anahtar kelime planlayıcı nasıl kullanılır

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Daha geniş bir kitleye ulaşmak, sitenize daha fazla trafik çekmek ve dönüşümleri artırmak istiyorsanız Google’da daha üst sıralarda yer almalısınız.

Google’da daha üst sıralarda yer almanız için yapmanız gereken ilk şey anahtar kelime araştırmasıdır. Bu çalışma ile hedef kitlenizin tam olarak aradığı şey hakkında somut bir bilgiye sahip olacaksınız. 

İçeriğiniz için uygun anahtar kelimeleri kolayca bulmanın bir yolu da Google’ın ücretsiz olarak sunduğu anahtar kelime araştırma aracıdır.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nedir?

Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı’nın nasıl kullanılacağını daha derinden incelemeden önce öncelikle aracın tam olarak ne olduğunu anlayalım. Çünkü bu aracı SEO çalışması için de kullanabilirsiniz, ancak Google’ın bu aracı yapmasının nedeni bu değil.

Anahtar Kelime Planlayıcı, Google Ads olarak bilinen reklam platformunun bir parçasıdır. Size sadece araştırma yapmayı değil, aynı zamanda çeşitli anahtar kelime listelerini analiz etme fırsatı sunar. Google search reklamlarınızı yayınlarken bu anahtar kelime listelerinden yararlanabilirsiniz.

Başka bir deyişle Anahtar Kelime Planlayıcı, özellikle search reklamları kurgularken yardımcı olması için tasarlanmıştır. Ancak, verilerinin SEO çalışmalarında kullanmak  için de son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Aracı SEO için doğru bir şekilde kullanmak biraz bilgi gerektirir. 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Araca eriştikten sonra aşağıdaki iki seçeneği göreceksiniz:

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Bu iki seçeneğin anlamı ise şöyle:

  • Yeni anahtar kelimeler keşfedin: Burası sağladığınız ürün ve/veya hizmetlerle ilgilenen kişilere ulaşmanıza yardımcı olabilecek anahtar kelime fikirleri edinebileceğiniz yerdir. Daha fazla fikir keşfetmek, hakkında yazdığınız belirsiz bir konu için ilham almak veya herhangi bir niş alanı keşfetmek istiyorsanız bu harika bir seçenektir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Her öneri için aşağıdaki verileri göreceksiniz:

  • Ortalama aylık arama sayısı
  • Rekabet
  • Sayfanın üstü teklifi (düşük aralık)
  • Sayfanın üstü teklifi (yüksek aralık)

Ancak tek kelimeyle sınırlı değilsiniz. Tek seferde on adede kadar anahtar kelime girebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?
  • Arama hacmi ve tahminleri alın: Bu seçenek, özellikle anahtar kelimelerinizin geçmiş metriklerine ve yakın gelecekte nasıl bir performans göstereceğini tahmin etmenize yardımcı olabilecek verilere bakabileceğiniz yerdir. Bu bilgiler, içerik stratejinizi veya içerik takviminizi planlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, bir anahtar kelime için mevsimsel olarak yüksek bir arama hacmi görüyorsanız, belirli içerik türlerini yayınlamak için mükemmel bir zaman olabilir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Burada ilk seçenekte olduğu gibi anahtar kelime önerileri yok. Önümüzdeki 30 gün içinde, seçtiğiniz anahtar kelimeler için Google Ads’te reklam yayınlamaya karar vermeniz durumunda kaç tıklama ve gösterim alabileceğinizi gösterir. Tahmini toplam ve tıklama başı maliyetler ve tıklama oranlarını da görebilirsiniz.

Bu verilerin çoğu açıkça görüldüğü gibi Google Ads reklamverenlerine yöneliktir. 

İpucu: “Geçmiş Metrikler” sekmesinde anahtar kelimeleriniz için son 12 aylık ortalama arama hacmini göreceksiniz. Bunlar, “Yeni anahtar kelimeler keşfedin” seçeneğiyle başlarken gördüğünüz rakamların aynısıdır.

Arama hacmi ve tahminler alın seçeneği ile Yeni anahtar kelimeler keşfedin seçeneği arasında önemli bir fark olduğunu bilmelisiniz. İlkiyle, alakalı aramaların ve anahtar kelimelerin bir listesini görürken, ikincisi ile sadece seçtiğiniz anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Her iki seçenek de anahtar kelimelerinizi yeni bir Google reklam kampanyasına ekleme özelliğine sahiptir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanım İpuçları

Artık Anahtar Kelime Planlayıcı’nın nasıl ayarlanacağını, nasıl çalıştığını ve kullanılacağını bildiğinize göre aşağıdaki kullanım ipuçlarına göz atma zamanı.

1- Rakiplerinizin Web Sitesini Analiz Edin

Anahtar Kelime Planlayıcı size rakiplerinizin sıralandığı anahtar kelimeleri kontrol etme imkanı sunar.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Anahtar Kelime Planlayıcı’nın ana sayfasına geri dönün. Burada bir web sitesi ile başlama seçeneğiniz var. Google oraya girdiğiniz web sitesinin içeriklerine göre anahtar kelime fikirlerini size gösterecektir.

Hangi siteleri seçtiğinize dikkat edin. Örneğin, sağlık içeriği ile ilgilendiğinizi ve bu niş içinden anahtar kelimeler aradığınızı varsayalım. Bu durumda, bu tür içeriklerle tanınan ve yetkili olan ve Anahtar Kelime Planlayıcı’dan aldığınız anahtar kelimelerin sizi yanlış yola sokmayacağı web sitelerini seçin.

2- 10’dan Fazla Terim için Anahtar Kelime Fikirleri Edinin

Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da aynı anda en fazla 10 tane anahtar kelime için çalışma yapabileceğinize yukarıda değinmiştik. 

Ancak bunu atlatmanın bir yolu var. Her seferde sadece bir tane anahtar kelime için arama yapın. Ardından, listenin en üstündeki onay kutusunu tıklatarak, “XXX satırın tamamını seç” seçeneğini seçip daha sonra “Plana ekle” seçeneğini tıklatarak bunları planınıza ekleyin.

Bunu, “ bluetooth kulaklık ” anahtar kelimesini temel alan 2788 öneri için yapalım.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Ardından bu işlemi diğer hedef anahtar kelimelerinizi temel alan öneriler için tekrarlayın.

Anahtar Kelimeler bölümündeki “Geçmiş Metrikler” bölümüne gidin. Burada sadece az önce plana eklediğiniz kelimeleri görürsünüz. Bu liste otomatik olarak çıkarılıyor. Bu yüzden tekrarlanan anahtar kelimeler yoktur.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Varsayılan olarak alfabetik sırayla gösterilirler. Ancak arama hacmine, rekabete göre de sıralayabilirsiniz.

3- İnsanların Sorduğu Soruları Bulun

Hedef kitlenizin hangi soruları sorduğunu bilmek içerik fikirleri bulmanıza yardımcı olabilir. Bu soruları Anahtar Kelime Planlayıcı’da bulabilirsiniz.

Filtre Ekle > Anahtar kelime metni> içerir  adımlarını takip edip bu soru kalıplarından birini girin: kim, ne, neden, ne zaman, nerede, nasıl.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Bu yöntemle harika içerik fikirleri bulabilirsiniz.

4- Yerel Alanlara İlişkin Anahtar Kelime Hacimlerini Görün

Anahtar kelime araştırma araçlarının çoğu, belirli yerel alanlarda kaç kişinin ilgili terimi aradığını söyleyemez. Sadece tüm ülke için arama hacimlerini gösterirler.

Yerel SEO söz konusu olduğunda, bu hacimler işe yaramaz.

Diyelim ki bir diş hekimisiniz. “Diş hekimi” teriminin önümüzdeki 30 gün boyunca yaklaşık 7500 gösterim alacağını görebiliriz .

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Ancak diş hekimi olarak tüm ülkeye hizmet vermiyorsunuz. 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın en güzel yanı, belirli bir yerel bölge için tahmin edilen gösterimleri görebilmenizdir. 

En üstteki konum filtresine bir konum yazmaya başlamanız yeterlidir. İstanbul için deneyelim.

Şimdi “diş hekimi” teriminin ayda yaklaşık 3700 gösterim aldığını görüyoruz . 

Google Anahtar Kelime Planlayıcı Nasıl Kullanılır?

Bu, sadece yerel işletmeler için yararlı değildir. Bir terimin arandığı en popüler yerleri anlamak için de kullanabilirsiniz.

5- İnsanların Hangi Cihazları Kullanarak Arama Yaptığını Görün

İnsanlar bugünlerde internette gezinmek için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi birçok cihaz kullanıyor. Bunların her biri çok farklı ekran boyutlarına sahip, bu da sitenizi hepsi için mükemmel bir şekilde optimize etmenin zor olduğu anlamına geliyor.

Örneğin; “uçak bileti” anahtar kelimesi için cihazlara göre gösterim sayısına bakalım.

anahtar kelime cihaza göre gösterim sayısı

Bunu Anahtar Kelime Planlayıcıda planınıza ekleyin ve “Plan Genel Bakış”a gidin. Aşağıdaki “Cihazlar” bölümündeki barların üzerine gelin.

“Uçak Bileti” anahtar kelimesi için gösterimlerin %86’sının cep telefonlarından geldiğini görebilirsiniz.

Bu yüzden mobil kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi önceliklendirmek gerekir.

Anahtar kelime araştırması sağlam bir SEO çalışmasının temelidir. Araştırmalarınızın hedeflerinize uygun olduğundan emin olun. Böylece içerik planlamanızda başarılı olursunuz!

Kaynaklar

https://www.rankranger.com/blog/full-guide-to-google-keyword-planner

https://backlinko.com/google-keyword-planner

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat