Yeni Yazarlar Anlatıyor – 3
Yepyeni yazarlarımızdan İçerik Bulutu’nu dinlediğimiz serimizin üçüncü röportajını kısa sürede Uzman Plus seviyesine yükselen canseyhan ile gerçekleştirdik.
Keyifli okumalar!
1. Merhaba, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, 25 yaşında iletişim ve medya ile ilgili bir bireyim. Çocukluktan beri yazılı olan her şeye dair ilgi duyduğum için okumayı, yazmayı ve bu materyallerin koleksiyonunu yapmayı çok seviyorum. Bu nedenle teknoloji mağazası ya da siyasi seçim broşürlerinden tutun ansiklopedilere kadar birçok farklı yazılı materyali irdelemiş biri olarak farklı alanlarda ilgi sahibi oldum. Bundan dolayı da yazmak, çizmek ve üretmekle ilgili hayaller taşıyarak bugüne kadar geldim.
2. icerikbulutu.com’a başvurmaya nasıl karar verdiniz?
Dürüst olmak gerekirse içerik üretimi benim açımdan planladığım ve hedeflediğim bir alan değildi. Ancak İletişim Fakültesi’ni ilk kazandığımda bu işin öğrenciliğim sırasında bana çok şey katacağına ilişkin tavsiyeler aldım ve pandemi döneminde hem maddi hem de manevi anlamda çalışmaya çok istekli olduğum bir anda internette araştırma yaparken icerikbulutu.com ile karşılaştım. Başka oluşumlarda küçük deneyimlerim oldu ancak burası kendi alanında çok daha cazip ve dikkat çekici bir yapıya sahipti. O nedenle diğer içerik üretim oluşumlarından ayrılarak bu alandaki bütün zamanımı icerikbulutu.com’a ayırmaya başladım.
3. İçerik üreticisi olup sisteme giriş yaptıktan sonra dikkatinizi çeken ilk şey neydi?
En büyük avantaj içeriklerin kategorilendirilmiş olması ve taleplerin detaylı bir şekilde anlatılmasıydı. Ayrıca brieflerin yanı sıra örnek metinlerin de başlangıç aşamasında çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim. İçerik üreticisi arayüzü çok kısa bir süre önce yenilendi ve daha kullanışlı hale geldi ancak benim başladığım zamanda da site çok kullanışlıydı ve adeta dijital bir ofis niteliğindeydi. İçerik üretimi ayrıntılarından tutun da alacağım ödemenin detaylarına kadar bütün aşamaları arayüz üzerinden takip edebilmek, çalışma motivasyonunu da işe olan güveni de arttırıyor. Ayrıca Bulut Para özelliği de oldukça hoşuma gitti. Henüz istediğim ürünü alacak kadarını biriktiremedim ama olsun, çok yaklaştım. 🙂
4. İlk içeriğinizi üretmeden önce endişeleriniz var mıydı?
Açıkçası ufak deneyimlerim sayesinde temel olarak ne yapacağımı bildiğim için pek endişe duyduğumu söyleyemem ancak icerikbulutu.com’da kuralların ve işleyişin farklı olabileceğini tahmin ettiğim için temkinliydim. Sitenin çalışma şekli ve yazarlarına sunduğu şartları tatmin edici bulduğum için çok kısa zamanda çok fazla içerik ürettim. İlk zamanlar bazı eksiklerim vardı ve bunlar içeriklerin değerlendirilme sürecine de yansıdı ancak alıştıktan sonra çok rahat bir şekilde çalışmaya başladım. Bence talepleri ve örnek metinleri bütünüyle okuyup çalışan kimsenin endişe duymasına gerek yok.
5. Daha önce benzer platformlarda da içerik üretimi tecrübeniz var. Diğer platformlara göre İçerik Bulutu’nun avantajları neler?
Aslında daha önce bahsetmiş olduğum birçok özellik bu avantajlara dahil. Daha detaylı konuşmak gerekirse ilk olarak onaylanan ve reddedilen bütün yazılarımızın sistemde saklanması, şeffaflık ilkesi açısından çok önemli. Bununla beraber editörler ile yazı içerisindeki notlar ile haberleşebilmek çok büyük avantajlardan birisi. Tabii ki bu işten bir kazanç elde ettiğimiz için bu kazancın detayları da bizim için önemli ve İçerik Bulutu, bu anlamda diğer platformlardan daha tatmin edici bir alternatif. Başlangıçta da böyleydi, şimdi Uzman Plus içerik üreticisi seviyesine yükseldiğim için çok daha tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. Burada sarf ettiğim emeğin ve zamanın karşılığını aldığıma inandığım için motivasyonum yükseliyor.
Bir diğer avantaj ise kendi alanımızı belirlemek ve oldukça fazla sayıda alternatif talep arasından kendi istediğimizi seçebilmek. Hem talep sıklığı açısından hem de tercih özgürlüğü açısından en iyi koşulları burada buldum. İçerik üretmek istediğim her zaman onlarca alternatif arasından mutlaka ilgi alanlarıma uygun bir içerik üstlenebiliyorum. Beklemek zorunda kalmıyorum. Son olarak en önemlisi, İçerik Bulutu’nun blog ve akademisi. Yazarların ve editörlerin oldukça faydalanabileceği bir alan olarak çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Buradaki içeriklerden sadece İçerik Bulutu içerik üreticiliği serüvenimde değil, ileride mesleğimde de faydalanabileceğimi düşünüyorum.
6. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretmenin ne gibi avantajları oldu?
Her şeyden önemlisi bu işi yapmaya başladıktan sonra, mezun olup mesleğimi tam zamanlı yapmaya başladığımda bir web sitesi nasıl yönetilir, SEO kriterleri nasıl sağlanır, anahtar kelimeler nasıl kullanılır ve etkin bir ifade nasıl sağlanır gibi sorulara daha iyi cevaplar verebileceğimi düşünüyorum. Bununla beraber örnek verecek olursak teknoloji, web tasarım veya güncel bazı gelişmeler hakkında içerik üretiyorum. Bunları üretirken birkaç farklı kaynaktan araştırma yapmam gerekiyor ve bunu sürekli yaptığım için hem araştırma metodlarımı geliştirebiliyorum hem de iş olarak ürettiğim içeriklerin içinde kendi hayatımda da işime yarayabilecek detaylar öğrenebiliyorum.
Direkt örnek vermek gerekirse navigasyon uygulamaları hakkında derinlemesine bilgi veren bir içerik üretmiştim ve burada araç kullanan, sık yolculuk eden bir insan olarak işime yarayabilecek ipuçları buldum. Üstelik insan zihni bir konu hakkında yazdığı sırada bu konuyu daha rahat öğrenebiliyor ve konunun akılda kalıcılığı bir makale okumaya kıyasla çok daha fazla oluyor.
7. Son olarak İçerik Bulutu’nda içerik üretmeye başlamış yeni yazarlara sistemle ilgili ne gibi tavsiyeleriniz var?
Eğer yeni başlayan birinin bu anlamda bir deneyimi yoksa sabırlı olmasını ve İçerik Bulutu Akademi’den yararlanmasını öneririm. Hatta benim gibi deneyimli ancak İçerik Bulutu’na yeni katılmış olan kişilerin de sabırlı olmasını tavsiye ederim. Bu konuda ben açıkçası hatalı davranmıştım. 🙂 Daha önceki tecrübelerime gereğinden fazla güvendiğim için ve brief ile örnek metinlere gerekli hassasiyeti göstermediğim için ilk yazılarımda peş peşe altı içeriğim reddedilmişti ve bir hafta yazı alamamıştım. Sonra puanım çok düşmesine rağmen İçerik Bulutu yetkililerine ulaşıp bu kötü başlangıcı düzeltebileceğimi ve bu işi yapmak istediğimi söylediğimde sağ olsunlar yeniden talep almaya ve içerik üretmeye başladım.
Ağustos ayında başlayan bu süreçte Eylül ayının sonlarına doğru Uzman, Ekim ayında ise Uzman Plus seviyesine yükseldim ve işime devam ediyorum. Burada çıkardığım en büyük ders ve tavsiye budur. Talep detaylarını önemsedikten sonrası sizin yaratıcılığınıza ve kendinizi bu alanda doğru şekilde geliştirebilmenize kalıyor. Bu da zaten zamanla gelişen ve kendiliğinden şekillenen bir nitelik olarak yerleşiyor zihninize. O nedenle içerik üretimi için benzer konularda üretilmiş olan içerikleri gözlemlemek, içerik üretimi alanında okumalar yapmak ve tabii ki dilbilgisi hakimiyetinizi ve anlatım yeteneklerinizi geliştirmek oldukça işinize yarayacaktır.
Siz de İçerik Bulutu’nun geniş freelance topluluğu arasında yerinizi almak, kariyerinize geleceğin mesleği ile yön vermek istiyorsanız Dijital İçerik Üreticiliği 101 eğitimi ile başlangıç yapabilirsiniz.