Search Intent (Arama Niyeti) Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Search Intent (Arama Niyeti) Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Arama motorlarındaki görünürlüğünüzü artırmak istiyorsunuz ve bunun için bir SEO stratejisi kurguladınız. Peki, SEO stratejinizi kurgulamadan önce tüm stratejinizi temelden etkileyebilecek olan search intent nedir, araştırdınız mı?

Hedef kitlenizin bir sorguyu yapma sebebini anlamanıza yardımcı olacak search intent nedir, nasıl belirlenir, türleri nelerdir gibi soruların cevapları için içeriğimize göz atın!

Search Intent Nedir?

Kullanıcı amacı ya da arama niyeti adlarıyla da bilinen search intent, temelde; bir kullanıcının, arama motorunda belirli bir amaca yönelik olarak herhangi bir sorgu yapmasının nedenidir.

Kullanıcı, bir satın alma amacına yönelik olarak ya da yalnızca belirli bir konuda araştırma yapmak için ilgili kelimeyi aratır. Aratılan kelime, kullanıcıyı satın alma veya bilgi alma gibi amaçlara uygun olarak yönlendirir. 

Örneğin kullanıcı, “en iyi kapaklı defterler” araması yaptığında aslında en iyi kapaklı defter modellerini görmek ve aralarından hangi modeli seçmek istediğine karar vermek için araştırma yapmak istiyor olabilir. Oysa aynı kullanıcı doğrudan kapaklı defter satın almak istiyorsa “kapaklı defter satın al”, “en ucuz kapaklı defterler”, “indirimli kapaklı defterler” gibi aramalar yapabilir. Bu aramalar onu doğrudan satın alıma yönelik olan e-ticaret sitelerine ulaştıracaktır. 

İşte bu “kapaklı defter” örneğinden de yola çıkılarak yapılan anahtar kelime çalışmalarında search intent’in önemi tam olarak kullanıcının arama niyetini kavrayabilme noktasında ortaya çıkar.

Farklı anahtar kelimelerle çeşitlendirebileceğimiz bu durum, yapacağınız anahtar kelime çalışmalarında kullanıcıların arama niyetini doğru anlamanız gerektiğini ortaya koyuyor.

Search Intent SEO İçin Neden Önemli? 

Kullanıcının arama niyetini anlamak, oluşturacağınız içeriğin doğru hedef kitleye ulaşabilmesi ve onlara alakalı sonuçlar olarak gösterilebilmeniz için önemlidir.

Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarının ilk hedefi; kullanıcılara, aramalarıyla ilgili en alakalı sonuçları göstermektir. Search intent’i -kullanıcının arama amacını- anlamak, hedef kitlenize alakalı içerikler sunmanızı sağlayacaktır. 

Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için yapmanız gereken en temel şeylerden biri de oluşturduğunuz sayfada ya da içerikte ilgili arama terimleri kullanmanızdır. Tam da bu noktada içeriği oluşturmadan önce kime, ne için hitap ettiğinizi belirlemeniz önemlidir. Search intent kavramı bu noktada devreye girer. Hangi anahtar kelimelerin markanıza uygun olduğunu tespit etmek için kullanıcı niyetini gözetmeniz gerekir. 

Kullanıcının Arama Amacı Nasıl Anlaşılır?

Kitlenizin ya da kullanıcıların arama niyetini belirlemeniz, aslında size, onlara ulaşabileceğiniz bir kapı açar. Kullanıcılarınızın arama amaçlarını nasıl belirleyeceğiniz noktasında kafanız karışıksa aşağıdaki adımları takip ederek onların, aradıklarını bulmak için hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını araştırabilirsiniz. 

Doğru Anahtar Kelimeleri Bulun:

İlgili anahtar kelimeleri belirlemek için çeşitli SEO araçlarından yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kitlenizin “sorduğu” soruları öğrenmek de işin önemli bir kısmıdır. Search intent’i belirlerken hedef kitlenizin hangi soruları sorduğunu öğrenmeyi unutmayın! 

SERP’i (Arama Motoru Sonuç Sayfası) İnceleyin: 

Alakalı anahtar kelimeleri belirledikten sonra bu anahtar kelimeleri, arama motorlarında aratarak SERP’i incelemeniz de size kullanıcı niyeti hakkında fikir verecektir. Arama motoru sonuç sayfasında çıkan diğer sayfalar size yeni bir perspektif sunabilir.

Bu görsel dikkate alındığında “sert kapaklı defter” aramasının kullanıcıyı e-ticaret sitelerine yönlendirdiğini görebilirsiniz. Bunun yanı sıra aşağıdaki görsel incelendiğinde “sert kapaklı defter yapımı” aramasının, kullanıcıyı bilgilendirici içeriklere yönelttiğini tespit edebilirsiniz.

search intent informational

İlgili Aramalar Kısmına Göz Atın:

Anahtar kelimenizi seçtiniz ve ilgili aramayı yaptınız. SERP’i incelemenizin ardından çok sayıda aratma yapılan diğer soruları ya da kelimeleri görmek için sayfanın en altında bulunan ilgili aramalara göz atın.

google ilgili aramalar

Bu adımların birkaçını ya da tümünü uygulayarak kullanıcının arama niyetine dair bir öngörü edinebilirsiniz.

Search Intent Türleri

search intent türleri

Birçok search intent türü bulunsa da temelde önemli olan dört tür bulunur. Bunlar; navigational intent, informational intent, commercial intent ve transactional intent’tir. Her biri, kullanıcının farklı arama niyetlerini belirtir. Bu arama türlerinin ne olduğunu iyi anlar ve buna göre şekillenebilirseniz kitlenizi doğru yerden yakalayabilirsiniz.

Navigational Intent (Gezinme Amacı): 

Gezinme amacı olarak da bilinen navigational intent’te, kullanıcılar doğrudan spesifik bir sayfaya gitmek için arama yapar. 

Örnek: 

  • İçerik Bulutu Akademi
  • Jolly Tur
  • İmge Sahaf Kadıköy

Informational Intent (Bilgilendirme Amacı):

Kullanıcılar, bir konu hakkında bilgi edinmek için ilgili aramayı yaparlar.

Örnek: 

  • Old money nedir
  • Bir porsiyon elmalı tart kaç kalori
  • Excel’de nasıl formül oluşturulur

Commercial Intent (Ticari Amaç):

Ticari amaç olarak da bilinen commercial intent’te, kullanıcılar satın alma eylemine yönelmeden önce satın alma kararı vermek için daha fazla araştırma yapmayı hedefler.

Örnek:

  • Kırmızı ayakkabılar
  • İstanbul’un en iyi pastacıları
  • Kia Rio

Transactional Intent (İşlem Tamamlama Amacı):

İşlem tamamlama adımı olarak da adlandırılan transactional intent’te kullanıcı, doğrudan satın alıma yönelik hareket eder. 

Örnek:

  • Browni Intense satın al
  • İstanbul-Bodrum uçak bileti 
  • Takım elbise indirim

Search Intent ve 3C Kuralı

İçeriğinizi oluşturmadan önce yaptığınız SEO çalışmaları sonucunda elde ettiğiniz anahtar kelimelerin güvenilirliğine inancınız tamsa bir sonraki adımınız 3C kuralına uyup uymadığınızı denetlemek olmalıdır. 

3C’nin açılımı şöyledir; content type (içerik tipi), content format (içerik formatı), content angle (içeriğe farklı açılardan bakış). Peki, 3C’nin detayları nelerdir?

Content Type (İçerik Tipi): 

İçerik tipi, arama sonuçlarındaki genel içerik türlerini ifade eder. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Blog Yazısı
  • Ürün Sayfası
  • Kategori Sayfası
  • Landing Page (Açılış Sayfası)

Herhangi bir şeyin “nasıl” yapılacağına dair aramalar, kullanıcıyı blog sayfalarına ulaştırır. Örneğin; “en iyi çikolatalı kek tarifi” aramasının, kullanıcıyı götüreceği yer çikolatalı kek tarifi veren blog sayfalarıdır.

search intent bilgilendirici

Kullanıcının yaptığı “satın al” aramaları, kullanıcıyı doğrudan kategori sayfalarına götürür. Örneğin; “çikolatalı kek satın al” araması yapan kullanıcı, arama sonuçlarını şu şekilde görecektir:

search intent satın alıma yönelik

Herhangi bir ürüne dair, spesifik şekilde yapılan aramalar ise kullanıcının ürün sayfasına ulaşmasına yardımcı olur. Örneğin; “browni intense çikolatalı kek” araması sonucunda SERP şöyle görünür:

commercial intent

Content Format (İçerik Formatı):

İçerik formatları, size,  oluşturmayı hedeflediğiniz içeriklerin “hangi formatta” oluşturulabileceğine dair öngörüler sunar. Yaygın olarak kullanılan formatlar şunlardır;

  • “Nasıl yapılır” kılavuzları
  • Adım adım yol gösteren içerikler
  • Listeleme içerikleri

Tabii, içeriğinizin formatını belirlerken hangi formatın kullanıcı amacına hitap edeceğini doğru seçmeniz oldukça önemlidir. Örneğin; kullanıcı, yapacağı bir “çikolatalı kek nasıl yapılır” araması sonucunda karşısında bir nasıl yapılır kılavuzu bulmayı bekler. “pasaport çıkarma adımları” araması yapan bir kullanıcı ise diğer kullanıcıdan farklı olarak kendisine adım adım yol gösterilmesini bekleyebilir.

Content Angle:

Content angle, size, oluşturmayı planladığınız içerikle ilgili farklı bakış açıları kazandırabilir. Örneğin yaptığınız bir “turta nasıl yapılır” araması sonucunda SERP’te çıkan farklı seçenekler içeriğinizi diğerlerinden farklı kılmak için vurgulamanız gerekenlere dair ipuçları sunabilir. 

arama motoru sayfası sonucu blog
arama motoru sonuç sayfası video
google ilgili anahtar kelimeler
  • kolay elmalı turta tarifi | resimli anlatım
  • yiyenlerin hayran kaldığı elmalı tart
  • kıyır kıyır tart hamurundan tart

Siz de arama motoru sonuçlarından faydalanarak içeriğinizi, diğerlerinden ayrıştırarak öne çıkaracak sihirli kelimeleri keşfedebilirsiniz.

Bonus: Birden Çok Kullanıcı Amacına Sahip Anahtar Kelimeler

çoklu kullanıcı niyeti

Anahtar kelime çalışması yaparken kimi zaman birden çok kullanıcı amacına sahip kelimelerle karşılaşabilirsiniz.

Örneğin: “İstanbul park ve bahçeler” araması yapan biri, birden çok aratma niyetine sahip olabilir: İstanbul’daki park ve bahçelerin bilgisine ulaşıp listeme içeriklerini görüntülemek ya da İstanbul Park ve Bahçeler Müdürlüğünün sayfasına ulaşmak isteyebilir.

Peki, durum böyleyken siz nasıl hareket etmelisiniz?

Öncelikle ilgili anahtar kelimeyi aratarak kullanıcı tarafından hangi amaçlarla aratıldığını tespit edin. Kullanıcı amaçlarını belirledikten sonra kendi içeriğinizde ilgili anahtar kelimeyi, metnin bütünündeki kullanıma uygun olarak açıklayarak kullanın. 

Birden çok kullanıcı amacına sahip olan kelime, doğrudan işinizi ya da markanızı anlatan ana anahtar kelime ise bu kelimeye yönelik detaylı bir rehber oluşturarak arama motorlarında iyi bir sıralama elde edebilirsiniz.

Daha fazla faydalı SEO ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

https://www.youtube.com/@icerikbulutucom

https://www.instagram.com/icerikbulutucom/

https://twitter.com/icerikbulutu

Deniz Suna

İçerik Bulutu Growth ekibinde İçerik Operasyon Uzmanı olarak çalışıyor. Bol bol seyahat etmesiyle ve dijital olan birçok işle içli dışlı olmasıyla biliniyor. 🙂

İlk Yorumu Başlat