youtube seo

YouTube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Her dakika 500 saatlik içeriğin yüklendiği YouTube, bugün Google arama sorgularında da çıkıyor. Aslında Google’da arama yaptığınızda, YouTube’da da arama yaparsınız. Bu da YouTube’u Google’ın ardından dünyanın en büyük ikinci arama motoru haline getiriyor.

youtube arama sonuçları

SERP Features Monitor’un bu anlık görüntüsünde görebileceğiniz gibi, videolar arama sonuçları sayfasında diğer özelliklerin çoğundan daha fazla gösteriliyor.

YouTube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Nasıl yapılır, yemek tarifleri ve incelemeler gibi aramalarda genellikle videolar, arama sonuçlarında öne çıkar. Web siteniz bu tür içerikler içeriyorsa, YouTube SEO özellikle önemlidir.

Bazı durumlarda bu videolar, bir ayakkabının nasıl bağlanacağıyla ilgili olduğu gibi, sayfanın üst kısmında öne çıkan bir snippet, yani sıfırıncı konumda yer alır.

YouTube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

YouTube’un ana sayfasına gittiğinizde veya bir video aradığınızda, karşınıza çok iyi seçilmiş, alakalı videolardan oluşan bir koleksiyon sunulur.

YouTube, izleyicilerin istediği içeriği sunarak ilgilerini koruduğu için büyümeyi  başarıyor.

Bu nedenle, YouTube’un içeriğinizin belirli bir konuyla neden alakalı olduğunu anlamasını kolaylaştıracak YouTube SEO çalışması yapmanız gerekir. 

youtube izleme önerileri

Okuma Önerisi: Etkileşiminizi Artıracak YouTube İçerik Fikirleri

YouTube SEO nedir?

YouTube SEO, belirli bir arama sorgusu için YouTube’un organik arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için videolarınızı, oynatma listelerinizi ve kanalınızı optimize etme işlemidir.

Peki YouTube SEO çalışmaları neler olabilir?

1- Anahtar Kelimenizi Araştırın

Blog yayınlarınızı SEO için optimize etmek için bir anahtar kelime belirlediğiniz gibi, video içerikleriniz için de net bir anahtar kelimeye ihtiyacınız var. Anahtar kelime araştırması başarılı bir YouTube SEO çalışmasının temelini oluşturur.

YouTube’un otomatik önerisini kullanın : İçeriğinizin temel konusunu yazın ve ne çıkacağını görün. Bunlar, insanların aktif olarak YouTube’da aradıkları terimlerdir.

youtube arama önerileri

Google Trends’in YouTube Arama özelliğini kullanın : Google Trends size hedef anahtar kelimenizin YouTube’da popüler olup olmadığını görmenize imkan sağlar.

google trends youtube arama

Seçtiğiniz YouTube SEO aracıyla anahtar kelime hacmini araştırın : SEMrush ve Ahrefs dışında kullanabileceğiniz YouTube anahtar kelime araçlarını incelediğimiz yazımıza aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.

En İyi YouTube Anahtar Kelime Planlayıcıları

2 – Anahtar Kelimenizi Video Başlığınıza Ekleyin

Anahtar kelimenizi oluşturduktan ve videonuz kaydedildikten sonra, artık birkaç YouTube SEO uygulamasıyla optimizasyona başlamaya hazırsınız.

Başlıkla başlayalım. Videonuz indirildikten hemen sonra, ona bir isim verme şansınız olacak.

Videonuza akılda kalıcı bir başlık vermek, daha fazla insanın onu tıklamasını sağlamak için çok önemlidir.

Başlığınız, anahtar kelimeyi doğal görünecek şekilde içermelidir. Örneğin anahtar kelimeniz “gitar çalmak” ise ve sadece gitar çalmayı öğrenen kişileri hedefliyorsanız, başlığınız “Yeni Başlayanlar İçin Gitar Çalma” gibi bir şey olabilir.

Video başlığında anahtar kelimeye yer vermek videonuzu sihirli bir şekilde 1. sıraya çıkarmaz ama YouTube’un algoritmasının sizi biraz daha üst sıralara çıkarmasına yardımcı olur.

3- Video Açıklamalarınızı Optimize Edin

Doğrudan başlığınızın altında, videonuza bir açıklama verme şansınız olacak:

Bunu yaparken akılda tutulması gereken birkaç kural vardır:

  1. Daha uzun formlarda kapsamlı açıklamalar oluşturun. (150-250 kelime)
  2. Anahtar kelimenizi ve ilgili anahtar kelimeleri dahil edin.
  3. Sonuna bir harekete geçirici mesaj ekleyin
  4. Markanıza veya diğer içeriğinize bağlantılar ekleyin.

4- Dosyanızı Adlandırın

Google, bir videonun ne hakkında olduğunu değerlendirmek için mevcut her bilgiyi kullanır. Bu, dosya adını da içerir. Dosyanızı yüklemeden önce, ana anahtar kelimenizi dosya adına koyduğunuzdan emin olun. ‘video-2.mov’ kullanmak yerine, ‘pilaki-nasil-yapilir.mov’ gibi bir isim verin.

5- Video Etiketlerini Kullanın

İyi bir sıralama elde etmek istiyorsanz YouTube SEO çalışmalarında etiket kullanımına da yer vermelisiniz.

Sadece ana anahtar kelimenizi kullanmayın. İlgili ifadeleri de ekleyin. Böylece videonuz daha fazla arama terimine sahip olacak ve ilgili videolarla birlikte gösterilecektir. Keywords Everywhere gibi araçlar kullanmak, alakalı anahtar kelimelerden oluşan bir liste oluşturmanıza yardımcı olabilir. 

Her bir anahtar kelimenin puanını kontrol ederek ve düşük performans gösterenleri ayıklayarak listenizi daraltabilirsiniz. En alakalı anahtar kelimelerle başlayın ve hem uzun hem de kısa terimlerin bir karışımını kullanın.

Okuma Önerisi : YouTube Video Etiketleri ile İzlenme Sayınızı Arttırın

6- Altyazı ve SRT Dosyası Ekleyin

Google videonuzdaki her şeyi tarayabiliyor. Dolayısıyla altyazı eklemek, videolarınızı daha erişilebilir hale getirecek ve üst sıralarda sıralanmalarına yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın birkaç yolu var: Altyazıları manuel olarak eklemek için YouTube’un içerik stüdyosunu kullanabilirsiniz. Videonuza bir SRT dosyası da yükleyebilirsiniz. Bir video yapımcısıyla çalışıyorsanız, genellikle bunları videonuzla birlikte teslim etmelerini isteyebilirsiniz, ancak bazılarının bu hizmeti dahil etmek için ekstra ücret talep edeceğini unutmayın.

Ayrıca Rev.com videonuzun sesinin bir metnini yani deşifresini almak için harika bir araçtır.

7- Dikkat Çekici Küçük Resimler Kullanın

Video yüklediğinizde YouTube tarafından oluşturulan otomatik oluşturulan küçük resmi kullanabilseniz de bu resimler yeterince ilgi çekici olmayabilir. YouTube görsel bir platformdur ve insanlar göz alıcı küçük resimlere bir videonun başlığından daha fazla tepki verir.

YouTube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Yüksek kaliteli küçük resimler tasarlayın (en fazla 2 MB). Doğru en boy oranı, 1280 × 720 (16: 9) olmalı ve resim dikkat çekici bir görüntüye sahip olmalıdır. İnsanlar yüzlere tepki verir, bu nedenle videodaki kişinin bir görüntüsünü küçük resimde kullanmayı deneyin.

8- Videolarınıza Konum Ekleyerek Yerel Kitlelere Ulaşın

Konumunuzu YouTube videolarınıza eklemek onları coğrafi olarak aranabilir hale getirecek ve bu da daha kaliteli görüntülemeler elde etmenize yardımcı olabilir. 10.000 görüntüleme yerine 100 kaliteli görüntüleme almaya odaklanmak daha iyidir bu sayede potansiyel müşteriler oluşturabilir ve işinizi büyütebilirsiniz.

Mevcut bir videoya konum eklemek için YouTube Video Yöneticisi‘ne gidin ve düzenlemek istediğiniz videonun yanındaki Düzenle‘yi ardından Diğer Seçenekler sekmesini tıklayın ve Video Konumu kısmına konumunuzu yazın. Bu, videonuzu coğrafi olarak aranabilir hale getirecektir.

youtube video konum ekleme

9- Rakip Analizi Yapın

Anahtar kelime optimizasyonu YouTube SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla, bir videonun çok sayıda görüntülemesi varsa, büyük olasılıkla video belirli anahtar kelimeler etrafında optimize edilmiştir.

Rakip analizine başlamak için bir rakibinizin kanalına gidin.

Ardından, videolarını “En Popüler” e göre sıralayın:

youtube kanalı popüler videolar

Bu size en çok görüntüleme alan videolarını gösterecek.

youtube kanalı en çok izlenen videolar

Ardından listeden bir video seçin. Ve hangi anahtar kelimelere göre optimize edildiğini görün. 

Videonun başlık, açıklama ve video etiketlerinde kullandığı anahtar kelimeleri kontrol edin.

youtube video etiketleri

Bir videonun etiketlerini görmek için VidIQ Chrome uzantısını kullanabilirsiniz. Bu uzantı size bir videoda kullanılan etiketleri sayfanın sağında gösterir.

10- Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin

YouTube “Trafik Kaynağı: YouTube arama” raporunuzda bazı mükemmel anahtar kelimeler de bulabilirsiniz. Bu rapor, YouTube kullanıcılarının videolarınızı bulmak için aradıkları tüm anahtar kelimeleri size gösterir.

youtube arama trafik kaynagi
sosyal medya konulu videoda “instagram içerik üretme” anahtar kelimesi farklı olarak dikkat çekiyor.

Çoğu durumda, bunlar zaten bildiğiniz anahtar kelimelerdir. Çünkü videolarınızı bunların etrafında optimize ettiniz.

Ancak bazen aklınıza bile gelmeyecek anahtar kelimeler bulabilirsiniz.

İnsanların bu anahtar kelimeleri YouTube’da aradığını bildiğiniz için bu kelimeleri yeni videolarınız için değerlendirebilirsiniz.

Artık bir anahtar kelime listesi oluşturduğunuza göre düşük rekabetli anahtar kelimeleri belirlemeye geçebilirsiniz.

Anahtar kelimenizi Google’da arayın. Ve yaklaşık kaç video sonucu çıktığına bakın.

yotube düşük rekabetli anahtar kelime bulma

Bu sayı, bu konuyla ilgili YouTube’daki toplam video sayısını temsil eder. Bu sayı ne kadar yüksekse, bir anahtar kelimede rekabet o kadar yüksek olur. 

Yazının başında da belirttiğimiz gibi Google, belirli anahtar kelimeler için arama sonuçlarında videolar da çıkarıyor. O yüzden anahtar kelimenizi Google’da arayın. Sonuçlarda videolar listelenen anahtar kelimeler göre videolarınızı optimize edip daha fazla görüntülenme alabilirsiniz.

Videolar, başlık, açıklama ve video içeriğinin izleyicinin sorgusuyla ne kadar iyi eşleştiği gibi çeşitli faktörlere göre sıralandığı gibi bir sorgu için izleyici ile nasıl etkileşim sağladığına bakılarak da sıralanır. Bu etkileşimlere bakalım:

11- Videolarınıza Yorum Yapmaya Teşvik Edin

Birisi bir yorum bırakırsa, YouTube’a muhtemelen videodan hoşlandığını (veya en azından onunla ilgilendiğini) belirten güçlü bir mesaj gönderir.

Baclinko, yakın zamanda yaptığı 1,3 milyon YouTube arama sonucunu analizinde yorumların arama sonuçlarındaki yüksek sıralamayla ilişkili olduğunu buldu.

youtube yorum tablosu

Yorum sayısını artırmak için video sonunda kullanıcılara bir soru sorabilirsiniz.

12- Videonuz İzlendikten Sonra İzleyicilerinizi Abone Olmaya Teşvik Edin

Abone olmak, YouTube algoritmalarının videoları sıralamak için kullandığı faktörlerden biridir.

Bu yüzden videolarınızın sonunda izleyicilerinizden kanalınıza abone olmalarını isteyin. 

Okuma Önerisi : YouTube Abone Sayısını Artırmanın Yolları

13- Videonuzu Paylaşmaya Teşvik Edin

Videonuzu Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerinde kaç kişi paylaşıyor?

YouTube, insanların videonuzu yaydığını gördüğünde, “Bu harika bir içerik olmalı!” diye düşünür ve videonuzu daha üst sıralarda sıralamaya başlar.

15- Tıklama Oranı’nı Artırın

YouTube  kullanıcıların tıklama davranışını da takip ediyor. Arama yapıp videonuzu tıklayan kişilerin yüzdesi “tıklama oranı” (TO) olarak bilinir. Tıklama oranınız ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

Başka bir deyişle YouTube, birçok kişinin videonuzu tıkladığını fark ettiğinde, “Bu videoyu arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkarmak gerekiyor!” diye düşünüyor.

Öte yandan, insanlar videonuzu atlıyorsa, sıralamanızı düşürür.

Tıklama oranını artırmanın en iyi yolu ise daha önce de belirttiğimiz gibi ilgi çekici küçük resimler ve başlıklar oluşturmaktır.

15- İzlenme sürenizi artırın

YouTube’a göre, izlenme süresi bir görüntüleyenin videoyu izlediği süredir. 

Bu, önemli bir YouTube sıralama metriğidir. İnsanlar videolarınızı izlemeye çok zaman harcıyorlarsa üst sıralara çıkma şansınız o kadar artar.

Okuma Önerisi : YouTube İzlenme Sürenizi Artıracak İpuçları

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat