oncrawl

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl, tek bir tık ile bir web sitesinin tüm technical SEO ihtiyaçlarını, eksikliklerini ve düzeltilmesi gerekenleri veri merkezli (data-driven) şekilde raporlayan, görselleştiren, farklı tarihlerdeki tarama sonuçlarını kıyaslayabilen ve ilgili sonuçları Data Studio’ya aktararak canlı takip edilmesini sağlayan dünyanın en prestijli Technical SEO ve Data-driven (Veri-Odaklı) Web Site Crawler’ıdır (Etki Alanı Tarayıcısıdır).

OnCrawl, Türkiye’den gelen müşterilerinin, son zamanlarda bazı ekonomik zorluklara sahip olduğunu biliyor. Bu nedenle, yıllık satışlarda, %15 Discsount sözü vermiş durumdalar. İndirimden faydalanmak için “ONCRAWLREVIEW” İndirim Kodunu kullanmanız yeterlidir.

Aynı zamanda, ileriye gitmeden önce söylemeliyim ki OnCrawl, Çocukların Eğitimi, İnsanlık ve Yardımlaşma adına SEO Endüstrisinden gördüğüm nadir bir çalışma başlattı. Sadece 50€ ödeyerek OnCrawl’ı 3 ay boyunca ücretsiz kullanabilirsiniz ve toplanan paranın tamamı Plan International ile Eğitim İmkanları yeterli olmayan Çocukların Eğitimi için harcanacaktır.

Kampanyayı desteklemek ve incelemek için aşağıdaki görsele tıklayabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, OnCrawl hakkında daha fazla hızlı bilgi edinmek isterseniz, aşağıdaki PDF Dosyasını indirmenizi önermekteyim, okumakta olduğunuz inceleme için OnCrawl tarafından özel olarak hazırlanmıştır.

PDF Dökümanı İndir

Dünyanın şu ana kadar yazılmış en ayrıntılı ve Veri Bilimine odaklanan SEO Tarayıcısı İncelemesine devam edebilirsiniz. Aynı incelemeyi, Şirket Adresim olan Holisticseo.digital’da İngilizce Türevi ile dünyanın geri kalanı için yayınlıyor olacağım.

Yıldız Yazar olarak 1 yılı aşkın süredir Technical SEO, Coding ve Marketing makaleleri yazdığım ve Hangikredi.com SEO Case Study’sini iki ayrı parça halinde paylaştığım Oncrawl’ın review’ünü yazdığım için mutluluk duymaktayım.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl hakkında okumakta olduğunuz review’ü, eğer Technical SEO hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, daha da şiddetli okumanızı tavsiye ederim. Yazdığım her review’de, bulunan her unique veya common SEO Metriğini ve Görselleştirmesini, “neden önemli?”, “neyi gösterir?”, “ne yapılabilir?” soruları ile anlatmaktayım.

Bu bağlamda, OnCrawl Review’ünü aynı zamanda bir Technical SEO 101 olarak da görebilirsiniz.

İlk taramamıza bir örnek ve OnCrawl’ın benzersiz SEO Durumlarına göre tarama stilini ve amacını ayarlama şansı veren ayrıntılı Tarama Yapılandırması ile başlayalım.

İçindekiler

OnCrawl’ın Tarama Yapılandırma Ayarları ve Seçeneklerinde Bir Tarama Nasıl Yapılandırılır

OnCrawl’da tarama ayarlarını yapılandırmak için, tarama hızından günlük dosyalarının entegre edilmesine ve özel ayıklamalara kadar birçok seçenek vardır.

Bazı OnCrawl Tarama Ayarları ve Seçenekleri bir kısmının Türkçesi ile aşağıdadır.

  • Start URL – Başlangıç URL’i
  • Crawl Limits – Tarama Limit
  • Crawl Bot – Crawler’ın User-agent Verisi
  • Max Crawl Speed – En yüksek Tarama Hızı
  • Crawler Behavior – Crawler için Sınır Koyabilmek
  • URL With Parameters – Parametreli URL’leri Gruplandırmak
  • Subdomains
  • Sitemaps
  • Crawler IP Address
  • Virtual Robots.txt
  • Crawl JS
  • HTTP Headers
  • DNS Override
  • Authentication
  • SEO Impact Report
  • Ranking Report
  • Backlink Report
  • Crawl over crawl
  • Scraping
  • Data Ingestion
  • Export to

Daha fazla ilerlemeden önce, tarama yapılandırma seçenekleri hakkında onları daha anlaşılır hale getirmek için bazı ayrıntılar verebiliriz.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Başlangıç ​​URL’si

Başlangıç ​​URL’si, taramanın başlangıç ​​URL’sini belirliyor. Başlangıç ​​URL Bölümünde, bir etki alanındaki yalnızca listelenen bir URL’yi taramayı seçebilir veya bir etki alanındaki her URL’yi keşfetmeyi, ayıklamayı ve taramayı seçebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Start URL – Başlangıç URL’i neden önemlidir?

Hangi URL’lerin taranacağını ve nereden taramaya başlanacağını seçmek, belirli bir amaç için tarama fırsatı verebilir ve zaman kazandırabilir. Yalnızca “ürün sayfalarını” veya yalnızca içinde belirli bir dizenin bulunduğu “blog” sayfalarını tarayabilirsiniz. Böylece, SEO Audit’in amacına göre farklı tarama noktaları ve filtreleme çeşitleri ile zaman kazanabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarama Sınırları ya da Crawl Limits

Tarama Sınırları, taranacak ana sayfadan uzaklıkları ile birlikte URL miktarının sınırını belirlemek içindir. Sahip olduğunuz paketten pakete değişebilir, ancak OnCrawl’ın tüm paketleri bir SEO Projesini yönetmek için yeterli URL Sınırına sahiptir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Crawl Limits” neden önemlidir?

Sınır olarak URL Derinliği ve URL Miktarının seçilmesi zamandan tasarruf sağlayabilir ve aynı zamanda hedefe yönelik taramalar yapma imkanı verebilir. Bir kategorinin ve genel sorunlarının hızlı bir özetini görmek için, belirli bir derinlikten belirli bir miktarda URL yeterli olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarama Botları

Crawl Bots, tarayıcının karakterini cihaz türüne göre belirlemeye yönelik yapılandırmadır. Önümüzdeki yıl Mart 2021’de Google, “mobil öncelikli” indeksleme yerine “yalnızca mobil indekslemeyi” kullanmaya başlayacağından, buradaki “Mobil Bot Olarak Tara” seçeneği teknik SEO için daha önemli.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Görüntünün sağ tarafında, seçtiğiniz URL Listesinin veya Etki Alanının taranması sırasında OnCrawl tarafından kullanılacak kullanıcı aracısını görebilirsiniz.

“Tarama Botları” neden önemlidir?

Cihaz tipine göre, ekranın görüntü portu değişecektir. Hem masaüstü hem de mobil bot seçeneklerine sahip olmak önemlidir çünkü dahili bağlantılar, sayfa hızı, durum kodları, içerik miktarı cihaz tiplerine göre değişebilir. Cihaz tabanlı farklılıkları görebilmek ve karşılaştırabilmek SEO için bir avantajdır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca log analizini (günlük çözümlemesi) kolaylaştırmak için, kullanıcı aracısında (user-interface) botun adını değiştirebilirsiniz.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Maksimum Tarama Hızı

Max Crawl Speed, aslında bir Teknik SEO tarayıcısı için nadir bir yapılandırma seçeneğidir. SEO Tarayıcılarının çoğu web sitesinin sunucu kapasitesini pek önemsemez, ancak OnCrawl saniyede bir URL’yi taramaya çalışır. Ayrıca, X miktarda URL taramanın X süre alacağını söyleyen bir hesap makinesi de vardır.

OnCrawl’ın tarama hızını artırmak için, alanın sahibi olduğunuzu doğrulamalısınız, böylece tarama sırasında sunucunun durumu kendi sorumluluğunuzda olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca OnCrawl’ın 5 saniyede bir URL taramasını da sağlayabilirsiniz. Hızlı bir tarayıcıya sahip olmak önemli bir özelliktir, ancak sorumlu bir tarayıcıya sahip olmak da önemlidir.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Maksimum Tarama Hızı

Max Crawl Speed, aslında bir Teknik SEO tarayıcısı için nadir bir yapılandırma seçeneğidir. SEO Tarayıcılarının çoğu web sitesinin sunucu kapasitesini pek önemsemez, ancak OnCrawl saniyede bir URL’yi taramaya çalışır. Ayrıca, X miktarda URL’nin taranmasının X süre alacağını söyleyen bir hesap makinesi de vardır.

OnCrawl’ın tarama hızını artırmak için, alanın sahibi olduğunuzu doğrulamalısınız, böylece tarama sırasında sunucunun durumu kendi sorumluluğunuzda olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca OnCrawl’ın her 5 saniyede bir URL taramasını da sağlayabilirsiniz. Hızlı bir tarayıcıya sahip olmak önemli bir özelliktir, ancak sorumlu bir tarayıcıya sahip olmak da önemlidir.

“Maksimum Tarama Hızı” neden önemlidir?

Maksimum Tarama Hızı, gerçek kullanıcılara yanıt vermek için sunucunun sağlığını korumaya yardımcı olan bir ölçümdür. Googlebot, Google Arama Konsolunda da benzer bir yapılandırmaya sahiptir ve Bingbot, gün içindeki zaman çizelgeleri için başka bir yapılandırma türüne sahiptir.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarayıcı Davranışı

Tarayıcı Davranışı Yapılandırma Seçenekleri, SEO taramasının kişiliğini, amacını ve stilini belirlemek içindir. Farklı teknik SEO Analizi türleri için farklı tarayıcı davranışları kullanılabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl’daki tarama davranışı yapılandırma seçenekleri aşağıdadır.

  • Bağlantıları takip et
  • HTTP yönlendirmelerini izleyin (3xx)
  • Alternatifleri Takip Et
  • Canonicals’ı takip edin
  • Nofollow’u Yoksay
  • Canonicals’ı takip edin
  • Nofollow’u Yoksay
  • Noindex’i Yoksay
  • 4xx ve 5xx sayfalarındaki Bağlantıları Yoksay

Bu tarayıcı davranış seçeneklerini tahmin etmek kolaydır, ancak bunları basitçe açıklayabiliriz.

  • Bağlantıları İzle: Bu seçenek, web sayfasının after-DOM içindeki herhangi bir bağlantıyı çıkarmak ve izlemek içindir.
  • HTTP Yeniden Yönlendirmelerini İzle (3xx): Googlebot, yönlendirme zincirinin 6. aşamasında durur ve 404 HTTP Response Code’unu kullanır. OnCrawl’ın tarayıcısı için sınırın ne olduğundan emin değilim, ancak belgelere (dökümantasyon) göre OnCrawl, HTTP Durum Kodlarının her 3xx varyasyonunu dahil ederek web sayfasındaki her yeniden yönlendirmeye devam ediyor. Bu sayede, hangi redirect chainlerin tehlike oluşturduğunu ve 404 olarak addedileceğini görebilirsiniz.
  • Alternatifleri İzle: “rel =” alternate “özelliğine sahip her bağlantının SEO Taramasında takip edileceği anlamını taşır. Özellikle eski haber ve e-ticaret sitelerinde, bir SEO, “rel =’ alternate ’media =’ handheld ’” gibi bu tür eski bağlantı özellikleriyle karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda OnCrawl, SEO’nun deneyimsizliklerini ortadan kaldırabilir.
  • Canonicals’ı takip edin: Canonical özniteliğini (attribute) OnCrawl tarayıcısı takip eder.
  • Nofollow’u Yoksay: Bu, OnCrawl’ın tarayıcısının “nofollow” özelliğine sahip her URL’yi tarayacağı anlamına gelir. Nofollow bağlantısı aynı alana aitse Googlebot “nofollow” özelliğini dinlemez ve bazı web siteleri dahili bağlantılar için “nofollow” özelliğini kullandığı için bu bağlantıları ve bunları içeren sayfaları çıkarmak için bu yararlı bir özelliktir.
  • Noindex’i Yoksay: Bu seçenek, OnCrawl’ın tarayıcısının, noindex her sayfayı takip etmesini ve taramasını sağlar. Bu önemli bir SEO Crawl Ölçütüdür çünkü noindex sayfalar Googlebot için önem taşımayan sayfalar olmalıdır, hatta bu sayfalarda javascript bile render edilmez. Bu nedenle, noindexed sayfalarına işaret eden önemli dahili bağlantılar (URL) varsa, bunları keşfedebilirsiniz.
  • 4xx ve 5xx Sayfalarından Bağlantıları Yoksay: Bu, OnCrawl’ın tarayıcısının, tarama işleminin çıktısı için bu bağlantıları yok sayacağı anlamına gelir. Bu önemlidir çünkü 4xx Sayfaları ve bazı 5xx sayfaları çıktı verilerini kirletebilir ve 4xx sayfalarının çoğu bir CMS hatası veya site geçişi vb. nedeniyle oluşturulmuş olabilir. Geçerli durumun verilerini temiz tutmak, SEO İçgörüleri çıkartabilmek için gerekli bir seçenektir.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Parametreli URL

URL Parametreleri, “?s=term” veya “?size=l” dahil olmak üzere verileri arama, filtreleme ve gruplama gibi özel görevler için URL’lerdeki eklentilerdir. URL Parametreleri ürünleri, hizmetleri, blog gönderilerini gruplamak için kullanılabilir ve URL Parametreleri, kullanıcıların arama çubuğu veya çok yönlü gezinme (faceted navigation) sayesinde aradıkları bilgileri daha kolay bulmalarına yardımcı olur.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

SEO Tabanlı Web Sitesi Taraması için URL Parametreleri neden önemlidir?

Bu URL Parametrelerini çıkarmak ve gruplamak veya filtrelemek, bir SEO’nun web sayfalarının karakterini ve işlevlerini anlamasına yardımcı olabilir. İki web sitesinin parametre kıyaslamasını, hangisinin “ayakkabı bedenleri” veya “ayakkabı fiyatları” ile “ayakkabı markaları” için daha fazla parametreye sahip olduğunu hayal edin? Bu sayede, websitesinin kategorizasyonu ve iç dolanımı (navigasyonu) hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz.

Ayrıca, gereksiz URL Parametreleri, tarama işleminin çıktı verilerini kirletebilir.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Alt Etki Alanları (Subdomains)

Alt etki alanı tarama yapılandırma seçeneği, tarayıcının hedeflenen etki alanının alt etki alanlarını taramasına izin verir. Bir web sitesinin keşfedilemeyecek ve bir bakışta karşılaşılamayacak birden çok alt alanı olabilir, OnCrawl’ın tarayıcısı bunları çıkarabilir ve genel performanslarını çıktı verilerine entegre edebilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Alt alanlar” neden önemlidir?

5 yıllık SEO Deneyimim boyunca alt alan adlarını unutan müşteriler gördüm. Bazı “şüpheli” kişilerin, web sitesi sahibinin izni olmadan bir alandan diğer web sitelerine bağlanmak için bir alt alan adı oluşturabileceğini de biliyorum. Ayrıca, bir alt alan adı ana alanın tarama bütçesini, tarama kotasını veya genel organik arama performansını etkileyebilir. Bunları Teknik SEO için amaçlarına göre keşfetmek ve gruplamak önemlidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl’ı, 50 Dolar karşılığında 90 gün boyunca kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken Çocukların Eğitimi için SEO Yardım Kampanyasına katılmaktır.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Site Haritaları

Site haritası, Teknik SEO’nun en önemli unsurlarından biridir. Site Haritaları, Arama Motoru tarafından dizine eklenmesi amaçlanan URL’leri depolamak için kullanılmaktadır. Bir Site Haritası yalnızca 200 HTTP Durum Koduna sahip ve Arama Sonuç Sayfalarının Dizinine eklenmesi amaçlanan “standart” URL’leri içermelidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Site Haritaları” neden önemlidir?

Kanonik Etiketler de Googlebot için komutlar değil ipuçlarıdır. Bu nedenle, kanonik etiketleri doğru bir şekilde kullanmak, Arama Motorunun tarama, dizine ekleme ve sıralama algoritmaları için Karışık Sinyalleri engelleyecektir, her Teknik SEO, bir site haritasındaki URL’lerin 200 Durum Koduna sahip olup olmadığını, standartlaştırılmış ve dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmelidir .

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarayıcı IP Adresi

Tarayıcı IP Adresi, OnCrawl’ın tarayıcısının hedeflenen sitenin tarama işlemi sırasında kullanacağı IP Adresi anlamına gelir. Bu IP Adresleri aşağıdaki gibidir:

35.187.15.33

35.187.69.66

104.199.98.197

“Tarayıcı IP Adresi” neden önemlidir?

Günlük analizinde tarama işlemi sırasında OnCrawler’ın tarayıcılarının isabetini belirlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı sunucular, tarama işlemi sırasında bir güvenlik ölçümü olarak bu IP Adreslerini engelleyebilir. Bu nedenle, bu IP Adreslerini beyaz listeye eklemek, tarama işleminin doğru çıktısını güvence altına alacaktır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Virtual Robots.txt

Her SEO Tarayıcısı aynı zamanda bir tür “kazıyıcıdır” (scraper) ve bir web sitesini rızası olmadan kazımak “etik olmayan” bir davranıştır. Bu önemli noktadan dolayı, OnCrawl’ın bazı Ekstra Ayarları vardır ve Virtual Robots.txt bu özel özelliklerin ilkidir. Virtual Robots.txt, gerçek robots.txt tarafından izin verilmeyen web sayfalarını taramak içindir. Kullanmak için web sitesi sahipliği “Maksimum Tarama Hızı” bölümünde olduğu gibi doğrulanmalıdır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Virtual Robots.txt Neden Önemlidir?

Deneyimlerime göre, “sanal robots.txt” tarayıcı yapılandırması OnCrawl için benzersiz bir özelliktir. Bu önemlidir çünkü herhangi bir Teknik SEO, izin verilmeyen URL’lerin karakterini, potansiyelini ve durumunu görmek isteyebilir. Ayrıca Robots.txt dosyalarında “tarama hızı” ve “tarama gecikmesi” belirtilebilir. Bu yapılandırmalar, OnCrawl için sanal Robots.txt ile değiştirilebilir.

Aynı zamanda, OnCrawl’dan Sevgili Rebecca Berbel’in belirttiğine göre, bazen siz de OnCrawl tarayıcısını Virtual yani Sanal Robots.txt dosyasını kullanarak sınırlandırmak isteyebilirsiniz. Böylece, sadece belirli bir kategoriyi veya belirli bir dildeki içeriği tarama şansına sahip olabilirsiniz.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarama Javascript (Render-Crawl JS)

İki yıl öncesine kadar, Googlebot Javascript’i oluşturamıyordu (render edemiyordu), bu da Google SERP’nin yalnızca Javascript-dışı odaklı olmamasına neden oldu. “Dinamik oluşturmayı” (Dynamic Rendering) kullanmamanız durumunda, Javascript tarafından çizilen bağlantılar ve resimler dahil içerik Googlebot tarafından görülememekteydi. Bugün, Googlebot her zaman yeşildir (evergreen) ve Javascript’i Chromium’un güncellenmiş sürümüyle oluşturabilir. Bu ayar, Javascript’in tarama işlemi sırasında oluşturulup oluşturulmaması gerektiğini belirlemek içindir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Tarama Javascript” Neden Önemli?

Googlebot’un vizyonunu anlamak istiyorsanız, Javascript’i işleyebilen ve site üzerindeki etkisini ölçebilen bir SEO Tarayıcısına ihtiyacınız olacaktır. Javascript’in sayfanın içeriği, gezinmesi, bağlantıları ve tarama süresi üzerindeki etkisini görebilmek için önce Javascript, ardından Javascript devre dışı sürümleri olan bir web sitesini tarayabilirsiniz.

Böylece SEO Performansı için “Tarama Bütçenizi” ve “Oluşturma bağımlılığınızı” (rendering-dependency for organic visibility) hesaplayabilirsiniz.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: HTTP Üstbilgileri

HTTP Başlıkları (Response & Request Headers), Arama Motoru Optimizasyonunun diğer önemli yönlerinden biridir. HTTP Başlıkları, bir web sayfasının içeriğinin getirilecek varyasyonunu belirleyebilir ve ayrıca web sayfası yükleme süresi ile birlikte güvenliği etkileyebilir.

“HTTP Üstbilgileri” Neden Önemli?

Bir SEO Tarayıcısı için farklı İstek Başlıkları belirlemek bir avantajdır ve bu da nadir görülen bir özelliktir. HTTP İstek Başlıklarını kullanarak bir web sitesinin farklı davranış modellerini görmeye çalışabilirsiniz. Bir web sitesinin toplam tarama süresini görmek ve ölçmek için “önbellek kontrolü”(cache-control), “değişken” (vary) veya “kodlamayı kabul et” (accept-encoding) kullanabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: DNS Geçersiz Kılma (DNS-Override)

Bir DNS Geçersiz Kılma tarama özelliği ile, aynı web sitesinin farklı sunucularında gezinmek mümkün olabilir.

“DNS Geçersiz Kılma” Neden Önemli?

Çünkü bir web sitesinin içeriği sunucudan sunucuya değişebilir. Her sunucu için beş farklı robots.txt dosyanız olduğunu veya bazı sunucular için bazı ürünleriniz ve kategorileriniz olmadığını hayal edin. Bu aynı zamanda farklı konumlar için aynı web sitesi bölümleri için farklı sunucuları taramaya da yardımcı olur.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: HTTP Kimlik Doğrulaması (HTTP Authentication)

HTTP Kimlik Doğrulaması yapılandırma seçeneği, OnCrawl’ın tarayıcısının bir test web sitesi veya bir web sitesinin yeniden tasarım sürümü gibi web sitesinin üretim öncesi bir sürümünü taramasını sağlamak içindir.

HTTP Kimlik Doğrulaması neden önemlidir?

Bazen, oturum açmış kullanıcıların “stok bilgilerini”, “fiyatları”, “sayfa hızını” ve “önerilen ürünleri” kazımak için bir web sitesini taramak yararlı olabilir. Ayrıca, bir test sitesini ve bir web sitesinin yüz germe sürümünü taramak SEO için yararlı olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: SEO Etki Raporu (SEO Impact Report)

SEO Etki Raporu, OnCrawl’ın tarama teknolojisi ve SEO Analizi için nadir ve önemli bir özelliktir. Bir web sitesini taramak önemlidir, ancak aynı zamanda Google Analytics, Googlebot Günlük Gelim-Gidim Çözümlemesi (Googlebot Log Analysis), AT Internet Analytics ve Adobe Analytics’i birleştirmek (Data Blending) ve SEO Gerçekleştirim (Performans) kapsamında değerlendirmek önemlidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

SEO Etki Raporu Neden Önemlidir?

Bu, bir SEO Tarayıcısı için önemli bir görevdir. Bir ay boyunca sıfır tıklama alan sayfalar, sıfır Googlebot isabeti olan sayfalar, daha az organik trafik potansiyeline sahip en az iç bağlantıya sahip sayfalar veya yüksek hemen çıkma oranı ve yavaş sayfa hızına sahip olan sayfalar vb. SEO ile ilgili her türlü veri kombinasyonu ve korelasyon ve UX, OnCrawl’daki “SEO Etki Raporu” aracılığıyla çıkarılabilir.

Ayrıca, bir SEO Tarayıcısı (Crawler), sadece Sayfa-üstü (On-page) ve Site İçerikli verilerle tarama işlemi gerçekleştirebilir ancak SEO Etki Raporu ile site dışındaki veriler, site içindeki verilerle korelasyon halinde incelenerek, daha fazla içgörü SEO adına oluşturulabilir.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Sıralama Raporu (Ranking Report)

SEO Etki Raporuna benzer şekilde, Sıralama Raporu, Google Arama Konsolu Verilerini tarama süreciyle birleştirmek içindir. Web sitelerini, web sitesi kategorilerini filtreleme, markalı sorguları belirleme ve ayrıca ülkeleri filtreleme imkanı sağlar.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
50 Dolar Karşılığında Dünyanın En İyi SEO Tarayıcısına, Çocukların Eğitimine katkı sunarak sahip olabilirsiniz.

“Sıralama Raporu” Neden Önemlidir?

Tarama verilerini, günlük dosyası analizini, Google Analytics’i ve Google Search Console’u hedeflenen coğrafyalar ve dizinler veya alt alanlar için “markalı” sorgularla birleştirmek faydalıdır. Google’ın algoritmalarının karar ağacını ve anlamsal sıralama davranışlarını görmek, daha kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturmak ve web sitenizi rakiplerin web siteleriyle karşılaştırmak SEO Sıralaması yapılandırma seçeneği sayesinde daha verimli bir yol olabilir.

Bununla birlikte, Yapılandırılmış Veri (Structured Data) kullanımında, bir web sitesinin sıralama ve Tıklama Oranı (CTR) değişiminin nasıl yaşandığını da incelemek mümkündür. Bazı sektörlerde ya da site-bölümlerinde, olumlu olan bir değişim, bir başka noktada olumsuz olabilir. OnCrawl “Sıralama Raporu” (Ranking Report), bu noktada SEO’nun doğrudan yardımcısıdır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Geri Bağlantı Raporu (Backlink)

OnCrawl, daha fazla SEO Insights oluşturmak için bir web sitesinin sayfa dışı profilini bir web sitesinin dahili teknik ve teknik olmayan yönleriyle birleştirme ve pekiştirme yeteneğine sahiptir. Şimdilik, Majestic’in API’si ile çalışıyor. Bir Majestic aboneliğiniz varsa, bu nadir seçenekten yararlanabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Backlink Raporu” Neden Önemli?

Backlink Raporu, bir web sitesinin Sayfa Dışı ve Marka profilini dahili SEO öğeleri ve SEO Performans verileri ile birleştirmek içindir. Böylelikle bir web sitesinin durumunu bütünsel olarak anlamak, OnCrawl ile göreceli daha iyi biçimde mümkündür.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Tarama Üzerinden Tarama (Crawl-over Crawl)

Tarama üzerinden tarama seçeneği, yeni taramanın daha fazla içgörü oluşturabilmesi için web sitesinin temel sürümü olarak geçmiş bir taramayı belirlemek içindir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Diğer bir deyiş ile OnCrawl, iki tarama raporu arasındaki temel farkları SEO’ya söyleyerek, daha fazla içgörü çıkarmasını sağlamaktadır.

“Tarama Üzerinden Tarama” Neden Önemli?

Hem Teknik hem de Teknik olmayan SEO açısından SEO’nun farklı dikey ve faktörlerinde farklılıkları, iyileştirmeleri ve düşüşleri görmek için bu seçenek altın değere sahiptir. Bir içeriğin Ana Sayfadan bir bağlantı aldıktan sonra Googlebot tarafından daha sık tarandığını görmek mümkün olabilir ve ayrıca bir web sayfasının anahtar kelime profili farkını, meta başlığını ve kendisini hedefleyen bağlantı metinlerini değiştirdikten sonra kontrol edebilirsiniz. Ayrıca SEO Tarayıcıları için nadir bulunan özelliklerden biridir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Aşağıda, “yükleme süresi değerlendirmesi” için “Tarama Üzerinden Tarama” karşılaştırması için bir örnek göreceksiniz. Web sayfalarının yükleme süresi dağılımı ile farklı tarama raporları için performans değişiklikleri arasındaki farkı görebilirsiniz.

Aşağıda, “Eksik” ve “Yinelenen” H1 Etiketleri için başka ve benzer bir örnek göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl ayrıca web sitesinin her yönüyle farklı taramalar arasındaki farkları göstermeye çalışır, böylece web yöneticisi neyi farklı şekilde yaptıklarını ve Google’ın tercihlerinin neden değiştirilebileceğini anlayabilir. OnCrawl ile rakip websitelerini de tarayabileceğiniz için, daha da fazla içgörü çıkarmanız böylece olasıdır.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Kazıma (Scraping)

Web kazıma, CSS ve XPath seçiciler aracılığıyla web sayfalarından bilgi çıkarmak anlamına gelir. Bir web sayfasındaki bağlantıların, metinlerin, görüntü kaynak URL’lerinin, her türlü bileşenin özel bir metrikle çıkarılması mümkündür.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Kazıma” Neden Önemlidir?

Özel kazıma sayesinde, Sıralama Performansı için özel bir metrik oluşturmak veya hisse senedi bilgilerini kontrol etmek veya e-ticaret siteleri arasındaki fiyat farklarını veya kategori ve filtre farklılıklarını karşılaştırmak veya “yorum, inceleme oranı” farklılıkları mümkündür.

Bir diğer eğilim (Trend) ise makale yayınlanma tarihidir, böylece rakibinizin makale yayınlanma veya güncelleme tarihini nasıl değiştirdiğini de görebilirsiniz. Bu güzel vurgunun bana, Sevgili Rebecca Berbel tarafından haklı  biçimde, yapıldığını sizinle paylaşmalıyım.

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Veri Besleme

Veri Besleme, Google Arama Konsolu, Google Analytics, Adobe Analytics, AT Internet Analytics ve ayrıca Günlük Dosyalarının verilerini entegre etmek için JSON ve CSV dosyalarını kullanma olanağı sağlar.

Aynı zamanda, SEMRush, Ahrefs veya Moz üstünden elde ettiğiniz verileri ya da herhangi bir kaynaktan elde ettiğiniz verileri de SEO Tarama ve Çözümleme tasarınıza(projenize) ekleyebilirsiniz.

Bu noktada önemli olan nokta ise herhangi bir noktadan herhangi bir raporu entegre edebilirsiniz, örneğin Q1 Satış Verileri ya da Q2 Mağaza Ziyaret verileri vb. SEO Bakış açınızı ilerletmesi için, OnCrawl’ın sunduğu Veri Besleme (Data Ingestion) önemli bir özelliktir.

“Veri Alımı” Neden Önemlidir?

Veri Alma, web sitelerinin gizliliğini artırabilir, çünkü yalnızca belirlenen miktarda bilgi araçla paylaşılır. Ayrıca, “yetkisiz” (unauthoritized) sitelerin bir ZIP arşivindeki CSV, JSON dosyaları aracılığıyla herhangi bir GSC, GA veya Adobe Analytics kullanıcı erişimi olmadan denetleyebilmesi için bir şans verir. Veya, rakip web sitelerini, Ahrefs, SEMRush ya da Serpstat ile tarayarak ilgili verileri Veri Besleme ile SEO Tarama Raporuna ekleyebilir ve rakipleriniz hakkında daha geniş bir izlenim elde edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Tarama Yapılandırma Seçenekleri: Dışa Aktar

“Dışa Aktar” seçeneği, tarama işleminin çıktısının Data Studio’ya aktarılıp aktarılmayacağını belirler.

“Şuraya Aktar” Neden Önemli?

“Dışa Aktar”, en son OnCrawl Yapılandırma seçeneğimizdir. Müşteriyle birlikte SEO Insights içeren daha iyi görselleştirilmiş grafikler oluşturmak için OnCrawl’ın Data Studio Bağlayıcısı’nı kullanmak yararlıdır. Yalnızca bir PDF dosyası göstermek yerine, onlara diğer veri dosyalarıyla özelleştirilebilen ve birleştirilebilen sayfalandırılmış bir Data Studio raporu göstermek çok daha etkilidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bunlar, OnCrawl’ın tarama yapılandırmalarının tümüdür. Googlebot ve Teknik SEO Denetimleri hakkında bazı önemli notlar verirken, avantajları ve faydaları ile her seçeneği gözden geçirdik.

Şimdi bu bilgilerin OnCrawl tarafından nasıl toplanıp görselleştirileceğini görelim.

Teknik SEO için Örnek Bir OnCrawl Taramasının Öngörüleri ve Bölümleri Nelerdir?

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Taramamız bittiğinde, ana proje ekranımızda yukarıdaki gibi bir çıktı özeti göreceğiz. Tarama süresi, taranan URL miktarı, dosyanın veri stüdyosuna aktarılıp aktarılmadığı ve “ANALİZİ GÖSTER” düğmesi mevcut olacaktır.

Aşağıdaki gibi OnCrawl tarama raporumuzun üç ana bölümüne sahip olacağız.

  • Tarama Raporu
  • Sıralama Raporu
  • Araçlar

İncelememiz sırasında bu üç ana bölüme, alt bölümlerine ve mikro bölümlerine odaklanacağız, özlerini alıp neden önemli olduklarını ve neden SEO raporunda yer almaları gerektiğini anlamaya çalışacağız.

Tarama Raporunun Özeti

Tarama Raporumuzun özet bölümü, OnCrawl’ın tarama çıktısının ilk bölümüdür. İhtiyacımız olan genel verileri verir, aşağıda bir örnek göreceksiniz. 

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Tarama çıktımızın hızlı bir özeti aşağıdadır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
  • Taramamız sırasında 3.000’den fazla Sayfayı taradık.
  • Bu URL’lerin 1.300’ü kanonik URL’lerdi, yani dizinimizi oluşturmak istediğimiz URL’ler.
  • Ayrıca meta robot komutlarına sahip 27 “Dizine eklenemez” sayfamız var.
  • Taramamızdan 274 “standart olmayan” sayfamız var, bu, yanlış standartlara sahip bazı gereksiz sayfalarımız olduğu anlamına gelebilir.
  • Robots.txt nedeniyle dizine eklenemeyen herhangi bir URL ile karşılaşmadık

Farenizi buradaki bir bölümün üzerinde tuttuğunuzda, OnCrawl’ın sizi bu metrikte bir değişiklik olup olmadığını görmek için yeni bir taramaya davet ettiğini göreceksiniz, böylece daha fazla içgörü elde edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sayfaları İçeriklerine ve Hedeflerine Göre Gruplama

OnCrawl, tarama işlemi sırasında web sayfalarını birbirinden ayırabilir ve içerik / amaçlarına göre sayfa grupları oluşturabilir. Bu nedenle, bir web sitesini farklı bölümler halinde analiz etmek çok etkili olabilir. Bir web sitesinin bir bölümü çok etkili olabilirken diğer bölümlerden biri kullanıcıyı tatmin edemez. Bir web sitesi bölümündeki bir sorun, diğer bölümlerin performansına da zarar verebilir. Bu nedenle, bu sayfaları gruplamak ve anlamsal bir şekilde kontrol etmek önemlidir.

Aşağıda, tarama örneğimiz için segmentasyonumuzu göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Burada 9 farklı segment var, ortak noktalarına göre bu segmentlerin web sitesinin en büyük “klasörlerini” “kategoriler” olarak içerdiğini görüyorum. (Bu noktada klasörler, “URL Folder” anlamındadır.)

Ayrıca OnCrawl, Breadcrumbs (İz kırıntıları) yerine web sitelerini kategorize etmek için URL yapısını takip eder, çünkü Breadcrumbs genellikle doğru olmayan dahili bağlantı şemalarına sahiptir, bunun daha güvenli ve tutarlı bir metodoloji olduğunu söyleyebilirim.

OnCrawl’a göre sayfa segmentasyonumuz aşağıdaki gibidir:

Page SegmentsPage Number
Homepage (Naturally)1
Car Accident Insurance436
Traffic Insurance
139
Health Insurance72
Personal Pension89
House Insurance42
Press for the Brand0
Earthquake Insurance31
Travel Insurance53
Other437

Ayrıca, bu grafiği logaritmik bir ölçeğe dönüştürürken tüm bu verileri bir CSV veya PNG’ye çıkarabilirsiniz.

Bu seçenek aynı zamanda OnCrawl’ın SEO Taraması raporunun diğer tüm grafikleri için evrensel bir özelliktir.

Derinliğe Göre Sayfa Grupları

Gruba Göre Sayfalar bölümü, sayfa segmentlerini gruplamak ve Ana Sayfadan mesafelerini analiz etmek içindir. Ana sayfa, bir web sitesinin en yetkili ve önemli sayfasıdır. Robots.txt dosyasından sonra Googlebot, taramasını Ana Sayfadan başlatır. Bu nedenle ana sayfadan kolayca bulunabilen URL’ler daha önemlidir. Ana sayfadan ana kategorileri ve ana gelir yaratan web sayfalarını birbirine bağlamak önemlidir.

Aşağıda, her web sitesi segmenti için Tıklama Derinliği ve Ana Sayfa Mesafemizi göreceksiniz. Eğer, Başlangıç URL (Start URL) olarak anasayfa dışında bir URL seçerseniz, Derinliğe Göre Sayfa URL’leri raporu baştan sona değişmiş olacaktır.

Derinliğe göre Ortalama InRank Değerleri

Derinliğe göre Ortalama Inrank, dahili bağlantı yapısının neden olduğu bir sıralama sinyali gibi farklı olası “PageRank” ve “Link Juice” değerlerini gösterir. “PageRank veya Link Juice gibi” terimi burada öznel bir terimdir.

Inrank, bir web sitesini iç bağlantı yapısına göre anlamak için OnCrawl mühendisleri tarafından geliştirilen OnCrawl’ın özel formülü ve metriğidir. Bu nedenle amacı, dahili gezinme için bir URL ve Sayfa Segmentinin önemini göstermektir.

Aşağıda, örnek sitemizin web sayfalarının ortalama Inrank derinliğini görebilirsiniz.

Dipçe: OnCrawl’s InRank değerleri, Google’ın özgün PageRank formülünden üretilmiştir, milyonlarca web sayfasının Veri Bilimi yöntemleri ile incelenmesi ile InRank formülü de günümüzdeki PageRank formülüne yaklaştırılmıştır.

Durum Kodları

Dahili bağlantı yapısında, her URL bir “200” durum kodu vermelidir. 200 Durum Kodunda değillerse, web sitesinin iç dolaşımından ve varlığından kaldırılmalıdır. Bu, kısa bir süre için A / B testleri için değişebilir bir ilkedir, ancak Durum Kodu Temizliği  (Status Code Cleaning) aslında önemli bir Teknik SEO noktasıdır.

Dahili 301 Bağlantıları ve 301 Yönlendirme Zincirleri, bir web sayfasının tarama süresini uzatır ve tarama işlemini Arama Motoru Tarayıcıları için daha zor hale getirir.

410 Durum Koduna dönüştürülürken 404 URL’leri de dahili gezinmeden kaldırılmalıdır.

Bir web sitesinde bu tür farklılıkları bir ölçekte görmek Teknik SEO için faydalıdır.

Aşağıda, tarama çıktımız için durum kodu profilimizi görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yükleme zamanı

Yükleme Süresi, SEO için bir başka önemli metriktir. Sorunlu URL tutarını yükleme süresi açısından ve bunun URL’lerin toplamına oranını görmek yararlıdır.

Tek bir tıklama ile, dahili bağlantı profilleri, InRank, Durum Kodu, bağlantı öznitelikleri ve bu URL’lere işaret ettikleri durum kodlarıyla tüm yavaş yüklenen sayfaları görebilirsiniz.

Ayrıca, örnek taramamızın yükleme sayfası bilgilerini aşağıda görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Kopya SEO Etiketleri (Duplicate SEO Tags)

SEO Tarama Raporumuzun Kopya SEO Etiketleri bölümünde, yinelenen SEO Meta Etiketlerini ve bunların bölümlerini URL’lerin toplamına göre görebiliriz.

Bu bölüm Başlık Etiketi (Title Tag), Açıklama (Meta Description) ve H1 (Diğerleriyle) Etiketini içerir. OnCrawl ayrıca “Sorunlu Çoğaltma” (Sorunlu Kopya Durumu ) ve “Yönetilen Çoğaltmayı” (Sorunsuz Kopya Durumu) birbirinden ayırır. Kanonik etiketleri içinde aynı kanonik URL’ye sahip iki web sayfası, yinelenen bir başlık etiketi kullanabilir; bunun, yönetilen çoğaltma olduğu varsayılmaktadır. Öte yandan, yinelenen SEO Etiketleri ile aynı sorgu grubu için birbirleriyle rekabet eden web sayfaları asıl sorunlu olanlardır.

Ayrıca eksik ve benzersiz başlık etiketleri de görülebilir.

Verilen web sitesi için örnek çıktımızı görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Kelime Sayımı Değerlendirmesi (Word Count Evalution)

Kelime Sayımı Değerlendirmesi Raporu, web sayfalarını içerdikleri kelimelere göre değerlendirir. İnce içeriği (thin content) tespit etmek için kullanışlıdır. Ayrıca, Kelime Sayımı Değerlendirme süreci farklı sayfa bölümlenimi (segmentasyonu) ile birlikte çalışır, bu nedenle farklı web sitesi bölümleri (segmentleri) için kelime sayılarıyla birlikte başarı oranı farklılıklarını görebilirsiniz.

Yinelenen İçerik Algılama (Duplicate Content Detection)

Sayfa Başına Sorunlu Yinelenen İçerik ve Site Genelinde Yinelenen İçerik Türleri, OnCrawl’ın SEO Taraması raporları için iki farklı ölçümdür. İçeriği veya SEO ile ilgili HTML Etiketleri ile çoğaltılan web sayfalarını tespit edersiniz. Ayrıca bu sayfaların yüzdesini tüm URL’lerin toplamıyla karşılaştırırsınız.

OnCrawl’da SEO Raporlarının Endekslenebilirlik Bölümü (Indexability Section of SEO Reports)

Dizine Eklenebilirlik, Taranabilirlik ve Oluşturma Maliyeti … Bunlar, Teknik SEO için ana terimlerdir. Googlebot-dostu değilse oluşturulamayabilir, taranabilir değilse dizine eklenemeyebilir, dizine alma için yanlış veya karışık sinyaller varsa, dizine eklenmemesi gerekirken dizine alınabilir. Tabii ki, websitenizden bahsediyorum.

Endekslenebilirlik için beş ana ölçütümüz var.

Bunlar, Dizine Eklenebilir Sayfalar, Dizine Eklenebilir Kanonik Sayfalar, Meta robotlar tarafından dizine eklenemeyen sayfalar, robots.txt ile dizine eklenemeyen sayfalar, Kanonik olmayan sayfalar. Türkçeleri, karışık gelmemiştir umarım. Devam edelim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yukarıda, bilgi kutularının sağ köşesinde “-3%” veya “-% 4” rakamlarını göreceksiniz. Son taramadan bu yana “Dizine Eklenebilir Sayfalar” miktarı veya “Dizine Eklenebilir Kanonik Sayfalar” miktarının değiştiği anlamına gelir. Çünkü bu noktada, taramamızı yeniledim ve OnCrawl, örnek web sitesinin en son tarama zamanından itibaren değiştirilen verileri gösteriyor.

Eğer hatırlamadıysanız, sizi “Crawl-over Crawl” yani Tarama Üstüne Tarama bölümüne davet etmekteyim.

Endeksleme durumuna göre sayfalar

Dizinleme Durumuna Göre Sayfalar bölümü, Dizine Eklenebilir ve Dizine Eklenemez sayfaların durumunu ve miktarını etkileşimli bir grafikte gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Buradaki grafik aynı zamanda 404 ve 301 Durum Kodu Sayfalarını da gösterir. Bu çubuklardan birine tıklarsanız, sizi aşağıdaki gibi aracın Veri Gezgini (Data Explorer) bölümüne götürür. Daha önce de söylediğimiz gibi, Veri Gezgini, her türlü dikey kombinasyon için daha fazla ayrıntı elde etmenize yardımcı olabilecek benzersiz ve genel bir araç çapında teknolojidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sayfaların Endekslenebilirlik Dağılımı

Hatırlayacağınız gibi, OnCrawl tüm sayfaları kategorilerine ve ortak noktalarına göre bölümlere ayırmıştır (URL Kırılımları Aracılığıyla). Sayfaların Endekslenebilirlik Dağılımı, web sayfalarının indekslenebilirlik açısından durum dağılımını gösterir. Aşağıda bir örnek görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Farklı URL Segmenti türleri ve site bölümleri için Dizine Eklenebilirlik Durumunun tamamını görebilirsiniz. Aynı grafik “İndekslenmemiş” (Non-indexed) sayfalar ve “Kanonik olmayan” sayfalar için de mevcuttur. Böylece herhangi bir web sitesi için ana indekslenebilir içerik grubunu görebilir ve ayrıca indekslenemeyen sayfaları herhangi bir web sitesi bölümü için aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu yığılmış çubukların herhangi bir bölümüne tıkladığınızda, OnCrawl’ın sizin için filtrelediği URL’leri görebilirsiniz. Veri Gezgini, verileri mantıksal işlemlerle (logical operands) filtrelemktedir (elemektedir) ve bazı benzersiz OnCrawl sayfa bölümlenimi (segmentasyonu), benzersiz taraflarıyla birlikte ayrıntılı olarak kullanıcıya aktarılmaktadır.

Örneğin, bu örnek için, bu URL’lerin çoğunun 301 Durum Koduna sahip olduğunu, ancak yine de dahili bir tarama sistemi aracılığıyla keşfedilebileceklerini görüyoruz.

Bir Web Sitesindeki Alternatif URL’leri İlişkilendirme

Rel Alternatif URL çıkarma ve karşılaştırma, bildiğim gibi OnCrawl için başka bir benzersiz ölçümdür. Web sitelerinin çoğu, “rel” özelliğini olması gerektiği kadar önemsemiyor. Örneğin, bir URL için herhangi bir doğruluk olmadan çok sayıda “rel alternate” özelliği görebilirsiniz. Bu durum, Arama Motoru tarayıcıları için “karışık bir sinyal” yaratır, çünkü “rel alternate” aslında belirli bir perspektiften “bu URL’nin alternatifi” anlamına gelir. Aşağıda bir örnek göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu örnekte, bir Türk Haber Sitesinin haber makaleleri için “RSS” türü özelliğinde hiçbir doğruluğu olmaksızın çok sayıda “alternatif” videoya veya URL’e sahip olduğunu görüyoruz. Aslında kaynak koddaki bu bilgi doğru değil.

OnCrawl, bu “rel =’ alternate “” URL’leri çıkarabilir ve ayrıca bunları segmentlere ayırıp kategorilere ayırabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Rel =’ alternate “bağlantılarımız için” eşleşen “ve” eşleşmeyen “değerlerimiz var. Standart URL’lerin ve “rel =’ alternate “URL’lerin eşleşip eşleşmediğini ölçer. Ayrıca “rel =’ alternate “değerlerimizin son taramamızdan bu yana değişmediğini de görüyoruz.

“Rel =’ alternate “bölümümüz için aşağıda metriklerimiz var.

  • Standart içeren sayfalar(Pages with canonical): Tutarlı standart URL’leri “rel =” alternate “URL’leriyle gösterin.
  • Sayfalandırmada bağlantılı sayfalar (önceki / sonraki) (Pages linked in pagination (prev / next)): “link rel = ‘prev” veya “link rel =” next “URL’leri olan URL’leri gösterir.
  • Hreflang içeren sayfalar (Pages with hreflang): URL’leri hreflang değerlerinde gösterir.
  • Hreflang olarak bildirilen dizine eklenemeyen sayfalar (Non-indexable pages declared as hreflang): hreflang URL’lerinin de kanonik bir etkisi olduğundan, dizin oluşturma durumları önemlidir.
  • Eksik hreflang bildirimleri olan sayfalar(Pages with missing hreflang declarations): Eksik veya karşılıklı olmayan hreflang bildirimlerini gösterir.
  • Standart olmayan sayfalar(Non-canonical pages): Kendilerini işaret eden “rel =’ alternate “URL’lerine sahip standart olmayan (kanonik olmayan) sayfaları gösterme.
  • Standart sorunu olan içerik kopyası sayfalar(Kanonik sorunu olan kopyalanmış içerik sayfaları): İçerik kopyalama sorunu olan URL’leri ve ayrıca bunları işaret eden rel = ‘alternate’ URL’leri gösteriliyor.

Kanonik Değerlendirme (Canonical Evaluation)

Bu bölüm, aşağıdaki gibi web sitesinin bölümlere ayrılmış bölümlerine göre, Canonical ve rel = ‘alternate’ öznitelik profiline sahip URL’leri gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Diğer” bölümümüzün kendi standart URL’leriyle eşleşmeyen çok sayıda URL’ye sahip olduğunu görüyoruz. Bunları aşağıda örnek olarak görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl’ın son derece özelleştirilebilir Veri Gezgini bölümü sayesinde özel filtrelerimiz ve boyutlarımız da var.

Sayfalandırmada Bağlı Sayfalar (sonraki / önceki) – (Pages Linked in Pagination (next / prev))

Bu bölüm, URL’lerin kaynak kodunda rel = ‘next’ ve rel = ‘prev’ URL’lerini gösterir. Google rel = ‘next’ ve rel = ‘prev’ URL’lerini kullanmaz, ancak Bing ve Yandex bunları sayfalara ayrılmış URL’leri izlemek ve bir arada kümelemek için kullanır. Dolayısıyla, SEO’yu bütünsel bir vizyonda düşünürseniz, bu bilgi hala önemlidir.

Aşağıda, OnCrawl’ın bu verileri sizin için nasıl çıkardığını ve görselleştirdiğini görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yukarıdaki örnekte, örnek web sitemiz “sonraki veya önceki bağla” (link rel prev, link rel next) kullanmadığından gerçek bir sayı göremezsiniz. Ayrıca, web sitelerinin çoğu onları doğru olmayan bir şekilde uyguladıkları için Google, kaynak kodda sayfalandırma URL özniteliklerini kullanmayı bıraktı, bu öznitelik nedeniyle daha fazla kaynak harcadıklarını anladılar.

Hreflang URL’leri ve OnCrawl’da Veri Görselleştirmesi

Hreflang etiketleri, aynı içeriğin farklı coğrafi ve dil sürümlerini simetrik olarak bildirmek için kullanılır, böylece Arama Motoru kümelenir ve bu içeriği birlikte değerlendirir. Ayrıca, hedeflenen diğer site bölümlerini bulmayı kolaylaştırır.

OnCrawl, Uluslararası SEO Projeleri için önemli olan Hreflang Sorunları için aşağıdaki ölçümlere sahiptir.

  • Eksik bildirimler (Missing declarations): Çok dilli ve çok bölgeli içerikler için eksik hreflang etiketleri.
  • Eksik öz bildirim (Missing self declaration): İçeriğin kendisi için eksik hreflang etiketleri.
  • Yinelenen hreflang bildirimleri (Duplicated hreflang declarations): Aynı URL için tekrar tekrar kullanılan hreflang etiketleri.
  • Çakışan x-default bildirimleri (Conflicting x-default declarations): Aynı içeriğin varsayılan sürümü için çelişen bildirimler.
  • Yanlış dil kodu (Incorrect language code): ISO 639-1 Formatına Uygun Olmayan Dil kodu.
  • Birden çok hreflang içeren sayfalar (Pages with too many hreflang): Genellikle sayfaların boyutu çok fazladır veya hreflang URL’leri alakasızdır.
  • Sayfalar, taramada bulunamayan hreflang olarak bildirilen sayfaları içeren bir kümenin parçasıdır (Pages are part of a cluster containing pages declared as hreflang that couldn’t be found in the crawl): hreflang özelliklerinde mevcut olmayan veya bulunmayan URL’ler. Bu durum, eğer “dillere göre kurulmuş alt etki alanları (subdomain) kullanıyorsanız yaşanır”. Eğer sadece 1 alt etki alanını tararsanız, diğer subdomainler (alt etki alanı) keşfedilemeyeceği için, belirtilen hreflang öznilteğinin (attribute), bulunamadığı raporunu OnCrawl verecektir.

OnCrawl, hreflang URL’lerini ve hatalarını aşağıdaki gibi göstermiştir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, bu hatalara sahip URL’ler ve dizine eklenemez hreflang URL’leri aynı bölümde kolayca bulunabilir.

OnCrawl’ın Tarama Çıktısının ve Raporunun Site Haritaları Bölümü

Site haritaları, Teknik SEO’nun temel unsurlarından biridir. Site haritasındaki her URL, “hreflang” ve 200 Durum Koduna sahip diğer “alternatif” URL’lerle tutarlı olan kanonik URL olmalıdır. Dizine eklenebilmeli ve çok fazla benzer veya yinelenen içerikle yamyamlaştırılmamalıdırlar.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yukarıda, Site Haritamızda 2.003 URL bulunduğunu görüyoruz, ancak bunlardan yalnızca 1.228 tanesi gerçekten dizine eklenebilir. Ayrıca site haritalarımızda yeniden yönlendirilmiş 3 URL var. Ayrıca, OnCrawl’ın tarama raporlarından alınan etkileşimli görselleştirme ile standartlaştırma ve dizine eklenebilirlik açısından URL’leri ve durumlarını aşağıdaki gibi derecelendirebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Site Haritası Türleri

Resim site haritası, video site haritası, haber site haritası ve XML Site Haritası gibi farklı site haritaları vardır. OnCrawl, bu site haritası türlerini birbirinden ayırt edebilir ve durumlarını aşağıdaki gibi gösterebilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
Mevcut taramamız için bu site haritası türlerinden hiçbirine sahip olmadığımız için sayılar 0’dır. “=0%” bölümleri, Tarama Üzerinden Tarama özelliğiyle taramadan bu yana olan değişiklik miktarını gösterir. Bu özellik, aynı zamanda, aynı Tarama Ayarları (Crawl Configuration) ile yapılan çoklu aramalardaki farkları göstermek için de kendiliğinden kullanılabilidir.

Site Haritası ve Yapılandırılmış Veri

Yapılandırılmış Veriler, bir web sayfasının amacını ve segmentlerinin amaçlarını ve web sayfasının genel durumuna katkısını söylemenin en iyi yollarından biridir. Site haritasındaki URL’ler, amaçlarını daha iyi bir şekilde göstermek için yapılandırılmış verilerle birlikte kullanılabilir. OnCrawl, site haritalarındaki URL’lerde bulunan bu yapılandırılmış veri özelliklerini tespit edebilir ve size gösterebilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Herhangi bir video site haritamız veya haber site haritamız olmadığı için rakamlar 0.

Pages in Sitemaps

This section is also important. It shows the missing sections in the sitemaps. How many pages from which segment is missing from the sitemap. You may see the interactive visualization below.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Web sitesinin ve web sayfalarının yarısından fazlasının site haritalarında olmadığını görüyoruz. Ayrıca, site haritasındaki URL’lerin performansı arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını görmek için bu bilgileri günlük dosyaları (log files) ve Google Arama Konsolu ile ilişkilendirebilirsiniz.

Sitemaps orphan pages

This section shows the web pages that are in the sitemap but not in the internal web site navigation.Thus, you may see the web pages that don’t have enough internal links to be crawled, evaluated and explored by the Search Engine Crawlers.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Pages in sitemaps by state of indexation

This section shows the URLs’ indexability situation in the sitemap. If a URL is not indexable, it shouldn’t be in the sitemap. By clicking any of these bars, you may see the specified vertical and its URLs to clean and increase the effectiveness of sitemap.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Status Codes Report of the OnCrawl

Durum Kodları, URL’lerin tarayıcıya verdiği yanıtları gösterir. Tarama işlemi sırasında bir tarayıcı, 200’lü Yanıt Kodlarından daha fazla 301, 404, 410, 302, 307 durum koduyla karşılaşırsa, sorunlu bir durum olabilir. Bir Arama Motorunuz olduğunu düşünün, bir web sitesini taramak istiyorsunuz, böylece bazı kullanıcı sorguları için yararlı içerikler bulabilirsiniz, ancak bu web sitesini taramak için çok sayıda gereksiz URL’ye tolerans göstermeniz ve tarama kaynaklarınızı boşa harcamanız gerekir. O web sitesini anlamaya devam eder misiniz?

Bu nedenle, bir web sitesinde temiz bir durum kodu yapısı önemlidir. Durum kodları için 6 Mayıs Temel Algoritma güncellemesini kaybeden örnek web sitemizi inceleyelim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Dahili gezinmesindeki 200 URL’den 200’den fazla olmayan URL’ye sahip olduğunu görüyoruz. 179 4xx sayfa ve 1569 3xx sayfa. Bir web sitesi için böyle bir yanıt kodu dağıtımı, tarama verimliliği için sorunlar yaratacaktır.

OnCrawl ayrıca 3xx URL’lerini aşağıdaki kriterlere göre sınıflandırır:

  • Nihai hedefe tek 3xx yönlendirmesi olan sayfalar
  • 3xx zincirindeki sayfalar
  • 3xx zincirlerinde çok fazla yeniden yönlendirmeye sahip sayfalar
  • 3xx döngüsü içindeki sayfalar
  • Taramadaki 3xx nihai hedef olan sayfalar

Googlebot doesn’t follow a 301 Redirect Loop after the 6th redirect chain. OnCrawl also gives a Number of Follow and No Follow link amount for these criterias. You may see them below.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
  • Örnek web sitemizin 1279 tek yönlendirme olduğunu, ancak bu URL’lerin 17.191 katının web sayfalarımızda kullanıldığını görüyoruz.
  • Bu yönlendirme zincirleri için dahili nofollow bağlantılarımız var.
  • 10 Yönlendirme Döngümüz var ve bu döngüleri 170 kez bağladık.
  • 48.784 dahili bağlantı ile 301 Yönlendirme ile sonuçlandırılmış 323 sayfamız var.
  • 578 dahili bağlantıyı takip eden 280 yönlendirme zincirimiz var
  • “Çok fazla” tekrarlayan yeniden yönlendirmeye sahip yönlendirme zincirlerimiz yoktu.

Bu sayılardan herhangi birine tıklayarak, kendi dahili bağlantı yapılarına ve diğer SEO ile ilgili özelliklere sahip URL’leri görebilirsiniz.

Target status of 3xx pages 

This section shows an interactive visualization of our 301 Redirection Chains and their targeted URLs.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Durum Yanıtlarının (Status Code) Site Bölümlenmesine Göre Dağılımı

Bu bölüm, web sitesinin farklı bölümleri için durum kodu dağılımını gösterir. Aşağıda bir örnek görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu örnekte, “basın” bölümünü tamamen yeniden yönlendirdik. Ayrıca “Araç Kaza Sigortası” kategorimizde de 404 durum kodları ile dolu bir kümeye sahibiz. “Sağlık sigortası” bölümünün çoğu da başka bir yere yönlendiriliyor.

Bu tablo, bu web sitesinin bazı bölümler için taranmasının diğer bölümlere göre daha zor olduğu ve bunlara göre tarama sağlığının farklılık gösterdiği anlamına gelir.

Durum Kodlarının Ana Sayfadan Mesafeye Göre Dağılımı

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölüm, tıklama derinliğine göre durum kodu dağılımını gösterir. Böylelikle bir web sitesinin sorunlu bölümlerini daha iyi anlayabilirsiniz.Derinliğine göre web sitemizin “ikinci derinlikten” sonra daha sorunlu kaynak kodları bulunmaktadır. Beşinci seviyede ise maksimum seviyededir. Ayrıca, 4. seviyeden itibaren Googlebot’un bu sayfaları 2 kat daha az tarayacağını biliyoruz.

OnCrawl’ın Tarama Raporlarında Bağlantı Akışı (Link Flow) ve İç Bağlantı (Internal Link) Yapısı

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölüm, taranan web sitesinin iç ve dış bağlantı profiliyle ilgilidir ve sektörün çoğuna göre en benzersiz ve anlayışlı grafiklere sahiptir. OnCrawl, web sitesinin iç yapısında bir URL’nin popülerliğini göstermek için kendi geliştirdiği InRank metriğini kullanıyor. Aşağıda, derinliğe göre bir web sitesinin Ortalama InRank dağılımını göreceksiniz.

İkinci derinlikte 286 Sayfamız olduğunu görüyoruz. 2.86 Inrank paylaşıyorlar. Organik gelir potansiyeli olan daha özel sayfalar için ikinci derinliği kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Ayrıca dördüncü sırada 329 sayfamız var ve bunların InRank değeri 0.89. Durumlarını görmek için bu değerleri rakiplerinizle karşılaştırabilir ve en iyi dengeyi anlamak için Arama Sıralamalarını ilişkilendirebilirsiniz.

Page Groups by Depth

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölüm, iç sayfa gruplarının ana sayfadan uzaklığa, yani tıklama derinliğine göre dağılımını gösterir.İkinci derinlik URL’lerinin çoğunun blog gönderilerinden oluşan “diğer” bölümünden geldiğini görüyoruz. İkinci derinlikteki URL’leri, gerçek dönüşüm değerine sahip ürün ve hizmetlerle kullanmak, tüm bilgi içeriğini “blog” bölümü altında toplarken daha iyi olabilir. Böylece InRank ve sayfa segmentasyonu işlemsel ve bilgi sayfaları arasında kolayca hesaplanabilir.

InRank Dağılımı (Distribution)

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde, farklı sayfa segmentleri için InRank dağılımını 0’dan 10’a kadar görebiliriz. Hadi başlayalım.Ana sayfa kadar “diğer” bölümünün de aynı öneme sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca, 9 Inrank içeren sayfalar yalnızca Diğer URL’lerden oluşmaktadır. Bu, sayfa segmentasyonunun web sayfalarının amacına, kullanıcıların ziyaret amacına göre yapılmadığı ve web sayfalarının URL’lerinin dahili bağlantı yapılarıyla birlikte yeterince yapılandırılmadığı anlamına gelir.

InRank Akışı (Flow)

Bu grafik, bağlantının hedef yönüne göre İç Bağlantı Popülerliğini (Internal Link Popularity ) gösterebilen en iyi grafiklerden biridir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Dahili Bağlantılarımızın çoğunun Diğer URL segmentinden Diğer URL segmentine geldiğini gösteriyor. Anlaşılmasını zorlaştırıyor .. Ayrıca dönüşüm ve organik trafik değeri açısından en değerli sayfalar, arama motoru tarayıcıları tarafından önemli sayılacak kadar bağlantı alamıyor.

Ayrıca, bu grafiğin bir diğer güzel yanı ise bana tekrar Rebecca Berbel tarafından öğretildi. Sağ taraftaki ilgili “kategori” yani bölümlerin adlarına tıklayarak, ilgili bölümlerin site iç bağlantı ağından kaybolmasını ve kaybolduğunda web sitesinin iç bağlantı dağılımının ve tahmini InRank dağılımının nasıl olabileceğini görme şansını OnCrawl sunmaktadır.

Derinliğe göre Ortalama InRank

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde, farklı tıklama derinliklerinden farklı sayfa grupları için ortalama InRank değerleri gösterilmektedir. Bu örnekte işlem değeri açısından en değerli sayfaların “Trafik Sigortası” ve “Sağlık Sigortası” olduğunu görüyoruz. Analizimizin başında doğru görünebilir. Ancak bu noktalardan birine tıklarsanız aşağıdaki bilgileri göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

En çok InRank değerine sahip sayfaların, gerçek organik trafik değerine sahip gerçek hizmet sayfaları yerine aslında blog içeriğine sahip sayfalar olduğunu görüyoruz. “Trafik Cezaları” içeriğinin ana “Trafik Sigortası” web sayfalarına göre daha fazla InRank değerine sahip olduğunu görüyoruz. Bu durumu düzeltmek için, benim yaptığım gibi OnCrawl’ın Veri Gezgini’ni kullanabilirsiniz.

OnCrawl Raporlarında Bir Web Sitesi için Ortalama Bağlantı Gerçekleri

Aynı bölümden, bir web sitesindeki Bağlantılar için durum kodları, sayfa başına ortalama bağlantı, sayfa başına ortalama dış bağlantı, ortalama, sayfa segmentlerine göre bir bağlantı izleyen ortalama veya tıklama derinlikleri gibi ortalama değerleri de görebiliriz. Bu bilgiler, daha iyi PageRank dağıtımı, kullanıcı dostu gezinme ve daha anlamsal, taranabilir ve anlamlı site ağacı oluşturmak için web sitenizi optimize etmenize yardımcı olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Son taramamızdan bu yana, ortalama harici nofollow miktarımızın% 140’tan fazla arttığını görüyoruz. Her sayfada 2,34 harici nofollow bağlantımız var. Ayrıca sayfa başına 31 Dahili Bağlantımız var. Bazı durumlarda Google, bir web sayfasındaki 100 ila 150 Bağlantının kabul edilebilir olduğunu söyledi, ancak Google, bir noktadan sonra Googlebot’un aşırı miktarda bağlantı içeren web sayfalarından bağlantıları taramayı ve değerlendirmeyi bıraktığını söyledi.

Böylelikle, Oncrawl ile bir web sitesi için Ortalama Bağlantı Özellikleri için endüstri normallerinin neler olduğunu görebilir ve ayrıca web sitenizi daha mantıklı bir iç bağlantı ve dış bağlantı yapısı ile denetlerken optimize edebilirsiniz.

Links Status Code Breakdown for a Web Site

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl ile Durum Kodu Dökümümüzü aynı rapor bölümünden hedef URL durum kodları ile birlikte alabiliriz.

Bağlantı Bilgileri (Link Insights)

Önceki bölümü tamamlayarak, bir web sitesindeki bağlantıların bazı keskin özelliklerini görebiliriz.

  • Yalnızca 1 takip (follow) bağlantısı içeren sayfalar
  • 10’dan az takip (follow) bağlantısı içeren sayfalar
  • Toplam takip (follow) bağlantısı sayısı
  • Ve etkileşimli görselleştirmeleri (interactive visualization)
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Dökümde, harici nofollow bağlantılarını, dahili nofollow bağlantılarını ve daha fazlasını görebiliriz…

Bağlantı Akışı (Link Flow)

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde, bağlantıların gerçek sayılarını ve hedeflenen URL segmentlerini görebiliriz. Önceki örnek InRank Flow içindir. Bağlantı akışı ve InRank akışı birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Bağlantıların çoğunun küçük ürün ve hizmet sayfalarından “diğer” bölümüne işaret ettiğini görüyoruz. Bu web sitesinin önemli bölümleri aslında ürün ve hizmetler olduğu için, bilgilendirici blog yazılarına aşırı bağlanmak sitenin kategorizasyon ve profilleme sürecine zarar verebilir, gerçek bir markadan daha çok bilgi kaynağı olarak görülebilir. 

Bu, 6 Mayıs Çekirdek Algoritmasını kaybetmelerine yol açmış olabilir, çünkü esas olarak ürün ve hizmet sayfaları için trafik kaybettiklerinden, bu SEO bulmacasındaki boşlukları doldurur.

Gruplara ve Derinliğe Göre Ortalama İzlenen Dahili Bağlantılar

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölüm, web sayfalarının tıklama derinliği ve sayfa gruplarına göre Ortalama İç İzlenen Bağlantıları gösterir.

Bu siteden her web sayfasında ortalama olarak ana sayfa için 816,75 linkimiz varken, “diğer” bölümü için ortalama 66,37 sayfamız bulunmaktadır. İşlemsel ve organik trafik sayfaları için, ortalama 6.81 ile 12.12 arasında dahili bağlantılarımız var. Ve bu bağlantıların çoğu, bu grupların gerçekten önemli bölümlerini hedeflemiyor.

Sorunun ne olduğunu açıkça gösterdiğini düşünmüyor musun?

Her Web Sayfası için Ortalama Takip Edilen Çıkış Bağlantıları

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölüm, her web sayfası grubu için ortalama dış giden bağlantıları gösterir.

Aşağıda sonuçlarımız var.

  • Ana sayfa için ortalama 94 giden dahili takip bağlantımız var.
  • Trafik Kaza Sigortası için ortalama 32.50 takip edilen dahili bağlantı
  • Trafik Sigortası için ortalama 25,34 takip edilen dahili bağlantı
  • Sağlık Sigortası için ortalama 14.91 takip edilen dahili bağlantı
  • Kişisel Emeklilik için 25.34 ortalama takip edilen dahili bağlantı
  • Deprem Sigortası için 25.21 ortalama takip edilen dahili bağlantı
  • Konut Sigortası için 33.15 ortalama takip edilen dahili bağlantı
  • 67,15 ortalama Seyahat Sigortası için takip edilen dahili bağlantı
  • Diğer Grup için 34,78.

Burada tek bir matematiksel hesap yazmayacağım, ama çok basitçe, en önemli sayfa gruplarının ortalama 5 veya 6 bağlantı alırken, daha az önemli olanların ortalama 30-67 bağlantı aldığını görüyoruz.

Daha az önemli olan ve Tıklama Derinliği Verilerini bir dereceye kadar Arama Motoru için anlamsal olmaktan uzak tutan “Diğer” bölümü, başka bir web sitesi bölümüne gönderdiği her bağlantı için 2 bağlantı alır. Durumu daha iyi anlamak için her iki grafiği de aşağıda bırakıyorum.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Şimdi daha da net …

OnCrawl’ın SEO Raporlarındaki HTML Etiketleri

HTML Etiketleri Raporu, aslında web sayfalarının kaynak kodlarındaki SEO ile ilgili kod parçacıkları için bir rapordur. OnCrawl’ın bu raporlardaki ana odak noktası aslında tekilleştirme, eksik etiketler ve web sitesi için dağıtım verileridir. Binlerce gönderiye sahip eski bloglar veya çok benzer ürünlere sahip e-ticaret siteleri için sorunlu bir durum olabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yinelenen başlık etiketlerini, açıklama etiketlerini ve H1 etiketlerini en son taramaya göre değişiklik yüzdeleri ile birlikte görebiliriz. Bu bölüm, çoğaltma sorunlarını ve ayrıca her sektör için etkileşimli görsellerle bunların türlerini gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Hreflangs ile yönetilen” (Managed with hreflangs), “kanoniklerle yönetilen” (managed with canonicals), “yönetim stratejisi yok” (no management strategy), “hreflang hataları” (hreflang errors), “tüm yinelenen içerik” (all duplicate content) bölümleri buradaki diğer seçeneklerdir. Sayfa segmentlerine göre tüm Sayfa İçi SEO Öğelerinin çoğaltma sorunlarını görmek mümkündür.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, “çok uzun”, “mükemmel uzun”, “çok kısa” meta etiketlerin dağılımını etkileşimli bir şekilde görebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sayfalar için H1 ve H2 başlık etiketleri de görselleştirilebilir. Bu bilgiler, web sayfalarının HTML Kurallarına uygunluğunu ve kullanıcıları bilgilendirmek için ayrıntı düzeyini gösterdiği için önemlidir. OnCrawl raporlarında tüm web sitesi ve bölümleri için her Başlık Etiketi için ortalama sayıları görebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl’ın Raporlarında Yapılandırılmış Veri Raporları

OnCrawl ayrıca Yapılandırılmış Verileri web sayfalarından çıkarır ve bunları miktarına ve türüne göre sayfa segmentleri ve tıklama derinliği üzerinden görselleştirir. Yapılandırılmış Veri raporu için aşağıdaki metriklere sahip olacağız.

  • Yapılandırılmış Veri İçeren Sayfa Miktarı
  • Sayfa başına Ortalama Öğe
  • Türe Göre Yapılandırılmış Veri Dağıtımı
  • Site Bölümlerine Göre Yapılandırılmış Veri İçeren Sayfalar
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Web sitemizin 200 Durum Kodlu web sayfalarının çoğunun Yapılandırılmış Veriye sahip olduğunu ve Yapılandırılmış Veri içinde ortalama 7,97 öğeye sahip olduğunu görüyoruz. Aşağıda, türe göre Yapılandırılmış Veri Dağılımını göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, Yapılandırılmış Verilerin sayfa segmentlerine göre dağılımını görebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yanlış “yapılandırılmış veri” kullanımını belirlemek, sayfa başına ve web sitesi segmentine göre yapılandırılmış veri profilini incelemek için OnCrawl’ın SEO Insights Raporunu kullanabilirsiniz. Tamamen ana kategori sayfasına yönlendirilen “basın” bölümü dışında tüm web sayfası segmentlerinin %100’ü yapılandırılmış veriye sahip olduğunu görüyoruz.

OnCrawl Raporlarında Sosyal Etiketler

OnCrawl ayrıca Açık Grafikler ve Twitter Kartları gibi Sosyal Etiketler için veri çıkarır. Bu etiketler, Facebook Tarayıcıları ve Twitter tarayıcıları tarafından kullanılmaktadır, böylece gönderiler sosyal paylaşım platformlarında doğru bir biçimde görülebilmektedir. Ayrıca Googlebot, web sayfasındaki genel bilgilerin ve sosyal etiketlerdeki bilgilerin tutarlı olup olmadığını görmek için bu bilgileri kontrol eder.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Tüm indekslenebilir sayfaların hem Twitter kartlarına hem de Açık Grafiklere sahip olduğunu görüyoruz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Açık Grafikli Sayfalar: og:url standartlarla eşleşmiyor” (Pages with Open Graph: og:url not matching canonical) bölümü burada önemli bir Teknik SEO ayrıntısıdır, çünkü bunun sektörde benzersiz bir özellik olabileceğini biliyorum. Ayrıca, aşağıdaki gibi hangi Açık Grafik nesnelerinin gözden kaçırıldığını görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, Açık Grafik Türlerini ve isteğe bağlı meta veri kullanımını aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz.

Açık Grafik Verisi Kullanımını sayfa segmentlerine göre kontrol etmek de mümkündür.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Tüm bu bilgiler, Twitter Kartları ve onun alt birimleri ile OnCrawl’ın rapor metodolojisi aracılığıyla bulunabilir.

OnCrawl’ın Tarama Sistemleriyle İçerik Denetimleri

Tarama işlemi sırasında OnCrawl’ın tarayıcıları, web yöneticilerine bilgi vermek için web sayfasının içeriğini çıkarabilir. Biraz şaşırtıcı ama daha önce N-Gram Analizi yapabilen bir SEO Tarayıcısı görmedim. OnCrawl ayrıca N-Gram Analizi de yapabilir…

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Zayıf içerikli sayfaları, sayfa başına ortalama kelime özellikleri, kod / metin oranını, en az bir resmi olan sayfaları ve alt etiketi eksik olan sayfaları görebiliriz. Bu bilgileri bir Veri Bilimcisi gibi ana rakiplerle karşılaştırarak, web siteleri arasındaki temel farkları görebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca içerik miktarına göre web sayfası miktarı da var. Örneğin bu web sayfalarının 73’ü yeterli içeriğe sahip değil, 150 kelimeden az. Web sayfalarının 154’ü 300-500 kelime içerik uzunluğuna sahiptir. İçerik ayrıntı düzeyinin ve içerik ayrıntı düzeyinin yardımcı olabileceğini görmek için bu sayfaların rakiplerine göre sıralamasını ve trafik performansını kontrol etmeniz yeterlidir.

Ayrıca, Veri Gezgini sayesinde tüm bu bilgileri istediğiniz şekilde karıştırabileceğinizi unutmayın. Tamamen size kalmış, OnCrawl’ın Veri Bilimciniz olduğunu hayal edin, yalnızca kullanıcıları ve Arama Motoru Algoritmalarını anlamak için veri çıkarmak istiyorsunuz.

Tıklama derinliğine göre içerik uzunluğunu ve kelime miktarını kontrol edin.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sayfa segmentlerine göre içerik uzunluğunu ve kelime miktarını kontrol edin.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Kısacası, içeriğimizin çoğunun 500-800 kelime arasında olduğunu görüyoruz ve ayrıca bazı sayfa segmentlerimizin diğerlerine göre daha az içeriğe sahip olduğunu görüyoruz. Sigorta gibi bir sektörde, web sayfalarının, mantıklı dahili bağlantıların yanı sıra çok katmanlı ayrıntı düzeyine sahip daha derin ve ayrıntılı içeriğe sahip olması gerektiğine inanıyorum.

Dipçe: Eğer, çok fazla segmente sahip bir web sitesi yönetiyorsanız, bu alan daha da değerli olmaktadır çünkü araştırmacı gazetecilik yazıları, 1200 kelime uzunluğunu aşabilecekken son dakika haberleri 500 kelimeyi geçmemeli gibi farklı standartlara sahip bir yayın kuruluşuna veya sektöre SEO ile bütünleşebilirsiniz. Bu noktada ise yukarıdaki, web sitesi bölümlerine göre sözcük sayısında yapılan çözümleme daha da faydalı olmaktadır.

Ve hem web sitesinin bölümlenmesinde hem de web sayfalarının tıklama derinliğine göre, kullanıcı taleplerini ve endüstri isteklerini çoğu içeriğin karşılamadığını görmekteyiz.

OnCrawl’ın N-Gram Analizi

N-Gram Analizi, bir metindeki N elemanlarının bir metindeki sıralarına göre analiz edilmesidir. N2 çizelgeleri, n3 çizelgeleri veya n4 çizelgeleri farklı analizlerde kullanılabilir. OnCrawl, sırayla 6 kelimeye kadar N-Gram analizi yapıyor. Ve bir SEO Tarayıcısı için gerçekten benzersiz ve harika bir özelliktir. Yalnızca tıklama derinliğine veya sayfa gruplarına göre ortalama sayılara bakmak yerine içeriğin ne hakkında konuştuğunu da anlayabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, site genelinde hangi N-Kelimenin kaç defa geçtiğini de görebilirsiniz. Web sitesinde kullanılan tekrar eden terimleri anlamanıza yardımcı olur ve rakipleri karşılaştırarak benzersiz terimler bulmak oldukça yararlıdır.

Ve aynı niş için iki farklı web sitesi segmentini veya farklı web sitelerini karşılaştırdığınızda, yayıncıların ve servis sağlayıcıların kapsadığı uzmanlık ve ayrıntı farklılıklarını görebilirsiniz. İçerik ayrıntılı değilse, muhtemelen N-Gram Analizinde daha fazla “durdurma kelimesi” (stop-words) göreceksiniz ve daha bilgilendirici içerikte daha fazla “ilgili kavram ve ayrıntı” göreceksiniz. Bu nedenle, N-Gram Çözümlemesi sonucu bir “uzmanlık” işareti olabilir. Katılmıyor musun En azından site kalitesini tahmin etmek için N-Gram Analizini nasıl kullanabileceklerini gösteren Google’ın “Site Kalitesini Tahmin Etme” Patentini incelemenizi tavsiye ederim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
N-Gram Analizi (Çözümlemesi) gibi içeriğin kalitesini anlamak için kullanılan bir diğer yöntem ise “Entity Extraction” ve “Entity Relation”dır. İleri düzey SEO’lar için hazırladığım bir örnek rehber olarak okuyabilirsiniz.

Ayrıca, optimize edilmiş bir bağlam olmadan binlerce kez tekrar tekrar kullanılan uzun biçimli cümlelerin olduğunu görüyoruz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca farklı olaylar için eksik alt etiket miktarını da kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl’da Yinelenen İçerik Raporları

OnCrawl’da, web sitesinin sorunlu bölümlerini görmek için yinelenen içerik raporlarını da kullanabilirsiniz. Yineleme sorunları için bir web sitesinin farklı bölümlerini görmek için filtreyi kullanabilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bir web sayfasındaki çoğaltma sorunları için hızlı istatistikleri görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde doğal olarak “SEO Etiketleri” bölümü ile benzer rapor türleri de bulunmaktadır. Ancak OnCrawl raporlarının bu bölümünün tamamen HTML Etiketleri yerine içeriğe odaklandığına inanıyorum.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca bu bölümde yukarıdaki gibi sayfalarda çoğaltma türlerini, web sitesindeki oluşum düzeyleri ile birlikte görebiliriz. Ayrıca “standart çakışma”, “kanoniklerle yönetilen” veya “tüm yinelenen içerik” ölçümlerini içeren yinelenen içerik yönetimi raporlarımız da var.Görünüşe göre, tamamen yinelenen 42 içeriğimiz ve ayrıca 13 kanonik çatışmanın yanı sıra, kanoniklerle yönetilen 29 yinelenen içeriğimiz var. Yinelenen ve neredeyse yinelenen içerik dağıtımını aşağıdaki gibi görebilirsiniz.Yinelenen içerikler için de benzerlik raporumuz var.Yinelenen içerik benzerliğini ve ayrıca sayfa grupları için yinelenen içerik dağılımını gösterir. Bu sayfaları yeniden düzenleyerek web sayfası benzerliğini azaltmak için bu sayfaları kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl Raporlarında İçerik Çoğaltma, Benzerlik ve İçerik Kümeleri

Google, standartlaştırma sinyalleri aracılığıyla temsili bir içerik bulmak için birbirine benzer içerikleri kümeler. OnCrawl, Yineleme Sorunları için benzer bir İçerik Yönetim Raporuna sahiptir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yinelenen içerikleri filtrelemek istediğinizde küme boyutunu ve benzerlik yüzdesini değiştirebilirsiniz. Kümelerde kaç tane URL olduğunu görebilirsiniz. Bu kümelerden birine tıklarsanız, aşağıdaki Veri Gezgini görünümünü alırsınız.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl ile neredeyse yinelenen ve yinelenen içerik sorunlarını kolayca görebilir, ayrıca Veri Gezgini bölümünden, bu incelemenin son bölümünde göstereceğimiz gibi bu sonuçlardan birine tıklayarak URL Ayrıntılarına gidebilirsiniz.

OnCrawl Tarama İşleminin PayLoad Raporu

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Diğer bölümlerde olduğu gibi, web sayfalarını, web sayfası performans ölçütlerini görmek istediğiniz gibi filtreleyebilirsiniz. OnCrawl sayesinde yavaş sayfaları, web sayfalarının ortalama boyutunu ve web sayfalarının ortalama yükleme süresini görebilirsiniz.Tarama Üzerinden Tarama özelliği ile web sayfası performans ölçümleri için değişim eğilimini ve yönünü kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yükleme Süresini aşağıdaki gibi sayfa segmentlerine göre kontrol edebilirsiniz.

Yükleme süresini sayfa gruplarına göre kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yükleme süresini tıklama derinliğine göre kontrol edebilirsiniz.Tıklama derinliğine göre sayfa ağırlığını veya kaynak boyutunu kontrol edebilirsiniz.OnCrawl’ı aynı anda kendi Web Sayfası Performans Hesaplayıcınız ve Veri Bilimcisi olarak kullanabilirsiniz. Sektördeki normalleri veya en iyi performans gösteren web sitelerini kontrol etmek, genel durumu anlamak için yeterince yardımcı olacaktır. BT Ekibiyle bir performans bütçesi oluşturmak için farklılıkları görmek üzere aynı niş ve coğrafya için 6 Mayıs Temel Algoritma Güncellemesini kazanan sitelere bakabilirsiniz.

Ayrıca, Tarama Üzerinden Tarama özelliğini kullanarak, sorunlu siteleri OnCrawl üzerindeki Veri Gezgini ve URL Ayrıntıları bölümü yardımıyla filtrelerken geliştirmeyi kontrol edebilirsiniz.

Google Arama Konsolu Verileri aracılığıyla OnCrawl Sıralama Raporu

OnCrawl’ın Sıralama Raporu, benzersiz grafikleri ve Google Arama Konsolu verilerini birleştirerek Kişisel Veri Bilimcisi biçiminde bir SEO’yu destekler. Google Arama Konsolu verilerini sayfa gruplarına, web sitesi bölümlerine ve bir web sitesinin tıklama derinliğine göre değerlendirebilirsiniz. URL Ayrıntıları ve Veri Gezgini sayesinde, bir URL’nin kaç anahtar kelimede sıralandığını, bu sorguların nasıl gruplandırılabileceğini ve ilgili Teknik SEO sorunlarını, URL’nin günlük analizi ile birlikte doğrudan görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
Yukarıdaki Sıralama Raporunun filtre seçeneklerini görebilirsiniz. Ayrıca “marka”, “markasız” sorgu ayrımı da bir diğer önemli özelliktir.

Sıralama Raporu bölümünde şimdiye kadar kullandığımız firmanın bilgilerini inceleme amacıyla korumak için 3 ay boyunca yepyeni bir alan adı kullanacağım. İçeriği düzgün bir hiyerarşik yapıda eklenmiş ve bağlamsal bağlantılar ile bu alan için sayfa dışı herhangi bir markalama çalışması yapılmadan Anlamsal SEO ilkeleri kullanılarak 3 ayda 100.000 Organik Trafik sınırına ulaşılmıştır.

Böylelikle Teknik SEO ve Kaliteli içeriğin önemi daha iyi bir şekilde görülebilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu yeni bir alan adı olduğu için 242 sayfamızın hala bir tıklama almadan SERP’de var olduğunu görüyoruz. Bu, OnCrawl ile trafik alan ve almayan web sayfaları arasında nasıl farklar olduğunu görebileceğimiz anlamına gelir. Ayrıca bu sayfaları Data Scientist OnCrawl ile optimize edebiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sıfır Tıklama Sayfaları ve Sorguları, GSC Verileriyle Gösterim Eğilimleri.

Google’da sıralanabilen toplam 387 sayfamızın 1.430.144 Gösterim ve 50.238 Tıklama olduğunu görüyoruz. OnCrawl, Google Arama Konsolu verilerini web sayfalarımızın konum verilerine ve sorguların N-Gram Profiline göre analiz edebilir.

İlki, Konum Etkisi olarak adlandırılır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Konum Etkisi, web sitesinin sıraladığı sorguları konumlarına göre kategorize eder ve Tıklama, Gösterim, TO ve Anahtar Kelime Miktarını bizim için çıkarır. İlk sıraya sahip olduğumuz ancak sadece 20.000 Gösterim oluşturduğuna dair 60 sorgumuz var. Bu, çoğunun rekabetin az olduğu “uzun kuyruklu sorgular” olduğu anlamına gelir.

Ayrıca ana Gösterim Kaynağımızın 1.000.000’den fazla Gösterim ile 4-10 sıralamadaki sorgulardan geldiğini, 2-3 sıralama sorgusunun ise sadece 114.897 gösterimi getirdiğini görebiliyoruz.

Bu, “Yepyeni Alan Adımızın” çok verimli bir SEO Projesi ile pazarda yeni bir genç aktif oyuncu olabileceği anlamına gelir, ancak yine de gitme yolları vardır ve daha fazla yetkiye ihtiyaç duyar. Tıklama Verilerimizi kontrol ettiğimizde, aynı zamanda potansiyeli de gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

4-10 anahtar kelime ile 1. Konum Sorgularından daha fazla tıklama alıyoruz. Yani Web sitemizi daha iyi bir Konu Kapsamı ve Anlamsal SEO Prensipleri ile Teknik SEO ile birlikte biraz daha güçlendirirsek gerçek potansiyelini gösterecektir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

CTR Verilerimizi kontrol edersek, web sayfalarımızın çoğunun% 10’dan az TO’ya sahip olduğunu görebiliriz. Bu, nereye daha fazla odaklanılacağını ve bunun için ne yapılacağını gösterir. Çubuk grafiğinde bu farklı renklerden herhangi birine tıklarsanız, bu verilerin arkasındaki URL’leri alırsınız.

Bu URL’leri ve Konumlarını kolayca görebilirsiniz. Bu ekranın solundaki diğer dikeyler, sütunlar da tamamlayıcı bilgileri gösterir.

N-Gram Analizi ile Anahtar Kelime İçgörüleri

OnCrawl sayesinde, Konum Etkisi verilerini N-Gram Analizi ile birleştirebilir ve Google Arama Konsolu Verileri ile birleştirebilirsiniz. Böylece, hangi sorgu türlerinin daha fazla tıklama, gösterim, s getirdiğini ve web sitenizi iyileştirmek için hangi tür sorgulara ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.

Ayrıca, N-Gram Analizi ve Google Arama Konsolu Veri Öngörülerini web sitenizin N-Gram Analizi ile birleştirebilirsiniz. Site çapında N-Gram Analizi ile GSC Performansı arasında herhangi bir korelasyon var mı? Veya bu terimler ile bu kelimelerin GSC Verileri aracılığıyla performansı arasında bir korelasyon olup olmadığını görmek için bir site bölümlerine göre N-Gram Analizi gerçekleştirebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sorgularımızın uzunluklarına ve N-Gram Analizlerine göre dağılımını görebilirsiniz. Bu veriler, sorgularımızın çoğunun kısa kuyruklu olduğunu göstermektedir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Also, our Impressions are coming from queries with 1-3 words mostly, queries with 4-5 words are following them. By clicking one of these bars, you also can check which URL have which queries according to their length and what are their performance correlations with the length of queries.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Web sitesinin sorgularının uzunluğuna göre Tıklama Oranı (TO) verileri aşağıda bulunabilir.Web sitemizin uzun kuyruklu pek çok sorguyu kapsamadığını görüyoruz. Genellikle 5 kelimeden ve daha fazlasından oluşan sorgular forum içeriği veya Soru-Cevap içeriği tarafından karşılanır, ancak bir web sitesi de yorum bölümü ve çok parçalı içeriği ile bu tür sorguları karşılayabilir.Bu Yepyeni Domain için, rakiplerine göre herhangi bir otoritesi ve geçmiş verisi olmadığı için kesinlikle başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca büyük bir potansiyele sahip olabileceğini söyleyebiliriz. Arama Motoru Sonuçları Sayfasına daha duyarlı hale getirmek için en çok kullanılan kelimeleri 5 gramlık Anahtar Kelimeler ve% 0 TO ile URL’lerde analiz edebilirsiniz. OnCrawl’ın Veri Asistanı bu görev için yeterli fırsat sağlar.

Ortalama Gösterim ve Tıklama Sayısı

Ortalama Gösterim Sayısı ve Tıklama Bölümü, yüksek gösterim ve tıklamaya sahip web sayfaları ile bir web sitesinin düşük tıklama ve gösterimi olan sayfalar arasında bir karşılaştırma oluşturarak web sayfası başına Organik Trafik Değerini gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

We see that our average impression is 33.606 for the most successful pages in terms of impression. Below, you will see another example for the average clicks and deciles of impression for the same segment.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Noktalı grafik ise ilgili web sitesinde, tıklama ediniminin hangi sayfalar arasında nasıl dağıldığını göstermektedir. 

Her bir çubuğun (sütunun) bir ondalık dilimi, yani web sitesinin sayfalarının %10’unu temsil ettiğini ve en az gösterimden (solda) en çok gösterime (sağda) kadar sınıflandırıldığından bahsetmek mümkündür. Örneğin, pembe grafikte, sayfaların %30’u tıklamaların birkaçı dışında hepsine yakınını almaktadır ve sayfaların %10’u bu sitedeki tıklamaların yaklaşık% 90’ını kazanmaktadır. Birçok kullanıcı bu grafikleri nasıl okuyacağına dair sorular soracaktır.

TO ve Pozisyon Korelasyonları

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

CTR ve Pozisyonlar OnCrawl raporlarından alınan korelasyon grafikleri, sizi web sitesinin farklı bölümlerine odaklanmaya yönlendirebilecek başka bir kavrayışlı grafiktir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Satırlar ve sütunlar içinde daha ayrıntılı bir görünüm için aşağıdaki grafiği kullanabilirsiniz.

Farklı sıralamalardaki farklı URL’lerin ortalama TO’sunu ve ortalamanın altındaki ve üzerindeki CTR Sayfalarını gösterir. URL’leri tek bir tıklama ile filtreleyerek teknik SEO ve ayrıca TO açısından ortak noktalar arayabilirsiniz. Böylece, verimli sonuçlara ve verimsiz sonuçlara sahip sayfalar arasındaki farkı görebilirsiniz.

Farklı Sayfa Segmentleri için Ortalama Konum Dağılımı

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Konu, başarılı ve başarısız URL’ler arasındaki farkı bulmak olsa da, başarılı ve başarısız URL’ler de belirli profiller ve özellikler ile belirli web sitesi segmentlerinde toplanabilir. Ve OnCrawl’ın da şaşırtıcı olmayan bir şekilde bunun için bir çözümü var.Örnek olarak önceki web sitesini kullanırsak, çeşitli sigorta türlerine göre sitenin başarılı ve başarısız bölümleri arasındaki farkı daha detaylı görebilirdik. Ancak, bu örnekte yalnızca “blog” ve “ana sayfa” gibi segmentlere sahip olduğumuz için, grafik biraz sığ görünebilir.

Bu gibi durumlarda OnCrawl, Özel Segmentasyon özelliği ile web sitesini bölümlere ayırmak için yeterli fırsat sunar.

Konum bilgilerine göre, Gösterim ve Tıklama verileri ile de kümeleme yapılabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Blog segmenti ile 4-10 arası sıralama aralığında daha fazla tıklama aldığımızı görüyoruz.

OnCrawl’ın Sıralama Endeksleme Raporu

Sıralama Endeksleme raporu, GSC Verilerinin ve Teknik SEO Verilerinin birlikte içgörü oluşturmak için ilişkilendirildiği bir bölümdür. Sıralamadaki URL’lerin kaç tanesinin yeterli iç bağlantıya sahip olduğu veya kaçının kanonik URL olup olmadığı bu bölümde görünerek web sitesinin potansiyeli daha iyi anlaşılabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Web sitemizde 677 sayfamız var ve bunların sadece 387’sinde izlenim var.

250 sıralama sayfasının yeterli dahili bağlantısı yoktur ve bunların 127’si kanonik URL’dir.

Bu URL’lere tıklayarak, uygun dahili bağlantı olanaklarını da görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Aynı bilgileri yukarıdaki gibi daha karşılaştırmalı bir görselle görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, Gösterim ve Tıklama Verilerine göre, önceki örnekte olduğu gibi konum verileriyle bu verilerin ortalamasını alarak web sitesini bölümlere ayırabilirsiniz. Ayrıca, indekslenemeyen sayfalarımızın bazılarının indekslendiğini görüyoruz, bu da dahili bağlantı yapımızın, robots.txt dosyamızın veya kanonikleştirme sinyallerinin yanlış şekilde kullanılabileceği anlamına geliyor.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, SERP’de gösterimler ve tıklamalarla standartlaştırılmış URL’lerimiz ve Kanonik Olmayan URL’lerimiz olduğunu görüyoruz. Yine de bunlar Teknik SEO ile düzeltilebilir. Önceki örneklerde olduğu gibi, bu bilgileri aşağıdaki gibi web sitesi bölümlerimize göre bir araya getirerek de kullanabiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümle ilgili en sevdiğim grafik ve veri korelasyonum aslında “Orphaned Pages” ve bunların gösterimleri konum verileri aracılığıyla paylaşılıyor.Buradaki turuncu sayfalar öksüz sayfalar, mavi sayfalar ise yapıdaki sayfalar. Dolayısıyla, InRank ve onların konum verileri açısından başarılı ve başarısız sayfalar arasında gördüğümüz gibi net bir dağılım söz konusudur.

GSC ve SERP Verilerine Dayalı Sıralama Sayfalarının Özellikleri

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl, Sıralama Faktörleri hakkında harika bir bölüme sahiptir. Web sayfalarını ve SERP Performanslarını, web sitesindeki, içerikteki, sayfa üzerindeki öğelerdeki ve teknik SEO durumundaki konumlarıyla birlikte inceleyerek, içgörüler oluşturmak için bir dizi sıralama faktörü dağıtabileceğinizi hayal edin.Sıralama Sayfaları raporu, yalnızca 1 veya daha fazla gösterime sahip sayfalardan oluşur. Dolayısıyla, URL’lerimizin yarısı bu rapor bölümlerine dahil edilmeyecek. Yapı grafiğindeki Sıralama Sayfalarının Özellikleri, web sayfası miktarını farklı veri sütunlarına göre aşağıdaki gibi gösterir:

  • Sıralama Sayfaları (Ranking Pages)
  • Yapıdaki Sayfaları Sıralama (Ranking Pages in Structure)
  • Ortalama derinlik (Average Depth)
  • Ortalama InRank (Average InRank)
  • Ortalama Inlink Sayısı (Average Number of Inlinks)
  • Ortalama Yükleme Süresi (Average Load Time)
  • Ortalama Kelimeler (Average Words)
  • Optimize Edilmiş Başlıkla (With an Optimized Title)
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
  • 3. sayfadaki sayfalarımızın daha yavaş olduğunu ve ayrıca içeriklerinin diğerlerinden daha kısa olduğunu görüyoruz.
  • 1-3 Konum Sayfasının en yüksek InRank değerine sahip olduğunu görüyoruz.
  • SERP’nin 3. sayfasındaki Web Sayfalarının yeterli InRank’e sahip olmadığını görüyoruz.
  • 4-10 arası Web Sayfalarının ana sayfaya yeterince yakın olmadığını görüyoruz.
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu korelasyonları ve veri içgörülerini oluşturmak için OnCrawl ayrıca sütunlar ve satırlar arasındaki her kesişim için ayrı grafiklere sahiptir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sıralama sayfaları ve Ana Sayfa korelasyonundan uzaklığı görülebilir. InRank ve gösterim verileri açısından dağılımı.Yükleme Süresi ve Performans Dağılımı aşağıda görülebilir.Yavaş sayfaların da genel olarak daha az gösterime sahip olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, web sayfası performansının iyileştirilmesi bu grafikte bir değişiklik oluşturabilir, web sayfası yükleme zamanlaması ve deneyimi için hızlı düzeltmeleri kontrol edebilir ve ardından farklılıkları görmek için Tarama Üzerinden Tara özelliğini kullanabilirsiniz.Inlink miktarı açısından, en yüksek gösterime sahip sayfaların diğerlerine göre daha az dahili bağlantıya sahip olduğunu görüyoruz. Dahili bağlantıların karakterini, konumunu ve türlerini incelemek bu durumda yardımcı olabilir.Bence “kelime sayısı dağılımı” şimdiye kadarki en güçlü sinyallerden biri. İçerik uzunluğunun bir sıralama sinyali veya faktör olmadığını biliyoruz, ancak içerik ayrıntı düzeyi, ayrıntı düzeyi ve kelime sayısı arasında bir korelasyon olabilir.

Ve burada küçük bir paragraf açabilirim. Bir faktör ile bir sinyal arasında bir fark vardır. Kelime Sayısı bir sıralama faktörü değildir, ancak kaliteyi belirlemek için sıralama ve kalite algoritmaları için ilgili ve yardımcı bir sinyaldir. Çünkü içerikteki bilgi miktarı ve kalitesi ile kelime sayısı arasında genellikle sıkı bir ilişki vardır. Bu yüzden OnCrawl’da “Kelime Sayısı” var.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Optimize Edilmiş Meta Başlıkların daha iyi sıralama performansına sahip olduğunu görüyoruz. OnCrawl’da, Meta Etiket Uzunluğu ile CTR arasındaki korelasyonu tekrarlanan taramalarla ölçebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Daha kısa açıklamaların ve bunların TO verimsizliğinin ilişkili olabileceğini görüyoruz. Bu çubukları tıklayarak, bu URL’lerin özelliklerini kontrol edebilirsiniz. TO ve Yapılandırılmış Veri Korelasyonunu aşağıdaki gibi kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Yapılandırılmış verileri olmayan sayfaların daha düşük bir TO’ya sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca, daha önce gösterdiğim Yapılandırılmış Veri Türü ve Organik Trafik Performans grafikleriyle birlikte derin bir karşılaştırma yapmak için yapılandırılmış veri içermeyen daha yüksek TO’ya sahip web sayfalarını ve yapılandırılmış veriye sahip daha yüksek TO’ya sahip sayfaları gruplayabiliriz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, çapa metinlerinde, başlık etiketlerinde, h1 etiketlerinde ve N-Gram analizinde 5 Gösterim oluşturan sorguları görebiliriz. Böylece daha iyi görünürlük elde etmek için daha fazla sorgu bulabilirsiniz.

OnCrawl Veri Gezgini ve Tek URL İnceleme Özellikleri

OnCrawl Review sırasında bahsettiğim tüm raporlar, site genelinde, segment çapında ve URL tabanlı olmak üzere üçe bölünmüş farklı tarama ve korelasyon raporları türleridir. Sayfa İçi, Teknik SEO ve GSC Verilerine özel farklı sütunlar, filtreler ve hızlı filtrelerle tüm bu varyasyonlar arasındaki hızlı geçişleri tek tek URL’lere görmek büyük bir avantajdır. Ek olarak, OnCrawl, “ve” ve “veya” mantıksal işlenenler ile bunlarla ilgili farklı URL türlerinin ve verilerin filtrelenmesine izin verir.

Ayrıca, SEO’lara yardımcı olmak için OnCrawl’ın önemli bir ilkesi vardır. “SEO Tarama çözümlemesi için tüm verilere erişiminizin olması gerekir”. Başka bir deyişle, Veri Gezgini aracılığıyla verilerinizi CSV veya sınırsız satır içeren elektronik tablo olarak dışa aktarabilirsiniz. Ve OnCrawl ile analiziniz için muhtemelen 300’den fazla veri sütunu oluşturabilirsiniz. Geniş SEO Analizi için herhangi bir sınırlama olmaksızın OnCrawl’ın Veri Gezgini ve “Dışa Aktar” seçeneğini kontrol etmenizi tavsiye ederim.

OnCrawl’ın Özel DashBoard Oluşturucusu

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl ile kendi özel veri çıkarma panonuzu oluşturmanız mümkündür. Böylelikle farklı noktalardan alınan farklı verileri birleştirerek daha net içgörüler elde etmek mümkündür. Aşağıda, Dizine Ekleme ve Tarama için bir örnek göreceksiniz. “OnCrawl Custom Data Dashboard Builder” veya “Oncrawl Özel Dashboard Oluşturucu” ile dilerseniz, tüm yetim sayfaları (orphaned page) bir tabloda toplayarak inceleyebilirsiniz.

Gerekli verileri kontrol ettikten sonra, kontrol panelini temizleyebilir ve sol kenar çubuğundan başka bir bölüm seçebilirsiniz. Örneğin, sadece Resim Etiketleri ile ilgili bilgileri görmek istiyorsanız, açıkça görebilirsiniz:

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Sayfaların 111’inde alt etiketi olmayan en az bir görselimiz var, bu “yazar fotoğrafı” veya gönderinin öne çıkan görüntüsü olabilir, sadece çubuk grafiğinin çubuğuna tıklamanız yeterli. Bir alt etiketi eksik olan resimlere sahip sayfalar için aşağıda bir örnek göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Kenar çubuğundan SEO Etiketlerine tıklarsanız, aşağıdaki gibi başka bir “Hızlı Teşhis Panosu” (Quick Diagnostic Dashboard) göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

265 Yinelenen H1 ve 223 Yinelenen Meta Açıklamamız olduğunu görüyoruz, ancak yalnızca bazıları aslında sorunlu. 

Buradan ne çıkarabileceğinizi daha iyi anlamak için Dashboard Builder’ın kenar çubuğunu ve seçenek hiyerarşisini de görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Dolayısıyla, veri harmanlama için Günlük Dosyaları, Google Arama Konsolu, Google Analytics, Majestic ve AT Internet’i kullanabilirsiniz. Her bölümün kendi özelleştirilebilir alt bölümleri vardır. Bu tarama için Google Analytics’i veya Google Arama Konsolu dışında başka herhangi bir veri kaynağını bağlamadığım için, Google Arama Konsolundan sadece bir örnek göstereceğim.

Gördüğünüz gibi Dashboard Builder’ın GSC seçeneğinden küçük bir alt bölüm seçtim ve bunu daha önce gösterdiğim Keyword Insights için kullanmaya başladım.

OnCrawl’dan Rapor Nasıl İndirilir?

OnCrawl’dan bir rapor indirmek için sağ üst köşedeki PDF Seçeneğine tıklamanız yeterlidir. İsterseniz Dashboard Builder ile kurduğunuz örnek rapor biçimini indirebilir veya tarama raporu ile karıştırdığınız günlük analizi (log analysis) dosyasının sadece bir bölümünü indirebilirsiniz veya dilereniz her şeyi de indirebilirsiniz. Bağlandığınız veri kaynağına ve gerçekleştirdiğiniz taramanın kalitesine bağlı olarak, OnCrawl raporları 120 sayfayı aşabilir.

Raporları daha özelleştirilmiş parçalar halinde indirmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Aşağıda, “Dashboard Builder” ya da “Özel Çözümleme İliştirisi” PDF Yazdırma işleminin bir ekran görüntüsünü göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl URL Ayrıntıları ve Veri Gezgini

İnceleme sırasında size OnCrawl Data Explorer ve URL Details seçenekleriyle neler yapılabileceğini gösterdim. Veri Gezgini, herhangi bir OnCrawl rapor bölümünden tek bir tıklama ile erişebileceğiniz, hedeflediğiniz ve filtrelediğiniz URL’lerin ilgili metriklerle görüntülendiği alandır.

URL Ayrıntıları, daha derin veriler ve farklı veri boyutları ile filtrelenmiş ve hedeflenen metriklerle görüntülenen URL’lerin seçildiği alandır. OnCrawl’ın Veri Gezgini, yararlı “Hızlı Filtreler” ve ayrıca ek filtreler içerir. Sayabildiğim gibi, OnCrawl’ın yaklaşımının ayrıntı düzeyini ve ayrıntı düzeyini gösteren 20’den fazla ek filtre var.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, herhangi bir “query” yani sorgu biçimini kaydedbilirsiniz. Böylece, herhangi bir şeyi birden fazla websitesi için hızlıca, özelleştirilmiş (custom) biçimde kaydedebilirsiniz.

OnCrawl Sorgu Dili (“Query Language”)

OnCrawl Query Language, bir web sitesi hakkında muhtemelen 2000’den fazla farklı bilgiyi filtreleyebilen çeşitli varyasyonların bir veri filtreleme sistemidir. Mantıksal işlenenler “ve” ve “veya” komutları ile web sitenizdeki eksik noktaları ve geliştirilebilir noktaları çok daha özel bir şekilde görebilirsiniz.

Örneğin, aşağıda, N-Gram analizinde en fazla trafiği getiren 5 kelimeyi içermeyen 30’dan fazla dahili bağlantıya sahip URL’leri filtreleyebilir ve bunların dışalink (outlink), içelink (inlink), InRank ve Depth değerlerini görebilirim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu URL’lerden birine tıklarsam, derin bir analizle OnCrawl URL Raporuna yönlendirileceğim.

OnCrawl URL Ayrıntıları Rapor Sistemi (URL Details Report System)

Oncrawl URL Ayrıntıları bölümü, Tarama Raporu, Sıralama Raporu ve Kaynağı Görüntüle olarak üçe ayrılmıştır.

OnCrawl’ın URL Ayrıntıları Raporunun Tarama Raporu

Tarama Raporu bölümü, URL’nin Sayfalandırma, InLinkler, Dahili Popülerlik, Yeniden Yönlendirmeler, Hreflang, Kanonik, Açık Grafik, Twitter Kartları, Yapılandırılmış Veriler, Başlıklar ve Sayısız veriye ilişkin Görselleri gösterir. Aşağıda, tüm bu verilerin bir URL için OnCrawl raporlarında nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Aşağıda seçilen URL’nin Yapılandırılmış Verilerini görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Editoryal İçgörüler bölümüne de sahip olan Tarama Raporu bölümünde, ilgili sayfanın içeriği hakkında bilgiler de yer almaktadır.

Dili, kelime sayısını ve metin / kod oranını görüyoruz. Ayrıca aşağıdaki gibi URL tabanlı N-Gram Analizine sahiptir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl’ın Veri Harmanlama özelliği sayesinde her bir içeriğin N-Gram Analizini ve bu sorgulardaki performanslarını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, içeriğinizin N-Gram analizini SERP’deki simetrik rakipleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Ayrıca Performans Bölümünde tarama sırasında isteğin boyutunu ve yükleme süresini gösterir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

URL Ayrıntılarında OnCrawl’ın Sıralama Raporu

Sıralama Raporunda, Google Search Console Verilerine göre tek tek URL’lerin performansını görebiliriz. Tıklama, TO, Gösterim ve Ortalama Konum verileriyle birlikte belirli URL için cihaz türlerine göre en iyi performans gösteren sorguları da görebilirsiniz. 

Veri Gezgini bölümünden bir URL’yi aşağıdaki gibi filtreledim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Daha sonra aşağıdaki gibi URL Ayrıntılarının Sıralama Raporu bölümüne geçtim.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Google Arama Konsolu Verilerine dayalı Performans Denetimi açısından bir URL için gerekli tüm ayrıntılara sahip olduğunu görebilirsiniz. URL’nin geri bağlantı verileri de Majestic aracılığıyla görülebilir. Ayrıca, belirli bir URL için en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri kontrol eder ve bu kelimelerin sizin için başlıklarda, başlık etiketlerinde, s ve bağlantı metinlerinde olup olmadığını görmeye çalışır.

OnCrawl’ın URL Ayrıntıları Raporunun Kaynak Bölümünü Görüntüle Olanağı

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde, URL’nin kaynak kodunu Yanıt Başlıkları ile birlikte kontrol edebilirsiniz. URL Ayrıntıları aracılığıyla daha derin denetim için kaynak kodunu görebilmek için Teknik SEO’ların erişimi kolaydır. Sayfanın çakışan bir kanonik etikete sahip olduğunu görürseniz, kontrol edebilirsiniz veya yanıt başlıkları nedeniyle çakışan bir içerik türüne sahipse, yine kolayca kontrol edebilirsiniz.

OnCrawl Günlük Analizi ve SEO Metrik Korelasyonları

OnCrawl, günlüklerinizi SEO Tarama Raporunuzla birleştirebilir. Böylece, web sitenizin genel SEO Performansından daha da fazla bilgi elde edebilirsiniz. Log Analizi, aslında farklı veri boyutlarının “toplanması” ve “korelasyonu” üzerine kurulu bir tür “tahmin etme” sanatıdır. Hangi Googlebot türü en çok hangi sayfayı taradı? Googlebot’un tarama sıklığı arttıktan sonra, bir sıralama performansı artışı mı yoksa tam tersi bir şey mi gördünüz? Bir web sitesi sunucusunun Günlük Dosyalarından anlayabileceğiniz birçok içgörü vardır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Tarama işlemi sırasında, bir Önbellek Sunucusu, HTTPS, Alt Etki Alanları, Ek Etki Alanları ve Web sunucusu türü kullanıp kullanmadığınıza göre günlük dosyanızın yorumlama stilini yapılandırabilirsiniz.

Ek olarak, OnCrawl, sunucu türünüzü de sorar, sunucu türünüzü bilmiyorsanız, Günlük Dosyası Yorumlamayı yapılandırmaya çalışmadan önce Dev’nize danışın. Takım.

OnCrawl’ın SEO Taraması sırasında günlük dosyalarınızı yüklemek ve kullanmak için, günlük dosyanızı “ftp.oncrawl.com” adresine yüklemeniz gerekir. OnCrawl kimlik bilgileriniz aracılığıyla kullanılabilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

“Ftp.oncrawl.com” adresini girdiğinizde, SEO Projelerinizi klasörler halinde göreceksiniz. LOG Dosyası Analizi gerçekleştirmek için günlük dosyalarınızı bu klasörlerden birine yüklemeniz gerekir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Günlük dosyalarınızı yüklediğinizde, OnCrawl’ın günlük dosyanızı “yüklendi” olarak algıladığını göreceksiniz.

Ardından, tüm sunucu günlüklerini içeren “.zip” dosyasına çıkarılırken ekranınızda günlük dosyalarınızı görebilirsiniz. OnCrawl, Googlebot türlerini ve ayrıca müşteri ziyaretlerini ve Arama Motoru Tarayıcılarının ziyaretlerini ayırt edebilir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Günlük dosyanız düzgün bir şekilde okunamıyorsa, OnCrawl’ın aşağıdaki gibi günlük dosyalarının doğru sürümünü algılamasına yardımcı olmak için farklı sütun adları belirleyebilirsiniz.Buradaki en önemli bölüm aslında “yönlendiren” dir, bir “yönlendiren” belirtmezseniz, OnCrawl’dan “Her şey yolunda görünüyor” sinyalini alamazsınız. Her şeyi olması gerektiği gibi gerçekleştirdiğinizde, “Her Şey İyi Görünüyor” mesajını alacaksınız. Sinyal.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

SEO Analizi için günlük dosyalarınızı yüklemek için Günlük Dosyalarını Yapılandır seçeneğine basabilirsiniz. SEO Taraması sırasında aşağıdaki gibi bir gösterge tablosu göreceksiniz.Ayrıca Google tarafından “taranma” ile “sıralanma” arasındaki ilişkiyi de görebilirsiniz. Bu nedenle, hangi sayfaların sorunlu olduğunu veya Google’ın taramadan sonra genellikle sayfaları ne zaman sıraladığını görebilirsiniz. Ayrıca, tarama sıklığı ve sıralı sorgu korelasyonu gibi diğer bazı içgörüler elde etmek de mümkün olabilir.Taranan web sayfaları, tarama miktarı ve SERP’den elde edilen gösterimler arasındaki diğer bazı korelasyonları ayıklayabilirsiniz. Bir web sayfası her tarandığında, SERP’den daha fazla dikkat çekeceğini görebilirsiniz. Tarama sıklığı ve tarama talebi, “arama talebinin” başka bir yönüdür. İnsanlar web sayfanızı arar ve bulursa, Google o belirli web sayfasını taramaya daha fazla ağırlık verecektir. Ayrıca, “geri bağlantı”, “dahili bağlantı” ve “tarama hızı” genellikle “sayfa hızı” ile birlikte birbiriyle ilişkilidir.Taranan web sayfaları ve TO Dağılımı aşağıda başka bir Tarama Verisi ve Google Arama Konsolu Veri korelasyonu olarak görülebilir. Gösterim ve Tarama Korelasyonunda olduğu gibi, TO, Ortalama Konum ve Tıklamalar taramayla ilgili olabilir. Ayrıca, neden bazı sayfaların Google tarafından daha fazla tarandığını, ancak neden yeterli TO’ya sahip olmadığını görebilirsiniz. Bu sayfaları filtreleyin ve OnCrawl’ın Data Scientist vizyonu aracılığıyla bazı ortak noktalar edinmeye çalışın.Taranan Web Sayfasının konum dağılımı ve tarama hızı burada görülebilir, bazı değişiklikler yapıldıktan sonra farklı zaman çizelgeleri ile karşılaştırılabilir.Aşağıda, web sayfalarının ortalama konumlarını ve tarama sıklıklarını göreceksiniz. Günlük dosyalarına göre en çok ikinci sayfadaki web sayfaları taranıyor. Bu, aşırı organik trafik büyümesi nedeniyle doğru olabilir, bu hafta bu incelemeyi yazarken sunucumuz üç saat boyunca çöktü. Sunucu gerekli zaman aralığında Googlebot’a yanıt veremezse, Googlebot tarama hızını düşürür ve ayrıca yeni içeriği getirmeye çalışır. Ve bu sitede günde 3 farklı dilde üç makale yayınlıyoruz. Dolayısıyla, Google diğer web sayfalarına daha fazla odaklanmak isteyebilir. Ayrıca, kullandığım günlükler yalnızca son 7 günü kapsıyor ve sunucu arızası içeriyor.Ayrıca, taranan sayfa miktarının ve sayfa segmentasyonunun analiz edilebileceğini gösteren bazı temsili grafikler de görebilirsiniz.Ayrıca, Googlebot isabetlerinin durum kodlarını da kontrol edebilirsiniz:

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, Googlebot isabetlerinin sayfa derinliğine ve sayfa segmentlerine göre durum kodu dağılımını da kontrol edebilirsiniz. Aşağıda, “SEO Ziyaretleri” ni ve zaman çizelgesinde dağılımını göreceksiniz, sunucu çöktükten sonra, şu şekilde bir “Öne Çıkan Snippet kaybı” yaşadık. site genelinde.Aşağıda SEO Ziyaretleri tutarını ve Mobil / Masaüstü Ziyaret Karşılaştırmasını görebilirsiniz. Günlük dosyaları sunucu sorunları içerdiğinden, burada bazı boş yuvalar görüyoruz, ancak “Yeni Derece” terimi yeni bir terimdir. Bir web sayfası için ilk Googlebot isabeti ile ilk organik trafik ziyareti arasındaki zaman farkı anlamına gelir.Organik arama ziyaretlerinde Mobil ve Masaüstü Cihaz kullanımı ile Googlebot isabetleri ve Googlebot Akıllı Telefon isabetleri arasında bir korelasyon vardır. Google, tarama tercihlerini hedef kitleye göre ayarlar. Hedef kitlenin cihaz profilini farklı günlerde görebilirsiniz.Ve bu, Google’ın cihaz türü için kullanıcı aracısı tercihleridir. Trafik artışı ve sunucu çökmesinin ardından Googlebot Akıllı Telefon’un daha çok Google tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Arama Motorunun web sitesini yeniden değerlendirme süreciyle ilgili olabilir.

Ayrıca, Haziran 2020 sonrasındaki her satın alınan etki-alanı (domain), doğruca Google Mobilebot ortaylı (merkezli) biçimde doğmaktadır, diğer bir deyiş ile Mobile-first Indexing’e uygundur. Gelecek yıl ise tüm etki alanları doğruca, “Mobile-only Indexing” sistemine geçecektir.

Eğer, websiteniz hala desktop-first indexing sisteminde (masaüstü-öncel dizinleme dizgesi) ise OnCrawl’ın günlük dosyalarına göre gerçekleştirdiği kullanıcı-aracısı kimliği (user-agent) raporu, oldukça faydalı olacaktır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Aşağıda Googlebot isabet türlerini göreceksiniz.

Ayrıca, sadece Googlebot Kullanıcı-aracı türünün değil, Googlebot etkinliğinin de SEO Ziyaret Tutarı ile ilişkili olduğunu görebilirsiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Aşağıda, yalnızca Ana Sayfamız için bir Tarama Davranışı Dökümü göreceksiniz.Kaynaklara, sayfaya ve sayfa grubuna (segment) göre durum kodu dağılımını da görebilirsiniz.

Arama Motoru Reklamcılığı ve Google’ın Googlebot davranışlarıyla ilgili Reklamları da OnCrawl tarafından denetlenebilir, böylece reklamınızın web sitesinin tarama oranını ve Google sistemleri tarafından algılandığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, Reklam Tarama Hızı ile Reklam Performansı arasında SEO’da olduğu gibi benzer ilişkiler olabilir.

Dipçe: John Mueller, Google’ın Tarama Bütçesini reklam ve organik kaynaklar arasında paylaştırdığını doğrulamıştır.

OnCrawl Data Studio Connector

OnCrawl Data Studio Bağlayıcısı ile nadir SEO Tarayıcılarından biridir. OnCrawl Data Studio Connector kullanarak, Tarama sonucunda elde edilen tüm verileri Data Studio’ya canlı verilerle tek bir tıklama ile aktarmak mümkündür.

OnCrawl, gerekli tüm sayfaları ve verileri aşağıdaki gibi sıralayarak sunuma hazır bir DataStudio şablonu gerçekleştirecektir.

OnCrawl’ın Data Studio Bağlayıcısını kullanmak için, Google Analytics ve OnCrawl’ın bağlayıcısıyla Veri Karıştırma gerekir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl Veri Kaynaklarında, OnCrawl Bağlayıcısı’nı göreceksiniz, bunu seçtiğinizde alt klasörleriniz arasında bir tercih yapmanız gerekir (Log Analizi Bölümü’nün FTP Bağlayıcısı gibi projeler).Data Studio’da yansıtmak istediğiniz projeyi seçmelisiniz. Daha sonra, Google Analytics Hesabınızı bağlamanız gerekir ve ayrıca OnCrawl sayesinde, özel boyutları nasıl oluşturacağınızı basitçe öğreneceksiniz. Google Analytics’i bir veri kaynağı olarak ekledikten sonra, “Alan Ekle” düğmesini tıklamanız yeterlidir.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümde özel alanlar ve metrikler oluşturabilirsiniz, biz URL’leri veri harmanlama aşamasında “birleştirme anahtarlarımız” olarak kullanabilmemiz için Açılış Sayfası adına ve kök alan adının tam URL’sine odaklanıyoruz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Bu bölümden sonra, sadece bir veri harmanlama özelliğini kullanmanız gerekecek.Veri Harmanlama bölümünde, Bu örnekte web sitesinin tam URL’leri olan “aynı sütun” için farklı kaynaklardan gelen verileri harmanlayabilmeniz için Birleştirme Anahtarlarını eşleştirin. Bu bölümden sonra kendi özel panonuzu istediğiniz gibi oluşturmaya devam edebilirsiniz.

OnCrawl Özel Bölümlemesi (Crawl Segmentation)

URL’nizde döküm kullanmıyorsanız, web sitenizden çıkarılacak verilerin SEO Insights açısından daha doğru olması için “web sitesi segmentasyonu” metodolojinizi Özel Segmentasyon yoluyla değiştirebilirsiniz.

OnCrawl’ın Özel Bölümleme dizgesi, sınırsızlığı ile SEO Çözümlemeleri için Veri-ortaylı anlayışla, güçlü bir kavrayış derinliği sağlamaktadır.

Öncelikle, OnCrawl’ın bu noktadaki benzersiz yanı, oluşturduğunuz herhangi bir özelleştirilmiş website bölümleme ile geçmişte gerçekleştirdiğiniz SEO Crawl Raporlarını yeniden yorumlama olanağıdır.

Özel Bölümleme ile isterseniz web sayfalarını, “kısa giriş cümleleri” ve “uzun giriş cümleleri” içerenler olarak “Scraping” yaparak ayırabilirsiniz. Veya, Google Search Console’da bilgilendirici (informative) sorgulardan trafik alan gelir-odaklı (transactional) sayfaları elemek için de kullanabilirsiniz. En fazla kazanç sağlayan web sayfalarını eleyebilir, onların yeterince İç Bağlantı Sayısına sahip olup olmadığına bakabilirsiniz. En önemli sayfalarınızın Teknik SEO Denetlemesini yaparken, web sitenizi hız farklılıklarına göre bölümleyebilirsiniz. Ya da bir kategoriyi içerdikleri ürünlerin markalarına göre bölümleyerek, tüm SEO Gerçekleştirim (Performans) Ölçütlerine, Göstergelerine ve Etkenlerine göre inceleme edinimini bulabilirsiniz.

Diğer bir deyiş ile OnCrawl’ın Özelleştirilmiş Bölümleme özelliği, tüm Veri-odaklı SEO Çözümleme yöntemlerinin kullanılabilmesini sağlayan bir yakınlaştırıcıdır.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Web sitesi segmentasyonu için farklı filtreler, koşullar ve kurallar kullanabilirsiniz, ancak insanlara her zaman, içerik haritası yapısına uygun URL’lerinde bağlamsal hiyerarşi kullanmalarını öneririm. Bu nedenle, web sitesi segmentasyonu için varsayılan olarak URL Yolu seçeneği burada en iyi seçenek olabilir.

Ayrıca, birden fazla web sitesi bölümlenmesi oluşturabilir, her biri için ayrı InRank ya da Dahili Bağlantı Dağılımını görebilir, iki ayrı bölümlenme hakkındaki tüm raporları ise yan yana getirerek kıyaslayabilirsiniz.

OnCrawl’ın Sosyal Medya ve Backlink Denetimleri

OnCrawl ayrıca web siteleri için Sosyal Medya ve Geri Bağlantı Denetimleri’ne sahiptir. Sosyal Medya Gönderileri, Bağlantıları ve Katılım, web sitenizin marka otoritesini, gücünü ve ayrıca marka arama talebini etkileyebilir. Ayrıca, sosyal medya etkinliğinin Marka SERP’nizi ve arama motoru tarayıcılarından gelen tarama oranını etkileyebileceğini görebilirsiniz. Google’ın geçmişte bir sıralama faktörü olarak Sosyal Medya Hesaplarını, Bağlantılarını ve Katılımı kullandığını biliyoruz. Son 5 yıldır Google sözcüleri, sıralama sinyalleri için Sosyal Medya ile ilgili ölçümleri kullanmadıklarını ancak yine de bunların sıralamaları dolaylı olarak etkilediğini ve ayrıca gizlice doğrudan etkileri olabileceğini biliyoruz. Bununla birlikte, Sosyal Medya trafiği ve katılımı, pazarlamanın önemli bir parçasıdır.

OnCrawl, Sosyal Medya Sıralamalarınızı, Etkinliklerinizi ve daha fazlasını çıkarabilir, bir web yöneticisi rakipleriyle birlikte sosyal medya projeleri için bu bilgilere ihtiyaç duyabilir:

  • Gönderi miktarı (Post amount)
  • Zamanlama sonrası (Post timing)
  • Gönderi Hashtag’leri (Post hashtags)
  • Gönderi etkileşim oranı (Post engagement rate)
  • Sonradan erişim miktarı (Post reach amount)
  • Kitle Miktarı (Audience Amount)
  • İzleyici Personaları (Audience Personas)
  • En çok paylaşılan web sayfaları (Most shared web pages)
  • Marka bahseder (Brand mentions)
  • Duygu Analizi (Sentiment Analysis)
  • Günlük Analizi ve Tarama, Sıralama, Dizin Oluşturma Raporları dahil olmak üzere diğer SEO Metrikleri ile tüm bu bilgiler ve korelasyon, toplama, nedensellik içgörüleri, OnCrawl ile bulunabilir.
OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Şu anda OnCrawl’ın Sosyal Medya Raporuna erişimim yok, ancak OnCrawl’ın bu bilgileri farklı sosyal medya platformlarından almak için bir sistemi olduğuna inanıyorum. Aşağıda, OnCrawl’ın Social Media Report belgelerinden bir ekran görüntüsü örneği göreceksiniz.

OnCrawl’ın Geri-bağlantı Raporları

İnceleme sırasında, OnCrawl raporlarından farklı türde geri bağlantılardan bahsedildiğini görebilirsiniz. OnCrawl raporu, “dahili bağlantılar” için önemli bir yere sahiptir, bu tür SEO Vizyonu türünden harici bağlantıları dışlamak garip olacaktır. OnCrawl Backlink Raporunu kullanmak için bir Majestic Hesabına ve API Simgesine ihtiyacınız var, bunlara sahip olmadığım için size bir rapor örneği gösteremiyorum. Ancak, sayfa dışı profille bir marka varlığıyla ilgili olarak aşağıdaki bilgilerin gerekli olduğuna inanıyorum:

  • En çok bağlantı verilen web sayfaları (Most linked web pages)
  • Yönlendiren alanlar (Referrer domains)
  • Yönlendiren alan IP’si (Referrer domain IP)
  • Yönlendiren alan SEO Metrikleri (Referrer domain SEO Metrics)
  • Bağlantı frekansı (Linking frequency)
  • Bağlantı metinleri (Anchor texts)
  • Bu alandaki web sayfasının durumunu bağlama (Linking web page’s situation in that domain)
  • Bağlantı Kaynağının SEO Performansı (Linking web page’s SEO Performance)
  • Web sayfasının içeriğini bağlama 
  • Bağlantıların konumu, stili ve tıklanabilirlik olasılığı
  • Bağlantılar ve bunların nedensellik, toplama, diğer SEO ile ilgili ölçümlerle korelasyon bilgileri.

Aşağıda, OnCrawl’dan örnek bir Backlink Raporu Ekran Görüntüsü göreceksiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Temel olarak, harici olarak hesaplanması dışında dahili bağlantılarla aynı grafikler, metrikler ve görselleştirmelerdir. Aşağıda, Majestic ile bir Domainin Trustflow (Güvenakışı) ve Citationflow (Alıntıakışı) değerleri ile toplam geri-bağlantı sayısı ile bunların genel dağılımını görmektesiniz.

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

Ayrıca, bir alanadının en çok hangi bölümünün dış bağlantıya sahip olduğunu, bunun tarama verilerine ve sıralama verilerine nasıl yansıdığını, en çok bağlantı alan sayfaları, iç bağlantılarla orantıladığınızda elde edebileceğiniz içgörüleri ve SEO Proje Yönetiminizin nasıl iyileştirilebileceğini adım adım gözlemleyerek gerçekleştirebilirsiniz.

OnCrawl Fiyatlandırması

OnCrawl: Dünyanın En Prestijli İleri Düzey Teknik SEO Tarayıcısı

OnCrawl, gezegendeki en ayrıntılı, gelişmiş ve prestijli SEO Tarayıcılarından biridir. Bu gerçeğe rağmen fiyatlarının çok pahalı olduğunu söyleyemem ama aynı zamanda OnCrawl’ın en iyi fiyatlara sahip olduğunu da söyleyemem. Projenize ve amacınıza bağlıdır. Aşağıda OnCrawl’ın fiyatlarını göreceksiniz.OnCrawl, boyutlarına veya web sitesi miktarına göre farklı SEO Projeleri için farklı fiyatlara sahiptir. Ancak, yeni başlayan biriyseniz ve OnCrawl hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, istediğiniz zaman ücretsiz olarak “bir demo rezervasyonu” yapabilirsiniz. En iyisi, hangi paketi seçerseniz seçin, aşağıdaki gibi bazı sınırsız avantajlara sahipsiniz:

  • Sınırsız Analiz (Unlimited Analysis)
  • Veri Yükleme için Sınırlama Yok (No Limitation for Data Upload)
  • Veri Kazıma (Data Scraping)
  • Özel Gösterge Tabloları (Custom Dashboards)
  • Proxy Sunucu Kullanımı (Proxy Server Usage)
  • Proje Paylaşımı (Project Sharing)
  • CSV Entegrasyonu (CSV Integration)
  • Tarama Karşılaştırma Şansı üzerinden Tarama (Crawl over Crawl Comparison Chance)
  • Google Arama Konsolu, Google Analytics Entegrasyonları (Google Search Console, Google Analytics Integrations)
  • Günlük Dosyası Analizi (Log File Analysis)
  • API ve BI Konektörleri (API and BI Connectors)
  • Javascript Taraması (Javascript Crawling)

Ayrıca, bu tür bir SEO Analizi için aylık 49 Euro gerçekten cömert bir tekliftir. Küçük bir ajansınız varsa, yine de iki farklı proje için bir ay boyunca 500.000 URL’yi tarayabilirsiniz. Ayrıca, büyük bir ajansınız varsa, OnCrawl’a bir yıllık 4800 Euro’ya sahip olabilirsiniz. Ayrıca, OnCrawl ekibi müşteriler için güçlü bir desteğe ve ayrıca zengin belgelere sahiptir. OnCrawl kullanırken rehberiniz olacaklarına inanıyorum. Ayrıca, belgeleri SEO için gelişmiş Teknik SEO ve Veri Bilimini anlamanıza yardımcı olabilir.

OnCrawl ve Bütünsel-SEO (Holistic SEO) Üzerine Son Düşünceler

OnCrawl aslında Bütünsel bir SEO aracıdır. Günlükleri  (log files) izler, Google Arama Konsolu (Google Search Console), Google Analytics ve daha fazlasını içererek, bir web sitesini farklı özelliklerine göre bölümlere ayırır, SEO İçgörüsü oluşturmak için N-Gram Çözümlemesi, yüzlerce farklı grafik, çizelge ve veri harmanlama yöntemini kullanır.

OnCrawl ayrıca gelişmiş bir SEO Rapor Görselleştiricisi ve Otomatikleştiriciye sahiptir. Data Studio Exporter, PDF Report Exporter ve Custom Data Dashboard aracını kullanabilirsiniz.

OnCrawl ayrıca SEO Projeleriniz ve Veri Görselleştirmeniz için bir Veri Bilimcisidir. Bir web sitesi için her türlü veriyi tek bir tıklama ile filtreleyebilir, ayrıca aynı özel SEO Metrikleri için her URL’yi inceleyebilirsiniz.

Toplulaştırma, Korelasyon ve Nedensellik, “şeyleri (evreni) anlamak” açısından birbirine bağlıdır. OnCrawl bu tür bir anlayışa sahiptir. Ve fiyatları anlaşılır bir şekilde uygun. Bu nedenle, bu kılavuzu, belgelerini incelemenizi ve kendinize farklı bir SEO Vizyonu görme şansı vermenizi öneririm.

Holistic SEO veya Bütünsel SEO ise çoğu kişinin hala, özellikle de ülkemizde, sandığından çok daha fazlasına sahip bir kavram. OnCrawl bu noktada, sağladığı vizyon ile size yardımcı olabilir. Bir bağ hissettiğim ve parçası olduğum, OnCrawl’ın şu ana kadar ki en uzun ve ayrıntılı bir incelemesini, SEO’nun Veri Bilimi ile nasıl ele alınabileceği ile, SEO Terminolojisi ve Konularının anlatımı ile okudunuz. Daha fazlasında, görüşmek üzere…

Koray Tuğberk GÜBÜR

Holistic SEO Expert

Founder of Holistic SEO & Digital

Koray Tuğberk Gübür

Koray Tuğberk GÜBÜR, Holistic SEO & Digital'ın kurucusudur. Kendi ekibiyle birlikte, Küresel SEO ve Dijital Pazarlama Sektörüne açılmaktadır. Temel uzmanlık alanı, Google Çekirdek Güncellemeleri, E-A-T Building, Technical SEO, Entity-based Search ve Dijital Marketing Yönetimidir.

3 yorum var

  1. Gerçekten muazzam bir içerik. Oncrawl’ın deneme sürümünü almıştım şimdi 3 aylık kampanyasından faydalanıcam daha sonrası için de seo çalışmalarım için sanırım en önemli aracım olacak. içine daldıkça aslında ne kadar çok şey bilmediğinin farkına varıyorum. e bu da iyi bir başlangıç:)

  2. Koray Bey öncelikle elinize sağlık, çok faydalı bir içerik olmuş. Oncrawl hakkında bilinmesi gerekenleri en ufak detayına kadar açıklamışınız, çok teşekkürler.

    Yazı içerisinde Oncrawl’un Deepcrawl’dan farkları, öne çıkan özelliklerine de kısaca değinseniz harika olurdu aslında. Bulut tabanlı bir seo crawler’lar kullanmayı planlayan kişiler mutlaka Oncrawl dışında Deepcrawl’u da göz önünde bulunduruyorlardır. Siz hangisini tavsiye edersiniz? Aralarındaki farklar nedir kısaca bahsedebilirseniz çok sevinirim. 🙂

İlk Yorumu Başlat