google arama operatörleri

Zaman Kaybetmeyin! Google Arama Operatörleri İle Tanışın

Günümüzde Google artık bir arama motoru olmaktan çok hayatımızın her alanında karşımıza çıkan önemli teknolojilerin kaynağı haline geldi. Kurulduğu 1998 yılından bu yana geliştirdiği birçok teknolojinin yanı sıra Google, çıkış kaynağı arama motoru konusunda da oldukça ilerleme kaydetti. Geliştirdiği Arama Operatörleri sayesinde kullanıcılar aradıkları bilgiye doğrudan ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyor.

Çoğu insanın yaptığı gibi, aramak istediğiniz kelimeyi doğrudan yazıp uzun sayfalar boyunca gezinmek istemiyorsanız Google Arama Operatörlerini kullanarak bulmak istediğiniz veriyi arınmış bir şekilde elde edebilirsiniz. Hepimizin vakti çok değerli. Dolayısıyla, Google Arama Operatörleri günümüzün “hızlı” dünyasında biçilmez bir kaftan.

Okuma önerisi: Güncel Google Arama İstatistikleri

Google Arama Operatörleri Nedir?

Özel karakterler ve komutlar sayesinde sıradan metin aramalarını zenginleştiren kısa yollardır. Arama operatörleri, içerik araştırmasından teknik SEO denetimlerine kadar her şey için yararlı olabilir.

Google Arama Operatörleri Nasıl Kullanılır?

Sıradan metin araması yapar gibi, direkt olarak Google arama çubuğuna yazarak operatörleri kullanabilirsiniz.

Tabii bunların hepsini birden öğrenmek pek zor olmasa da, kullanıma dökmek biraz zor. Bu yüzden size sürekli açıp bakabileceğiniz bir “kopya kağıdı” hazırladım. Bu içerik size zamanınızı geri kazandıracak.. Hadi başlayalım!

1.Basit Arama Operatörleri

Her bir arama operatörünün ne işe yaradığını altındaki açıklamadan öğrenebilirsiniz.

      ““         “ürün açıklaması”

Bu operatör ile çift tırnak içerisine aldığınız kelime öbeğini direkt olarak içeren web sitelerini bulabileceksiniz. Tek kelimeden oluşan aramalarda eş anlamlıları önlemiş olursunuz.

      OR      Ankara OR İstanbul

Bu operatör yazdığınız iki farklı kelime öbeğini veya ikisini de içeren web sitelerini bulacaktır. Örneğin Ankara veya İstanbul veya her ikisini birden içeren web siteleri bu şekilde bulunabilir

      ()      (Ankara OR İstanbul)

Operatörleri gruplamak ve çalıştıkları sırayı kontrol etmek için parantez kullanılabilir.

      -       Ankara -deniz

Bulmak istediğiniz sonuçlardan (-) operatörünü kullanarak istemediğiniz kelimeleri çıkartabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz sonuca ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

      ..      Nobel 2017..2019

Belli sayı aralıkları aramak için (..) operatörü kullanılabilir. Yukarıdaki örnekte, Nobel ile alakalı olan arama sonuçlarından sadece 2017-2019 yılları arasında olanlar aratıldı.

      in      1$ in TRY

Birimler arasındaki dönüşümleri hesaplamak için (in) kullanılabilir. Para birimleri, ağırlıklar, sıcaklıklar ile de kullanılabilir.

2. Gelişmiş Arama Operatörleri

Gelişmiş arama operatörleri, aramaları değiştiren ve ek parametreler (alan adı gibi) gerektiren özel komutlardır. Gelişmiş operatörler genellikle aramaları daraltmak ve sonuçları daha derinlemesine incelemek için kullanılır.

Her bir arama operatörünün ne işe yaradığını altındaki açıklamadan öğrenebilirsiniz.

      site:      site:akademi.icerikbulutu.com

Arama sonuçlarını sadece belirli bir kaynak ile sınırlandırır. Bu sayede site içi aramalar yapabilirsiniz. Ayrıca sitedeki tüm sayfa sayısını da verir.

      -site:      içerik bulutu -site:youtube.com

Arama sonuçlarınızın arasında istemediğiniz bir kaynak var ise bunu çıkarmamızı sağlar. Örneğin belli bir konuda arama yaparken “Youtube” kaynaklı sonuçları görmek istemiyorsanız bu operatörü kullanabilirsiniz.

      site:(...) * içerik bulutu site:youtube.com *

Arama sonuçlarının sadece belirli bir kaynaktan gelmesini istiyorsanız bu operatörü kullanabilirsiniz. Örnekte “İçerik Bulutu” kelime öbeğini içeren YouTube sonuçları aratıldı. Çıkan sonuçlar tatmin edici.

      intitle:     intitle:”İstanbul”

Başlığında belirli bir kelime öbeği veya sadece bir kelime bulunan sayfaları bulmamıza yarar. Örneğimizde, başlık etiketinde ” İstanbul” kelimesini içeren tüm sonuçlar bulunacaktır.

      allintitle:   allintitle: Ankara ve İstanbul

“intitle” ile benzerdir, ancak bu operatör yalnızca belirtilen tüm kelimeleri başlık etiketinde içeren sonuçları getirir.

      inurl:        inurl: İstanbul

URL’sinde belirli bir kelime öbeği veya sadece bir kelime bulunan sayfaları bulmamıza yarar. Örneğimizde, URL içerisinde “Ankara vs İstanbul” kelimesini içeren tüm web siteleri bulunacaktır.

      allinurl:     allinurl: Ankara ve İstanbul

“inurl” ile benzerdir, ancak bu operatör sadece belirtilen tüm kelimeleri URL’sinde içeren web sitelerini bulacaktır.

      intext:       intext: İstanbul

İçeriğinin herhangi bir yerinde belirli bir kelimeyi (veya kelimeleri) içeren web sitelerini bulmanızı sağlar. Örneğin, sayfa içeriğinde “İstanbul” kelimesini içeren tüm web siteleri bulunacaktır.

      allintext:     allintext: Ankara vs İstanbul

“intext” ile benzerdir, bu operatör ise web site içeriğinin herhangi bir yerinde belirtilen tüm kelimeleri içeren sonuçları bulmamızı sağlar.

      filetype:      filetype: İstanbul filetype:pdf

Sonuçların belirli bir dosya türünün sonuçlarıyla sınırlanmasını sağlar. Örneğin, PDF, DOCX, TXT, PPT gibi.

      related:       related:apple.com

Belirli bir alan adı ile ilişkili olan sonuçları bulmanızı sağlar.

      AROUND(X):     Ankara AROUND(3) İstanbul

Bu operatör yakınlık araması yapmanızı sağlar. Birbirinden -en az- parantez içinde belirttiğiniz sayı kadar uzaklıkta kelime içeren sayfaları bulmanızı sağlar. Verilen örnekte, “Ankara” ve “İstanbul” kelimeleri site içeriğinde birlikte bulunmalı ve aralarında 3 kelimeden fazla kelime olmamalıdır.

       link:         link:google.com

Belirli bir etki alanına veya URL’ye bağlanan sayfaları bulmanızı sağlar.

      inanchor:      restoranlar inanchor:gurme

Belirli bir alandaki arama sonuçlarınızın bağlantı metinlerinde yine belirlediğiniz bir kelimeyi içerenleri bulmanızı sağlar. Örnek olarak, “restoranlar” aramasındaki sonuçların bağlantı metinlerinde sadece “gurme” kelimesini içeren sonuçları görmek isterseniz bu şekilde bir arama yapabilirsiniz.

      allinanchor:    allinanchor:"en iyi müzeler İstanbul"

“inanchor” ile benzerdir, ancak yalnızca yazmış olduğunuz metinde belirtilen tüm kelimeleri ayrı ayrı içeren sonuçları bulmanızı sağlar. Örneğin bağlantı metninde “en iyi”, “müzeler”, “İstanbul” kelimelerini içeren sonuçları bulmak istiyorsanız bu şekilde bir arama yapabilirsiniz. 

Önemli not:

Tüm “allin …:” operatörleri için Google’ın, operatörü takip eden her terime uygulamaya çalışacağını unutmayın. “allin …:” operatörlerini diğer operatörlerle birleştirmek neredeyse hiçbir zaman istenen sonuçları vermeyecektir.

Arama Operatörü İpuçları ve Püf Noktaları

Hepimizin bildiği gibi, tüm parçalara sahip olmak, bir bulmacayı çözmenin sadece ilk adımıdır. Arama operatörlerinin gerçek gücü, onların birleştirilmesinde saklı.

1.       Operatör Kombinasyonlarını Birbirine Zincirleme Yöntemi

Hemen hemen tüm metin arama kombinasyonlarını, temel operatörleri ve gelişmiş operatörleri birbirine bağlayabilirsiniz.

"içerik bulutu akademi" intitle:"YouTube SEO" -site:youtube.com

Bu arama, “içerik bulutu akademi” (tam eşleşme) geçen, başlıkta “YouTube SEO” ibaresini içeren ve YouTube’da olmayan sonuçları getirecektir.

2.       İntihal Edilmiş İçeriği Bulma Yöntemi

İçeriğinizin benzersiz olup olmadığını veya birinin sizi intihal edip etmediğini öğrenmeye mi çalışıyorsunuz? Metninizden benzersiz bir kelime öbeği kullanın, onu bir “intext:” operatöründen sonra tırnak işareti içine koyun ve kendi siteniz “site:” ile hariç tutun.

intext:”içerik pazarlamasının geleceği ile tanışın” -site: icerikbulutu.com

Benzer bir şekilde, içeriğinizin tekrarlanan kopyalarını bulmak için uzun, tam eşlemeli bir deyimle birlikte “intitle:” kullanabilirsiniz.

3.       HTTP -> HTTPS Geçişinizi Denetleyin

Bir siteyi HTTP’den HTTPS’e geçirmek zor olabilir. Google’ın her bir sayfa türünden kaç tanesini dizine eklediğinizi görerek ilerlemenizi tekrar kontrol edin. Kök alanınızda “site:” operatörünü kullanın ve ardından “-inurl:” ile HTTPS sayfalarını hariç tutun.

site:webrazzi.com -inurl:https

Bu, başıboş dolaşanları izlemenize veya Google tarafından yeniden taranmamış olabilecek sayfaları bulmanıza yardımcı olacaktır.

BONUS (SEO): Rakip Analizi Yapın

Hepimizin bildiği gibi rakip analizi SEO’da olmazsa olmaz. Örneğin Amazon’u rakiplerinizden biri olarak düşünün, ve rakibinizin “Babalar Günü” ile alakalı neler yaptığını görmek istiyorsunuz. Peki bunu kolaylıkla nasıl yapabilirsiniz? Çok kolay:

site: amazon.com.tr intitle: babalar günü

Ve işte! Sonuçlar artık istediğimiz gibi daha az, şimdi hızlıca rakip analizi yapabilirsiniz.

Bu dört yöntem, neredeyse sonsuz bir kombinasyon kümesinin sadece birkaç örneğidir. Daha fazla örnek sizin hayal dünyanızda ve ihtiyaçlarınızda saklı. Eğer sık kullanıldığına inandığınız operatörler veya kombinasyonlar varsa, bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız. Yorumlarda buluşalım!

Melih Sefa Toraman

Araştırmanın ve zamanın değerini bilen bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi. icerikbulutu.com'da Dijital Pazarlama stajyeri olarak çalışıyor.

İlk Yorumu Başlat