Google Bard Nasıl Kullanılır?

Google Bard Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yapay zeka teknolojisinin giderek artan popülaritesi, hayatımızın her alanında kendini açıkça gösteriyor. Sohbet botlarından dijital içeriklerin oluşturulmasına ve hatta tıp dünyası gibi kritik alanlara kadar yaygınlaşan yapay zeka, açıkçası hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Yapay zeka denildiğinde pek çoğumuzun aklına ilk olarak ChatGPT gelse de diğer teknoloji devleri de yapay zeka alanında çoktan kolları sıvadı. Google AI tarafından geliştirilen Bard AI da bunlardan biri. Şimdilik deneysel aşamada olan Bard yapay zeka dil modelini ve ayrıntılarını keşfetmeye ne dersiniz?

Google Bard Nedir?

Bard AI, arama motoru ve teknoloji markası Google’ın yapay zeka kolu olan Google AI tarafından geliştirilen bir sohbet botudur. 21 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Bard Google tarafından kullanıcılara sunulsa da henüz deneysel aşamada olduğunu unutmamakta fayda var. Deneysel süreçte ve geliştirilmeye devam eden bir platform olsa da bir yapay zeka sohbet botundan beklenebilecek pek çok görevi başarılı bir şekilde yerine getirebilmekte.

Öyle ki Bard, yapabileceği görevleri sıralarken kendisine sorulacak soruları bilgilendirici ve detaylı bir şekilde cevaplayacağını ifade ediyor ve ekliyor: “Açık uçlu, zorlayıcı ve garip olsalar bile.” Bard’ın bu cevabı bile kendisinin basit bir yapay zeka platformu olmadığının ve ne kadar iddialı olduğunun bir ispatı. Devasa bir miktarda veriyi işleyen ve yöneten bir teknoloji devinin yapay zeka sohbet botundan daha azı da beklenemezdi zaten.

google bard

OpenAI’ın ses getiren ChatGPT sohbet botundan daha sonra ortaya çıkan Bard, kullanıcıların meraklı sorularını da beraberinde getirmişti. Google AI’ın uzun süredir bir yapay zeka sohbet botu üzerinde çalıştığını bilenler, bir toplantıda Bard’ın hızla fenomen olan ChatGPT’ye karşı neden daha önce sunulmadığını sormuş ve Google AI’ın şefi Jeff Dean ve Google CEO’su Sundar Pichai’den ilginç bir cevap almıştı. Dean ve Pichai, yapay zeka alanında hızlı hareket etmenin potansiyel riskleri olduğunu dile getirmiş, Google’ın OpenAI’a kıyasla çok daha büyük bir şirket olduğu için olası bir sorunun büyük bir itibar riskine neden olabileceğini savunmuştu. Kısacası teknoloji devi Google, halihazırda ChatGPT’nin yeteneklerine sahip benzer bir teknolojiyi elinde tutsa da, temkinli yaklaşma stratejisine başvurmuş ve yola emin adımlarla devam etme kararı almıştı.

Şirketin bu hamlesinin, dünya çapında patlak veren yapay zeka furyasında Google’ı maça geride başlattığı söylenebilir. Ancak teknoloji dünyasında ve özellikle yapay zeka gibi potansiyel riskleri barındıran alanlarda temkinli bir yaklaşım sergilemek, bilinçli bir karar olarak görülebilir. Google’ın ilerleyen yıllarda Bard’ın da temelini oluşturan LaMDA konusunda geliştirmeler sunması, teknoloji devinin OpenAI ile olan rekabetinde öne geçmesini sağlayabilir. Google’ın elinde bulunan imkanlarla dünya çapında dominant bir yapay zeka aracı üretmesi açıkçası hiç de zor görünmüyor.

Google Bard Nasıl Çalışır?

Google Bard, diğer yapay zeka modellerine benzer şekilde devasa miktarda veriyi hızlı bir şekilde öğrenebilen ve kullanıcıların arama sorgularına göre uygun cevaplar üretebilen bir yapay zeka teknolojisini kullanır. Devasa veri kümeleri tarafından eğitilerek farklı alanlarda uzmanlaşabilir ve farklı alanlardaki karmaşık görevleri kolay bir şekilde yerine getirebilir. Makine öğrenimi ve doğal dil işleme (NLP) teknolojilerini kullanan Bard, Google’ın arama sonuçlarından da büyük ölçüde yararlanır.

Karın kaslarını geliştiren egzersiz önerileri gibi basit sorgulardan karmaşık kuantum fiziği problemlerine kadar aklınıza gelebilecek her alanda soru yöneltebileceğiniz Bard, oldukça yetenekli. Google Bard’ın ve diğer benzer yapay zeka modellerinin nasıl çalıştığını anlamak için makine öğrenimi ve NLP kavramlarını da yakından tanımak gerekir. Makine öğrenimi, adından da açıkça anlaşılabileceği üzere makinelerin öğrenim süreçlerini ifade eden bir teknolojidir. İnsan beyninin sınırlamalarına takılmayan makineler, tüm insanlık tarihinde dijital ortama aktarılmış verileri çok kısa bir süre içinde öğrenebilir ve bu bilgileri kavramsal şekilde işleyerek etkileşimsel olarak aktarabilir.

google bard nasıl çalışır

İnsanlık olarak öğrenme süremizin ve hafızamızın ne kadar kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurarak yapay zekanın binlerce yıllık gelişim sürecimize göz açıp kapayıncaya kadar adapte olabileceğini söylemek yanlış olmaz. Nitekim Bard da bunu gerçekleştirerek çevrim içi ortamdaki tüm bilgiler üzerinde eğitildi. Böylece kullanıcılar olarak tek yapmamız gereken metinle veya sesli olarak sorumuzu iletmek. Sorguları anlık olarak tüm veri tabanında araştıran, en ilgili kaynakları referans alan ve kullanıcıya faydalı bir cevap oluşturan Bard, aklınızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırır.

Bard’ı resmi web adresi üzerinden ücretsiz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Google arama sorguları desteğini kullanmak içinse ilk olarak sorgu sonrası çıkan butona tıklayabilirsiniz. Bard, konuyla ilgili Google’da yapılan en alakalı arama sorgularını size öneri olarak sunar. Bu önerilerden birine tıkladığınızda yeni bir sekmede ilgili arama sorgusu ekranına yönlendirilerek aramayı devam ettirebilirsiniz.

Google Bard Nasıl Kullanılır?

Google Bard, güncel olarak bard.google.com adresi üzerinden ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Adrese giriş yapıldığında kullanıcıları karşılayan sade bir arayüz ve çeşitli araçlar bulunuyor. Ekranın sol bölümü, yeni bir sohbet oluşturmak veya daha önce gerçekleştirilen sohbetlere erişilmesini kolaylaştırıyor. Ekranın ortasında yer alan panelin alt kısmındaki sorgu kutusu, metinsel veya sesli olarak arama yapılmasını sağlıyor. Bard’ın sesli sorguları da desteklemesi, diğer yapay zeka sohbet botlarından ayrılan önemli özelliklerinden biri. Panelin üst bölümündeyse Bard tarafından oluşturulan cevabın yanı sıra geri bildirim, paylaşım ve ilgili arama sonuçlarına yönlendirme yapan butonlar göze çarpıyor.

google bard nasıl kullanılır

Google’a ait olan Bard, konuyla ilgili daha fazla içeriğe erişmek isteyen kullanıcılar için “Google’da ara” seçeneği sunuyor. Arama deneyimini zenginleştiren bu özellik, Google’ın Discover gibi araçlarıyla da entegre çalışma konusunda uygun bri altyapı sağlıyor. Kısacası Bard ile gerçekleştirdiğiniz arama sorguları, sizi Google’da yer alan farklı web sitelerine ve bağlantılara yönlendirerek aradığınız faydalı bilgilere ulaşmanızı çok daha kolay bir hale getiriyor. Bard’ın oluşturarak size sunduğu temel sonuçları beğenmemeniz veya faydalı bulmamanız halinde ilgili Google arama sonuçlarına tıklayarak öğrenmek istediğiniz konu hakkında faydalı içeriklere kolayca ulaşabilirsiniz.

Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birlikte onun etik bir şekilde kullanımına değinmekte de fayda var. Google’ın da bu konuda belirli kaygıları olduğu biliniyor. Arama motorlarında yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler konusunda düzenlemelere giden Google, dijital içerik üretiminde yapay zekanın yalnızca bir yardımcı olması gerektiğini savunuyor. Şimdiden bu konu hakkında yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri tespit edebilen yazılımlar kullanan Google, yapay zekanın adil ve etik kullanımı konusunda son derece hassas. Siz de Bard ve diğer yapay zeka araçlarını kullanırken bunu unutmayın.

Okuma Önerisi: Yapay Zeka Üretimi İçerikler Nasıl Tespit Edilir?

Google Bard ile Neler Yapılabilir?

Yeni bir sohbet botu olmasına rağmen pek çok görevi yerine getirebilen Bard basit arama sorgularından kreatif metinler oluşturmaya ve problem çözmeye kadar farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Gelişmiş bir dil modeline sahip olan yapay zeka sohbet botu, farklı nüanslar içeren ve insana yakın içerikler oluşturma konusunda da oldukça başarılı. Sahip olduğu bu özellik, eğlenceli vakit geçirmek isteyen veya yalnızca sohbet etmek isteyen kullanıcıların karşısında bir makine olduğunu unutmasını bile sağlayabilir.

Henüz sınırlı kullanım özelliklerine sahip olan Bard’a gelecekte neler yapabileceğini sormayı da elbette unutmadık. Bard, gelecekte hastalıkları teşhis etme, yeni ürünler geliştirme ve daha iyi eğitim materyalleri oluşturma gibi görevleri yerine getirebileceğini söyledi. Dünya çapındaki yapay zeka araçlarının gelişimini göz önünde bulundurduğumuzda bunlar kulağa imkansız gelmeyen beceriler. İnsan mimiklerinin öğretildiği yapay zeka modellerinin ruh halini tespit edebildiği teknolojiler, günümüzde hali hazırda kullanılmakta. Tıbbi semptomların ve diğer teknolojik ekipmanların yardımıyla yapay zekanın temel teşhisler koyması ve hatta daha uzak bir gelecekte bizzat cerrahi müdahalelerde bulunması da bir o kadar imkansız değil.

Ancak şimdilik Bard’ı keşfetmek isterseniz, sadece metinsel dönüşler alabileceğinizi unutmayın. Bard’ın yeteneklerini görmek için ondan belirlediğiniz konularda edebi metinler oluşturmasını, hafta sonu tatilinizi verimli bir şekilde planlamasını veya kararsız kaldığınız konularda mantıklı öneriler sunmasını isteyebilirsiniz. Elbette gelecekte görsel sorgular ve asistan destekli otomatik kullanım senaryolarının desteklenmesi de son derece olası bir ihtimal. Bard’ın gelecekte tahmin edildiği gibi diğer Google araçlarıyla bir arada çalışması, onu hayatın her alanında kullanılabilen çok yönlü bir yapay zeka aracı haline getirebilir. Kişisel sorunlardan teknik sorunlara kadar çeşitli sorgularda Bard, faydalı olabilecek ipuçları ve çözüm önerileri sunar. Ancak yapay zeka sohbet botlarının yalnızca verilerle eğitilmiş teknolojiler olduğunu unutmayın. Yapay zeka sohbet botları, karşılaştığınız sorunlara karşı kesin bir yargıya veya teşhise varamaz. Sorunlara karşı profesyonel bir destek almanızın daha doğru olacağınız aklınızdan çıkarmayın.

ChatGPT ile Google Bard Arasındaki Farklar

BardAI’ın bu kadar etkileyici özelliğe ve potansiyele sahip olduğunu öğrendikten sonra muhtemelen şu soruyu sormuş olmalısınız: “Peki, ChatGPT ile Google Bard arasında ne fark var?” Bu soru bizim de merakımızı cezbettiği için direkt olarak Bard’ın kendisine sorduk. Centilmen bir şekilde ChatGPT’nin de kendisi gibi bir Büyük Dil Modeli (LLM) olduğunu söyleyen Bard, aralarındaki en temel farkın eğitim verileri olduğunu dile getirdi. Bard AI, ChatGPT gibi metin ve kod veri kümeleriyle eğitilmenin yanı sıra Google veri tabanını da eğitim için kullanır. Bu kapsamlı eğitim modülü, Bard’ın sezgisel ve bilgilendirici arama sorgularında ChatGPT’den bir adım önde olmasını sağlar.

chatgpt google bard farkı

Kullanım alanı faktöründe de farklılıklara sahip olan yapay zeka sohbet botları, farklı amaçlar için ideal çözümler sunar. ChatGPT, insan benzeri metinler üretmek için tercih edilirken, Bard daha çok soruların bilgilendirici bir şekilde cevaplanması için tercih edilir. Bu yönüyle Bard, ChatGPT’ye kıyasla çok yönlü bir araçtır. Verilerin doğruluğunu ve kapsamını önemseyen kullanıcılar, Google Bard’ı tercih edebilir.

Ayrıca iki yapay zeka sohbet botu arasındaki en önemli fark, güncellik kriteridir. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, 2021 yılına kadar olan verilerle eğitilmiştir ve bu tarihten sonraki olaylar hakkında bilgi sahibi değildir. Bu da güncel bilgiler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıları hüsrana uğratabilir. Diğer yandan Google Bard AI, sürekli olarak kendini günceller ve Google arama dizininden beslenir. Bu sayede çok daha güncel olaylara dair gerçekleştirilen sorgulara cevap sağlayabilir.

Görüldüğü üzere Bard AI, şimdiden etkileyici özellikleri ve güncel bilgi sunma potansiyeli sayesinde en etkili ücretsiz yapay zeka sohbet botlarından biri olmayı başarıyor. Deneysel süreç sonrasında çok daha işlevsel bir hale gelmesi beklenen Bard, gelecekte çok daha verimli bir şekilde daha fazla görevi yerine getirebilir. Teknoloji devleri arasındaki yapay zeka yarışının geleceğini tam olarak kestiremesek de bu rekabetin hayatımıza kattığı etkileyici teknolojilerin oldukça faydalı olduklarına şüphe yok.

Binlerce marka ve KOBİ gibi profesyonel ve SEO uyumlu içerik ihtiyaçlarında icerikbulutu.com‘u tercih ediyor. Siz de içerik üretim sürecim deneyimleyin diye ilk içeriğiniz ücretsiz!

İlk içerik talebinizi oluşturmak için tek yapmanız gereken bu linke tıklamak: https://icerikbulutu.com/ucretsiz-icerik

50’den fazla dilde içerik üretimi ve çeviri/yerelleştirme hizmetimiz hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için bize ulaşın: teklif@icerikbulutu.com

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat