arama hacmi search volume

Arama Hacmi(Search Volume) Nedir? Nasıl Öğrenilir?

Hedef kitleniz neyle ilgileniyor? Neye ihtiyaç duyuyor? Bu bilgiye erişmek için SEO ve dijital pazarlama uzmanları için önemli bir veri olan anahtar kelime arama hacmine dikkat etmelisiniz.

Arama hacmi verisine sahip olursanız hangi konulara odaklanmanız gerektiğini belirleyerek içerik stratejinizi şekillendirebilirsiniz. Ayrıca bir kelimenin popülerliğini ve hedef kitlenizin bu kelimeye olan ilgisini de ölçmenizi sağlar.

Gelin, arama hacminin detaylarını inceleyerek dijital stratejilerimizi nasıl şekillendirebileceğimizi keşfedelim.

Arama Hacmi (Search Volume) Nedir?

Arama hacmi belli bir zaman diliminde o anahtar kelimenin aranma sıklığı hakkında bize bilgi verir. Belirli bir zaman diliminde söz konusu anahtar kelimenin ne kadar sıklıkla aratıldığını bilmek bize o kelimenin çevrim içi dünyadaki ilgi seviyesini ortaya koyar. Aynı zamanda web sitenize potansiyel olarak sürükleyebileceği trafiği anlamak için değerli bir içgörü sunar.

Arama hacmi yüksek olan anahtar kelimelerin organik trafik getirme potansiyeli yüksek olsa da bu anahtar kelimelerde rekabet genelde daha yüksektir. Bu nedenle hedef kelime seçimlerinizde dengeli bir yaklaşım benimsemeniz gerekir. 

Ayrıca arama hacmi, bir anahtar kelimenin ne kadar popüler olduğunu gösterir fakat web sitenize gelecek ziyaretçi sayısıyla doğrudan bir alakası yoktur. Çünkü her arama sonucunda web sitenize ziyaretçi akışı olmaz ve arama hacmi yıllık ortalama alındığı için mevcut trendleri tam olarak yansıtmayabilir. 

Arama hacmi mevsimlere göre de değişiklik gösterebilir. Yüksek arama hacmine sahip bir kelime, SERP’te diğer sonuçlarla bu hacmi paylaşır. Bu yüzden, arama hacmini değerlendirirken sadece popülerliğe değil, aynı zamanda mevsimsellik, tıklama oranları ve SERP’teki rekabet gibi faktörlere de dikkat etmek önemlidir.

İdeal Arama Hacmi (Search Volume) Ne Kadar Olmalı?

İçeriklerinizde veya kampanyalarınızda kullanacağınız anahtar kelimeleri belirlerken belirli aralıktaki arama hacimlerine göre anahtar kelimelerinizi seçmek dijital stratejinizin önemli bir parçasıdır. Online varlığınızı geliştirmek, düşük arama hacimli anahtar kelimelere odaklanarak elde edilemeyeceği gibi, aşırı yüksek arama hacimlerine sahip anahtar kelimeleri hedef almak da etkili bir yöntem değildir.

Rakamlar üzerinden bir genelleme yapacak olursak ayda ortalama 100 ile 1000 arasında aranma hacmi olan anahtar kelimeleri hedeflemek web sitenize iyi seviyelerde organik trafik çekecektir. Fakat, bu rakam her büyüklükteki işletme ve kuruluş için farklılık gösterecektir. İdeal bir anahtar kelime hacmi; arama niyeti, endüstri, mevsimsellik ve rekabet gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. 

arama hacmi

Örneğin, büyük ve köklü bir e-ticaret markasının web sitesine çektiği trafiği göz önünde bulundurursak, ayda 500 arama hedefledikleri anahtar kelimeler için düşük bir arama hacmi olarak değerlendirebilir. Ayda 500 arama, küçük bir seramik dükkanının marka adının arama hacmi için fazla bile olabilir. İdeal arama hacmi aynı zamanda konumunuza göre de değişecektir. Örneğin, İngiltere’de yüksek veya düşük olarak değerlendirilen bir arama hacmi, Türkiye’ye göre oldukça farklı olabilir. 

Markanızın hedefleri ve elinizdeki kaynaklar da hedeflediğiniz anahtar kelimelerin aranma hacmini belirlerken önemli bir belirleyicidir. Eğer yeni bir web sitesi işletiyorsanız veya niş bir alanda faaliyet gösteriyorsanız, daha düşük arama hacmine sahip anahtar kelimeler sizin için daha uygun olabilir. Bunun nedeni, bu tür anahtar kelimelerin genellikle daha az rekabete sahip olması ve daha spesifik bir kullanıcı niyetini yansıtmasıdır.

Tersine, daha büyük işletmeyseniz, yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelere odaklanmak mantıklı olabilir. Ama unutmayın, yüksek arama hacmi genellikle yüksek rekabet anlamına gelir. Bu nedenle, bu kelimelerde ilk sıralara gelmek daha zordur. 

Tabii ki bu konuya değinmişken diğer önemli SEO kurallarını da göz önünde bulundurmanız gerektiğini söylemekte fayda var. İdeal arama hacmini belirlerken anahtar kelimenin alakalılığını ve dönüşüm potansiyelini de göz önünde bulundurmalısınız. Yüksek arama hacmine sahip bir anahtar kelime, eğer işletmenizle veya sunulan ürün/hizmetlerle alakasızsa, bu anahtar kelimelerden beklediğiniz faydayı elde edemeyeceksiniz. Hedef anahtar kelimelerinizin, işletmenizin hedeflerine ve kullanıcı niyetine uygun olması gerektiğini unutmayın.

Arama Hacminin Önemi

Arama hacmi, SEO ve PPC stratejilerinde temel bir metrik olarak anahtar kelime araştırması ve trafik tahminleri için vazgeçilmezdir. Ancak, arama hacmi üzerine kurulu stratejilerin tek başına yeterli olmadığının tekrar altını çiziyoruz. 

Çünkü PPC reklamları ve featured snippetlar gibi SERP özellikleri, organik aramalardan sayfanıza yönlendirilen tıklamaları azaltabilir ve arama hacmi verileri her zaman kesin doğruluk sunmayabilir.

Bu metrik, yalnızca popülerlik ve rekabeti değil, aynı zamanda kullanıcı niyetini anlayarak daha bilinçli ve stratejik SEO kararları almanızı sağlar.

Örneğin, uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle daha düşük arama hacmine sahip olmalarına rağmen, daha yüksek hedefli trafik çekebilirler. Long tail keywords yani uzun kuyruklu kelimeler hedef kitlenizin arama niyetine daha uygun olduğu için size içerik stratejinizi geliştirirken daha kapsamlı bir içgörü sunar. İçeriklerinizde long-tail anahtar kelimeleri kullandığınızda dönüşüm oranlarınız da genellikle artar. 

Arama hacminin arama motorları ve değişen pazarlama atmosferi açısından önemine gelecek olursak yüksek arama hacmine sahip popüler terimler için rekabetin artması, PPC kampanyalarının maliyetlerini doğrudan yükseltir. Bu durum, özellikle bütçe sınırlamaları olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için stratejik düşünmeyi ve maliyet etkin çözümler bulmayı zorunlu kılar.

Arama Hacmi Nasıl Sorgulanır?

İçerik planlaması ve pazarlama kampanyalarınız için fikir edinirken zorlanıyorsanız belirli anahtar kelimeler veya ifadeler için yapılan aylık ortalama arama sayısını öğrenmek size kolaylık sağlayacaktır.

Bu veriye erişmenizi sağlayacak birçok ücretli ve ücretsiz araç bulunuyor. İşte en etkili araçlar: 

Google Trends

En yaygın ücretsiz google arama hacmi öğrenme aracıdır. Rakamsal arama hacmi vermez ancak anahtar kelimelerin belirli bir zaman aralığındaki popülerliğini gösterir. Anahtar kelimelerin coğrafi arama hacmi hakkında bilgi verir. Mevsimsel trendleri ve zaman içindeki ilgi değişikliklerini de tespit edebilmenize yardımcı olur.

google trends arama hacmi

Google Keyword Planner

Google arama hacmi öğrenme araçlarından bir diğeri olan bu araç Google Ads hesabı gerektirir. Bu aracı ücretsiz kullanabilirsiniz. Aylık ortalama arama hacmi, rekabet ve CPC gibi verileri sunar. Aynı zamanda anahtar kelime önerileri de alabilirsiniz. Aktif bir Google Ads kampanyanız yoksa, veriler genelleştirilmiş ve sınırlı olabilir.

google keyword planner arama hacmi

SEMrush

Aylık abone olmanız gereken paralı bir pazarlama aracı olan SEMrush, anahtar kelime varyasyonları, ilgili anahtar kelimeler ve soru formatındaki anahtar kelimeler hakkında da bilgi veriyor. 

Ahrefs

Aylık abonelik modeliyle çalışan başka bir araç olan Ahrefs ile anahtar kelime arama hacmi, anahtar kelimelerin zorluk derecesi, tıklama oranları ve SERP pozisyonu dağılımı gibi detaylı verilere erişebilirsiniz.

Moz Keyword Explorer

Kullanmak için aylık abone olmanız gerekir. Anahtar kelime arama hacmi, öneriler, anahtar kelime zorluğu, organik CTR ve öncelik puanı gibi veriler sunar.

Keywordtool.io

Ücretsiz sürümü var ancak arama hacmi, CPC ve rekabet gibi detaylı verileri görmek için paralı sürümünü kullanmanız gerekiyor. Long-tail anahtar kelime önerileri konusunda güçlü olduğu için size içerik fikirleri bulmanız konusunda yardımcı olabilir.

Arama Hacmini Etkileyen Faktörler

Arama hacmini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Aşağıdaki faktörler bir anahtar kelimenin arama motorlarında ne kadar sıklıkla aratıldığını doğrudan veya dolaylı olarak etkiler: 

Mevsimsellik

Bazı anahtar kelimeler yılın belirli zamanlarında daha fazla aratılır. Örnek vermek gerekirse, “yüzme havuzu” yaz aylarında, “kayak takımı” ise kış aylarında daha yüksek arama hacmine sahip olacaktır. Markaların pazarlama departmanları bu mevsimsel analizlerden faydalanarak hangi ürün ve hizmetlerin daha fazla talep göreceğini öngörebilir. Planlamalarını buna göre oluşturabilirler.

Trendler ve Güncel Olaylar

Güncel olaylar, trendler, haberler veya yeni çıkan ürünler ilgili anahtar kelimelerin arama hacmini geçici olarak artırabilir.

Marka Bilinirliği

Büyük markalar veya popüler ürünler, genellikle kendi marka isimleriyle yüksek arama hacmine sahiptir.

Reklam ve Promosyon Faaliyetleri

Reklam ve promosyon kampanyaları, belirli anahtar kelimelerin arama hacminde artışa neden olur.

Kullanıcı Alışkanlıkları

Kullanıcıların arama alışkanlıkları ve tercihleri de arama hacmini doğrudan etkiler. Mesela mobil cihaz kullanımı artarsa, mobilde optimize edilmiş anahtar kelimelerin arama hacmi de artar.

Sosyal ve Ekonomik Faktörler

Ekonomik durgunluk, tatil sezonları veya pandemi dönemlerinde insanların hangi anahtar kelimeleri ne sıklıkla arattığı değişir. Toplumun ilgi alanları ve kültürel eğilimleri de arama hacmini etkileyebilir. Örneğin, belirli bir sağlık trendinin popüler hale gelmesi, ilgili diyet veya egzersiz rutinleriyle ilgili aramaların artmasına yol açabilir.

Teknolojik Gelişmeler 

Yeni teknolojiler veya platformlar da ilgili anahtar kelimelerin arama hacminde değişikliklere yol açar. Örneğin, geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen ”Apple Vision Pro” çıktıktan hemen sonra yüksek arama hacmine ulaştı.

Arama Hacmi SEO Çalışmalarında Nasıl Kullanılır?

Arama hacmi, SEO süreçlerinde bir anahtar kelimenin potansiyel değerini anlamak için kullanılır. Aşağıda SEO çalışmalarında arama hacminin hangi alanlarda kullandığını sizin için derledik:  

Anahtar Kelime Seçimi

SEO başarınızı garantilemek için doğru anahtar kelimeleri seçmek esastır. Arama hacmi yüksek olan kelimeler, genellikle daha fazla trafik potansiyeline sahiptir.  Ancak bu kelimeler aynı zamanda daha yüksek rekabete de sahip olabilir. Bu nedenle arama hacmi ile birlikte rekabet seviyesini de değerlendirmek ve hedeflenen anahtar kelimeleri belirlemek gerekir. Rekabetçi kelimelere odaklanmaktansa long-tail yani uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmak stratejik olarak daha doğrudur. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, daha spesifiktir ve genellikle daha yüksek dönüşüm oranları sunar çünkü kullanıcıların arama niyetini daha doğru yansıtır.

İçerik Optimizasyonu

Web site içeriklerinizi hedeflediğiniz yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerle optimize ederek bu kelimelerde daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz. Anahtar kelime yoğunluğu, başlık etiketleri, meta açıklamalar ve içerikteki anahtar kelime kullanımı, içerik optimizasyonunun önemli bileşenleri.

İçerik Stratejisi

Arama hacmi, hangi konuların popüler olduğunu ve hedef kitlenizin hangi içerik türlerinin arandığını anlamanıza yardımcı olur. Dolayısıyla içerik planlamanızda blog içeriği mi infografik mi yoksa sosyal medya metni mi kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.

SEO ve PPC Entegrasyonu

Arama hacmi, PPC (tıklama başına ödeme) kampanyaları için de elzem. Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler, daha fazla tıklama ve dönüşüm getirir. SEO ve PPC stratejilerinizde aynı anahtar kelimeleri hedefleyerek çevrimiçi görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

Trend Analizi

Mevsimsel trendler, güncel olaylar veya sektörel yenilikler, belirli anahtar kelimelerin arama hacminde dalgalanmalara neden olur. Zaman içerisinde değişen arama hacimleri değişen trendlere bağlıdır. Popülerlik kazanan konuları hızla tespit ederek ilgili içerikler üretebilir ve sayfanıza bu taze konuyla alakalı olarak trafik çekebilirsiniz. Haber siteleri gibi güncel olayları aktaran web sitelerinin arama motoru sıralamasının yüksek olmasının en önemli sebeplerinden birisi budur. Arama hacmi bize trendlerin, tüketicilerin ilgi ve ihtiyaçlarının da nasıl değiştiğini gösterir. Ürün geliştirirken inovatif fikirler üretmenizi sağlar. Örneğin yükselen trendlere sahip ancak rekabetin düşük olduğu anahtar kelimeler, özellikle niş pazarlara yönelik fırsatlara işaret edebilir. 

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat