youtube izlenme süresi

YouTube İzlenme Sürenizi Artıracak İpuçları

Ekim 2012’den önce, YouTube’daki başarının birincil ölçüsü olarak toplam görüntüleme sayısı kabul ediliyordu. Ancak, YouTube algoritmasını güncelledi ve izlenme süresinin 1 numaralı sıralama faktörü olmasını sağladı, çünkü yalnızca görüntüleme sayısının alaka düzeyi veya içerik kalitesi için iyi bir gösterge olmadığını fark ettiler.

Justin Briggs de YouTube da izlenme süresi ve sıralamalar arasında güçlü bir ilişki buldu:

izlenme süresi ile sıralama arasındaki ilişki

Peki YouTube video izlenme süresini nasıl artırabilirsiniz?

YouTube izlenme sürenizi artıracak ipuçlarına geçmeden önce izlenme süresinin ne olduğuna bakalım.

YouTube İzlenme Süresi Nedir?

YouTube’a göre, izlenme süresi bir görüntüleyenin videoyu izlediği süredir. Bu, içerik görüntüleyenlerin aslında ne izlediklerine dair size fikir verir (tıklayıp kapattıkları videoların aksine).

YouTube’da İzlenme Sürenizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

  • YouTube’da oturum açın.
  • Sağ üst tarafta, hesabınızın logosuna tıklayın. Daha sonra YouTube Studio’yu seçin.
  • Soldaki menüden Analizler’i seçin. 
  • Raporun üst kısmında, Görüntüleme, İzlenme Süresi, Aboneler ile ilgili bilgileri görürsünüz.
YouTube İzlenme Sürenizi Artıracak İpuçları

YouTube İzlenme Sürenizi Artıracak İpuçları

1. Kaliteli İçerikli Videolar Oluşturun

Bugün, YouTube’a her dakika 500 saatin üzerinde video yükleniyor. Bu da izlenme süresini artırmak için rekabetin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, YouTube izlenme süresini artırmak için kaliteye odaklanmanız gerekir.

kaliteli youtube kanalları

İçerik Bulutu YouTube kanalına abone olmayı unutmayın 🙂

2. İçeriğinizi Doğru Yansıtan Başlıklar ve Küçük Resimler Ekleyin

Hem YouTube video başlığı hem de küçük resim, izleyiciye videonun içeriği hakkında bir sinyal gönderebilir. İnsanlar YouTube’da herhangi bir video ararken, bu videoyu izlemeleri gerekip gerekmediğine karar vermek için başlığın yanı sıra küçük resmi de görürler.

İyi tasarlanmış başlıklar ve küçük resimler videolarınızı izlemeye teşvik ederken kanalınıza daha fazla izleyici çekmenizi de sağlar.

youtube video küçük resimleri

Bu nedenle, YouTube’da izleme süresini artırmak için başlığı ve küçük resmi optimize etmek çok önemlidir.

YouTube Video Başlığı Optimizasyonu

YouTube videolarınız için mükemmel başlığı yazmak için aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz:

  • Anahtar kelimenizi başlığa dahil edin.
  • Başlığınızda bir numara kullan. (Bu, tklama oranını artırabilir. Örneğin, videonuz 3 yol içeriyorsa, başlığınıza “3 Yolu” gibi bir ifade ekleyebilirsiniz.)
  • Başlıklarınızı 70 karakter (boşluklar dahil) içinde tutun.

YouTube Video Küçük Resimleri Optimizasyonu

YouTube izlenme süresini artırmak istiyorsanız, küçük resimlerin videonun başlığı kadar önemli olduğunu anlamanız gerekir. YouTube video küçük resimleri, aynı zamanda arama sonuçlarında dikkat çekmenize yardımcı olur.

İşte bazı öneriler:

  • Resminiz, en az 640 piksel genişliğinde, 1280 x 720 piksel olmalıdır.
  • .JPG, .GIF, .BMP veya .PNG resim formatlarında olmalıdır.
  • Resim dosyası 2MB sınırında olmalıdır.
  • YouTube oynatıcılarında ve önizlemelerinde en sık kullanıldığı gibi, 16: 9 en boy oranını kullanmaya çalışın.

3. Kitleyi Elde Tutma Durumunuza Göz Atın

Kitle Elde Tutma,Videoda hangi kısımların en popüler olduğunu görmek için bu raporu kullanın. Mutlak kitleyi elde tutma eğrisi, videonun her anının görüntülenme sayısını videonun toplam görüntülenme sayısının yüzdesi olarak gösterir.

İpucu: Her videonun ilk 15 saniyesine dikkat edin. Bu kısım görüntüleyenlerin videoyu kapatma olasılığının en yüksek olduğu zaman aralığıdır.

YouTube video izlenme sürelerini artırmak için, YouTube kanalınıza yüklediğiniz her videoya ilişkin Kitleyi Elde Tutma raporunu yakından takip etmeniz gerekir.

Kitleyi Elde Tutma raporu, aşağıda gösterildiği gibi, izleyicilerin nerede bıraktıklarını ve nerede ilgilerinin arttığını gösterir. Böylelikle, izlemeyi bırakmaya karşı gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

youtube kitleyi elde tutma raporu

Bir videonun kitleyi elde tutma oranının artırılması, içeriğinizle ilgilenen daha fazla kişiyi çekmenize dolayısıyla izlenme sürelerinizi artırmanıza yardımcı olur. 

4. Uzun Kuyruklu YouTube Anahtar Kelimelerine Dayalı İçerikler Oluşturun

Uzun kuyruklu YouTube anahtar kelimelerini hedeflemek, videolarınıza daha fazla trafik çekmenize yardımcı olabilir ve yukarıdaki ipuçları ile birlikte eyleme geçirirseniz izlenme sürenizi artırabilir.

İçeriğiniz için kullanılacak uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tanımlamanın birçok yöntemi vardır. Ancak en basit yol, YouTube’un öneri özelliğini kullanmaktır.

YouTube arama çubuğuna kitlenizin ilgi duyduğunu bildiğiniz bir kelimeyi yazın. Ardından, YouTube’dan içerik için kullanabileceğimiz değerli uzun kuyruklu anahtar kelime fikirleri alırsınız.

Örneğin, arama çubuğuna “kış alışverisi” yazdık ve YouTube’dan içerik için kullanabileceğimiz değerli, uzun vadeli anahtar kelime fikirleri aldık. Böylece daha fazla hedeflenmiş içerik oluşturabilirsiniz.

youtube uzun kuyruklu anahtar kelime

Ayrıca, rakiplerinizin ne tür içerik ürettiğini kontrol edebilir ve kendi içeriğinizi tamamlamak için hangi anahtar kelimeleri kullandıklarına bakabilirsiniz.

5. Video Oynatma Listesi Oluşturun

Bir izleyici videonuzu izlemeye başlar ve bir oynatma listesini izlemeye devam ederse izlenme süresinizi artırmış olursunuz.

Bu özelliği kullanarak YouTube izleme süresini nasıl artırabilirim?

  • Tüm videolarınızı kapsayacak şekilde farklı video oynatma listeleri oluşturun.
  • Çalma listelerinizi, ilgili temalara, tatillere, etkinliklere vb. göre anlamlı diziler halinde düzenleyin.

Mükemmel video oynatma listeleri, izleyicilerinizin tek bir görüntüleme oturumunda videolarınızı daha fazla izlemesi ve görünürlüğünüzü artırma fırsatı sunar.

youtube oynatma listesi

6. Kartları ve Bitiş Ekranlarını Kullanın

Bitiş Ekranı

YouTube izlenme süresini artırmak için izleyicilerinizi kolayca alakalı videolarınıza yönlendirmek için mükemmel bir özellik olan bitiş ekranlarını kullanabilirsiniz.

Kartlar 

Ayrıca, izlenme sürenizi arttırmak için kart kullanabilirsiniz. YouTube, daha fazla videonuzun izlenmesi için video veya oynatma listesi kartı eklemenizi sağlar. 

youtube bitiş ekranı ve kartlar

7. İşbirlikleri Kurun

Bu, içeriğinizi farklı bir kitleye göstermenin harika bir yoludur.

Daha fazla YouTube hesabı ile işbirliği yaptıkça, yeni kitlelere ulaşabilir, daha fazla abone çekebilir ve daha fazla izlenme süresi elde edebilirsiniz.

8. Farklı Video İçerik Türleri Deneyin

Farklı video içerik türleri ile kitlenizin en çok izlediği video içerik türlerini keşfedebilir, video içerik stratejinizi bu türlere yoğunlaştırabilir ve izlenme sürelerinizi artırabilirsiniz. İşte deneyebileceğiniz video içerik türleri:

  1. Şirket kültürü / ekip videosu
  2. Kamera arkası
  3. Röportaj
  4. Nasıl yapılır 
  5. Ürün incelemesi 
  6. Duyuru videosu
  7. Örnek olay / referans
  8. Özellik açıklamaları
  9. Canlı konuşmalar / sunumlar

9. Haftada Birden Fazla İçerik Yayınlayın

Son raporlar, haftada bir kereden fazla yayın yapan YouTube kanallarının çok daha iyi performans gösterdiğini ve daha çok tavsiye edilen görünümler aldığını gösteriyor.  Özellikle yeni bir izleyici kitlesi oluşturmaya çalışıyorsanız mümkünse YouTube’a haftada birden fazla video gönderin. Başlangıçta benzer konularda içerikler oluşturmak, kanalınızın iyi performans göstermesine yardımcı olacak ve aynı zamanda izleyicilerin bir videodan diğerine geçmesini sağlarken izlenme sürenizi artırabilir. Ayrıca abone olmalarına neden olacak bir içerik kütüphanesine sahip olursunuz.

10. Uzun Videolar Paylaşın

Bu sadece bir teori değil. Yeni bir YouTube sıralama faktörü çalışması, YouTube aramasında daha uzun videoların (> 15 dakika) daha kısa videolardan daha iyi performans gösterdiğini buldu:

youtube sıralama faktörleri

11. YouTube Videonuz için Tıklanabilir İçindekiler Tablosu Oluşturun

YouTube, hem video açıklamalarınızda hem de yorumlarınızda tıklanabilir zaman damgası oluşturmanıza olanak sağlar. Görüntüleyenler bir zaman damgasını tıkladıklarında, onları videonun o bölümüne götürür.

youtube video zaman damgasi

YouTube zaman damgası oluşturmak çok kolay. İlgili bölümüm başladığı dakikayı ve bölümün adını yazın. Bu kadar!

YouTube videonuzda birkaç kavramı ele alırsanız veya birkaç soruyu yanıtlarsanız, tıklanabilir zaman damgaları eklemek, izleyicilerinizin kendilerini en çok ilgilendiren bölüme hızla geçip izlemeye devam etmelerine yardımcı olur.

Bu ipuçlarının işinize yaraması dileğiyle…

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

4 yorum var

  1. YouTube İzlenme Süresi Nedir?
    YouTube’a göre ,^ izlenem^ süresi bir görüntüleyenin videoyu izlediği süredir. Bu, içerik görüntüleyenlerin aslında ne izlediklerine dair size fikir verir (tıklayıp kapattıkları videoların aksine).
    Bu metinde kelime yazımı hatası yapılmış. ‘İzlenem’ yerine sanırım ‘izlenme’ demek istediniz .

    1. Merhaba İrem Hanım video açıklama kısmında ilgili bölümüm başladığı dakika, saniyeyi ve bölümün adını yazmanız yeterlidir. Zaman damgası otomatik oluşacaktır. Küçük resim eklemeyi videonuzu yüklediğiniz sayfada göreceksiniz. Oradan hızlıca ekleyebilirsiniz. Sevgiler.

İlk Yorumu Başlat