google keşfet discover nedir

Google Keşfet (Discover) Nedir ve Nasıl Optimize Edilir?

Dijital dünyada kullanıcı alışkanlıkları artık hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Sosyal medya platformları ve arama motorları, kullanıcıların bilgiye ve içeriklere nasıl ulaştıklarına uygun şekilde kendi bünyelerinde de büyük değişimlere gidebiliyor. Son yıllarda kullanıcıların metinler yerine görsel ve videolara daha fazla ilgi göstermesi, Google’ın da köklü değişimlere yönelmesine neden oldu. Bu bağlamda hayatımıza giren “Google Discover” klasik arama sorgularını rafa kaldırarak kullanıcılar için çok daha sezgisel, keşfedebilecekleri içerikler sunmayı başardı. Peki Google keşfet tam olarak nedir ve içeriklerinizi daha fazla kullanıcının keşfetmesi için Google Discover özelliklerini nasıl kullanabilirsiniz? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim.

Google Discover Nedir?

Google Discover, kullanıcıların ilgi alanlarına, arama alışkanlıklarına ve diğer bilgilerine uygun olarak keşfedebilecekleri içerikleri bir arada bulabildikleri bir Google hizmetidir. 2017 yılında yayınlanan ve ilk yılında 800 milyondan fazla kullanıcının ilgi gösterdiği “Google Feeds”, 2018 yılında “Google Discover” ismini alarak amacı hakkında çok daha açıklayıcı ve etkileyici bir görünüme kavuştu.

Google Discover, sosyal medya platformlarındakine benzer şekilde kullanıcıların sevdikleri, merak edebilecekleri ve faydalanabilecekleri farklı içerikleri mobil cihazlarındaki bir akışta kolayca görüntüleyebilmelerine imkan tanıdı. Bu gelişmeyle Google, “Strings to Things” olarak da adlandırdığı “Dizelerden Nesnelere” konseptini hayata geçirdi. Google’ın söylemiyle marka, artık kullanıcılara arama terimleriyle ilgili sıkıcı sonuçların yer aldığı bir hizmet sunmak yerine, arama terimlerine ihtiyaç duymadan kullanıcıları yakından tanıyan ve onlara tüketebilecekleri faydalı içerikleri sunan bir platform özelliği kazandı.

Google Keşfet (Discover) Nedir ve Nasıl Optimize Edilir?

Discover ile Google kullanıcıları, sosyal medya platformlarına benzer bir şekilde ilgi alanlarıyla ilgili pek çok içeriği kaydırabilecekleri tek bir arayüzde kolayca bularak keşfedebilir ve kendi Discover arayüzlerini ilgi alanlarına daha uygun bir şekilde özelleştirebilir. Bu konuda daha etkileyici özellikler sunan Google, Discover sisteminin kullanıcıların coğrafi konumları, ilgi alanları, kişisel verileri ve hatta deneyimleriyle entegre şekilde çalıştığının altını çiziyor. 

Özellikle deneyim başlığını daha ayrıntılı bir şekilde incelediğimizde uzmanlık içeren konularda Google, deneyim seviyenize uygun keşfet içeriklerini size sunuyor. Örneğin uğraştığınız bir hobi veya ilgi alanında amatör seviyede bilgi ve deneyime sahip olduğunuzu anlayan Google, ilerleyen süreçte bu konuda orta ve ileri düzey içerikler sunarak sizin için çok daha faydalı ve işlevsel bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Google Search ve Google Discover Arasındaki Farklar

“Strings to Things” kavramında da dile getirdiğimiz gibi Google, artık kullanıcıların gözünde sahip olduğu kütüphane ve ansiklopedi imajını yıkmayı amaçlıyor. Bilgiye ve içeriğe erişimimizin çeşitlendiği son yıllarda Google’ın böyle bir stratejiye yönelmesi aslında büyük bir sürpriz değil. Özellikle genç yaştaki internet kullanıcılarının internetteki bilgilere çok daha sezgisel ve verimli bir şekilde ulaşmak istemeleri, artık linklerden ve metinlerden oluşan alt alta sıralanmış arama sonuçlarının tarih olmaya yüz tutabileceğini gösteriyor. Nitekim sesli arama sonuçları ve mobil için optimize edilmiş arama araçlarının giderek daha fazla rağbet görmesi, bunun en büyük göstergelerinden biri.

Google Search ve Google Discover arasındaki en büyük temel fark, arama hizmetinin arama sorgularını denkleme dahil etmesiyken, keşfet hizmetinin arama sorgularını kullanmadan veri tabanı yardımıyla farklı sonuçlar sunmasıdır. Aslına bakarsanız iki hizmet arasındaki en büyük ve belki de tek temel fark budur. Çünkü her iki hizmette de Google, arama sonuçlarında dizine eklenmiş sayfalara yer verir ve kullanıcılar için her iki hizmette de sayfaların aynı temel özelliklere sahip olmasını şart koşar. 

Web sayfalarının mobil optimizasyon ve görsel konusunda daha gelişmiş özelliklere sahip olması büyük bir avantaj sağlar. Çünkü Google Discover, kullanıcıların ilgisini çekmek ve daha işlevsel bir arayüz sunmak için görsellerden yardım alır. Yani mobil optimizasyon konusunda güçlü ve kaliteli görsellere yer veren web sitelerinin Discover bölümünde daha fazla performans göstermesi beklenebilir.

Google Keşfet’te Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler

Google’ın temel dizinlerinde yer alan içeriklerin tümü, otomatik olarak Discover’da yer alır. Ancak web sitesi sahiplerinin ve yöneticilerinin içerikleri optimize ederek keşfet bölümünde yer alma şansını artırmak için uygulayabileceği farklı düzenleme ve stratejiler de bulunur.

Web sitenizde RSS ve Atom Feed’leri kullanmak, keşfet sistemiyle daha entegre bir altyapıya sahip olmanızı destekleyebilir. “Takip Et” özelliğine sahip ve mobil uyumlu web siteleri, Google tarafından keşfet akışında daha sık tercih edilir. Bunun için sitenizin yapısal düzenlemelerini gerçekleştirerek sitenizi ve içeriklerinizi uygun hale getirebilirsiniz. Ancak Google aramada olduğu gibi sıralamanızın ve keşfedilme potansiyelinizin güçlü bir SEO performansına dayandığını da aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. Google Keşfet’te çıkmak için uygulayabileceğiniz başlıca stratejiler şunlardır:

Kaliteli ve Özgün İçerik Oluşturun

Google, her alanda olduğu gibi keşfet arayüzünde de kaliteli ve özgün içeriklere önem gösteriyor. Bu sebeple içeriklerinizin özgün, kullanıcılara fayda sağlayan ve alakalı bir yapıda olmasına özen göstermelisiniz. İçerik konusunda E-E-A-T ve YMYL kavramlarını da ön planda tutan Google, sitenizde yer alan her içeriğe hassas bir şekilde yaklaşmanızı ve kullanıcılara değer katan önemli içerikler oluşturmanızı bekliyor. Bu kavramlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve içeriklerinizi optimize etmek için daha önce yayınladığımız “İçeriklerinizi E-E-A-T İçin Nasıl Optimize Edebilirsiniz?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

kaliteli özgün içerik

Kaliteli ve özgün içerik konusunda geçtiğimiz yıllara kadar yalnızca intihal önemli bir kriter olarak ele alınsa da, son zamanlarda gündeme gelen AI Content kavramı da artık kaliteli ve özgün içerik konusunda belirleyici bir faktör. İçerik üretiminde yapay zekanın etik ve şeffaf kullanılması fikrini benimseyen Google, yapay zeka araçlarıyla üretilmiş içerikleri kolay bir şekilde tespit edebiliyor. Bunun için yine yapay zekayı kullanan marka, NLP doğal dil öğrenim modelindeki yapay unsurları ve farklı üretim şemalarını baz alıyor. Kısacası yapay zeka aracılığıyla üretilen içerikler, Google tarafından sıralama faktörlerini olumsuz etkiliyor. 

Ancak yapay zekanın kaliteli ve özgün içeriklere uzanan süreçte önemli bir destekçi olabileceğini de hatırlatmak gerek. Yapay zekayı ilgi alanınız ve konularınızda bir yol gösterici ve kaynak olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede içeriklerinizi çok daha hızlı ve verimli bir şekilde oluşturabilir ve kullanıcılarınıza bilgi sağlayan kaliteli içeriklere imza atabilirsiniz. 

İçeriklerinizi Güncel veya Zamansız Olarak Oluşturun

Google Discover arayüzü, arama bölümünden farklı olarak gündeme daha çok bağlı bir platform olarak öne çıkıyor. Güncel trendlerle ilgili içeriklerinizin keşfet bölümünde görünme şansını artıran bu durum, içerik üretim planlamanızı da değiştirmenizi gerektirebilir. Ayrıca “Evergreen” olarak da adlandırılan zamansız içerikler de SEO stratejilerinde olduğu gibi keşfet bölümünde sıkça yer alan bir içerik türü olarak tercih edilebilir.

İlgi veya hizmet alanınıza göre trend ve zamansız içerikler üreterek keşfet bölümünde yer alma şansınızı artırabilirsiniz. Bunun için ilgi alanınızı ve global trendleri daha yakından takip edebilirsiniz. Google Discover’in hızla değişen bir platform olduğunu, kaliteli ve güncel içeriklerin öne çıktığını aklınızda bulundurun. Güncel trendleri takip etmek ve yüksek sayıda içerik üretmek sizi zorluyorsa, zamansız içeriklere yönelerek etkili bir içerik üretim stratejisi de oluşturabilirsiniz. Sektörünüzle ve ilgi alanınızla ilgili değişmeyecek ve yıllar boyunca referans olarak kullanılabilecek içerikler oluşturmak, arama sonuçlarında ve keşfette çıkmak için harika bir araç olabilir. 

İçeriklerinizde Görsel ve Videolara Önem Gösterin

Klasik arama sonucu sayfalarından farklı bir dinamiği hayata geçirmeyi planlayan Google, keşfet bölümünde görsel ve videolara daha fazla önem gösteriyor. Bu sebeple görsellerinizin ve videolarınızın yüksek kaliteli vei çeriğinizle ilgili yapıda olmasına özen gösterebilirsiniz. Ayrıca “Clickbait” olarak da adlandırılan yanıltıcı formatlardaki video ve görsellerin keşfet performansınızı son derece kötü etkileyeceğini de ekleyelim.

içeriklere görsel ekleme

Keşfette yer alma şansınızı artırmak için web sitenizdeki görsel ve videoların gerekli kalite standartlarını karşılamasını sağlamalısınız. Google görseller için çözünürlük değerlerinin minimum 1200 piksel olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca görsel içeriklerinizin AMP veya Tag yöntemleriyle max-image-preview:large olarak işaretlenmesi gerekiyor. Google, ayrıca görsellerde konusunda site logosu kullanımından kaçınılmasını öneriyor.

Yapısal İşaretlemeleri ve Entegrasyonları Gerçekleştirin

Yapısal işaretlemeler ve entegrasyonlar, web sitenizin tüm arama motoru performansını ve kullanıcı deneyimini etkileyen temel unsurlardan biridir. Bu kriterler, kullanıcıların web sitenizdeki gezinme deneyimini ve arama motorlarının web sitenizin yapısını anlamasını sağlar.

Web sitenizi arama motorları ve kullanıcılar için çok daha iyi bir hale getirirken profesyonel bir destek alabilir ve teknik konularda kusursuz bir iş çıkarabilirsiniz. Yapısal işaretlemeleri ve entegrasyonları gerçekleştirirken Google’ın yönergelerini ve eğitim içeriklerini de referans alabilirsiniz. Örneğin Google’ın yayınladığı Keşfet’i Kullanmaya Başlama konulu içerik, teknik adımları atarken işinizi kolaylaştırabilir. 

Web sitenizin altyapısı da teknik düzenlemeleri yapma konusunda size yardımcı olabilir. Örneğin WordPress tabanlı web siteleri için düzenlemeleri gerçekleştirebileceğiniz farklı eklenti ve uygulamalar kullanabilirsiniz. Eklenti ve uygulamalar, kodlama ve manuel düzenlemelere kıyasla çok daha kısa bir sürede ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olur.

Sitenizin Mobil Performansını Optimize Edin

Google Discover, mobil platformlarda yer aldığı için web sitesi sahiplerinin veya yöneticilerinin mobil optimizasyon noktasına dikkat etmeleri oldukça önemli. İçeriklerinizin mobil cihazlarla uyumlu bir yapıya ve görünüme sahip olması birincil kriter olduğu gibi, sitenizin mobil açılış ve yükleme süreleri de keşfet performansınız konusunda belirleyici bir etken.

Sitenizin mobil SEO performansını desteklemek için içeriklerinizin boyutlarını optimize etmek ve altyapı ve teknik özellikleri değiştirmek gibi adımlar atabilirsiniz. FCP olarak adlandırılan ve ekrandaki ilk içeriklerin kullanıcıya ulaştırıldığı süreyi ölçümleyen First Contentful Paint değeri, sitenizin mobil açılış sürelerini optimize etmeniz konusunda oldukça faydalıdır. Nitekim Google da açılış ve yükleme sürelerini arama sonuçlarında olduğu gibi Discover arayüzünde de önemli bir performans kriteri olarak kabul eder. “First Contentful Painting (FCP) Nedir? FCP Değeri Nasıl Optimize Edilir?” adlı yazımız sayesinde daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sitenizin mobil uyumluluğunu ve site hızlarınızı farklı ücretsiz araçlar kullanarak da test edebilirsiniz. PageSpeed Insights, bunun için sunulan ücretsiz bir araçtır ve web sitenizin linkini girerek yalnızca birkaç saniye içinde sitenizin mobil ve masaüstü sürümlerinin hız performansları hakkında önemli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu araç, yalnızca ölçüm verilerini sunmakla kalmaz, web sitenizin yükleme sürelerini etkileyen önemli faktörlere karşı alabileceğiniz eylemleri de ayrıntılı bir şekilde sunar. Bu sayede optimizasyon çalışmalarınızı çok daha kolay ve efektif bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

İçeriklerinizin Google Discover’da yer alması, değişen ve gelişen kullanıcı alışkanlıklarına daha iyi adapte olarak içeriklerinizi geniş kitlelere ulaştırmanıza yardımcı olabilir. Yukarıda yer alan püf noktaları ve stratejiler yardımıyla siz de içeriklerinizi keşfet arayüzüne uygun hale getirerek bunu başarabilir ve kullanıcılara ilgi alanlarıyla ilgili faydalı içerikler sunabilirsiniz.

Daha fazla faydalı SEO ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

https://www.youtube.com/@icerikbulutucom

https://www.instagram.com/icerikbulutucom/

https://twitter.com/icerikbulutu

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat