mobil optimizasyon

Mobil Optimizasyon Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mobil optimizasyon, siteye mobil cihazlardan erişen ziyaretçilerin cihazlarına göre özelleştirilmiş bir deneyime sahip olmalarını sağlamak için web sitenizin içeriğini ayarlama işlemidir. Peki nasıl yapılır?

Mobil optimizasyon çalışmalarınıza yardımcı olacak ipuçlarını sizin için listeledik.

Google Mobil Uyumluluk Testi Aracını Kullanarak Sitenizi Test Edin

Başka bir işlem yapmadan önce, mobil kullanım kolaylığı söz konusu olduğunda sitenizin nasıl çalıştığını görmeniz gerekiyor. Bunu yapmak size nasıl iyileştirmeler yapabileceğiniz konusunda faydalı bilgiler verecektir.

Bunu yapmanın bir yolu, web sitenizi birkaç farklı cihazda kullanmaktır. Kendi akıllı telefonunuzu veya tabletinizi kullanarak siteye erişin ve görünümünü ve kullanım kolaylığını test edin. Bunu yapmak, yükleme süreleri, tasarımın daha küçük bir ekranda ne kadar iyi çalıştığı, içeriğin hala okunabilir olup olmadığı ve gezinmenin kolay olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.

Bunu yaptıktan sonra, Google Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanarak daha da derine inebilirsiniz. Bu araçla Google sitenizin mobil sayfalar için standartlarına uygun olup olmadığını gösterir.

Sitenizi test etmek için yalnızca URL’nizi girmeniz ve URL’yi Test Et demeniz yeterlidir . Sonuçlar birkaç saniye içinde çıkacaktır.

Siteniz mobil uyumlu ise, web sitenizin bir akıllı telefonda nasıl göründüğünü gösteren bir ekran görüntüsünün yanı sıra sizi bilgilendiren bir mesaj göreceksiniz. Öte yandan, siteniz mobil uyumlu değilse, sonuçlar size hangi öğelerin ayarlanması gerektiğini gösterecektir.

Siteniz genel olarak olumlu bir sonuç alsa bile, belirli varlıkları yüklemekte hala zorluk çekebilir. Bu durumda, Sayfa Yükleme Sorunları bildirimi görürsünüz.

mobil uyumluluk testi sayfa yükleme sorunları

Ayrıntıları Göster‘e tıkladığınızda sorunun kaynaklarını tam olarak görebileceğiniz bir sayfa açılır.

Bu noktada sırayla listelenen her konuyla ilgilenebilirsiniz. Örneğin, Google’ın engellenen dosyalara erişmesine izin vermek veya yönlendirme hatalarını düzeltmek için robots.txt dosyanızı düzenleyebilirsiniz.

Marka Aramaları İçin Mobil Optimizasyon

Bu aramaları yapanların muhtemelen sesli aramayı kullanarak mobil olma olasılıkları ve aradıklarını arama sonuçları sayfasında(SERP) bulma olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenle tıklama ve web sitenizi ziyaret etme olasılıkları daha düşüktür.

Bu aramalar aşağıdaki gibi olabilir:

  • Marka + saat
  • Marka + adres
  • Marka + fiyat
  • Marka + konum

Google, temel marka bilgilerini Bilgi Paneli yardımıyla hızla göstermeyi daha çok tercih etmeye başladı. 

Bu markalı ifadelere göre optimize etmek için, Google My Business sayfanızı oluşturduğunuzdan ve mümkün olduğunca fazla bilgi doldurduğunuzdan emin olun . Doğru işletme kategorisini kullandığınızdan emin olarak başlayın. Sonra harika fotoğraflar yükleyin. İşletmenizin açılış-kapanış saatlerinizi ve diğer her şeyi de ekleyin.

Okuma Önerisi: Google Lokal ( Yerel ) SEO Rehberi

Mobil Aramalar İçin Ürün Şema İşaretlemesi Yapın

Ürün carousel’leri 2014 yılından bu yana çalışan bir özellik olmasına rağmen bunun için nasıl optimize edileceği hakkında çok az şey bilinmektedir. Şema işaretlemesi ile beklenenden daha az ilgisi olduğu ve ayrıca markalı arama hacminin bir rol oynayabileceği konusunda bazı tartışmalar var.

Mobil cihazlarda ürün şema işaretlemesi, Google Resim Araması’ndaki ürün görüntüsünde görüntülenen bir kartı etkinleştirir.

Google Arama için ürünler nasıl optimize edilir

Resim: Google

Nasıl Optimize Edilir?

Mikro Anlar İçin İçeriklerinizi Optimize Edin

İnsanlar şu anda tavsiye almak istediklerinde genelde mobil cihazları kullanırlar. Ve bu mobil cihazlarında aşağıdakiler gibi sorgular gerçekleştirebilirler:

O anda bilmek istedikleri şey  - En iyi köpek maması markası nedir?

O anda  nereye gitmek istiyorlar – İtalyan pizzaları sunan en yakın restoran nerede?

O anda ne yapmak istiyorlar  – Havuçlu keki nasıl pişiririm?

O anda ne almak istiyorlar  - Kırmızı etek

Google’a göre, bunlara mikro anlar deniyor ve anında yanıt bekleyen ve harekete geçmesi muhtemel bu kişileri yakalamak için kendi sektörünüz için mikro anların neler olduğunu bulmanız gerekiyor. Ardından, bu soruları cevaplamak için içerikler oluşturun, böylece hareket halindeyken ihtiyaç duydukları bilgileri kolayca bulabilirler. Hedef kitlenizi ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için çok sayıda müşteri verilerine ve site kullanım verilerine ihtiyacınız olacak.

Booking.com için mikro anları optimize etmek, Airbnb ve Expedia gibi rakiplerle yüzleşmek zorunda kaldıkları ABD pazarına açılmasında önemli bir rol oynadı. Pazarlama iletişimlerini potansiyel müşterilerin ortaya koydukları soruları yanıtlamaya odakladılar. Bu çabaların bir sonucu olarak, ana şirket olan The Priceline Group, 2014 yılının aynı dönemine kıyasla 2015 yılı sonunda %27 daha fazla oda rezervasyonu elde etti. Şimdi bile, Booking.com hala oldukça alakalı reklamlar yayınlıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde aramaya uyması için reklam başlıklarını nasıl optimize ettiklerine bir göz atın:

reklam başlığı optimizasyonu

Okuma Önerisi: Dönüşümlerinizi Artıracak 7 Mobil Pazarlama Stratejisi 

Sürtünmesiz Mikro An Deneyimi İçin Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

Tüketicilerin artık bilgi almak için masaüstünden daha çok cep telefonunu kullandığı yeni arama davranışını Google’ın mikro anlar olarak  isimlendirdiğinden bahsetmiştik.

Aramalarda cep telefonu kullanımının daha çok kullanılması,  acil sonuçlar için beklentileri de artırdı. Sayfalar yavaş yüklendiğinde, arama yapan kişi ihtiyacını hızlı ve etkili bir şekilde karşılayan bir sonraki en iyi içeriği arar. Bu nedenle Google , yayıncıların mobil aramada en iyi performansı sağlayan web sayfaları oluşturmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir girişim olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) Projesini başlatmıştı.

Mobil arama yapanlara daha kaliteli bir deneyim sunmak için AMP’yi etkinleştirmelisiniz. Bu geliştirmeler, mobil kullanıcıların yayıncı içeriğini daha hızlı ve kolay bir şekilde bulmasına ve erişmesine yardımcı olan mobil arama sonuçlarına daha iyi bir şekilde yerleşmeyi güvence altına alabilir.

AMP’yi etkinleştirmek ilgili aramalar için mobil sonuç sayfalarının en üstünde yer alan en son haberlerden oluşan bir carousel olan En Çok Okunan Haberler bölümünde görülmenize yardımcı olur. 

E-Ticaret sitesi ürün sayfalarında AMP kullanıp kullanmayacağınıza ise mobil site hızınıza bakarak karar verebilirsiniz. Öncelikle e-ticaret sitenin hangi sayfalarında AMP kullanmak istiyorsanız bu sayfaların mobil site hızlarını incelemeniz gerekiyor. Eğer mobil site hızı yönünden siteniz yavaşsa AMP kullanabilirsiniz. Ancak mobil site hızınız iyi durumdaysa çok AMP kullanmanıza gerek olmayacaktır.

Mobil Trafiği Filtreleyin

Google Analytics’te yalnızca mobil trafiğe göre filtrelenmiş verileri görüntüleyebilir veya mobil verileri masaüstü verileriyle karşılaştırabilirsiniz:

mobil trafik segmenti

Mobil trafik özel segmenti aracılığıyla sitenizde optimizasyon için hangi alanlara öncelik vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. yardımcı olabilir. Örneğin, sitenizin mobil sürümü kötü çalışıyorsa, bu özel segment aracılığıyla mobil kullanıcı deneyiminde sorun yaşanan kısımları tanımlayabilirsiniz.

Okuma Önerisi: Yeni Kitleler Keşfetmenizi Sağlayacak 5 Google Analytics İpucu 

Mobil Arama Sonuçlarında Sıralamanızı İzleyin

Google’ın sitenizi mobil ve masaüstü arama sonuçlarında nasıl sıraladığını da inceleyin. Siteniz için bu ölçümleri Search Console’da, Performans > Arama Sonuçları > Cihaz > Karşılaştır adımlarını takip ederek görebilirsiniz.

Okuma Önerisi: Organik Trafiği Artırmak İçin Search Console’u Kullanmanın 5 Yolu

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat