Freelance Çalışmanın Geleceği: Milenyaller 9-5 Mesaisini Neden Bırakıyor?
Freelance çalışanların en çok imrenilen yanlarından biri, kendi çalışma saatlerini kendilerinin belirliyor olması. İşte bu yüzden 9-5 mesaisi artık çok geride kaldı!
Teknolojinin son yıllardaki gözle görülür artışı ile birlikte teknolojik gelişmeler her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinmeye başladı. Alışverişten eğitime hatta çöpçatanlığa varan kategorilere artık iş fırsatları da eklendi. Elance ve Upwork’in veri tabanlarına göre; geleceğin en popüler freelance işlerinin seslendirme, hukuki danışmanlık, tasarım ve Korece çevirmenlik alanları olacağı öngörülüyor.
53 milyondan fazla Amerikalı freelance çalışıyor. Bu da Amerikan iş gücünün 3’te 1’i anlamında. 2020 yılına kadar bu rakamın iş gücünün yarısına çıkması bekleniyor.
Milenyaller, freelance çalışmanın hem girişimcilere hem de freelance çalışanlara verdiği özgürlük ve esnekliği istiyor çünkü 9-5 çalışma, onlar için eski usül koşullu hareketlilik ve heyecansız bir yaşam anlamına geliyor. Yani milenyaller, sadece çalışmaya değil yaşamaya da odaklanmak istiyor.
Gelecekteki en popüler 10 işten biri tartışmasız freelance çalışma. En rahat 9-5 işler bile katı bir şekilde yapılandırılan ve aslında milenyallerin “kariyer hedefi” tanımına uymayan işler.
CareerFoundry, konuyla ilgili şöyle bir istatistik paylaşıyor: “Son 5 yılda freelancerların geliri %50 arttı.” Kısacası artık asıl mesele freelance çalışmak. Şu an ise en iyi freelance çalışma yöntemi İnternet mucizesini kullanarak teknolojik bir iş yapmak.
Birçok insan bu noktada nasıl freelance iş bulacağını düşünüyor. Yurt dışında Freelancer ve Upwork gibi büyük platformlarda alanınıza uygun iş bulabilirsiniz. Türkiye’de ise en büyük freelance topluluğu İçerik Bulutu’na katılarak içerik üreticisi olabilirsiniz.
Freelance çalışmanın, 9-5 mesaisinin verdiği güveni vermeyeceği kesin ama birçok insanın bu rahatlığı özlemediği de rakamlarla sabit. Geleceğin iş fırsatları, evinizin rahatlığında erişebileceğiniz gibi şekilleniyor. İşte bu yüzden sizi 9-5 işlerin neden geleceğin işleri olmadığını anlamaya davet ediyoruz.
Freelance Çalışmanın Freelancer için Yararları
%33’ünü milenyaller oluştursa da freelance çalışanların çoğu orta yaşlı. Bunun sebebi birçok yetişkinin freelance çalışmanın avantajlarını günbegün daha iyi fark ediyor olması. Bunun yanı sıra iş dünyası da freelancerların yüksek kaliteli, dolayısıyla iyi ödeme gerektiren işler yaptığını fark ediyor.
Freelance çalışanların en çok imrenilen yanlarından biri kendi çalışma saatlerini kendilerinin belirliyor olması. İşte bu yüzden 9-5 mesaisi artık çok geride kaldı. Çalışanlar artık katı bir yapı altında boğulmak zorunda değil, bunun yerine ne zaman ve nerede çalışacaklarını seçme özgürlüğüne sahip.
Her şeyden önemlisi, muhtemelen serbest çalışanların en önemsediği faktör, zevk aldıkları bir şeyi yaptıkları için para almaları. 9-5 mesaisiyle çalışanlar, yeteneklerini sergileyebilir ve bunu yapmanın tadına varabilir ancak hiçbir zaman bireysel becerilerini maksimum seviyeye getiremezler. İşte serbest çalışma, konu yeteneğe geldiğinde bu dengeyi kurmayı sağlar.
Freelance çalışanların çoğu sigorta gibi önemli bir güvenceden mahrum da kalsa yine de bu durumdan rahatsız olmadıklarını ifade ediyor. Zaten Freelancers Union gibi platformlar sağlık gibi temel ihtiyaçlar konusunda freelance çalışanlara kolaylık sağlamaya da başladı ve bu gibi platformlar çoğalmaya da devam ediyor.
Freelance Çalışmanın Geleceği
Merak etmeyin, 9-5 mesaisi tamamen yok olmuyor. Sektördeki işlerin sadece bir kısmı freelance ekonomide yerini alabildi. Ancak gelecek, bir tıkla esnek saatler ve bol yetenek sunan tonlarca kariyer fırsatı ile dolu. Günümüzde ise freelance çalışma gücünün ekonomiye katkısı zaten 715 milyar doları aşmış durumda.
Büyük olasılıkla, birçok işletme çok yakın bir gelecekte hibrit freelance ve mesai karışımı bir hibrit model uygulamaya başlayacak ancak bazıları ise % 100 serbest çalışmayı tercih edecek. Geleceğin bir parçası olmak istiyorsanız geleneksel 9-5 mesaisinden uzaklaşın ve durumu ciddiye alın. Fırsat kapıda, açacak mısınız?
Kaynak: https://socialmediaweek.org/blog/2016/04/future-freelancing-millennials-abandoning-9-5/