google alerts nasıl kullanılır

Google Alerts Nasıl Kullanılır?

Google Alerts çok faydalı bir web izleme aracıdır. Kullanımı oldukça basit olan Google Alerts’e bir kelime girdiğinizde, sizin belirttiğiniz bir anahtar kelimeyi veya kelime öbeğini içeren her türlü alakalı içerik internette yayınlandığında sizi bilgilendirir.

İnternette kaçırmak istemediğiniz bir blog sayfasını kolayca takip etmenizi sağlar. İlginizi çeken yeni içerikleri takip etmenizi ve uyarı oluşturmanızı sağlayan ücretsiz bir araçtır.

Google arama sonuçlarında yeni sözler, ürünler ve içerikler bulduğunda size e-posta gönderir.

Doğrudan size uyarı göndermesi anahtar kelimeniz için Google’ın ilk birkaç sayfasında görünmeyen, belirsiz sonuçları veya içerikleri kaçırmamanızı sağlar. Tabii ki, bir güncelleme uyarısı almak Google’da tekrar tekrar bir terimi aramaktan çok daha hızlı ve kolaydır.

Markanız, şirketiniz  veya SEO odaklı anahtar kelimeleriniz belirtildiğinde uyarı almak ister misiniz? Google Alerts’te nasıl uyarı oluşturacağınızı adım adım anlattım. Hep birlikte inceleyelim.

Uyarı Oluşturma

  • Google.com/alerts adresine gidin
google alerts
  • Google Alerts’e izlenmesini istediğiniz bir arama terimi girin. Siz bunu yazarken Google Alerts uyarı önizlemesi sonuçlarını görüntüler.
google alerts uyarı oluşturma

Örneğin; arama butonuna “içerik pazarlaması” yazdığımızda bu anahtar kelime için bir uyarı oluşturabiliriz. Herhangi bir yeni içerik yayınlandığında e-posta yoluyla bundan haberdar olmuş olacağız.

  • “Seçenekleri göster” i seçin. Böylece hangi sıklıkta uyarı almak istediğinizi: günde bir kez; olduğu gibi; haftada bir gibi seçenekleri belirleyebilirsiniz.
google alerts arama terimi
  • Uyarılarınız için bir kaynak seçin: haberler; bloglar; web… Ne seçeceğinizden emin değilseniz, bunu varsayılan “otomatik” olarak bırakabilirsiniz.
Google Alerts Nasıl Kullanılır?
  • Bir Dil, Bölge ve kaç tane sonuç görmek istediğinizi seçin. Bir teslimat e-posta adresi seçtiğinizde Google’ın uyarıları göndereceği yer burasıdır.
google alerts seçenekler
  • Son olarak “Uyarı Oluştur”u seçin.

Oldukça basit değil mi? 

Şimdi de Google Alerts’i etkili kullanmanın ipuçlarına göz atalım.

  • Markanıza bağlantı verilmeyen içeriklerden haberdar olun.

İnternet kullanıcıları bazen size bağlantı vermeden markanızdan bahseder. Google Alerts ile bağlantısız sözleri bulmanız gerekir. Bunu yapmak neden önemlidir diye soracak olursanız, bağlantılar Google’da sıralanmanıza yardımcı olduğundan, SEO’ya katkı sağlar. İşletmenizin adı bir blog da veya herkese açık bir soru-cevap forumunda her bahsedildiğinde, bir backlink oluşturmak için değerli bir fırsat yakalamış olursunuz.

Sadece markanızla ilgili terimler için Google Uyarıları ayarlayabilirsiniz. Google web’de yeni bir marka veya kullanıcı sizden bahsettiğinde bir e-posta alacaksınız.

Markanıza ilişkin tüm terimleriniz için birden fazla Google Uyarısı oluşturabilirsiniz. Bizim markamız için birkaç tane terim örneği ;

icerikbulutu.com,

içerik bulutu yazarlık,

içerik bulutu başvuru,

içerik bulutu editör… 

İşletmenizden web’de bağlantısız bahseden kullanıcılar söz konusu olmasa bile, markanız hakkında olumsuz yorumlar tüm işletmeler için sorun olabilir. Müşterilerinizi mutlu etmek için ne kadar çalışıyor olursanız olun, herkesi memnun edemezsiniz. Birileri sizden bahseder ve size bağlantı verirse, o yazıya yorum yapmak ve onlara teşekkür etmek yine de değerli olabilir. Gerekirse bunun için e-posta yoluyla bile ulaşabilirsiniz.

  • Markanızla ilgili yeni incelemeler için Google uyarısı oluşturun.

İnternette markanızla ilgili yeni olumsuz incelemeler çıkabilir. Ancak işinizden veya adınızdan çok bahsedilirse, bunları gözden kaçırabilirsiniz. Bu nedenle, yalnızca incelemeler için bir Google uyarısı oluşturmak faydalı olacaktır.

Bunun için Google Alerts’te şu uyarıyı tanımlayın: [marka adı] + intitle: inceleme

Google Alerts Nasıl Kullanılır?

Google Alerts, markanız veya işletmenizle ilgili olumlu ya da olumsuz yeni incelemelerde sizi uyaracaktır.

  • Rakiplerinizi izleyin. 

Rakiplerinizi de takip etmek istemez misiniz? O halde Google Alerts ile ilgili kelimeye uyarı oluşturarak rakiplerinizi takip edebilirsiniz. Böylece rakiplerinizin pazarlama stratejilerini görebilir, gözünüzden kaçan yeni haberleri bu sayede öğrenebilirsiniz.

Rakiplerinizi takip etmek, işletmeniz için kullanabileceğiniz dijital pazarlama taktiklerini belirleyebilir. İşletmeniz veya markanızla ilgili bağlantı kurma, marka oluşturma, işbirlikleri ve daha fazlası için fırsatları ortaya çıkarabilir.

  •  Markanız için önemli olan anahtar kelimelerinizi İzleyin.

Google Alerts, diğer kullanıcıların ana anahtar kelimelerinizi nasıl kullandığını göstererek anahtar kelime stratejinizi güçlendirmenize, markanızla alakalı diğer anahtar kelimeleri bulmanıza ve bunlardan yararlanmanıza yardımcı olabilir. 

Bu, diğer içerik pazarlamacılarının henüz ele almadığı benzersiz blog içerik fikirleri bulmanıza olanak sağlar. Uyarılar ürününüzü veya markanızı tanıtabileceğiniz ve sitenize bir bağlantı bırakabileceğiniz yeni sayfalar gösterir.

  • Nişinizdeki soruları izleyin ve cevaplayın.

Forumlarda sektörle ilgili soruları yanıtlamak, kendinizi alanınızda uzman olarak belirlemenize yardımcı olabilir. Bu da potansiyel müşteriler arasında güven oluşturmanıza yardımcı olur.

Cevaplayabileceğiniz yeni ve alakalı soruları bulmak için bir Google uyarısı oluşturun: [konu] + site:[forumadi.com] + intitle:(kim|ne|ne zaman|nerede|nasıl)

google alerts içerik fikri bulma

Böylece seçtiğiniz konuyla ilgili yeni forum konuları hakkında uyarılar alırsınız. Atlayın ve işletmeniz için anlamlı olan soruları yanıtlayın.

Sektöre özgü ilgili forumların birçoğunu biliyorsanız, hepsini aynı anda ekleyebilirsiniz, örneğin:
[konu] + site:[forumadi.com] OR site:[forumadi.com] OR site:[forumadi.com] OR intitle:(kim|ne|ne zaman|nerede|nasıl)

Bu şekilde Google, birçok forumda alakalı sonuçlar konusunda sizi uyaracaktır.

  • Rakiplerinizin neler yayınladığına göz atın.

Çoğu işletme, rakipleriniz de dahil olmak üzere düzenli olarak yeni blog içeriği yayınlar.

Rakiplerinizin neler yayınladığına göz atmak, blogunuz için yeni konu fikirleri keşfetmenize yardımcı olabilir.

Bunun için site:rakipadi.com/blog şeklinde Google uyarısı oluşturmanızz yeterlidir.

Birden fazla rakibin blogunu da site:rakipadi.com/blog OR site:rakipadi.com/blog şeklinde bir uyarı oluşturarak takip edebilirsiniz.

Sadece belirli konulara dikkat etmek mi istiyorsanız [konu] + site:rakipadi.com/blog OR site:rakipadi.com/blog şeklinde bir uyarı oluşturabilirsiniz.

Kaynak: https://ahrefs.com/blog/how-to-set-up-google-alerts/

Elif Bilgesoy

Dijital pazarlama, SEO ve sosyal medya reklamcılığı alanlarında kendimi geliştirmek adına İçerik Bulutu'nda staj yaptım ve şimdi HYPE ajansında SEO uzmanı olarak çalışıyorum.

İlk Yorumu Başlat