google trends nasıl kullanılır

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends ile arama kelimelerinin veya cümlelerinin Google’da hangi sıklıkla, yılın hangi dönemlerinde, hangi dillerde ve hangi bölgelerde arandığını istatiksel olarak görebilirsiniz. Google Trends verilerini sadece kendi arama motoru olan Google’dan alır ve diğer arama motorlarının verilerini kullanmaz. Çeşitli amaçlarınız için Google Trends’den faydalanabilirsiniz; gündemi takip etmek ve arama trendleri ile ilgili konuları öğrenmek gibi. Google Trends ile arama trendlerini konuma, ürün kategorisine, içerik başlığına ve tarihe göre sıralayabilirsiniz. Google Trends, herkese ücretsiz olarak sunulan bir hizmettir.

google trends

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends’i kullanmaya bir arama terimi veya konu girerek başlarsınız daha sonra bu terim ya da konunun aranma hacmine ve dönemsel aranma sıklığına göre bir grafiğe ulaşırsınız. Grafiğin altında da şehirlere göre aranma hacmine dair bazı verilere, ilgili konulara ve ilgili sorgulara ulaşırsınız. Bu verileri indirerek raporlarınızı oluşturabilirsiniz. Peki tüm bunlar ne işe yarıyor?

google trends kullanımı

Trendleri ve markanızın popülerliğini kontrol edebilirsiniz

Google Trends sayesinde trendlere göre ürün ve reklam çalışması yapıp e-ticaret sitenizin satışlarını artırabilirsiniz. Markanızı aratarak markanızın popülerliğini ölçebilir, ürün ve hizmetlerinizi geliştirebilirsiniz.

Google Trends Nasıl Kullanılır?

Karşılaştırma yapabilirsiniz

Rakiplerinizi ya da ürünlerinizi aratarak karşılaştırmalı bir analiz yapabilirsiniz.

google trends karşılaştırma yapma

Pazar araştırması yapabilirsiniz

Başka ülkelerin pazarında faaliyet gösterecekseniz o ülkelerin trendlerini ve insanların ilgilendikleri konuları öğrenerek yeni pazarları değerlendirebilirsiniz. Bu da açılacağınız pazarları belirlemenizi kolaylaştırır. Ayrıca Google Trends’i pazara yeni girecek ürüne yönelik eğilimleri analiz etmek için kullanabilirsiniz. 

Örneğin, fındık satmak için aşağıdaki ülkeler iyi bir tercih olabilir.

google trends ülkelere göre

Ana diliniz dışındaki dillerin konuşulduğu pazarlara açılıyorsanız içeriğinizde hangi kelimeleri veya ifadeleri kullanacağınızı bilmeyebilirsiniz. İçeriğinizi mümkün olan en iyi şekilde yerelleştirmek için hedef ülkenizde en çok hangi kelimenin veya ifadenin kullanıldığını görmek için Google Trends’i kullanın.

Markanızı küresel pazarlara taşımak için İçerik Bulutu’nun yerelleştirme hizmetinden faydalanabilrsiniz. İçerik Bulutu freelance topluluğunun native içerik üreticileri ve mütercim tercümanları, profesyonel çeviri ve yerelleştirme ihtiyaçlarınızı hızla karşılar.


https://www.icerikbulutu.com/ceviri-yerellestirme

Trendlerin zamansal takibini ve değerlendirmesini yapabilirsiniz

Gün içinde yapılan aramaları takip edebileceğiniz gibi dönemsel, özel günlere yönelik veya mevsimsel arama değişikliklerini de takip edebilirsiniz. Sezonluk iniş çıkışlarla ilgili stratejik tahminlerde bulunarak, kampanya veya reklam çalışmalarınızı çıkışın başladığı dönemlerde yoğunlaştırabilirsiniz.

google trends dönemsel

İpucu: İçeriğinizi hedef teriminizin arama trendinin arttığı dönemden en az bir ay önceden planlayın ve yayınlayın. Böylece içeriğinizin arama trendinin zirvede olduğu dönemde Google tarafından indekslenmesini garanti eder ve rekabette öne çıkma şansınızı artırırsınız.

Trend olan anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz

Google Trends dijital pazarlama çalışmalarında anahtar kelime belirlemek için çok önemli bir araçtır. Google Trends üzerinden yapacağınız optimizasyonlarla sektör ile ilgili hedefinize yönelik trendi yükselen anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Popüler konuları göz önünde bulundurup içeriğinizde kullanarak Google’da üst sıralarda çıkmayı başarabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizle iletişim kurmanız ve teknolojik gelişmeleri takip etmeniz kolaylaşır. Ayrıca, bulduğunuz bu anahtar kelimelere göre Adwords reklamı vererek popülerliğinizi artırabilirsiniz.

Daha fazla anahtar kelimeye ulaşabilirsiniz

Aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi Google Trends’te bir anahtar kelime araştırdığınızda Google size insanların yaptığı ilgili sorgulamaları ve konuları yükseliş durumuna göre listeler. 

Bu özellik sayesinde daha fazla anahtar kelime bulabilirsiniz, gerekli kontrolleri gerçekleştirdikten sonra hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve taleplerini daha iyi anlayıp bunlara yönelik çalışabilirsiniz. Bu yolla uzun kuyruklu ve LSI (Latent Semantic Indexing) anahtar kelimeleri de kolayca bulabilirsiniz.

google trends anahtar kelime karşılaştırma

SEO STRATEJİSİ VE GOOGLE TRENDS

Anahtar kelime araştırması Google Trends’ten yararlanılan en önemli alanlardan birisidir. SEO uzmanları bu anahtar kelimeler için rekabet azken yola çıkarak potansiyel ödülün çok daha yüksek olmasını sağlayabilirler. Google Trends’te yer alan Haberler, Alışveriş, Görseller ve YouTube seçenekleri ile arama motorunuzu kendiniz belirleyip SEO araştırmalarınız için yeni fırsatlar bulabilirsiniz. 

İşte 10 aşamada SEO için Google Trends kullanımı:

  1. Araştırmanıza geniş kapsamlı başlayıp trendlere göre kapsamınızı daraltın.
  2. Durumların değişebileceğini göz ardı etmeyin.
  3. SEO alanında kendinizi sürekli geliştirin.
  4. Google Trends verilerine göre hedef bir bölge belirleyin.
  5. Popüler olabilecek şeyler hakkında fikir sahibi olun.
  6. Size ilham verecek konuyla ilgili farklı anahtar kelimeleri de Google Trends’ten araştırın.
  7. Arama motorunuzu YouTube, Alışveriş, Görseller ve Haberler ile değiştirerek içeriğinizi çeşitlendirin. ( Örneğin; hedef anahtar kelimeniz için web arama trendindeki azalmaya karşılık YouTube arama trendinde artış olabilir. Bu da bu anahtar kelimeyi hedefleyen video içerik hazırlamanız anlamına gelebilir.)
  8. İstatistikleri detayları atlamadan doğru değerlendirin.
  9. Dönemsel trendleri stratejik bir şekilde kullanarak markanızı öne çıkarın.
  10. Google Trends’in trend olan aramalar ve yılın arama trendleri özelliklerini kullanın.
google trends trend aramalar

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

4 yorum var

İlk Yorumu Başlat