featured snippets nedir

Featured Snippets Nedir? Featured Snippet’ta Sıralama Nasıl Alınır?

Google, kullanıcıların bilgiye hızla ve etkili bir şekilde erişimini sağlamak adına sürekli olarak arama deneyimini geliştiriyor. Söz konusu yeniliklerin en dikkat çekenlerinden biri ise şüphesiz “Featured Snippets” özelliğidir.

Gelin, tam olarak “Featured snippets nedir?” ve “SEO açısından neden önemlidir?” konularına yakından göz atalım.

Featured Snippets Nedir?

Featured Snippets(Öne Çıkan Snippet), Google’ın arama sonuçları sayfasında kullanıcıların sorgularına doğrudan yanıt sağlama amacıyla öne çıkardığı bir özelliktir. Temel olarak kullanıcı belirli bir soru sorduğunda, Google bu soruya en uygun ve anlamlı yanıtı sağlayabilecek web sayfasının özetini özel bir kutuda gösterir. Bu kutucuk, sıfırıncı sıra olarak da bilinir ve arama sonuçlarının en üstünde, diğer organik sonuçlardan önce yer alır.

fetaured snippet örneği

Söz konusu özel kutucuk içinde, seçilen sayfanın başlığı (title etiketi), web adresi (URL), ilgili özet ve bazen bu sayfadan veya diğer web sitelerden alınan görsel yer alır. İlgili özetin seçilme kriterleri tam olarak bilinmemekle birlikte, Google’ın kullanıcıların aramalarına en yararlı, anlamlı ve doğru cevabı vermek adına belirli algoritma kullanarak bu sayfaları seçtiği bilinir.

Featured Snippets Neden SEO İçin Önemlidir?

Featured Snippets arama motoru optimizasyonu (SEO) dünyasında son yıllarda büyük bir öneme sahiptir. Söz konusu önem şu şekillerde özetlenebilir:

  • Featured Snippets sayesinde web siteniz, arama sonuçları sayfasında 0. sırada yani en üstte yer alır. Bu da sitenizin içeriğinin Google tarafından özellikle seçildiği anlamına gelir. Bulunulan konum, sadece yüksek sıralama avantajı sunmakla kalmaz, aynı zamanda markanızın bilinirliğini artırarak markalaşma yolunda büyük avantaj sağlar.
  • Öne çıkarılan snippet’lerin Google tarafından titizlikle seçildiği bilinir. Eğer siteniz bu alanda yer alıyorsa içeriğinizin kaliteli ve güvenilir olduğu anlamına gelir. Bu da markanızın ve sitenizin internet üzerindeki otoritesi ile güvenilirliğini artırır.
  • Featured Snippets diğer sonuçlardan ayrı bir çerçeve içerisinde gösterildiğinden dikkat çekiciliği yüksektir. Bu özelliği kazandığınızda sitenizin tıklama oranı (CTR) büyük artış gösterir. İlgili artış hem organik trafik hem de markanızın bilinirliği için olumlu etki yaratır.

Featured Snippet Çeşitleri

Google’ın kullanıcılarına sunduğu farklı sorgu türlerine cevap vermek için çeşitli snippet formatları bulunur. En yaygın kullanılan türler şunlardır:

Paragraf Tipi Snippet

Paragraf tipi snippet, sorulan soruya doğrudan cevap vermek amacıyla web sitesinin içeriğinden alınan paragrafı gösterir. Genellikle “ne”, “kim”, “neden” gibi sorular için idealdir. Genellikle açıklayıcı ve genel bilgilendirme amacı taşıyan sorular için tercih edilen bu tür, kullanıcının belirli konu veya kavram hakkında hızlı bilgi edinmesine yardımcı olur.

paragraf tipi snippet

Bu snippet türü genellikle 40-50 kelime arasında değişir ve kullanıcılara doğrudan, net cevap sağlama amacını taşır. Ancak ilgili uzunluk, kullanıcının sorgusuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Google, kimi zaman kullanıcının sorusunu tam olarak yanıtlamak için daha uzun veya daha kısa paragraf seçebilir.

Paragraf tipi snippet için optimizasyon yaparken içeriğin kullanıcı sorgularına doğrudan cevap vermesi önemlidir. Açık, net ve bilgilendirici dil kullanmak, bu tür snippet türünü elde etme olasılığını artırır. Ayrıca içeriğin belirli anahtar kelimelerle zenginleştirilmesi, Google’ın söz konusu içeriği snippet olarak seçmesi için kritik faktördür.

Liste Tipi Snippet

Liste tipi snippet, bir sıralama ya da adım adım süreci anlatan içerikler için idealdir. Sıralı liste veya sırasız liste olmak üzere iki alt kategoride incelenebilir.  Sıralı liste snippet’lar, bir dizi adımı veya süreci sıralı biçimde sunar. Özellikle bir işlemi belli sıra takip ederek tamamlamak gerektiğinde kullanılır. Yemek tarifleri, montaj talimatları veya herhangi bir görevi başlangıçtan sona kadar adım adım tamamlama kılavuzları sıralı liste snippet’larının tipik örneklerindendir.

liste tip snippet

Bir içeriği, sıralı liste snippet olarak optimize ederken adımların net, anlaşılır ve sırasıyla belirtilmesi önemlidir. Her adımın açık ve net şekilde tanımlanmasını sağlamak, bu snippet türünü elde etme olasılığını artırabilir.

Sırasız liste snippet’lar ise belirli bir sıra gerektirmeyen fakat bir araya toplandığında bütünlük arz eden öğeleri listeler. Genellikle genel bilgilendirme veya özetleme amacı taşıyan konularda tercih edilir. Örneğin, “En iyi 10 tatil destinasyonu”, “Evde yapılabilecek en popüler hobi aktiviteleri” veya “Sağlıklı yaşam için önerilen yiyecekler” gibi başlıklar altında sırasız liste snippet’larına sıkça rastlanır. 

Sırasız liste snippet için optimizasyon yapılırken, listedeki öğelerin özgün olması gerekir. Ayrıca anahtar kelimelerle zenginleştirilmiş açıklayıcı cümleler kullanarak Google’ın içeriği snippet olarak tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

Tablo Tipi Snippet

Tablo tipi snippet, kullanıcıların belirli bir sorgu için bilgilendirici ve sıralı verilere hızlıca erişmesini sağlayan snippet çeşididir. Veri sunumunun düzenli yapıda olmasını gerektiren sorgular için oldukça uygundur. En tipik kullanım alanları şunlardır:

  • Özellikle e-ticaret siteleri veya ürün inceleme blogları, farklı ürünlerin veya hizmetlerin fiyatlarını karşılaştırmak için tablo tipi snippet’lar kullanabilir.
  • Araştırma sonuçları, anketler veya genel istatistikler gibi sayısal veri içeren bilgileri sunmak için idealdir.
  • Teknolojik ürünler, otomobiller veya herhangi bir ürün grubunun teknik özelliklerini karşılaştırmak için tablolar oldukça kullanışlıdır.
tablo tipi snippet

Bir içeriğin tablo tipi snippet olarak Google tarafından tercih edilmesi için tablonun anlaşılır, düzenli, mobil uyumlu olması gerekir. Tabloların sade tasarıma sahip olması, kullanıcının bilgiye kolayca erişmesini sağlar. Tablo başlıklarının ve sütun adlarının açıklayıcı olması ise içeriğin daha anlaşılır olmasına katkıda bulunur. Diğer yandan tablonun SEO için optimize edilmesi, anahtar kelimeler ile ilgili meta bilgilerinin doğru şekilde kullanılması da oldukça önemlidir.

Video Snippet

Video snippet, kullanıcının arama sorgusuna en uygun video içeriğini doğrudan Google arama sonuçları sayfasında gösteren snippet çeşididir. Bu özellik, metin tabanlı içeriğin zorlandığı veya metinden ziyade görsel açıklamanın daha etkili olabileceği durumlarda öne çıkar. Genellikle, bir şeyin nasıl yapıldığını gösteren öğretici videolar, ürün incelemeleri veya konuyla ilgili özel bilgileri içeren videolar için kullanılır.

video snippet

Google genellikle bir konu veya soru hakkında video formatındaki cevabın, metin tabanlı cevaptan daha etkili olduğunu düşündüğünde video snippet’ı tercih eder. Örneğin, “Kravat nasıl bağlanır?” gibi bir soru için adım adım video rehberi, metin tabanlı rehberden daha aydınlatıcı olabilir.

Video snippet’lar içerik oluşturucularına Google arama sonuçlarında dikkat çekici şekilde yer alma şansı verir. Bu da web sitesine daha fazla trafik çekmek için büyük potansiyel sunar. Öte yandan video içeriği sunan markalar ve içerik oluşturucuları, kitleleriyle daha etkileşimli bağlantı kurabilir.

SEO açısından videoların optimize edilmesi (açıklayıcı başlıklar, video açıklamaları, alt metinler vb. kullanılarak) bu tür snippet’ların elde edilmesi için kritiktir. Google kullanıcı deneyimini optimize etmeyi amaçladığı için video içeriği sunarken yüksek kaliteli içerik sağlamak da önemlidir.

Araç ve Hesaplama Snippet’ler

Araç ve hesaplama snippet’ler kullanıcının spesifik ve teknik sorgularına doğru cevaplar sunma amacıyla Google tarafından tasarlanmış özel özelliklerdir. Özellikle kullanıcının hızla sonuca ulaşmasını gerektiren matematiksel ve teknik sorgularda ön plana çıkar. Bu tür snippet’ler genellikle kullanıcıların matematiksel hesaplamalar, döviz dönüşümleri, birim dönüşümleri, alan hesaplamaları gibi spesifik sorgulara hızlı cevaplar aradığında devreye girer. Örneğin, kullanıcı “100 dolar kaç euro eder?” ya da “3 mil kaç kilometredir?” gibi sorguları girdiğinde Google ilgili bilgiyi doğrudan arama sonuç sayfasında snippet olarak sunar.

araç hesaplama snippet

Bu tür snippet’lerin en büyük avantajı, kullanıcıya istediği bilgiye hızla ulaşma olanağı sunmasıdır. Kullanıcının başka siteye tıklamadan veya başka uygulama kullanmadan hızla cevap alabilmesi kullanıcı deneyimini önemli ölçüde artırır.

SEO açısından bakıldığında ise bu tür snippet’ler, web sitelerinin ilgili sorgularda organik trafik elde etmesini zorlaştırabilir. Fakat güncel bilgi sağlayan ve aranılan bilgilere kolay erişim sunan web siteleri, Google’ın bu özel snippet’leri için kaynak olarak seçilme şansını artırabilir.

Featured Snippet’ta Sıralama Nasıl Alınır?

Featured Snippet’ta sıralama almanın kesin bir formülü olmamasına rağmen web sitesi içeriğinizi bu özelliğin gereksinimlerine uygun şekilde optimize ederek kazanma olasılığınızı artırabilirsiniz. Featured Snippets kazanmak için izlenmesi önerilen adımlar şunlar olabilir:

  • Genellikle “ne”, “nasıl”, “neden” gibi sorulara yanıt veren içerikler Featured Snippets için aday olabilir. Bu tür soruların yanıtlarını hedefleyen içerikler oluşturun.
  • Açık, özlü ve doğru bilgiler sağlayın.
  • Başlıklarınızı (H1, H2, H3 vb.) doğru şekilde kullanarak içeriğinizi düzenleyin.
  • Cevaplarınızı kısa paragraflar halinde sunun. İdeal olarak 40-60 kelime arasında cevap paragrafı oluşturun.
  • Adım adım rehberler veya sıralı listeler oluşturun.
  • İstatistikleri ve karşılaştırmaları tablo formatında sunun.
  • Orijinal, güncel ve doğrulanabilir bilgiler sunun.
  • Uzun form içerikler genellikle daha derinlemesine bilgi sunduğundan Featured Snippet için daha uygun olabilir.
  • Sayfa yükleme hızını artırın.
  • Mobil uyumluluğa dikkat edin.
  • SSL sertifikası ile web sitenizi güvence altına alın.
  • İçeriğinizde kaliteli görseller kullanarak konuyu destekleyin. İlgili girişim snippet içerisinde görselinizin de yer alma olasılığını artırabilir.
  • Web sitenize yüksek kaliteli backlinkler oluşturarak otoritenizi artırın. 
  • Rakiplerinizin hangi sorgular için Featured Snippet kazandığına bakarak benzer konularda daha iyi içerikler üretmeye çalışın.

Google’ın arama sonuçlarındaki snippet’lere yaklaşımı zamanla evrilmiştir. Özellikle son dönemlerde Google’ın kendi servislerinden alınan bilgilerin snippet olarak sunulma sıklığı azalmış, web sitelerinden alınan bilgilerin öne çıkarılması tercih edilmiştir. Bu durum web siteleri için benzersiz bir avantaj sunar. Web siteleri, içeriklerini ve SEO stratejilerini optimize ederek Google featured snippets yaklaşımından faydalanabilirler. Google servislerinden alınan bilgilere olan bu azalmış ilgi, web sitelerine daha fazla organik trafik çekme, marka bilinirliğini artırma ve sıralamalarını iyileştirme fırsatı sağlar. Özellikle kullanıcı odaklı içerik üreten siteler için Featured Snippets gibi özellikler, sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında daha görünür olmalarını sağlayarak dijital dünyada rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olabilir.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat