Etkili Facebook Reklamları için 6 İpucu
Son algoritma değişiklikleri ile organik erişimin bir hayli azaldığı Facebook, markaların en çok tercih ettiği reklam kanallarından biri haline geldi. Bunda da Facebook’un(Instagram satın alması ile birlikte) geniş kullanıcı tabanı ve gelişmiş reklam özellikleri etkili oluyor.
Peki Facebook reklamlarını etkili bir şekilde nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz? Aşağıdaki ipuçları size yardımcı olabilir. Hemen başlayalım!
Reklam Alanlarını Optimize Edin
Yeni bir Facebook kampanyası ilk kez yayınladığınızda , varsayımlar yapmak yerine hangisinin daha iyi performans gösterdiğini görebilmeniz için mevcut reklam alanlarının tümünü kullanarak reklamlarınızı bir süre yayınlandıktan sonra, hangilerinin size en iyi sonuçları verdiğini belirlemek için reklam alanları raporunu kullanın.
Reklam alanları raporunu görmek için görüntülemek istediğiniz reklam setini seçin. Ardından ‘Kırılım’ açılır menüsünü tıklayın ve Yayına Göre> Reklam Alanları adımlarını takip edin.
Artık reklam setinizin farklı reklam alanlarında nasıl performans gösterdiğine ilişkin bir döküm görebilirsiniz. Facebook ayrıca reklam alanlarının masaüstü, mobil uygulama veya mobil web’de görünüp görünmediğini de gösterir.
Diğer reklam alanlarından daha ucuz olan yerleşimi tespit edip diğer yerleşimlerin tümünü hariç tutarak sonuç başına maliyetinizi kolayca düşürebilirsiniz.
Yerleşimleri kaldırarak maliyetlerinizi düşürmek kolaydır, ancak bu erişiminizi ve potansiyel olarak sonuçlarınızı da sınırlar. Dolayısıyla önce her bir reklam alanı için Facebook reklamlarınızı özelleştirmeniz daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Tüm reklam alanları reklamları farklı şekilde görüntüler. Bu nedenle her reklam alanı için benzersiz reklamlar oluşturun. Belirli bir yerleşimi kaldırmadan önce Facebook reklam yapınızla ilgili daha ayrıntılı bilgiye sahip olmanızda fayda var.
Planlanan Saat ve Günlerde Facebook Reklamları Yayınlayın
Reklamlarınızı belirli günlerde ve saatlerde duraklatmak ve yayınlamak için Facebook reklam gün bölümlemesini kullanabilirsiniz. Daha düşük maliyetle daha iyi sonuçlar almanın anahtarı, reklamlarınızı yalnızca günün yüksek performans gösteren saatlerinde yayınlanacak şekilde planlamaktır. Bu, sınırlı bir reklam bütçesinden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur.
Reklamlarınızı bir zaman planlamasına göre ayarlamadan önce bütçe ayarınızı ’Toplam Bütçe’ olarak değiştirin. Reklam setinizin ‘Bütçe ve Plan’ bölümünde ‘Bütçe’ açılır menüsünü tıklayın ve geçiş yapmak için listeden ‘Toplam Bütçe’yi seçin.
Ardından, reklam setiniz için başlangıç ve bitiş tarihlerini ayarlayın.
Ardından, ‘Reklam Planlaması’ bölümüne ilerleyin ve ‘Reklamları Bir Plana Göre Yayınla’yı seçin .
Çizelgede reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz haftanın günlerini ve günün saatlerini vurgulayın.
Hangi gün ve saatlerin en iyi sonuçları verdiğini belirlemek için Facebook reklam raporlarınıza göz atın. Facebook reklamları kontrol panelinizde ‘Raporlar’ açılır menüsünü tıklayın ve Tümü> Günün Saati (Görüntüleyen)’ni seçin.
Ardından, bu raporda bir değişiklik yapmanız gerekir. Ekranın sol tarafında ‘Ölçümler’ sekmesini açın ve ‘Harcanan Tutar’ metriğini seçin.
Bu sütunu günün saati raporunuza eklemek, size reklam parası harcadığınız ancak kârlı satışlar yapmadığınız günün saatlerini belirlemenize yardımcı olur. Daha sonra bu saatleri reklam zaman planlamanızdan kaldırabilirsiniz.
Facebook reklamları zamanınızı planlamak, en kârlı olduğunuz saatlere reklam harcamalarınızı yönlendirmenizi sağlar.
Özel ve Benzer Kitle Segmentlerini Daha da Hassaslaştırın
Facebook özel ve benzer kitlelerini daha da hassaslaştırmak istiyorsanız, kitle ölçütlerini özel ve benzer kitlelerinizle birleştirin. Bu spesifik kitleleri hedeflemek, yalnızca en kârlı müşterilerinize odaklanmanıza olanak tanır.
İlk adım, kitlenizin şu anda nasıl performans gösterdiğine bakmaktır. Reklam Yöneticisi gösterge tablonuzda reklam setinizi açın. Ardından ‘Kırılım’ açılır menüsünü tıklayın ve Yayına Göre> Yaş adımlarını takip edin.
Artık reklam setinizin farklı yaş gruplarında nasıl performans gösterdiğine ilişkin bir rapor görebilirsiniz. Özel veya benzer kitlelerinizi geliştirmek için bu rapordaki verileri kullanın .
En kötü performans gösteren yaş grubunu hariç tutarak sonuç başına ortalama maliyetinizi azaltabilirsiniz.
Kitlelerinizi başka şekillerde de özelleştirebilirsiniz. Reklam setinize geri dönün ve cinsiyet dağılımınıza bakın. Yukarıdaki işlemi tekrarlayın ve yeterince büyük bir fark görürseniz, her bir cinsiyete hitap edebilecek ayrı reklam setleri ve reklamlar oluşturmayı düşünün. Bu genellikle bir cinsiyeti tamamen hariç tutmaktan daha iyi bir yaklaşımdır.
Yaş, cinsiyet, yer ve dili değiştirmeye ek olarak, özel ve benzer kitlelerinize ilgi alanları, davranışlar ve demografik bilgiler gibi ‘Detaylı Hedefleme’ ölçütlerini dahil edebilir ya da hariç tutabilirsiniz. Hedeflemeniz ne kadar belirgin olursa, reklamlarınızı kitlenizle o kadar iyi eşleştirebilirsiniz.
Reklam hedeflemenizde bu değişiklikleri yaptığınızda, kitlenizin potansiyel erişimine de duyarlı olmanız gerekir. İyi tanımlanmış bir kitle Facebook reklam performansınızı artırabilir, ancak kitleniz çok küçükse reklam sıklığı hızla yükselebilir. Bu, kullanıcıların reklamlarınızdan rahatsız olmasına ve ‘Reklamı Gizle’ düğmesine tıklamasına neden olabilir. Bu da düşük bir reklam alaka düzeyi puanı ve yüksek tıklama başı maliyete neden olabilir.
Her Cihaza Özel Facebook Reklam Stratejisi Kullanın
Çevrimiçi vakit geçirmek için birden fazla cihaz kullanılan bir zamanda yaşıyoruz. Kullanıcılar masaüstünde yeni bir ürün araştırıp satın almaya karar verdiklerinde, müşteri yolculukları tablet veya cep telefonu gibi bir mobil cihazda sona erebilir.
Bu nedenle reklamcılık tek platforma odaklanamaz. Veriler mobil cihazlarda zaman geçirme oranının arttığını gösterse de masaüstü kullanımı hala yüksektir. Bu nedenle erişiminizi en üst düzeye çıkarmak için reklamlarınızı hem masaüstü hem de mobil cihazlar için optimize etmeniz gerekir .
Birçok platform üzerinden müşterilere ulaşmaya odaklanmak, müşteri bilincinizi artırabilir. Ünlü metin yazarı Eugene Schwartz’a göre, beş müşteri bilinci seviyesi var:
- Farkında Olmayan: Kitleniz ürününüzden ve markanızdan tamamen habersizdir ve bir çözüm aramıyor. Çünkü henüz bir sorun yaşadıklarını tespit etmediler.
- Sorunun Farkında: Kitleniz bir sorun yaşadıklarının farkındadır ve bir çözüm aramaya başlamaktadır.
- Çözümün Farkında: Kitleniz bir çözüm buldu, ancak ürününüzü bulamadı.
- Ürünün Farkında: Kitleniz ürününüzü buldu ve sorununu çözmek için nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyor.
- Son Aşama: Kitleniz bir çözüm buldu ve ürününüzün işi yapmak için en iyi çözüm olduğuna inanıyorlar.
Her farkındalık düzeyi, bir kişinin ürününüzü nasıl algıladığını ve sorununun çözülmesine nasıl yardımcı olduğunu gösterir. Masaüstü ve mobil erişim stratejilerini içeren çok kanallı bir strateji, farkındalık düzeylerine göre her platformu kullanan müşteriler için bir rehber görevi görür.
Burada aşamaların her birini görüyoruz. Mobil ve masaüstünün stratejiye nasıl dahil edildiğine dikkat edin. Müşteriler genellikle müşteri yolculuklarına bir cihazda başlar ve başka bir cihazla sonlandırır. Bu, reklamlarınızın farkındalığın her aşamasına özgü olması gerektiği anlamına gelir.
Örneğin, mobil reklamlar insanların sahip olduğu sorunu ve mevcut çözümleri vurgulamalıdır. Son aşamada masaüstü reklamlarınız ürününüzün neden mevcut en iyi seçenek olduğunu göstermeye odaklanmalıdır.
Rakiplerinizin Ne Yaptığını Kontrol Edin
Rakiplerinizin Facebook’ta yayınladığı reklamlara göz atabileceğinizi biliyor muydunuz? Hemen aşağıdaki adımları takip ederek siz de rakiplerinizi ne tür reklamlar yayınladığını görün ve Facebook reklam stratejinize yön verin.
- Facebook’ta rakibinizin marka sayfasına gidin ve “Daha Fazlasını Gör” düğmesini tıklayın.
2. Ardından “Reklam Kütüphanesi’ne Git”i tıklayın.
Burada rakiplerinizin kimleri hedeflediklerini, reklam kümelerini, bütçelerini veya diğer ayrıntıları nasıl yapılandırdıklarını göremezsiniz. Ancak, reklam içeriklerini ve görsellerini görebilirsiniz.
Önemli Dönemleri Hedefleyin
Bazı işletme türleri veya kampanyalar, hayatlarında önemli dönemleri yaşayan kişilere satış yapmaya dayanır. Örneğin düğün fotoğrafçıları nişanlı insanları hedef alabilirken, mücevher şirketleri yıldönümü yaklaşan kişileri hedefleyebilir.
Facebook, akla gelebilecek her türlü önemli dönemi hedefleme seçeneğine sahiptir. Çünkü bunları profillerimizde paylaşıyoruz 🙂
Siz de işletme türünüzün veya kampanyalarınızın durumuna göre bu önemli dönemler hedeflemesi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Buradaki ipuçlarının işinize yaraması dileğiyle…
Kaynaklar
https://medium.com/better-marketing/3-simple-tactics-to-improve-your-facebook-ads-overnight-dfb0d6e3a7c6
https://adespresso.com/blog/advertising-on-facebook-strategies/