Görsel SEO Nedir

Görsel SEO: Organik Trafiğinizi Artıracak 14 İpucu

Görseller, dijital içeriklerin önemli birer parçasıdır. Okuyucuların dikkatini çekmeye, içeriği daha ilgi çekici hale getirmeye ve mesajı daha açık bir şekilde iletmeye yardımcı olurlar. Ancak görselleri sadece estetik amaçlı kullanmak yerine, arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da optimize etmek gerekir. Görsel SEO optimizasyonu, görsellerin arama motorlarında daha kolay görünmesine ve dizine eklenmesine yardımcı olur. Böylelikle blog içeriği daha fazla kişiye ulaşabilir ve daha fazla trafik elde edilir.

Görsel SEO Nedir? 

Görsel SEO optimizasyonu, web sitelerinde kullanılan görsellerin uygun isimlerle betimlenmesi, boyutlanması ve tanımlanması sonucunda siteye yüklenmesidir. Bu kurallara uyulduğu takdirde görseller arama motorlarında daha görünür hale gelir ve bu sayede web sayfasının trafiği artış gösterir.

Görsel SEO 4 adımdan oluşur ve bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Görselleri, kaliteleri bozulmadan incelenmesi,
  • Yüksek boyutlu olan görsellerin bulunduğu sayfaların analiz edilmesi ve filtrelenmesi,
  • Web sitesindeki görsellerin URL’lerinin belirlenmesi ve doğru oluşturulması (URL’lerin doğru oluşturulması (Anlamlı bir dosya adı, uygun bir uzantı, açıklayıcı bir alt metin ve dizinleme için optimize edilmiş URL’lerin bir araya gelmesiyle mümkündür),
  • Siteye giriş hızı testlerinin yapılması.

Görsel SEO Nasıl Yapılır? 

  1. İçerik ve Görseller Aynı Bağlama Sahip Olmalı

Görseller için optimizasyon yapılırken içerik ile görsel aynı bağlama sahip olmalıdır. Sayfada görsellerin de yer alması, web sitesinde yayınlanan içeriğe aynı zamanda bir özgünlük ve değer atfeder.

  1. Görsellerin Sıralaması Doğru Yapılmalı

Görseller, ilgili içeriklerin yakın bir konumuna eklenmelidir. İçeriğin konusu hakkında araştırmalar yaparken kendimizi bir okuyucu yerine koymalıyız. Okuyucu gözüyle baktığımızda hem içerik akıcı bir şekilde okunabilir olmalı hem de görseller yazının akışını bozmayacak şekilde yerleştirilmelidir.                      

  1. Metin Başlıkları ve Önemli İçerikler Görsellere Eklenmemeli

Önemli içeriklerin ve başlıkların görsellere eklenmemesi gerekir. Bunun nedeni, çoğu kullanıcının görsellere erişme hakkının olmamasıdır. Tüm kullanıcıların aynı hakka sahip olması ve bir şey kaçırmaması için bu önemli bir konudur. Burada yaratıcılık devreye girer ve görseller için alternatif etiketler keşfedilerek onlardan yararlanılıdır. Erişimin en faydalı şekilde olması için ise içeriklerin detayları HTML içerisinde yer alır.

  1. Görseller Bütün Cihazlarda Erişilebiliyor Olmalı

Google’da görsel arama yapan çoğu birey mobil cihazlardan yararlanır. Bu nedenle bireylerin kaliteli bir arama yapabilmesi için görsellerin ve web sitesinin tüm mobil cihazlarda erişilebiliyor olması gerekir. Erişilebilirlik sadece mobil cihazlarla sınırlı değil, görme engelli kullanıcılar için de kritik önem taşıyor. 

  1. URL Yapıları Görsel Olarak Doğru Oluşturulmalı

Google, görselleri daha iyi analiz edebilmek için görsellerin isimlerinden ve URL’lerinden yararlanır. Bu nedenle görseller web sitesine aktarılmadan önce dosya isminin içeriğe uygun bir şekilde ve (-) işareti kullanılarak oluşturulması önemlidir. 

Örneğin:

Yanlış Dosya İsmi: ‘‘IMG2024.jpg’’

Doğru Dosya İsmi: ‘‘gorsel-seo-optimizasyon.jpg’’

  1. Web Sitenin Hızlı Olması İçin Görselleri En İyi Versiyonuna Getirilmeli

Görseller, web sitesinde hacmi en büyük olan araçlardır. Bu nedenle sitenin tasarımında yazıların akışı bozulmayacak şekilde görseller eklenmelidir. Bunu yapabilmek için de; görsellerin boyutu optimize edilmeli, doğru dosya formatı seçilmeli, görsellerin boyutları ayarlanmalı, görseller doğru şekilde yerleştirilmeli ve görsellere alt metin eklenmeli. 

  1. Alternatif Metinler Bulundurulmalı

Alternatif metin etiketleri ve içerikleri, görme engeli olan bireyler ya da site içeriği okumak amacıyla okuyucu tercih edenler için işe yarar bir özelliktir. Özetle web sitesinde yazı içeriği olan her yere görsel anlatım da eklenmelidir.

görsel seo alt metin

Örnek alt metin: Kulaklıkla müzik dinleyecek çocuk

  1. Görsel Site Haritaları Tasarlanmalı

Web sitesindeki görsellerin daha kolay erişilebilir olması için Görsel Site Haritası oluşturmak oldukça faydalıdır.

Ek bilgi: Görsel site haritaları, web sitenin haricinde diğer alan isimlerinden URL listesini de içerir. Bu yöntem CDN tercih edenler için kolaylık sağlar. Sorunları analiz edebilmek için de Search Console’da CDN alan ismini doğrulamak gerekir.

  1.  <img srcset> Özelliği Kullanılmalı

Tüm ekran boyutlarında faaliyet gösterebilecek görseller oluşturmak için <img srcset> özelliğinden faydalanılmalıdır. Bu özellik tüm tarayıcılarda okunmayabilir, bu gibi durumlarda okunmayan görsellerin URL adresi  <img srcset> ile gösterilmelidir.

  1. Görseller için <picture> Özelliğinden Yararlanılmalı

Görsel SEO yapılırken <picture> özelliğinin kullanılması web sitesinin Google arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayan başka bir kuraldır. <picture> özelliği aynı 2 görselin farklı sürümlerini farklı cihazlarda en berrak şekilde gösterilmesini sağlar. Özetlemek gerekirse; <picture> özelliği bir görselin webP, svg, png, jpeg sürümlerini ele alarak siteyi ziyaret eden kişinin görseli en iyi görebileceği kaynaktan yararlanmasına imkan sunar.

  1. Google Vision API Kullanılabilir

Google Vision API araçlarından yararlanarak, görsellerinizin Google tarafından nasıl karşılandığını ve nasıl bağlantı kurulduğunu öğrenebilirsiniz. Bu araçların yanı sıra alt etiket oluştururken nelere dikkat ederek içerik yazmanız gerektiğini de görebilirsiniz.

  1. Kullanılan Görseller Web Sitesinin Boyutu ile Orantılı Olmalı

Örnek vererek anlatmak gerekirse, site boyutunuz 720 piksel büyüklüğünde ise görsellerinizi de bu orana göre ayarlamanız gerekir. Bu kurala uyulmadığı zaman web sitesinin açılmaması gibi sorunlar yaşanır.

  1. Görsellerin Dosya Boyutu Küçültülmeli

Web sitesi yöneten kişilerin ortak bir amacı vardır o da tüketicilere kaliteli görseller ve kaliteli içerikler sunmaktır. Kaliteli görseller bir yandan fayda sağlarken bir yandan da zarar verebilir. Bunun nedeni ise kaliteli görsellerin yani yüksek boyuta sahip içeriklerin web sitesinin açılış hızının yavaşlamasına sebep olmasıdır. Burada yapılması gereken şey tüm görsellerin kalitelerini olabildiğince koruyarak boyutlarının küçültülmesidir. Sitenin içerisinde yer alan görseller arasında kalite bakımından çok önemli bir fark olmamasına rağmen boyut olarak değişkenlik gösterir. Bu farkı kapatabilmek için açık kaynak kodlu Guetzli, MozJPEG ve PngQuant gibi araçlar kullanılabilir.

  1. Web Sitesindeki Görseller Kontrol Edilmeli

Screaming Frog SEO Spider programını kullanarak 500 URL’ye kadar ücretsiz bir şekilde kontrol sağlayabilirsiniz. Bu program Googlebot gibi tarama yaparak sitedeki hataları görmemize yardımcı olur. Bunun sonucunda ise kaliteli bir web sayfasına ulaşmış oluruz ve trafiğin artışını sağlarız. Aynı zamanda görseller ile ilgili denetim raporunuzu da görüntüleme hakkına sahipsiniz.

Meryem Betül Kaya

Üniversite 1. Sınıftan beri kendimi her alanda geliştirmeye önem verdim ve bunun için çabaladım. Küçük, büyük birçok firmada çalışma fırsatı elde ederek deneyim kazandığım bu yolculuğum, kariyer hayatım için neyi isteyip neyi istemediğimi görme konusunda bana yardımcı oldu. Şu anda ise içerik pazarlamasına ilgi duyuyor ve bu alanda ilerlemeyi planlıyorum.

İlk Yorumu Başlat