kişiselleştirilmiş pazarlama

Dönüşümlerinizi Artıracak Kişiselleştirilmiş Pazarlama Örnekleri

Araştırmalar tüketicilerin %63’ünün, markaların art arda genel reklam mesajlarını göndermeye devam etmelerinden rahatsız olduğunu göstermektedir.

Müşterilerin istediği şey ise kişisel yaklaşımdır. 18-64 yaş arası 1000 tüketici ile yapılan Epsilon anketine göre:

  • % 80’i kişiselleştirilmiş deneyimler sunan bir şirketle iş yapmalarının daha muhtemel olduğunu söylüyor.
  • % 90 kişiselleştirmeyi çekici buluyor.

Tüketicilerin yarısından fazlası, faydalanmanız için kişisel bilgilerini teslim etmeye istekli olduklarını bile söylemektedir. Peki, onlara fayda sağlamak için bu bilgileri nasıl kullanabilirsiniz? Aşağıdaki kişiselleştirilmiş pazarlama örnekleri size ilham verebilir.

Mevsimsel İçerik Sağlayın

Mevsimsellik bazı e-ticaret sektörlerinde, özellikle de moda sektöründe önemli bir rol oynamaktadır. Müşteriler, sitenizi ziyaret ettikleri yılın zamanına bağlı olarak farklı ürünler arayacaklardır.

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış gibi belirli mevsimlere hatta bayramlar ve özel günlere göre bildirimleri ve teklifleri özelleştirebilirsiniz.

Bu stratejiyi uygulamanın en hızlı yollarından biri, ana sayfanız, kenar çubuğu ve başlık gibi site alanlarına mevsime özel öğeler eklemektir. Ayrıca müşterileri e-postayla mevsimsel promosyonlara karşı bilgilendirmelisiniz.

e-ticaret açılış sayfası

Mevsimsel içeriğin pazarınızın her kesimi için geçerli olmayacağını unutmayın. Farklı ülkelerdeki ve yarım kürelerdeki mevsimsel değişimleri ve tatilleri hesaba katmalısınız.

En Yakın Mağazayı Gösterin

Kargoyu beklemek istemeyen ziyaretçileri müşteriye dönüştürmek  aynı gün – ertesi gün teslimatı hizmeti veya en yakın mağazadan ürünleri almalarını sağlayabilirsiniz.

Mağaza içi teslim alma , özellikle şehirlerde yaşayanlar ve teslimat ücretlerinden tasarruf etmek isteyenler arasında giderek daha popüler hale geliyor.

En Son Görüntülenen Ürünleri Gösterin

Perakendecilerin müşteri yolculuğunu kişiselleştirmeye geldiğinde yaşadığı en büyük sorunlardan biri veri eksikliğidir. Bir müşteri bir satın alma işlemi yaparsa, önceki ziyaretlerden sonra mağazanıza geri döner, bir hesap açar veya e-posta listenize abone olursa, alışveriş deneyimlerini kişiselleştirmek için kullanabileceğiniz bilgileri size sunmuş olur.

Peki ya tamamen yeni müşteriler?

İlgili öğelerin yanı sıra, son zamanlarda görüntülenen öğeleri ürün sayfalarında göstermelisiniz .

Ziyaretçiler genellikle tek bir oturum sırasında birden fazla ürün sayfasına bakarlar. Bu yüzden onlara daha önce görüntülenen ürünleri hatırlatabilirsiniz.

son gezdiğiniz ürünler

Ziyaretçilerin ilgilendikleri ürünleri, gözlerinin önünde tutarak satın alma ihtimalini artırırsınız.

Birden Çok Teslimat Seçeneği Sunun

Müşterilere çeşitli gönderim seçenekleri sunarak , siparişlerini tercihlerine göre kişiselleştirmelerini sağlarsınız. Bazı müşteriler hızlandırılmış nakliye için ekstra ödeme yapmak isterken, diğerleri para kazanmak için hızlı sevkiyattan vazgeçmeyi tercih edecektir.

Ne kadar çok teslimat seçeneği sunarsanız o kadar iyidir. Kitapyurdu bu konuda güzel bir örnektir.

farklı teslimat seçenekleri

Sosyal Medyada Müşterilerle Bağlantı Kurmak için Chatbotları Kullanın

Chatbotlar, mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla müşterilerinizle sosyal medyada etkileşime girmenizi sağlar. Yapay zeka destekli sohbetlerin güzelliği, gerçek bir kişiyle konuşma deneyimini yeniden yaratmalarıdır.

Ayrıca, e-ticaret açısından müşterilere bir satın alma yapma fırsatı sağlama, siparişlerin durumunu kontrol etmelerine izin verme ve mutlu bir doğum günü dileme olanağı da dahil olmak üzere pek çok imkan vardır.

sosyal medyada chatbot kullanımı

H&M, müşterilerin mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla sipariş vermesini sağlar.

