinize düzenli ve anlamlı bir şekilde dahil etmek faydanıza olacaktır. 

Daha fazla faydalı SEO ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

https://www.youtube.com/@icerikbulutucom

https://www.instagram.com/icerikbulutucom/

https://twitter.com/icerikbulutu

Tüm dünya dillerinde içerik ve çeviri/lokalizasyon ihtiyaçlarınız için hemen bize ulaşın: https://icerikbulutu.com/

Melih Sefa Toraman

Araştırmanın ve zamanın değerini bilen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi. icerikbulutu.com'da Dijital Pazarlama stajyeri olarak çalışıyor.

İlk Yorumu Başlat