En İyi YouTube Anahtar Kelime Planlayıcıları
Dünyanın en büyük ikinci arama motoru olan YouTube aktif bir şekilde pazarlama kanalı olarak kullanılıyor. Bu da pazarlamacıların giderek YouTube SEO stratejileri geliştirmeye odaklandıkları anlamına geliyor. Bu stratejiler birçok faktörü kapsıyor. Başarılı SEO’nun önemli bileşenlerinden biri doğru anahtar kelimeleri kullanabilmek ve hedeflemek. Bu noktada da YouTube anahtar kelime planlayıcıları devreye giriyor.
Bu içerikte YouTube anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla bilgiye değinerek, neden bu kadar önemli olduğunu paylaşacağız ve bugün mevcut olan en iyi YouTube anahtar kelime planlayıcılarını inceleyeceğiz.
Okuma Önerisi: Etkileşiminizi Artıracak YouTube İçerik Fikirleri
YouTube anahtar kelime planlayıcıları ne işe yarar?
YouTube anahtar kelime planlayıcıları, YouTube kullanıcılarının platformda ne aradıklarını belirlemenize ve dolayısıyla tüketici alışkanlıklarını bilmenize yardımcı olarak rakiplerle rekabetinizde avantaj elde etme imkanı veren dijital uygulamalardır.
Anahtar kelimelerinizi ve benzer sonuçları arayan kullanıcıları keşfettikten sonra SERP’te(arama motoru sonuç sayfalarında) daha sık görünmek için bu anahtar kelimeleri videonuzun;
- adına,
- etiketlerine,
- açıklamasına,
- konuşma metnine,
ekleyebilirsiniz.
Ancak bundan daha önemlisi hedef kitlenizin arayabileceğini düşündüğünüz video içeriği oluşturduğunuzdan emin olun.
Mevcut en iyi YouTube anahtar kelime planlayıcılarını incelemeye geçelim.
Ahrefs Keywords Explorer
Ahrefs anahtar kelime aracı, dijital içeriğinizi optimize etmenize yardımcı olmak için rakip analizi, SEO, anahtar kelime araştırması ve anahtar kelime tanımlama işlevlerinden oluşan geniş bir kullanıma olanak sağlar.
640 milyondan fazla YouTube anahtar kelimesinin bulunduğu bir veritabanında çalışır. Neredeyse tüm anahtar kelimeleri arayabilir ve anahtar kelimemizin zorluk derecesine bakabiliriz.
Bütün ülkeler için yerel ve global arama hacmi, tıklamalar, tıklama yüzdesi dahil olmak üzere tıklama akışı verileriyle desteklenen metrikleri görebiliyoruz.
Bu sonuçlar ne anlama gelir derseniz, her ay kaç kişinin YouTube’da ilgili terimi aradığını ve bu aramalardan kaçının arama sonuçlarına tıklama getirdiğini görebileceğiniz anlamına gelir.
Sadece tıklama sonuçlarına değil de hem tıklamalara hem de hacmine bakmak, arama hacmine ayrı ayrı bakmaktan daha faydalıdır.
Eğer tıklamalar düşükse bunun neden kaynaklandığını bulmamıza yardımcı olur. Hacmi yüksek ama izlenme sayısı düşük videolar, kullanıcıların gördükleri sonuçlardan memnun olmadıkları anlamına gelebilir. Bu sonuçlara göre belki de arama sonuçlarından memnun kalmaları için ilgi çekici bir videoya ihtiyaçları vardır. Düşük tıklamalar aynı zamanda bir videonun küçük resminin, başlığının ve açıklamasının, kullanıcıların üzerlerine tıklamalarını engelleyecek kadar ilginç olmadığı anlamına da gelebilir.
Ahrefs anahtar kelime aracı aradığınız herhangi bir kelimenin bir kerede 10.000 anahtar kelimeye kadar sonuçları verebilir. Bu da SEO metriklerini kontrol etmenizi sağlar. Tüm raporlarda filtreler mevcuttur, böylece yüzlerce sonucu hızlı ve kolay bir şekilde daraltabiliriz.
Google Trends
Google Trends, YouTube’daki bir konuya olan ilginin ne zaman arttığını veya azaldığını gösterir.
Örneğin, “iPhone X” i arayalım, Google web arama menüsünden “YouTube Arama” sını seçelim, ülkeyi ABD’ye ve aralığı son üç yıla ayarlayalım.
Grafiğe bakacak olursak zamanla YouTube’da “iPhone X”e olan ilginin giderek azaldığını görebiliriz.
Ayrıca yarı düzenli ani artışlar söz konusudur. Bu ani artışları daha fazla analiz edersek, bunların daha çok belirli tarihlerde artış gösterdiğini anlayabiliriz. Örneğin; Noel zamanı ya da telefonun ilk çıktığı zamanlar ilginin giderek arttığını görebiliriz.
iPhone X telefonu alan kişi nasıl kullanılacağını öğrenmek için YouTube’a gider. Ürün çıktığında “iPhone X kutu açılımı ve incelemesi” hakkında bir video yayınlamak iyi bir fikir olabilir.
Google Trends ayrıca iki veya daha fazla anahtar kelimenin popülerliğini karşılaştırmanıza da olanak sağlar.
Örneğin, “iPhone X nasıl kullanılır” ile “Galaxy S10 nasıl kullanılır” ifadesini karşılaştırırsak, YouTube’da birincisi için daha fazla arama olduğunu görüyoruz.
KeywordTool.io
KeywordTool, YouTube için belirttiğiniz anahtar kelimeye çeşitli harf ve rakamlar ekleyerek, YouTube otomatik tamamlama özelliğinden faydalanarak 750’den fazla uzun anahtar kelime sonucu almanıza yardımcı olur. Anahtar kelime önerilerini daha alakalı hale getirmek ve sonuçları YouTube tarafından desteklenen tüm ülkelere, dillere yerelleştirmenizi sağlar.
Keyword Tool ücretsiz olarak kullanılan bir araçtır. Anahtar kelimelere ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz. Ancak tıklama başına maliyet verileri ve rakip anahtar kelime analizi gibi sonuçları görmek için aylık planları, analiz etmeyi planladığınız anahtar kelimelerin hacmine bağlı olarak ayda 69 ila 159 dolar arasında değişir.
YouTube’da bir video aradığınızda, platform geçmişte başkalarının aradıklarına göre size daha uzun otomatik önerilen sonuçları verir.
Araç temel terimlerden popüler arama ifadeleri üreten bir YouTube otomatik tamamlama anahtar kelime programıdır. Örneğin; spor ayakkabı satan bir marka düzenli olarak “spor ayakkabı” terimini anahtar kelime olarak kullanabilir.
TubeBuddy
TubeBuddy, ücretsiz bir Chrome eklentisidir. YouTube kullanıcı arayüzüne ek anahtar kelime verileri içeren bir kenar çubuğu ekler.
TubeBuddy, arama sonuçlarında “Search Explorer” aracı ile tahmini arama hacmi, rekabet ve 100 üzerinden toplam anahtar kelime puanını gösterir.
Ayrıca, arama sonuçları ile ilgili anahtar kelime istatistiklerini de görürsünüz:
Bunun altında, ilgili aramaların bir listesi ve en üst sıralardaki videolarda en çok kullanılan etiketler var.
Bu, videonuzu optimize etmek için uzun kuyruklu anahtar kelimeler keşfetmek , hatta dikkate almadığınız daha az rekabetçi konuları bulmak için kullanışlıdır .
Ne yazık ki, bunların her ikisi de ücretsiz kullanıcılar için üç sonuçla sınırlıdır.
VidIQ
VidIQ, YouTube kullanıcı arayüzüne ek veri ekleyen başka bir ücretsiz Chrome eklentisidir.
İşlevlerinin çoğu TubeBuddy’e benzer. Arama sonuçlarında arama hacmi, rekabet, genel anahtar kelime puanı, ilgili sorgular, anahtar kelime istatistikleri ve en üst sıralardaki videoların etiketlerini gösterir.
Ancak Tubebuddy’den farklı olan özellliği kanallar için yükselen videolar özelliğidir.
Bu özellikle herhangi bir kanalın en iyi videolarını görüntüleme hızına göre (yani saat başına ortalama görüntüleme sayısı) görebilirsiniz.
Bunu görmek için bir kanalın sayfasına gidin ve “Yükselenler” sekmesine basın.
Yeni yayınlanan YouTube videolarının görüntülemelerinin çoğunu ilk 48 saatte aldığını düşündüğümüzde buradaki veriler değerli hale gelmektedir.
48 saatten sonra da yüksek görüntüleme hızına sahip eski videolar görürseniz, bu videoların konusunu ya da hedef anahtar kelimelerini ‘evergreen’ olarak tanımlayabilir ve bunları kendi kanalınızda hedefleyeceğiniz iyi konular / anahtar kelimeler olarak kullanabilirsiniz.
İşte Nefis Yemek Tarifleri’nin YouTube kanalından bir örnek:
Pirinç pilavı tarifi videosu altı yıl önce yayınlanmasına rağmen, saatte ortalama 236’dan fazla görüntüleme alıyor.
YouTube (Autosuggest)
YouTube’a gidin ve arama kutusuna herhangi bir anahtar kelimeyi yazın.
Yukarıdaki gibi bir açılır liste göreceksiniz. Bu öneriler, kullanıcıların daha önce YouTube’da aradığı alakalı sorguları temel alır ve videolar için harika bir ilham kaynağı olabilir.
YouTube arama butonuna “bebek kıyafeti” yazdım, “bebek kıyafeti dikimi” ve “bebek kıyafeti yıkama” gibi sonuçları bize öneri olarak verir. Böylece YouTube otomatik tahmin aracından harika video konuları bulabilir ve kendi stratejimizi oluşturabiliriz.