Dahası, bu stratejiyi uygulamak artık her zamankinden daha kolay. Mağazanız için uyarlayabileceğiniz ve sosyal medya hesaplarınızla bütünleştirebileceğiniz birçok yenilikçi chatbot şirketi var.

Geçmiş Aramalara, Satın Almalara ve Konumlara Göre Arama Seçeneklerini Kişiselleştirin

Geri dönen müşteriler arama işlevinizi kullanırken uygun terim ve kategorilerin otomatik önerilerini içeren liste gösterin. 

Ryanair, önceki aramalara, satın almalara ve konuma göre arama seçeneklerini önceden doldurur

Ryanair, müşteriler için kişiselleştirilmiş arama önerileri gösterir.

İpucu: Site içi arama verilerini derinlemesine anlamak dönüşüm oranını artırmak için pazarlama stratejilerinizi belirlemenize yardımcı olur.

Site içi arama verilerini görmek için Google Analytics’te Davranış> Site Arama> Genel Bakış adımlarını takip edin.

Site arama verileri genellikle e-posta pazarlaması, sosyal medya ve diğer kişiselleştirme taktikleri için kullanılır.

Örneğin, ayakkabı satan bir e-ticaret web sitesi işlettiğinizi varsayalım. Site aramalarınızın çoğunda popüler bir marka adı veya stil varsa, daha fazla dönüşüm için bu aramalarla alakalı fırsatları mail, sosyal medya kanallarından duyurabilir veya doğrudan ana sayfada bu fırsatlara yer verebilirsiniz.

Okuma Önerisi: Örneklerle Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır? 

Müşterilerin Ürün Listelerini Kaydetmesine İzin Verin

Mağazanı ziyaret eden birçok müşteri ürünlerle ilgilenecek ancak satın almaya hazır olmayacak. Benzer şekilde, bazı ziyaretçiler özellikle yiyecek ve günlük tüketim malzemeleri söz konusu olduğunda, tekrar alım yapmak isteyeceklerdir.

Bu müşterilere hizmet vermek için, alışveriş listelerini kaydetmelerine, daha sonraki bir tarihte satın almalarına ya da yeni bir ürün hazır olduklarında satın almalarına imkanı sağlayın.

alışveriş listeleri

Tesco, müşterilerin en sevdikleri öğeleri kaydetmelerini sağlar.

Müşterilerin Bıraktıkları Yerde Devam Etmelerine İzin Verin

Ziyaretçiler sitenize döndüklerinde, kaldıkları yerden alışverişe devam edebilirler mi?

İşlemi terk ettikleri takdirde ödemeyi tamamlamak için ana sayfada ziyaretçilerin en son görüntülenen ürün/hizmet sayfalarına bağlantı sağlayın.

Netflix, müşterilerin kaldıkları yerden devam etmelerini sağlar

Netflix, kullanıcıları kaldıkları yerden devam etmeye teşvik eder.

İpucu: Uygun fiyatlı çözümler kullanarak ziyaretçileri bulundukları yer, ziyaret sayısı, günün saati, belirli etkinlikler ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli kriterler temelinde sitenize geri döndürebilirsiniz.

Örneğin Duda uygulamasıyla, kişiselleştirilmiş açılış sayfalarını web sitesi izleyicilerine sunmak için çeşitli tetikleyiciler kullanabilirsiniz.

kişiselleştirilmiş açılış sayfası

Örnek olarak, bir işletme kapalıyken siteye gelen kullanıcılara özel bir CTA sunabilir veya bir kullanıcı sitenize yakındaki bir yerden geldiğinde özel bir davet oluşturabilirsiniz.

Kişiselleştirilmiş CTA

Aşağıdaki tetikleyicilerden birini (veya tetikleyicilerin bir kombinasyonunu) seçebilirsiniz:

  • Konum –  Bir kullanıcının ziyaret ettiği fiziksel konum 
  • Cihaz –  Bir kullanıcının hangi cihazla ziyaret ettiğini (masaüstü, mobil veya tablet)
  • URL –  Kullanıcının sitenize belirli bir URL’den mi, yoksa URL dizesinde belirli parametrelere sahip bir URL’den mi geldiği
  • Saat –  Kullanıcının ziyaret ettiği haftanın hangi günü / günün / tarihinin saati
  • Ziyaretler –  Kullanıcının kaç kez ziyaret ettiği

Bunları başlangıç ​​noktalarınız olarak kullanarak, tetiklenecek belirli eylemleri ayarlayabilirsiniz. Örneğin, bir bildirim çubuğunda veya açılan bir pencerede gösterilmek üzere kişiselleştirilmiş bir mesaj ekleyebilirsiniz.

Okuma Önerisi: Hedefe Kısa Yoldan Ulaşın: Landing Page Nedir, Ne Değildir? 

Kişiselleştirilmiş E-posta Pazarlaması için E-posta Listelerinizi Bölümlendirin

Liste bölümlendirme, pazarlamacıların kişiselleştirilmiş e-postaları hazırlama konusunda sahip oldukları en büyük araçlardan biridir.

Yine, bölümlere ayırma şekilleriniz büyük ölçüde e-posta kampanyanızın genel hedeflerine bağlı olacaktır. Cinsiyete göre hedefleme kadar basit olabilir veya alıcı davranışına göre hedeflemek için geçmiş alımlar gibi işlem verilerinin kullanılması kadar karmaşık olabilir.

Kişiselleştirilmiş e-posta pazarlaması

Dikkate alınması gereken birkaç bölümleme tipi:

  • E-postayla etkileşim: Etkinlik düzeyine bağlı olarak farklı kullanıcılar için farklı kampanyalar oluşturun. Örneğin; etkin olmayan üyeleri hedeflemek için bir strateji başlatabilirsiniz.
  • Geçmiş satın alımlar: Ürün tekliflerinizi bu alımlara göre uyarlayabilirsiniz.
  • Web sitesi davranışı: Kullanıcıların ziyaret ettiği belirli sayfalara veya sitenizdeki diğer etkinliklere dayalı segment
  • Yaşadığı yer
  • Yaş grubu

Kişiselleştirilmiş e-posta pazarlaması artık bir seçenek değil. E-posta yazılım uygulamaları kullanarak kişiselleştirilmiş e-postalarınızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 

Kişiselleştirilmiş Teşvikler ve Ödüller Yaratın

Push bildirimleri ve metin mesajları göndermek, mobil pazarlama kampanyanızın bir parçası olabilir, ancak yeniden etkileşimde bulunmaya çalışıyorsanız, müşterilerinizi genel pazarlama iletileri göndermemeniz gerekir.

Aslında tüketicilerin %52’sinin push bildirimlerinin rahatsız edici olduğunu düşünüyor.

Ancak kişiselleştirilmiş push bildrimleri için öyle gözükmüyor. Bir çalışmaya göre kişiselleştirme, push bildirimi katılımını %800 oranında artırabilir.

Bu kişiselleştirme, müşterinin geçmiş satış satın alma davranışı, satış hunisinde nerede oldukları, hangi işlemi gerçekleştirmelerini istediğiniz gibi etkenlere bağlı olabilir.

Bir müşteriyi satın alma işlemini tamamlamaya teşvik etmek veya yeni bir satın alma işlemi yaptırmak istiyorsanız, indirim kuponu önerebilirsiniz. Ya da profillerini doldurmak için onları ödül puanlarıyla teşvik edebilirsiniz.

Örneğin, Mixbook sepetteki ürünü hatırlatan push bildirimleri gönderdi. Daha hızlı teslimat vaadi ile dönüşümlerini %14 artırdı.

Metin Reklamlarınızı Kişiselleştirin

Reklam özelleştiriciler, metin reklamları bir kullanıcının aradığı şeye, cihazına, konumuna ve hatta haftanın günü ve saatini dikkate alarak uyarlar.

Fiyat inidirimi, geri sayım, stokta kalan ürün sayısı ve alışveriş yapanlar için değerli bir satış noktası olabileceğini düşündükleri bilgileri eklemek için reklam özelleştiricileri kullanabilirsiniz.

Google Ads IF işlevi ile arama terimi ve kullanılan cihaza göre reklam metinlerini özelleştirebilirsiniz. 

Nasıl Çalışır:  İlk olarak, kişiselleştirme için kullanmak istediğiniz boyutu ve bu boyutta kullanmak istediğiniz koşulu belirleyin. Ardından, bu koşul yerine getirildiğinde gösterilecek reklam metnini daha sonra koşul sağlanmadığında gösterilecek olan varsayılan reklam metnini girersiniz. {=IF(<dimension>=<criterion>,text to insert):default text}

google ads ıf fonksiyonu

Temel olarak IF işlevi ile belli bir kitleye veya cihaza özgü reklam metinleri ile ayrı reklamlar oluşturmak zorunda kalmazsınız.

Mobil cihazımızı arama için kullanma şeklimiz masaüstünde arama yaptığımızdan farklı olduğu için IF işlevi kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için oldukça kullanışlı olmaktadır. 

Okuma Önerisi: Satışlarınızı Artıracak 13 Google Reklam Stratejisi 

Kaynaklar

https://www.growcode.com/blog/ecommerce-personalization/?
https://www.searchenginejournal.com/user-behavior-analytics-increase-conversions/
http://www.cpcstrategy.com/blog/2017/02/adwords-if-function-text-ads/
https://artplusmarketing.com/re-engage-your-customers-with-the-tap-of-a-button-7ce0b3028864
https://ignitevisibility.com/personalized-email-marketing/
socialmediatoday.com/news/4-tools-to-help-personalize-your-marketing-and-increase-your-sales/563045/

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat