google-perspectives-nedir

İçeriklerinizi Google Perspectives için Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Hepimiz gün içinde internette pek çok arama gerçekleştiriyoruz. Üstelik bu aramalar teknik bilgi ihtiyacından canımız sıkıldığında izleyebileceğimiz bir film önerisine kadar geniş bir yelpazeye yayılabiliyor. Ancak aramalarımız sırasında çoğu zaman teknik bilgilerden çok diğer kullanıcıların ve insanların yaşadıkları deneyim ilgimizi çekiyor. Özellikle söz konusu satın almak üzere olduğumuz önemli bir ürün veya gitmek istediğimiz bir lokasyon olduğunda. 

Neyse ki Google, yeni hizmeti Perspectives sayesinde bu ihtiyaca harika bir çözüm getirmeyi amaçlıyor. Discover’dan sonra kullanıcılara bambaşka bir deneyim yaşatma konusunda iddialı olduğu anlaşılan Google, kullanıcı deneyimlerinin önemini bir adım öteye taşıyor. Gelin, birlikte Google Perspectives’i inceleyelim ve dijital dünyada içeriklerinizi Perspectives için nasıl optimize edebileceğinize göz atalım.

Google Perspectives Nedir?

2022 Ağustos ayından bu yana kullanıcı testleri gerçekleştirilen Google Perspectives, 10 Mayıs 2023 itibariyle mobil kullanıcılara sunuldu. Arama alışkanlıklarımızı kökten değiştirebilecek bir güncelleme olan Perspectives, aslında yalnızca bir arama türü olarak nitelendirilebilir. Perspectives’in tüm dünya genelinde ve masaüstü platformlarda kullanılmaya başlanmasıysa kısa süre içinde gerçekleşebilir. Ancak arama türünün kullanımının ülke ve bölge gibi kriterlere göre değişebileceğini de şimdiden hatırlatalım.

Görseller, haberler ve videolar gibi arama türlerinin yanına eklenen Perspectives sekmesinin amacı, diğer kullanıcıların deneyimlerini merak edenler için direkt olarak arama sonuçlarında konuyla ilgili deneyimlere yer vermek. Perspectives bölümünde yer alacak sonuçlar, TikTok ve diğer sosyal medya platformlarındaki videolardan bloglara ve forumlara kadar uzanacak. Ancak burada rekabetin de yüksek olacağını ve Google’ın kullanıcı aramalarında listelemek için yalnızca kaliteli ve faydalı içerikleri seçeceğini unutmayın. Kısacası forumlardaki ve sosyal medya platformlarındaki birkaç cümlelik deneyim ve görüşler, arama sonuçlarında muhtemelen yer almayacak. Bunun yerine spesifik bir konu hakkında detaylı ve farklı görüşler dile getiren kullanıcıların ve içerik üreticilerinin görüşleri bu konuda çok daha şanslı olabilir. 

İçeriklerinizi Google Perspectives için Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Google Perspectives, diğer arama sonuçlarında olduğu gibi veri tabanında yer alan tüm siteleri ve platformları hızlı bir şekilde tarayarak kullanıcının öğrenmek istediği deneyim ve görüşleri bir arada sıralayacak. Arama sonuçlarında yalnızca metinlere değil, perspektifin kaynağına ve küçük video snippet’lerine de yer veren Google, kısa ön izlemeler sayesinde aradığınız görüşe daha kolay ve interaktif bir şekilde ulaşmanızı destekleyecek.

Google Perspectives Neleri Değiştirecek?

Google, son yıllarda hızla farklı bir konsepte geçişini hızlandırıyor. Google Discover ile birlikte klasik arama sonucu sayfa yapısını terk etmeyi ve kullanıcılar için çok daha işlevsel bir deneyim sunmayı isteyen Google, Perspectives güncellemesi ile birlikte bunu çok daha etkili bir şekilde yapmaya çalışacak. Dijital çağda değişen kullanıcı alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını yakından tanıyan Google, kullanıcı deneyiminin zenginleştirilmesi için daha popüler ve trend bir kullanıma evrilecek. Ancak tam da bu noktada dünyanın önde gelen arama motorunun klasik arama sonuçlarını ortadan kaldırmayacağını da hatırlatmakta fayda var.

Bunun yerine Google, sahip olduğu işlevsel araçları genişleterek her konuda daha fazla kullanıcıya hitap etmeyi tercih ediyor. Nitekim bu yaklaşım, dijital dünyanın hızlı dinamiklerinde rekabeti korumak için arama motorunun eline harika bir koz veriyor. Peki, Perspectives’in arama alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebileceğini hiç düşündünüz mü? Örneğin satın almak istediğiniz bir ürün için perspektif sonuçlarını tıkladığınızda ilgili ürünü kullanan ve ürünle ilgili deneyimlerini paylaşan gerçek kullanıcıları görebileceksiniz. Dijital dünyada okudukları her şeye inanmayan şüpheci kullanıcılar için harika bir haber öyle değil mi?

Ancak bu noktada bazı kaygılardan da bahsetmeden geçmeyelim. Temelde kullanıcı perspektifini ve deneyimini sunmayı hedefleyen Google, arama sonuçlarında listeleyeceği içerikleri seçerken biraz zorlanabilir. Kullanıcı deneyimlerinin ve görüşlerinin pek çok konuda benzersiz olması, Perspectives bölümündeki sonuçların bilgi aktarma amacından çok, deneyim aktarma amacına odaklanmasını gerekli kılacak. Yine de Google, Helpful Content güncellemesinde de öne çıkardığı gibi bu içeriklerdeki E-E-A-T değerlerini de bir kriter olarak ele alacak. 

Kısacası Google, her zaman olduğu gibi kullanıcılara mümkün olan en faydalı içerikleri sunmaya çalışacak. Arama motorunun yapay zeka desteği ve sürekli gelişen algoritmalar sayesinde yorumları, görüşleri ve web sitesi içeriklerinin ne hakkında olduğunu çok iyi bir şekilde anlayabildiğini hepimiz biliyoruz. Perspectives ile birlikte bu gücünü kullanmayı hedefleyen Google, diğer kullanıcı deneyimlerini çok daha isabetli ve etkili bir şekilde öğrenmenize yardımcı olabilir.

Google Perspectives İçin İçerik Optimizasyonu

Perspectives’in yenilikçi ve etkileyici yapısı, gelecekte kullanıcıların birincil arama tercihleri haline gelmesine yardımcı olabilir. Tıpkı mobil arama alışkanlıklarının artması ve Google Discover’in popülerleşmesi gibi, Perspectives’de kısa süre içinde üst sıralara yükselebilir. İçerik üreticileri ve markaların Perspectives’i anlayarak içeriklerini bu yönde optimize etmeleri, gelecekte de daha fazla ziyaretçiye ulaşmalarını destekleyebileceği gibi, kaliteli bir deneyim ve görüş sunarak onlara daha da etkili bir şekilde ulaşma fırsatı sunabilir. İşte Perspectives içeriklerinin optimizasyonunda öne çıkan başlıklar:

E-E-A-T Faktörü Artık Çok Daha Önemli

Son yıllarda kullanıcı deneyiminin zenginleştirilmesi konusunda atılan adımlar, E-E-A-T kavramını çok daha sık duyulur hale getirdi. Deneyim, uzmanlık, otorite ve güven kriterlerinden oluşan bu kavram, Google’da sunulan içeriklerin kullanıcıya maksimum fayda sağladığından emin olunması ve güvenilirlik açısından önemli bir kontrol mekanizması görevi gördü.

E-E-A-T daha önce genellikle finans ve sağlık gibi YMYL olarak da adlandırılan alanlarda önemliyken, gün geçtikçe internet ortamındaki tüm içerikler için önemli bir kriter haline geldi. Dünya çapında artan dezenformasyon ve aldatıcı içerik oluşumlarına karşı E-E-A-T, güvenli ve güvenilir bir bilgi ortamı sağlama konusunda önemli bir rol oynadı. Perspectives bölümünde yer alan önerilerde içeriklerden alıntıların yanı sıra içerik üreticisinin veya yazarın adı da yer alacak. E-E-A-T hakkında daha fazlasını merak ediyorsanız, E-E-A-T Nedir? konulu içeriğimize göz atmayı unutmayın. 

Ziyaretçilerinize Farklı Bir Bakış Açısı Sunun

Perspektif aramalarının asıl amacını hatırlatır şekilde, arama sonuçlarında kullanıcılara farklı bir bakış açısı sunmanız da yeni arama türüyle birlikte daha büyük bir önem taşıyacak. Ancak burada farklı bakış açısının tam olarak ne ifade ettiğini anlamak da oldukça önemli. Örneğin bir destinasyon rehberinde şehirle ilgili temel bilgilerin, gezilecek yerlerin ve aktivitelerin yanı sıra ziyaret sırasında nasıl hisler uyandırdığı gibi öznel bir bakış açısı da Perspectives sonuçlarında ilk sıralarda yer almaya katkı sağlayan bir kriter olacak.

E-ticaret siteleri gibi ürün satışı gerçekleştirilen platformlarda bakış açısı, ürünün değinilmeyen özelliklerini veya kullanımının püf noktalarını belirterek gerçekleştirilebilir. Web sitenizde Perspectives uyumlu içerikler oluşturmak için görülmeyeni görmeyi ve ziyaretçilerinize ilgi çekici, özgün içerikler sunmaya çalışmayı unutmayın.

Kullanıcı Tarafından Üretilen İçeriklere Önem Gösterin

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler, sosyal medya platformlarının hızlı yükselişiyle birlikte markaların da gözde stratejilerinden biri haline geldi. Perspectives ile birlikte kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerin öneminin artması bekleniyor. İçeriklerinizi optimize etmek için onları kullanıcıların üretmesini sağlayabilir ve kullanıcıların markanız hakkındaki görüşlerini dile getirdiği içeriklerle Perspectives aramalarında yer alabilirsiniz. 

Ayrıca kullanıcı tarafından üretilen içeriklerin güvenilirlik ve samimiyet gibi faktörlerde de önemli bir rol oynadığını ve ziyaretçiler tarafından sevildiğini unutmayın. Kullanıcıları markanız için içerik üretmeye nasıl teşvik edebileceğinizi ve kullanıcı tarafından üretilen içerikler hakkında daha fazlasını öğrenmek için User Generated Content (UGC) Nedir? adlı içeriğimize göz atmak isteyebilirsiniz.

Dijital İçerik Üreticileri ile İş Birlikleri Kurun

Sektörünüzde öne çıkan içerik üreticilerle birlikte iş birliği kurmak da optimizasyon stratejinin önemli bir parçası olabilir. Deneyimin ve görüşlerin önem arz ettiği Perspectives, içeriklerinizin de rekabet edebilmesi için başarılı ve bilgi sahibi kişiler tarafından üretilmesini gerektirir. Uzmanlık sahibi içerik üreticilerle birlikte çalışmak, Influencer Marketing stratejilerine benzer bir şekilde içeriklerinizin daha başarılı bir performans sergilemesini destekleyebilir. Aslına bakarsanız bu pazarlama stratejisi, yalnızca Perspectives için değil, tüm dijital pazarlama çalışmalarınız için etkili olacaktır. Fikir önderlerinin ve fenomenlerin artışıyla birlikte her marka, ürün ve hizmetlerini geniş bir kitleye ulaştırmak için Influencer Marketing’in gücünden etkili bir şekilde faydalanıyor. 

Google Perspectives, kullanıcılara sunmayı hedeflediği özellikler ve deneyim sayesinde pek çoğumuz tarafından şimdiden merakla bekleniyor. Hem içerik üreticileri ve markalar hem de kullanıcılar için pek çok alışkanlığı değiştirecek Perspectives, farklı görüşleri ve deneyimleri önemseyen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak pek çok özellik sunacak. Siz de içeriklerinizi optimize ederek değişen arama alışkanlıklarına daha kolay bir şekilde adapte olabilir ve daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat