WhatsApp Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

WhatsApp Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

İşletmelerin satışlarını artırmak ve rakipleriyle rekabet edebilmesi için her geçen gün değişen kullanıcı davranışlarına ayak uydurması artık bir zorunluluktur. Dünya çapında milyarlarca kullanıcısı olan ve sistemli bir şekilde insanlar tarafından kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Facebook tarafından satın alındıktan sonra sunduğu yeni özelliklerle yeni kullanıcı davranışlarına uyum sağlaması ile dikkat çekiyor. Reklam konusunda gelişmiş ve yenilikçi adımlar atan Facebook (yeni adıyla META) şirketinin mesajlaşma uygulaması için yaptığı yeni geliştirmeler onu bir pazarlama aracına dönüştürmeye devam ediyor. Markaların müşterilerine direkt olarak ulaşmasını ve sadık müşteri kitlesini oluşturmasını sağlayan “WhatsApp ile pazarlama” hakkında detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.

WhatsApp İş Uygulamaları ve WhatsApp Pazarlama Nedir?

WhatsApp pazarlama en genel tanımı ile bir marka ya da işletmenin ürün ve hizmetlerini, kampanyalarını mesajlaşma uygulaması aracılığıyla tanıtmasıdır. Chatbotlar sayesinde müşterilerle kısa sürede bireysel kontak kurulması mümkün olan, sesli ve görüntülü iletişim kanalları ile tanıtım yapmasını sağlayan uygulama, işletmelerin satışlarının artmasına yardımcı olur.

İşletme ve markaların WhatsApp kullanabilmesi için iki ayrı yöntem bulunur. WhatsApp Business mobil uygulaması ve WhatsApp Business API platformu olarak ayrılan yöntemler farklı işletmelere hitap eder. Hedef kitlesine direkt olarak ulaşmak ve iletişimi güçlendirerek işletmesini büyütmek isteyenler için her iki yöntem avantajlı olsa da birbirinden ayrılan detaylar var. WhatsApp Business uygulaması ücretsiz, WhatsApp Business API ücretli olarak sunulduğu için yapabileceklerinizin kapsamı ve sınırı değişir. İki uygulamayı da tanıyarak yatırım yapmadan önce hangisine ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.

WhatsApp İş Uygulamaları

WhatsApp Business, App Store ve Google Play gibi mobil uygulama marketlerinden ücretsiz olarak indirilebilir. Özellikle küçük işletmeler tarafından tercih edilen uygulama müşterilerle direkt olarak iş hesabı üzerinden iletişime geçilmesini sağlar. Uygulama içi mağaza oluşturarak sunulan ürün ve hizmetler, fiyatlar, konum ve web sitesi gibi işletmeyle alakalı farklı bilgileri içeren bir profil oluşturabilirsiniz. Müşteriler için hızlı yanıtlar ve mesajlar hazırlayarak müşteri iletişimini kolay, pratik ve etkileşimli bir hale getirebilirsiniz. Bir dezavantaj olarak genellikle grup oluşturma ve mesaj özellikleri belli sınırlara sahiptir.

WhatsApp Business API ya da WhatsApp İş Platformu özellikle büyük ölçekli işletmeleri hedefler. Ücret ödeyerek kullanabileceğiniz uygulama müşteri ilişkileri için kullandığınız CRM ya da e-posta hesabınızı da bağlanmanıza olanak tanır. E-posta ve SMS gibi diğer iletişim kanalları ile WhatsApp özelliklerini kullanarak pazarlama için her yönden aynı anda çalışmayı sağlar. WhatsApp Business platformu sayesinde mobil uygulamada yer alan özellikleri en gelişmiş halleri ile yazılım üzerinden kullanabilirsiniz. Sınırsız kullanıcı ekleme ve geniş karakter sayısı ile kampanyaları duyurmak için en ideal yolu sunar.

WhatsApp’ta Pazarlamayı Neden Tercih Etmelisiniz?

2020 yılında 2 milyar aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıklayan ve her geçen gün kullanıcı sayısını artıran WhatsApp dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarının başında gelir. Kullanıcıların mesajlaşma uygulamasını aktif olarak kullanması ve neredeyse her gün düzenli olarak giriş yapması WhatsApp’ı markalar için cazip bir hale getiriyor. Diğer birçok yönteme oranla kullanıcılara günlük alışkanlıkları aracılığıyla ulaşma şansı verdiği için etkileşim oranını artırır. Birçok kullanıcı direkt olarak WhatsApp üzerinden kolaylıkla erişebildiği markaların müşteri ilişkilerini samimi ve başarılı bulduğu için markaların güvenilirliğine de olumlu yansıyor.

WhatsApp’ta Pazarlamayı Neden Tercih Etmelisiniz?

Müşteri sadakatini artırmak için WhatsApp kullanan markaların kitlesi hizmet almaya daha meyilli olur. Direkt olarak marka ile güvenilir yollardan iletişim kurabilen müşterilerin tekrar aynı işletmeyi tercih etme olasılığı yükselir. Pazarlama stratejisine kişiselleştirilmiş mesajları ekleyen işletmeler müşteri ile derin bağ kurarak onlara özel olduğunu hissettirebilir. Müşterilerin kişiselleştirilmiş doğum günü kutlamaları, teklif ve kampanyalar, karşılama mesajlarına ilgisi standart olanlara göre daha fazladır.

İnsanların WhatsApp iletişimine karşılık verme ihtimali daha yüksektir. Müşterilerin ilgisini çekmeyen ve müsait zamanı yakalayamayan telefon aramaları, okunmayan e-postalar ve diğer içerikler arasında kaybolan sosyal medya içeriklerine karşılık daha yüksek başarı oranı sunar. 

İletişime olan eğilimi alışılmış yollarla artırması satışların artmasını sağlar. İşletmeyi telefonla arayıp konuşmak ya da e-posta atmak konusunda isteksiz davranan kullanıcıları bilgi ve satın almaya teşvik eder. Sosyal medya hesaplarınız ya da web sitenize WhatsApp iş telefon hattını ekleyerek potansiyel müşterilerin size ulaşma ihtimalini artırabilirsiniz. 

Ayrıca WhatsApp ile müşteri ilişkilerini otomatik özelliklerle üst seviyeye taşırken onları özel hissettirebilir, düşük maliyet ve az zaman ile satışlarınızı artırma imkanı elde edebilirsiniz.

WhatsApp ve müşteri ilişkileri

WhatsApp Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

WhatsApp’ta pazarlamaya adım atmaya karar vermeden önce doğru bir stratejik planlama yapmak uygulamadan alacağınız verimi artırır. İyi bir strateji, planlı adımlar ve her zaman hazır olan bir B planı ile reklamınızı en uygun koşullarda yapmanız mümkündür. Strateji oluştururken şu adımları takip edebilirsiniz:

İşletme olarak hedeflerinizi ve hedef kitlenizi belirlemek atılması gereken ilk adımdır. İşletmenizin potansiyeli, ihtiyaçları ve hedefiniz çerçevesinde çizdiğiniz sınırlar zaman yönetimi ile yüksek verim elde etmenizi sağlar. Doğru hamleler ile çalışarak zamanı verimli şekilde değerlendirebilir, gereksiz uygulamalarla uğraşmak yerine hedefe yönelik çalışabilirsiniz.

Hedef kitlenin ihtiyaçlarını, isteklerini ve ürünlerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Müşteri ve işletme profilini çıkarmak ve adımları hesaplamak için veriye sahip olmalısınız. İnsanların neden sizi tercih ettiği, en beğenilen ve beğenilmeyen ürününüzü, müşterinin üründen beklentisini göz önüne alarak bazı bilgileri elde edebilirsiniz. Anket ve sosyal medya soruları, kullanıcı yorumları ile müşteri kitlesi hakkında gerçekçi veri elde edebilirsiniz.

İşletmeye uygun WhatsApp iş uygulamasını seçerek marka profilinizi oluşturmalısınız. Marka profili oluşturmak müşteri iletişiminde kullanacağınız dili belirlemenizi sağlar. Müşterilerin her biri ile farklı tonlardan konuşmak yerine tek bir stili benimsemek gerekir. Markanız tek başına bir karakter olmalıdır. Güvenilir, samimi, profesyonel, neşeli, yardımsever… Birçok farklı karakter özelliğinden markanız ve kitleniz için en uygun olanı seçerek iletişim dilini belirleyebilirsiniz. İletişim dili belirlemek WhatsApp üzerinden iletişim kuran ekibinizi eğitmek için de önemlidir.

WhatsApp uygulamasını müşterilerin danışması ve bilgi alması için bir kanaldan daha fazlası olarak sunmak isteyebilirsiniz. Bu durumda uygulamanın sadece telefon numarası kayıtlı olan kişilerle iletişime geçmek için kullanıldığını hatırlamalı ve iletişim listesini sürekli genişletmelisiniz. Web sitesi ya da sosyal medya hesapları üzerinden indirim, kampanya, kişisel teklifler ve daha fazlasına ulaşmak isteyen insanlar için ayrı kanallar oluşturabilirsiniz. Müşterileriniz için form ve talepler oluşturarak onları iletişimde kalmak istedikleri alan için yönlendirebilirsiniz.

WhatsApp Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Uygulamayı etkin ve hızlı bir şekilde kullanmak, otomatik mesaj özelliklerinden faydalanmak için kendi metinlerinizi hazırlayabilirsiniz. Dikkat çekici tanıtım mesajları, etkileşimi artıran kampanya metinleri, kullanıcı yönelimine özel teklifler hazırlayabilirsiniz. Kısa, net, ilgi çekici, emoji ve görsel kullanılan mesaj listeleri hazırlamak genellikle fayda sağlar. İletişimi her zaman açık, net ve sınırda tutmaya özen göstermeli, kullanıcının sıkılıp iletişim kanalından çıkmaması için aşırılıktan uzak durmalısınız.

Müşterilerin daha hızlı yanıt almak, sorunlarına hızlı çözüm bulmak ve anında destek bulabilmek için WhatsApp kullandığını unutmamalısınız. Müşteri sayısı artarken çalışan sayısı daha az kalıyorsa bu istekleri karşılamak kolay olmayabilir. Bu durumda Chatbot özelliği sunan otomatik mesajlaşma araçları kullanabilirsiniz. Sık sorulan sorular için otomatik mesajlar ayarlayarak ilk etapta müşterilerin ihtiyaçlarına insan iletişimine ihtiyaç duymadan cevap verebilir ve zamanı verimli şekilde kullanabilirsiniz.

WhatsApp Pazarlaması için Hangi Özellikleri Kullanabilirsiniz?

WhatsApp pazarlama stratejinizi doğru kurduktan sonra uygulamanın tüm nimetlerinden faydalanmak başarınızı artırır. Öncelikle iletişim kanallı bir platformda olduğunuzu göz önüne alarak yayın listeleri oluşturmanız gerekir. Veriler üzerinden belli hedeflere hitap eden kitleleri farklı yayın listeleri altında toplamak gerekir. Alıcıları gruplandırarak hedefe uygun içerikler göndermeniz ve etkileşim almanız daha kolay olur. VIP müşteriler, belli bir ürünü satın alan müşteriler, küçük işletmeler gibi farklı gruplar oluşturarak kampanya ve teklifleri gerçekten ilgisini çekecek insanlara gönderebilir ve onları iletişime davet edebilirsiniz.

WhatsApp grupları kurarak etkileşimi müşteri–işletme sınırından çıkarabilirsiniz. İlk etapta müşterilerin birbiriyle iletişime geçebileceği ve diğer mesajları okuyabileceği ortak gruplar kulağa şaşırtıcı gelebilir. Fakat doğru kullanıldığında WhatsApp grupları toplu alışverişi teşvik etmek, portföy genişletmek, özel iş anlaşmaları geliştirmek ve katılımcıların isteklerini öğrenmek için işlevsel bir yöntemdir.

Müşterileri iletişime teşvik etmek ve satışları artırmak için WhatsApp durumlarından yayın yapmak daha fayda sağlayabilir. Durumları belli bir kitleye açabilir ya da tüm listeniz için genel olarak duyuru amacıyla kullanabilirsiniz. Duyurular, kampanyalar, güncellemeler, yeni gelen ürünler, indirimler ve teklifler gibi farklı pazarlama faaliyetlerini duyurmanın en kolay yoludur. Durumu izleyen müşterileri alışverişe teşvik etmek için sadece 24 saat kalan hikaye süresince ekstra indirim ya da promosyon teklif edebilirsiniz.

WhatsApp Business uygulamalarının en büyük avantajlarından biri ürün kataloğu oluşturmanıza imkan vermesidir. Kataloğa yüzlerce ürünü ve satın alma linklerini ekleyerek web siteniz olmasa bile online pazar yerleri üzerinden satışlarınızı yükseltme ihtimaliniz olur.

WhatsApp İşletme Profili Oluşturma Adımları

WhatsApp Business uygulaması ile işletme profilinizi oluşturmaya karar verdiyseniz şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Google Play ya da App Store’dan WhatsApp Business uygulamasını indirin.
  • İşletme adı ve iş telefon numarasını kullanarak uygulamaya giriş yapın.
  • Diğer Seçenekler > Ayarlar > İşletme Adı, Profil, Kısa Bağlantı, Tebrik Mesajı, Dışarıda Mesajı, Hızlı Yanıtlar ve İstatistikler başlıklarını doldurun.
WhatsApp İşletme Profili Oluşturma Adımları
  • Profil alanına işletmenin çalışma saatleri, adresi, sosyal medya hesaplamaları ve kısa açıklamasını girebilirsiniz.
  • Kısa bağlantı alanında yer alan QR kod insanların sizin web sitesi ya da sosyal medya hesaplarına direkt olarak erişmesini sağlar.
  • Tebrik mesajı ilk kez sizinle iletişime geçen tüm herkese otomatik olarak gönderilen karşılama metnidir.
  • Dışarıda mesajı, kişiler sizinle mesai saatleri dışında iletişim kurmak istediği zaman otomatik olarak gönderilir.
  • Hızlı yanıtlar tek tıklama ile soru içeriğine göre otomatik mesaj atabilmenizi sağlar.
  • İstatistikler alınan ve gönderilen mesajlarla ilgili genel verileri bulabileceğiniz alandır.
  • Yayın Listesi oluşturun ve uygulamanın izin verdiği kadar kişiyi numaraları ile listeye ekleyin.

İşletmeniz için WhatsApp pazarlama uygulamalarını doğru değerlendirirseniz pazarlama, tanıtım, müşteri ve paydaş ilişkileri konusunda büyüme ve gelişim sağlayabilirsiniz. İçerikte yer alan detaylardan faydalanarak hangi pazarlama uygulamasının size göre olduğuna kolaylıkla karar verebilirsiniz. Ücretli ya da ücretsiz şekilde WhatsApp Business uygulamalarında işletme profili açabilir, dünya çapında popüler mesajlaşma uygulamasını bir reklam aracına dönüştürebilirsiniz.

Daha fazla faydalı pazarlama ipucundan anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin:

https://www.youtube.com/@icerikbulutucom

https://www.instagram.com/icerikbulutucom/

https://twitter.com/icerikbulutu

Tüm dünya dillerinde içerik ve çeviri/lokalizasyon ihtiyaçlarınız için hemen bize ulaşın: https://icerikbulutu.com/

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat