uzman içerik üreticisi

Google’a Göre Uzman Bir İçerik Üreticisi Olmanın 4 Adımı

Google, web sitelerini ve onların nerede sıralanacağını değerlendirme biçimini sürekli geliştiriyor. Bu değerlendirme, genellikle sitelerin nasıl bir yetkiye sahip olduğuyla ilgili ve bu yetkiyi sağlayan birkaç faktör bulunuyor. Google, algoritmalarını açıklamıyor ve bunları sık sık güncellese de, güncellemelerin ne olduğunu veya ne zaman çıkacağını tam olarak söylemiyor.

SEO işinin büyük bir kısmı, bu güncellemelerin ne olduğunu anlamayı ve hem bir markanın web’deki varlığını iyileştirmek hem de Google’dan ceza almayacağından emin olmak amacıyla, en iyi uygulamaları bu güncellemelerden fayda sağlamak için tekrar gözden geçirmeyi içeriyor. En kötü senaryoda bir site, Google sıralamasından kaldırılabilir ve arama sonuçlarında hiç gösterilmeyebilir.

Google Sıralamasının Ardındaki Bilim

Bütün bunlar Google ve diğer arama motorlarının ardındaki bilimi anlamaya bağlı. Arama sorgusunu yazdığınızda, Google gidip web’de canlı şekilde arama yapmaz; bunun yerine, kendine ait büyük web sitesi dizininde arama yapar. Arama motoru, web sitelerine sanal “örümcekler” gönderir, bunlar da sitelerde dolaşarak anahtar kelimeleri ve sitenin ne hakkında olduğuna dair diğer göstergeleri arar. 

Bu bilgiler, Google’a sitenin bir arama dizesiyle veya bir kullanıcının arama çubuğuna yazdığı şeyle ne kadar alakalı olduğunu sıralamasında yardımcı olur ve sonuçta ortaya çıkan sayfa, Arama Motoru Sonuçları Sayfası (SERP) olarak adlandırılır. Çoğu SEO departmanının ve web sitesi sahibinin amacı, uzmanlık alanları hakkında sıkça yapılan sorgular için SERP’in ilk sayfasında yer almaktır.

Google Güncellemeleri

Google algoritmaları daha basitken anahtar kelime doldurma ve diğer “siyah şapka” teknikleri, bir web sitesinin yüksek bir sıralama elde etmesinde işe yarıyordu. Sonra Penguin adlı ilk büyük güncelleme geldi ve SEO dünyasını altüst etti. Yıllardır işe yarayan teknikler aniden eskidi ve web sitelerinin sıralamaları düştü veya tamamen SERP’ten çıkarılma cezası aldılar.

O zamandan beri yapılan her güncelleme ve yapay zekadaki gelişmeler, Google’ın içeriği değerlendirme biçimini değiştirdi. Arama Kalitesi Değerlendirme Rehberi’nin bir kopyası sızdırıldığında Google bunu, belgenin tamamına 2015 yılının Kasım ayında yayın izni vererek yanıtlamıştı.

Google ilk başta varlığını kabul etmediği için Phantom diye adlandırılan güncellemenin bu kısmı bize Google’ın, kullanıcı deneyimini değerlendirmenin ve siteleri fazla sayfalandırma ve sinir bozucu pop-up reklamları için cezalandırmanın yanı sıra web içeriğini kimin yazdığına baktığını da gösterdi. Başka bir deyişle, yazar ne hakkında yazdığını gerçekten biliyor mu? Gerçekten konuyla ilgili bir hayat tecrübesi var mı?

E-A-T İlkesi

Herhangi bir web sayfasının kalitesini belirlemek için her sayfanın E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness’ / Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik) ilkesine uyması gerekir:

1.    Uzmanlık: Sayfanın uzman bir içerik üreticisi tarafından yazılmış kaliteli bir içeriğe sahip olması gereklidir.

2.    Yetkinlik: Sitenin konuya dair bir yetkisinin olması gereklidir.

3.    Güvenilirlik: Sitenin güvenilir sitelerden kendisine yönlendirilmiş, güçlü linklere sahip olması gereklidir.

Peki bir içerik üreticisini uzman yapan şey tam olarak nedir ve Google’ın eski AuthorRank’inin iptal edilmesiyle, Google’a neden bahsettiğinizi gerçekten bildiğinizi nasıl gösterirsiniz?

Google’ın Phantom güncellemesine göre şu 4 madde sizi uzman bir içerik üreticisi yapıyor:

1. Uzmanlık Alanınıza Uygun İçerik Üretin 

Uzman olmak için ilk adım hem sitenizde hem de yüksek yetkiye sahip diğer sitelerde uzmanlık alanınız dahilinde yazmak. Peki sizi uzman yapan nedir? Google bunu şöyle açıklıyor (tıbbi bir yazıyı örnek alacağız):

“Yüksek kaliteli tıbbi tavsiye, alakalı bir tıbbi uzmanlığa veya akreditasyona sahip kişi veya kuruluşlardan gelmelidir… [ve] profesyonel tarzda yazılmalı veya üretilmelidir.”

Tabii “Fotoğraf çekmek veya gitar çalmayı öğrenmek gibi konular hakkındaki hobi sitelerinin de aynı şekilde uzmanlık gerektirdiğini” unutmayın.

Örneğin; yatırım tavsiyesi veren bir makale, onaylı bir finansal danışman veya deneyimli bir profesyonel tarafından yazılmalı, tıpkı tıbbi bir tavsiyenin bir doktor veya başka bir sağlık hizmeti uzmanı tarafından yazılması gerektiği gibi. Hukuki tavsiyeler de, aynı şekilde, doğrulanabilir yasal uzmanlığa sahip biri tarafından yazılmalı.

Uzmanlık, “Ya Paran Ya Canın (Your Money or Your Life – YMYL) sayfaları” olarak adlandırılan sayfalar için kritik bir önem taşıyor. Çünkü bu sayfalar “kullanıcıların gelecekteki mutluluğunu, sağlığını veya finansal istikrarını potansiyel olarak etkileyebilir.”

YMYL sayfalarına örnekler:

●      Alışveriş veya finansal işlem sayfaları

●      Finansal bilgi sayfaları

●      Tıbbi bilgi sayfaları

●      Hukuki bilgi sayfaları

●      Diğer sayfalar (“çocuk evlat edinme, araç güvenlik bilgileri vb.” gibi YMYL olarak kabul edilebilecek her konu)

Öte yandan, bilgilendirici olduğu ve iyi yazıldığı sürece, film, kitap veya restoran incelemeleri, hemen hemen herkes tarafından yazılabilir.

Eğer Google tarafından bir uzman olarak tanınmak istiyorsanız, uzmanlığınızı web’de ortaya koymanız gerekir. İçeriğinizin yayınlanması gereken ilk yer kendi siteniz olmalı ve içerik, linklenebilir içeriklere veya diğer sitelerin bağlantı verebileceği içerik türlerine sahip olmalı. Genellikle, daha uzun ve evergreen (zamansız) içerikler daha iyidir ancak aynı içeriğe değinen kısa yazılar da işe yarar.

Başka bir web sitesinin yetkisini belirlemek zordur ancak kalite incelemeleri veya yorumlar, gazeteciliğe dair ya da diğer tanınmış ödüller ve profesyonelce yazılmış, güncel içerikler iyi göstergelerdir. Ek olarak bir sayfanın veya gönderinin sosyal medyada ne kadar paylaşım aldığına bakın. O içerik üreticisinin veya sitenin sonuçlarda çıkıp çıkmadığını ve onlar hakkında ne söylendiğini görmek için Google’da arama yapın; eğer şirketiniz MOZ veya SEMRush gibi araçlara sahipse alandaki yetkinliği, alıntı akışını ve güven akışını da değerlendirebilirsiniz. Bunların hiçbiri tek başlarına kusursuz ölçütler olmasa da, bir araya geldiklerinde, hem sitenin sıralamasını hem de yetkisini değerlendirmenizde size yardımcı olabilir.

Bu durumda işiniz, bu diğer sitelere ulaşmak, onlar için konuk yazar olmak ve onların sitenize ve kendi oluşturduğunuz diğer içeriklere bağlantı vermelerini sağlamak olmalı.

İçerik Bulutu olarak markalarımız için ürettiğimiz içerikleri her sektörden uzman içerik üreticileri üretiyor:

  • Sağlık-medikal içeriklerini farklı branşlarda uzman, deneyimli tıp hekimleri,
  • Beslenme, sağlıklı yaşam kategorilerindeki içeriklerini uzman diyetisyenler,
  • Ağız ve diş sağlığı hakkındaki içerikleri konusunda uzman diş hekimi içerik üreticileri,
  • İlaç sektörünün sıkı regülasyonlarına uygun içerikleri, profesyonel eczacılar,
  • Seyahat içeriklerini hikaye anlatmanın ve deneyimin gücünü bilen, dünyayı gezmeyi profesyonel bir uğraş haline getirmiş içerik üreticileri,
  • Finans alanındaki içeriklerİ sektörel deneyime sahip finans uzmanları,
  • Yeme-İçme sektöründe de içerikleri gastronomi profesyonelleri ve uzman diyetisyenler üretiyor.

İçerik üreticilerimizle yaptığımız röportajlara buradan, içerik ürettiğimiz markalara da buradan göz atabilirsiniz.

2. Mükemmel İçerikler Üretin

Bir uzman olarak ürettiğiniz içeriğin mümkün olabildiğince profesyonel ve kaliteli olması gerekir. Peki Google neyin mükemmel olduğunu düşünüyor?

●      Detaylar: İçeriğiniz kısa bile olsa ayrıntılı bilgi vermeli. Örneğin; bir “kendin yap” projesini tamamlamak için gerekli tüm adımları içermeli. Eksik veya “şişirilmiş” bir liste daha düşük bir sıralama elde edecektir.

●      Değer: Bir makale, ister haber ister yeni bir gelişme veya ister kapsamlı açıklamalar ya da talimatlar olsun, değerli bilgiler içermeli.

●      İyi yazılmış: İçerik ilgi çekici ve iyi bir şekilde ifade edilmeli. Ayrıca yazarın ana dilini kusursuz bir şekilde kavraması gerekli (kusursuz dil bilgisinin ötesinde yazar, hakkında yazdığı konudan net ve kapsamlı biçimde bahsetme konusunda usta olmalı). İyi içerik üreticileri, içerik krallığının anahtarlarını ellerinde tutar.

●      İyi düzenlenmiş: Sitenizdeki hiçbir içerik yazım yanlışları, yanlış kullanılan kelimeler ve noktalama hataları içermemeli. Tüm bunlar, içeriğin yetkisine olduğu kadar web sitesinin yetkisine de zarar verir. Bu, içerik departmanınız için bir editör ve / veya düzeltmen tutmanız anlamına gelse bile, mutlaka kaçınılması gereken bir durumdur.

●      İyi bir kullanıcı deneyimi: Mükemmel içeriğin en son anahtarı iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaktır. Site ziyaretçisinin reklamlar veya pop-up’larla saldırıya uğramaması ve makalelerin çok sayıda sayfaya yayılmaması gerekir. Örneğin; “Hollywood hakkında bilmediğiniz 30 şey. Yedi numaraya inanmayacaksınız!” gibi bir içeriğin 30 sayfaya yayılması gibi.

Tabii ki, diğer web siteleri veya bloglar için yazı yazarken kontrol edemediğiniz bazı durumlar vardır. Bununla birlikte yukarıdaki özelliklere dayanarak diğer siteleri değerlendirebilir, zayıf bir içerik ve içerik denetimine veya olumsuz bir kullanıcı deneyimine sahip olanlardan kaçınabilirsiniz.

3. İçeriğinizi Sergileyin

Google’ın tüm kaliteli içeriklerinizi bulması için içeriğinizi bir, hatta tercihen birçok yerde yayınlamalısınız. Başlangıç olarak bir web sitesine ve/veya blog sayfasına (tercihen “yeni bir makale” bölümü ile) sahip olmanız gerekir, böylece Google çalışmalarınızı bulabilir ve yetkinizi değerlendirebilir.

Bir Facebook Sayfasına sahip olmalısınız (kişisel profil ile karıştırmayın). Buraya kendi içeriğinizi kolayca ekleyebilir ve sayfanıza daha fazla değer katmak için farklı içerikler paylaşabilirsiniz.

SlideShare (sunumlarınızı yayınlayabileceğiniz ve tanıtabileceğiniz bir slayt barındırma hizmeti), Medium (kendi makalelerinizi yayınlayabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz ayrıca başkalarının makalelerini de sergileyebileceğiniz bir site) gibi siteler de vardır.

Daha önce yayınlanmış içerikleri olan bir içerik üreticisiyseniz yayınlarınızın yanı sıra, okuyucular tarafından yapılan yorumları da listeleyen bir Amazon veya Goodreads sayfanız olmalı.

4. LinkedIn Profilinizi Güncelleyin

LinkedIn, uzun zamandır iş ağı kurma ve iş arama ya da işe alım için ideal bir platform. Google, sayfaları veya sıralamaları değerlendirirken sosyal medya paylaşımlarına bakmadığını iddia ediyor ve çoğunlukla ona inanıyoruz. Yine de, belli uzmanlık alanlarındaki LinkedIn onayları, bir öz geçmişte gösterilen deneyimle birleştiğinde Google’ın deneyiminizi, yetkinliğinizi ve güvenilirliğinizi değerlendirmesini kesinlikle kolaylaştıracaktır.

Son Olarak Google’ın Phantom güncellemesine göre; bir uzman olmak zaman ve planlama gerektirir ancak bir süredir kendinizi bir alanda geliştiriyorsanız bunun temellerini attınız demektir. Henüz bunu yapmaya başlamadıysanız hemen yola koyulun. 

Kesin olan bir şey var: Google uzman profiller aramaya devam edecek. Bu nedenle onları kanıtlamak web içeriğinizin başarısı için kritik öneme sahip.

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat