Gıda Mühendisi GURU İçerik Üreticimiz İle Tanışın

1. Röportaja başlamadan önce bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

31 yaşındayım, 5 yaşında bir kız çocuk annesiyim. Gıda mühendisiyim ve gıda üretimi yapan bir firmada yönetici olarak çalışıyorum. Sayısal bölümde okumama rağmen Edebiyat ile ilişkim her zaman çok iyiydi. Yazmak beni ruhsal anlamda besleyen en önemli kaynağım olmuştur, nitekim şarkı sözü de yazıyorum 🙂 Yaptığım işler arasında doküman hazırlama da var ve bu nedenle kendimi yazma konusunda hep güncel ve yeterli kılmam gerekiyor. Yani yazmak benim için hem kişisel bir uğraş hem de profesyonel bir yaklaşım.

2. Eğitiminizi nerede ve hangi uzmanlık alanında tamamladınız?

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunuyum. 

3. icerikbulutu.com ile tanışmanız ve içerik üretimine başlama sürecinizden bahseder misiniz? Hikayenizi dinlemek isteriz. 

2019 yılının başlarında bir eğitim platformunun verdiği “İçerik Editörlüğü” eğitimine katıldım. Beni oldukça heyecanlandıran bir eğitim olmuştu, çünkü aynı zamanda farkındalık da yaratan bir eğitimdi. Bu eğitimde içerik yazarlığı ve editörlüğü gibi işlerin olduğunu öğrenme şansım oldu. “Şans” diyorum çünkü hâlen görüyorum ki bu işlerin profesyonel olarak yapılabildiğini ve bu işten maddi kazanç sağlanabildiğini bilmeyen çok insan var. Eğitmenimiz de içerik yazarlığı yapıyordu ve biz yazar adaylarına İçerik Bulutu’nu özellikle önermişti. Eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra İçerik Bulutu’na başvurdum. Neyse ki başvurum kabul edildi 🙂 O zamanlar arayüz tamamen başkaydı, içerik taleplerini dikkatle inceliyordum, yani benim için yepyeni deneyimler söz konusuydu 🙂 Aslında İçerik Bulutu panellerin kullanımı konusunda detaylı yönergeler sunuyor ancak ben kendim incelemeyi tercih etmiştim. Kısa sürede adapte olup içerik üretmeye başladım. Daha güçlü bir başlangıç yapmak adına üstlendiğim ilk içerik bebek bezi ile ilgili olmuştu, çünkü öz güvenimi de yüksek tutmak adına anneliğimden faydalanarak iddialı olduğum bir alana yönelmiştim 🙂 Ancak neyse ki böyle bir şansım vardı çünkü İçerik Bulutu’nda çok türde ve sayıda içerik talebi oluyor, böylece yazacağım içerikleri seçerken hiç zorlanmamış, aksine kendimi iyi hissetmiştim. Ürettiğim içerikler hiç ret almadı, hiç revizyon bile istenmeden onaylanan içeriklerim oldu. Çok geçmeden de guru içerik yazarı seviyesine yükseldim, ücret politikasında ve üstlenebileceğim içerik sayısında iyileştirmeler oldu. Hâl böyle olunca motivasyonum fazlasıyla arttı ve yazarlığa keyifle, üstüne katarak devam ettim.

Benim diğer yazarlardan farklı bir hikâyem de var :)) Tam her şey rayına oturdu derken bir sabah sisteme giriş yapamadığımı fark ettim. Her konuda rahatça iletişim kurabildiğim Tuğçe Hanım’a ulaştım ve üyeliğimin pasif hâle getirildiği haberini aldım. Bir içerikte rakip bir markanın ismini kullandığım için sözleşme kuralları gereği içerik yazarlığıma son verilmişti. Bu durum beni inanılmaz üzdü ancak yapabileceğim bir şey yoktu, ekstra dikkatli davranmadığım için büyük pişmanlık ve üzüntü duymaktan başka. Neyse ki geçtiğimiz yıl İçerik Bulutu’ndan harika bir mail aldım ve içerik yazarlığına kaldığım yerden devam ediyorum.

İçerik Bulutu yazarlar için benim açımdan kuşkusuz ve açık ara en iyi platform. Yazarlara her anlamda son derece tatmin edici olanaklar sunuyor. Burada olduğum için çok mutluyum.

4. İlk içeriğinizi üretmeden önce endişeleriniz var mıydı?

Elbette. Brief’te belirtilen hususların her birine uymak zorundasınız, diğer yandan içerik kalitesinden de ödün vermemeniz gerekiyor. Türkçe’yi kullanma konusunda kendinize ne kadar güvenirseniz güvenin bir editörün ve yayıncının beğenisine sunduğunuz içerikte bundan bin kez daha emin olmak istiyorsunuz :)) Yazarlıkta gelişmenin sonu yok ancak bir kez dikiş tutturunca da kendinize konfor alanı yaratmış oluyorsunuz ve orada söz sahibi tamamen siz oluyorsunuz.

5. İçerik üreticisi olarak uzman olduğunuz ve profesyonel olarak içerik ürettiğiniz alanlar nelerdir?

Bu sorunun cevabı öyle kapsamlı ki. Doğrudan vereceğim cevap elbette mesleğimle alakalı olacak. Çünkü yetkin olduğum alan gıda ve bu konuda içerik üretmek bana ekstra keyif veriyor. Örneğin; mikrodalga fırın için kategori içeriği üretirken toplumda yanlış bilinen bazı konulara değinmiş ve kullanıcıların da içini rahatlatacak bilgileri içim rahat bir şekilde sunmuştum. Kendimi televizyon ekranlarında kamuoyunu aydınlatan bir kahraman gibi hissetmiştim :)) Yazarlığın böyle güzel yanları da var. Öte yandan, aslında uzmanlıkla üretebileceğiniz başka içerik türleri de oluyor. Çünkü kullandığınız bir ürün, gittiğiniz bir yer, daha önce araştırdığınız bir konu veya bizzat yaşadığınız durumlar da içerik üretiminde size büyük katkı sağlıyor. Yani içerik yazarlığı bilgilerinizin yanı sıra tecrübelerinizden de faydalanabileceğiniz bir meslek olarak zevkten dört köşe olmanızı sağlayabiliyor 🙂

6. Uzmanlık alanınıza uygun içerikler üretiyorsunuz. Sizce bunun içeriğin kalitesine nasıl bir etkisi oluyor?

İnsanlar bir içeriği okurken daha önce hiç duymadıkları şeyleri öğrenmeyi umabiliyorlar. Alışılagelmiş bilgileri sunmak malumun ilâmı oluyor ve ne yazık ki pek de işe yaramayabiliyor. Bu yüzden uzman olduğunuz konularda paylaştığınız bilgiler gerçekten çok kıymetli. Artık şehir efsanesine dönmüş ve aydınlatılmayı bekleyen konular azımsanacak düzeyde değil. Tam da bu noktada biz içerik yazarlarına çok iş düşüyor. Hani lise veya üniversite çağlarında “Aman sanki bunu gerçek hayatta nerede kullanacağım?” diye isyan etmemize neden olan bilgiler vardı ya, işte onlar bile içerik üretirken başvurduğunuz bilgiler olabiliyor :))

7. Bir içeriği kaliteli yapan unsurlar nelerdir sizce? İyi içerik nasıl yazılır?

Ben kalıplara uymadan farklı bir cevap vereceğim: içinize sinmesi. Çünkü brief’i idrak ettikten sonra ürettiğiniz içerik bir şekilde içinize sinmediyse orada eksik veya yanlış bir şeyler mutlaka var demektir. Brief’e birebir uysanız bile kurguladığınız yapı içeriğinizi başlı başına kaliteli kılmayabiliyor. Yani içerik üretimine başlamadan önce kurguyu doğru yapmak çok önemli. Aslında burada en önemli nokta daha sürecin en başında; içerik seçimi. Kaliteli bir içerik üreteceğiniz zaman daha içerik talebini incelerken bile kullanacağınız alt başlıklar, verebileceğiniz bilgiler, vurgulayacağınız noktalar gözünüzde canlanmaya başlıyor. Bir de okuduktan sonra “Off be ne yazmışım!” diye kendinizle övündüğünüz içerikler editörden kolay kolay dönmüyor, güzel de puan alıyor 🙂

8. İçerik yazarken en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

İlk olarak söz konusu içeriği üretebilme noktasında kendimi değerlendiriyorum. Kaliteli bir içerik üretebileceğime inanmıyorsam o içeriği üstlenmiyorum. Eğer zihnimde olağandan daha fazla aktivite varsa da içerik üretimi konusunda kendimi geri çekiyorum, dönem dönem bunlar da olabiliyor yani beyniniz içerik üretimi için hazır olmayabiliyor. İçerik yazarlığında bence en önemli noktalardan biri de okuyucu ile empati kurabilmek. Bir içeriği okurken neler bekleyeceğiniz konusunda kendi fikirlerinize kulak verirseniz daha kaliteli içerikler üretiyorsunuz. Brief’i okuduğunuzda beyninizde bir kurgu canlanmıyorsa da o içerikten uzak durmak gerek. Çünkü bazı içerikler gerek kurgusu gerekse de yapısı itibarıyla her yazara hitap etmiyor. Elbette ki bu konularda da gelişim göstermeli ve daha fazla içeriği üretebilir hâle gelmeliyiz. Fakat kendimizi denerken editörün vaktini de boş yere almak pek doğru değil 🙂 Bu nedenle bende öz güven uyandıran ve “Okuyucuyla bu bilgileri mutlaka paylaşmalıyım” sesini kulaklarımda yankılatan içerikleri üretme hassasiyetine sahibim.

9. Daha çok hangi içerik türlerini üretmeyi seviyorsunuz?

Blog yazıları konu fark etmeksizin daha çok ilgimi çekiyor. Kendimi blog yazarken daha özgür hissediyorum. Ancak kategori açıklamaları da seçimlerimde başı çekmeyi başarıyor. 

10. Ürettiğiniz içeriklerin sizi hangi yönlerde geliştirdiğini düşünüyorsunuz?

İçerik üretimi çok keyifli bir döngü. Bildiğinizi yazıyorsunuz ancak yazdıkça da öğreniyorsunuz. İçeriğe doğru bir adım attığınızda o size birkaç adım gelebiliyor 🙂 Hele ki tıp gibi spesifik alanlarda yani bilimle ilgili olan her konuda çok değerli bilgiler ediniyorum. Bu da genel kültürümü geliştirmem konusunda bana büyük katkı sağlıyor. Çok farklı alanlardan çeşitli bilgiler edindiğinizde sosyal yaşamınız da dolaylı yoldan canlanmış oluyor. Bir iş toplantısında ya da arkadaş sohbetinde iletişiminizi güçlendirecek unsurların hakimi olabiliyorsunuz 🙂

11. Yazma becerilerinizi geliştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Bu sorunun en güçlü cevabı muhakkak ki kitap okumak. Çünkü kitaplardaki anlatımlar, tasvir gücü, vurgu yeteneği benim için ilham oluşturuyor. Fakat bunun yanı sıra yayımlanmış içerikleri okumayı da önemsiyorum. “Ben bu içeriği yazsaydım nasıl yazardım?” ve “İçerik yazarı nasıl yazmış?” sorularının cevaplarını kıyaslamak oldukça etkili oluyor.

12. İçerik üreticisi olarak kullandığınız araçlar nelerdir?

Türk Dil Kurumu online sözlüğü bilgisayarımda hep açıktır. Bazı kelimelerin yazım şeklinden mutlaka emin olurum. Bunun dışında tabii ki SEO ve intihal kontrol araçlarını kullanıyorum.

13. Size göre bir içerik üreticisinin sahip olması gereken en önemli özellikler ve beceriler nelerdir? Herkes içerik üreticisi olabilir mi?

Bir yazarda olması gereken en önemli nitelikler bence Türkçe ile haşır neşir ilişki içinde olmak ve kelimelere dans ettirebilmek. Açıkçası biraz detaycılık, biraz da yaratıcılık serpiştirmek gerekiyor bunların üzerine. Herkes içerik üreticisi olamaz ne yazık ki, bilhassa dil bilgisi kurallarını günlük hayatında dikkate almayan insanların bu işi yapması oldukça zor. Bir mesajda birleşik yazılan bağlaç “de”yi görünce sinir harbi yaşamıyorsanız yazarlık size çok da göz kırpmayabilir :))

14. İçerik Bulutu’na içerik üreticiliği başvurusu yapmak isteyen içerik üreticisi adaylara ne tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Öncelikle bu konuda mutlaka eğitim almalılar. Çünkü sadece yazabilmek yeterli olmuyor, tüm teknik detayları ve bazı özel tabirleri bilmeden içerik üreticiliğini başarabilmek zor diye düşünüyorum. Zaten İçerik Bulutu çok verimli eğitim imkânı sunuyor. Farklı içerik yapılarını inceleyerek de bir öngörüye sahip olmalılar. Bu işe yalnızca maddi kazanç kapısı olarak bakmamalarını da öneririm. Çünkü freelance yapılan bir iş olduğu için özellikle hâlihazırda çalışan kişilerin sevmedikleri bir işe vakit ayırmaları ıstırap olabilir. Bu işi düzenli yapacak olan bir kişinin de yazmayı, üretmeyi, düşünmeyi ve kafa yormayı sevmesi gerekiyor. Sevgi ile özeni sentezleyince birçok konuda olduğu gibi içerik üretiminde de ortaya güzel işler çıkıyor.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat