Etkili Giriş Paragrafı Nasıl Yazılır?

Etkili Giriş Paragrafı Nasıl Yazılır?

Bu yazıyı okuyan her 10 kişiden yaklaşık altısı 15 saniye içerisinde sayfayı terk edebilir ya da daha iyi bir ihtimalle yazının tümünü hevesle okuyabilir. İkinci ihtimalin gerçekleşmesi için yapılabilecek en iyi şey, etkili bir giriş paragrafı yazmak.

İster bir ürün açıklaması yazın, ister blog içeriği… Giriş paragrafının temel amacı, okura yazıda bahsedeceğiniz konuyla ilgili kısa bir bilgi vermek ve okurun dikkatini çekmek olmalı. Peki, okurun dikkatini çeken ve onun yazıyı okumaya devam etmek istemesini sağlayan etkili bir giriş paragrafı nasıl yazılır? İşte ipuçları…

İlk cümleyi ve giriş paragrafınızı kısa tutun

Tarih sahnesine M.Ö. 6. yüzyılda çıkan pantolonlar, erkeklerin at üzerinde savaşmaya başladığı zamanlarda popülarite kazanarak rahatlıkları sayesinde kısa sürede kadınların da gözdesi haline geldiler ve böylece günümüze kadar gelip gardıroplarımızın en önemli parçaları arasında yerlerini aldılar.

Paragraf uzunluğundaki bu cümleyi anlamak için birkaç kere başa dönmesi gereken okuru, bu noktada kaybetmiş olabilirsiniz. İlk cümlenizin kısa, net ve dikkat çekici olmasına her zaman özen gösterin. Aynı şekilde giriş paragrafınızın geri kalanı da çok uzamamalı, okuru en kısa yoldan yazının geri kalanına yönlendirmeli.

Okurlara zaten bildikleri şeyleri söylemeyin

Belden başlayan ve bilekte biten bir kıyafet olan pantolon, uzun veya kısa olarak üretilebilir.

Pantolon kadın ve erkek gardıroplarının çok önemli bir parçasıdır.

Klişe bilgilerle, genellemelerle, sözlük tanımlarıyla çarpıcı bir giriş kurgulamak imkansız. Giriş paragrafında okurlara yazınızı okuduklarında yeni bir şeyler öğreneceklerini hissettirmeniz önem taşır. Genellemelerden oluşan bir giriş paragrafı ise okur için ilgi çekici olmadığından yazının geri kalanını okuma yönünde herhangi bir istek yaratmaz. Okurun dikkatini çekmek için her zaman olmasa da giriş cümlesinde içeriğin konusuyla ilgili dikkat çekici bir bilgi paylaşabilirsiniz.

Big Bang’e kadar gitmeyin

“Deri Pantolonlarla Yapılabilecek Kombin Önerileri” gibi spesifik bir başlık altında içerik üretiyorsanız gezegenimizin toz ve gaz bulutu olduğu günlere geri dönmenize gerek yok.

Tarih öncesi çağda ilk pantolon örneklerine M.Ö. 24 binlerde Güney Sibirya’da rastlanmıştır.

Yazıyı yazma amacınızı açıklayın

Yazıyı ne amaçla yazdığınızdan, neleri ele alacağınızdan, okurun yazıda ne bulabileceğinden kısaca bahsedin.

Feminen, sportif, klasik, vamp… Her stile rahatlıkla uyum sağlayabilen deri pantolonlar, 2019 kışının en gözde parçaları. Moda ikonlarından esinlenen stil ipuçlarıyla deri pantolonları giymenin en havalı beş yolunu keşfedin!

Okurla empati kurun

Okurla ortak bir derdiniz olduğunu ona hissettirin. Kendinizi içeriğin hedef kitlesinin yerine koyun ve onlar gibi düşünmeye çalışın. Bir içerik üreticisi zaman zaman en iyi kış lastiğini arayan bir otomobil sahibi, zaman zaman çocuğuyla doğru iletişim kurmanın yollarını araştıran bir anne olabilir.

Bir de ipucu; giriş paragrafında okurla empati kurduğunuzu hissettirmek ve içeriğin geri kalanını okumak için karşınızdakine önemli bir neden vermek için ‘Sen’ ya da ‘Siz’ dilini kullanabilirsiniz.

İfadelerinizi hikayeleştirin

Ürün ve kategori açıklamaları da dahil olmak üzere her türlü içerikte hikayeleştirme tekniğini kullanarak etkili bir giriş paragrafı yazabilirsiniz.

Steve Jobs’u siyah boğazlı kazağı ve mavi kot pantolonundan başka bir kıyafet içinde hayal edebiliyor musunuz? Jobs, 1980’lerde yaptığı bir Japonya gezisinde fabrika işçilerinin tek tip üniforma giymesinden etkilenerek gardırobuna bu iki parçadan başka bir şey sokmadı. Bu yüzden herkes Jobs’u, Apple lansmanlarından düğününe her ortamda aynı kıyafetler içinde gördü. İmza bir stile sahip olmak, kimi zaman Jobs gibi iş verimini artırmak için kimi zaman da güçlü bir etki bırakmak için tercih ediliyor. Peki, imza bir stil yaratmanın ipuçları neler?

Soru sorun

Giriş paragraflarında kullanılan en etkili yöntemlerden biri de okura soru sormak. Bu teknik çok sık kullanılsa da etkisini yitirmiyor. İlk cümleyi bulmakta zorlandığınız zamanlarda soru cümleleri her zaman işe yarıyor.

Ofis stilinize biraz renk katmaya ne dersiniz? Sezonun trendi renkli deri pantolonlar, sokaklardan ofislere taşınıyor. Renkli deri pantolonları nasıl kombinlemeniz gerektiğini bilemiyorsanız, önerilerimize mutlaka  göz atın.

Zaman ayırın

Giriş paragrafını her zaman önemseyin ve istediğiniz etkiyi sağlayana kadar denemeler yapın. Giriş paragrafı, yazının en can alıcı ve çoğu zaman en zorlayıcı kısmıdır ve hızlıca geçiştirilmektense üzerine uzunca düşünülmeyi hak eder. İçeriği tamamladıktan sonra en başa dönmek ve giriş paragrafının etkisi üzerine tekrar düşünmek, gerekirse bu paragrafı yeniden kurgulamak işe yarayabilir.

Binlerce marka ve KOBİ gibi profesyonel ve SEO uyumlu içerik ihtiyaçlarında icerikbulutu.com‘u tercih ediyor. Siz de içerik üretim sürecim deneyimleyin diye ilk içeriğiniz ücretsiz!

İlk içerik talebinizi oluşturmak için tek yapmanız gereken bu linke tıklamak: https://icerikbulutu.com/ucretsiz-icerik

50’den fazla dilde içerik üretimi ve çeviri/yerelleştirme hizmetimiz hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat