erişilebilir içerik

İçerik Pazarlamanızı Daha Erişilebilir Hale Getirme: Yazılı, Görsel ve İşitsel İçerik için En İyi Uygulamalar

İnternet, sınırsız bilgiyi parmaklarımızın ucuna getirebilir ancak işitsel ve/veya görme bozukluğu olanlar için bu bilgi zenginliğine erişmek daha zor olabilir. İster içerik üreticisi ister içerik pazarlama lideri olun, web’deki içeriğin mümkün olan en geniş kitle açısından daha erişilebilir olmasını sağlama noktasında başrol üstelenebilirsiniz.

İçerik Erişilebilirliği Neden Önemli?

Erişilebilir içerik, engelli herkesin (işitsel, bilişsel, nörolojik, konuşma ve görsel) bu içerikle kolayca etkileşime girebileceği şekilde tasarlanır ve geliştirilir. İşletme açısından erişilebilir içerik, markanız açısından oldukça önemlidir.

Pazarlama gurusu Neil Patel’in yaptığı açıklamaya göre Google, daha erişilebilir web sayfalarına daha iyi sıralamalar verir ki bu da erişilebilir içeriğin otomatik olarak hedef kitlenize ulaşmada daha fazla şansı olduğu anlamına gelir. Böylece içeriğiniz daha fazla kullanıcıya ulaştığında, aynı zamanda geri dönüşleri artırma açısından da daha fazla hazır olacaktır. 2018 Amerikan Araştırma Enstitüleri raporundaki verilere göre yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde markalar erişilemeyen içerikler üreterek 130 milyar dolarlık bir pazarı kaçırmıştır.

Erişilebilir içerik; daha net, anlaşılması daha kolay ve daha fazla organize olduğu için daha iyi kullanıcı deneyimleri sağlar. İçeriği nasıl biçimlendirdiğiniz ve kodladığınız, içinde kullandığınız dil gibi -bu konuyu sonrasında daha fazlasıyla ele alacağız- erişilebilirliğini de etkileyebilir.

İçeriğin ekran okuyucularla çalışması için erişebilir olması gerekir. Bilgisayarlarda ve telefonlarda kullanılabilen bu uygulamalar, web sitesi içeriğini okur ve gördükleri metni kullanıcılar için konuşma veya görme engelliler alfabesine (Braille alfabesi) dönüştürür. Ekran okuyucular ayrıca belgeleri, elektronik tabloları ve diğer bilgi kaynaklarını da tarayabilir.

Ekran okuyucular içeriği yalnızca daha erişilebilir hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların tüketim deneyimlerini özelleştirmelerine de olanak sağlar. Bir ekran okuyucu ile kullanıcılar aşağıda belirtilenleri kolayca yapabilir:

  • İçeriği geri sarma
  • İçeriğin okunacağı ses seviyesini ve hızı ayarlama
  • Sekme tuşuna basarak sayfalarda gezinme ve içeriklere göz atma
  • Sayfadaki tüm bağlantılar gibi öğelerin alfabetik listelerini oluşturma

Erişilebilir İçerik Oluşturma

İdeal olarak oluşturduğunuz ve yayınladığınız her içerik herkes tarafından erişilebilir olmalıdır. Peki, nereden başlamalısınız? Yazılı, görsel, işitsel ve sosyal içeriğinizi daha erişilebilir hale getirmek için bu en iyi yöntemleri takip edin.

Yazılı İçerik

Yazılı içeriğiniz SEO için optimize edilmişse, büyük olasılıkla hâlihazırda oldukça erişilebilirdir. Ancak, yine de içeriği yayınlamadan önce bu alanlara tekrar göz atmaya değer:

Bağlantı metni: Ekran okuyucu kullanıcıları, sayfalardaki bağlantılar arasında gezinebildikleri veya tüm bağlantılarının bir listesini çıkarabildikleri için bağlantı metnini bağlam dışı okur. Bu nedenle, bağlantı metniniz açıklayıcı ve açık olmalıdır. “Devamını okuyun” veya “Buraya tıklayın” yazan bağlantı metinleri kullanmaktan kaçının. “Köpek çeviklik eğitimi üzerine bu kaynakla daha fazla bilgi edinin” gibi bir cümle kullanmak yerine, bağlantınızı “köpek çeviklik eğitimi üzerine kaynak ” ifadesine yerleştirin. Bağlantı metni için teknik olarak kelime sınırı yoktur, ancak genellikle kısa tutmak en iyisidir. Bu sayede ekran okuyucular tarafından yüksek sesle okunduğunda çok kesintili olmaz.

HTML başlık etiketleri: İçeriğinizi düzenlemek için bunları mümkün oldukça kullanın. H2 ve H3 gibi başlık etiketleri bir ekran okuyucu için komut görevi görür. Ayrıca, Search Engine Journal’a göre bu etiketler, içeriğinizi Google’da daha keşfedilebilir hale getirir. Yardımcı teknolojiler kalın kopyayı başlık metni olarak tanımlamaz. Bu nedenle, ifadeleri cihazlar tarafından taranabilmeleri ve kullanıcıların içeriğinizi kolayca gözden geçirebilmeleri için başlık metni olarak uygun şekilde biçimlendirmeniz gerekir.

Alt başlıklar ve başlıklar: Net başlıklar okuyucuların içeriğinizi işlemesini kolaylaştırır ve bu ekran okuyucu kullanıcıları için daha da önemlidir. Görme engelli olanlar sayfalarınızı görsel olarak tarayamaz, ancak ekran okuyucusuna bir başlık ve alt başlık listesi yükleyebilirler. Bu okuyucular, listeleri bağlam dışında görüntüler, bu nedenle başlıklarınızın ait oldukları makale bölümlerini doğru bir şekilde temsil etmesi çok önemlidir.

Madde işaretli ve numaralı listeler: Listeler, liste öğelerinden önce yalnızca sayı veya tire ekleyerek manuel olarak oluşturulmamalıdır. Listelerin uyarlanabilir teknolojilerle tanımlanabilmesi için HTML (<li>) kodlaması kullanılarak oluşturulması gerekir. Doğru kodlama kullanmak, Google’ın sıfırıncı pozisyon olarak da bilinen Google yanıt kutusuna girmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca, içeriği sayfa konumuna göre tanımlamayın. “Yukarıda belirtildiği gibi” veya “aşağıda görüldüğü gibi” ifadeler görme bozukluğu olan kullanıcıları içerikten uzaklaştırabilir.

Okuma Önerisi : Featured Snippet’a Yönelik İçerik Yazmak için 4 Strateji

Resimler ve İnfografikler

Fotoğrafları ve infografikleri uygulama şekliniz, içeriğinizin ne kadar erişilebilir olduğunu da etkileyebilir. Alternatif metin ve resim açıklamaları mı kullanıyorsunuz? Cevabınız hayır ise artık kullanmalısınız.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’ndeki Erişilebilirlik ve Kullanılabilirlik Grubu’na göre “Alternatif metin sağlanmazsa ekran okuyucusu, görselleri yalnızca ‘IMAGE’ olarak adlandırabilir veya belki bir dosya adı verebilir.” Bu nedenle anahtar kelimeleri kullanmak yerine resimleri doğru bir şekilde tanımlamak için alternatif metin kullanın. Anahtar kelimeleri alternatif metinde ancak yalnızca anlamlı oldukları ve organik olarak kullanıldıkları takdirde kullanabilirsiniz.

Alternatif metin açıklamaları, görme engelli biri için etkili ve değerli olmalıdır. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, şu örneği göz önünde bulundurun:

  • Kötü alternatif metin: “Alerjiler için en iyi köpek ırkları.” Neden? Görüntüyü tanımlamaz ve anahtar kelime doldurma işlevidir.
  • İyi alternatif metin: “Pug, dili dışarda ve gözleri kapalı bir şekilde battaniyenin üzerinde uzanıyor.” Neden? Görüntüyü, onu göremeyen birinin neler olduğunu hala anlayacağı şekilde açıklar.

Alternatif metinde “görüntüsü” veya “resmi” ifadelerini kullanmaktan kaçının. Ayrıca, bu sıfatlar görme bozukluğu olan kullanıcıları rahatsız edebileceğinden renkleri veya desenleri tanımlamayın. Ekran okuyucular 125 karakterden sonra alternatif metni keser, bu nedenle kopyanızı kısa ve amacına uygun tuttuğunuzdan emin olun.

İçerik yönetim sisteminizde (CMS) alternatif metin için bir alan ve resim açıklamaları için bir alan varsa her ikisinde de aynı metni kullanmak size cazip gelebilir. Bunu yapmayın. Alternatif metin bir görüntünün temel öğelerini iletirken bir görüntü açıklaması daha fazla ayrıntı sağlamalıdır. Resim açıklamaları alternatif metinden daha uzun olmalıdır. Genel olarak resim açıklamalarınızın 280 karakter civarında olması istenir.

İnfografikler için resmin içindeki metni kullanmak, bu içeriği erişilebilir hale getirmek için yeterli değildir. Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Evrensel Tasarım Merkezi’ne göre, infografik görüntünün arkasına gizlenebilecek, altında görüntülenebilecek veya bir bağlantı yoluyla sağlanabilecek bir deşifre metninizin de olması gerekir.

Ayrıca, infografik öğelerinizde 14 punto veya daha büyük boyutlu yazı tipleri kullanmayı ve anlamı aktarmak için renklere güvenmekten kaçınmayı tercih edebilirsiniz. Ancak, renk körü olan insanlar cömert renk kontrast oranları kullanan görüntülerden yararlanır. Adobe Illustrator kullanıyorsanız Görünüm> Prova Ayarı> Renk Körlüğü’nü seçerek grafiğinizin renk körü olanlar için en uygun olup olmadığını test edebilirsiniz.

Fotoğrafların içeriği yardımcı cihazlar veya Google tarafından taranamadığından, infografiklerinizi resim olarak dışa aktarmaktan kaçının. Bunun yerine HTML ve CSS veya PDF infografikler kullandığınızdan emin olun.

Podcast’ler ve Video İçeriği

Podcast’leriniz ve videolarınızla birlikte her zaman konuşma metinleri ekleyin; böylece içerikleriniz işitme engelli, okuma engelli ve ana dili videoda gösterilenlerden farklı olan kişiler için daha erişilebilir hale gelir. Konuşma metinleri daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar, çünkü kullanıcıların okuma veya dinleme gibi istedikleri yöntemle içerik tüketmelerine izin verir.

Designrr’a göre, konuşma metninizde hem gerçek konuşma hem de müzik, kahkaha ve ses efektleri gibi sözsüz sesler bulunmalıdır. Bununla birlikte, onlar öksürük ve kekelemeler gibi temel olarak hikâye için gerekli olmayan şeylerin çıkarılmasını önerirler. Tüm konuşma metinlerinizde biçimlendirme, stil ve düzenlemeyi tutarlı tutmak en iyisidir. İster web sitenizde gösterilsin, ister sosyal medyada paylaşılsın, podcast’leriniz ve videolarınızda her zaman onlara eşlik eden bir konuşma metni olmalıdır.

Podcast ve video içeriklerinizde mouse kullanmaya gerek duymadan, ekran okuyucularla kullanılabilen erişilebilir bir medya oynatıcı kullandığınızdan emin olmak istersiniz. Ayrıca bir konuşma arayüzü olmalıdır. Erişilebilirlik için 20 farklı medya oynatıcısını karşılaştıran Big Ten Akademik İttifak’ın Kurumsal İşbirliği Bilgi Teknolojisi Erişilebilirlik Komitesi, Able Player, PayPal’ın Erişilebilir HTML5 Video Oynatıcısı ve Video J‘lerinin rekabetten daha fazla erişilebilirlik özelliklerini desteklediğini buldu.

İdeal olarak videolarınız ve podcast’lerinizde altyazılar ve bir konuşma metni bulunmalıdır; ancak güvenilmez olabilecekleri için otomatik altyazılara güvenmeyin. Altyazılar, içeriğinizi daha da erişilebilir hale getirir ve kulaklık kullanmadan kaydırma yaparak gezinen kullanıcıların dikkatini çekmenize yardımcı olabilir. Digiday’e göre, bu kitlenizin büyük bir bölümünü temsil edebilir. Mic ve PopSugar gibi önde gelen dijital yayıncılara danışan Digiday, video görüntülemelerinin yüzde 85’inin sessiz bir şekilde gerçekleştiği bilgisine ulaşmıştır.

Sosyal Medya İçeriği

Sosyal medya yayınlarınızda resim açıklamaları da kullanmak isteyebilirsiniz. Facebook ve Instagram otomatik resim açıklamaları sunar, ancak kendi açıklamanızı yazmak her zaman en iyisidir. Yazılı içeriğinizle birlikte gelen resimler için açıklamalar yazarken, aynı en iyi yöntemleri takip edin ve kullandığınız dilin fotoğrafta neler hissettiğinizi söylemekten ziyade fotoğrafta neler olduğuna odaklandığından emin olun.

Social Media Examiner’a göre Instagram’da yeni bir gönderiye resim alt metni ekleyebilir veya platformun gelişmiş ayarlarını kullanarak önceden var olan gönderilere metin eklemeleri yapabilirsiniz. “Erişilebilirlik” başlığının altında “alternatif metin yazma” seçeneğini bulabilirsiniz. Facebook, aynı esnekliği sunar ve resmin ayarlarını değiştirerek yayınlamadan önce ve sonra otomatik alternatif metni geçersiz kılmanıza olanak tanır.

Hashtag kullanacaksanız, bunları baş harfleri büyük kelimeler tekniği ile yazdığınızdan emin olun: #BununGibi. Bu biçimlendirme, kullanıcıların hashtag’i kolayca okumasına ve anlamasına olanak tanır; ayrıca ekran okuyucularının her bir kelimeyi nasıl ayrı ayrı telaffuz edeceğini anlamalarını da kolaylaştırır.

Yayınlarınızda veya içeriğinizde animasyonlu GIF’ler kullanıyorsanız, onlarla birlikte bir metin kullandığınızdan emin olun. Bununla birlikte Epilepsi Vakfı’na göre, GIF’ler bazı kullanıcılarda baş ağrısına neden olabilecek ve epileptik nöbetleri tetikleyebilecek medya formları kapsamında olduğu için bunlardan tamamen kaçınmak çok daha iyi olabilir.

Emojileri az miktarda kullanın ve sıralı kullanımlarda her bir emoji arasına boşluk koyun. Ekran okuyucular bunları yüksek sesle tanımlar -örneğin, “alkışlayan eller”- ve bu da sıkıntılı bir kullanıcı deneyimine yol açar. Ayrıca, “:).” gibi metin içeren ifadeler oluşturmayın. Çünkü bunlar emoji olarak okunmayacaktır.

Erişilebilir İçerik Sağlamayı Öncelikli Hale Getirin

Bu bir gerçek: İçerik pazarlama ortamı her geçen gün daha da kalabalıklaşıyor. Erişilebilir içerik sağlayarak markanızın bu kalabalık ortamda öne çıkmasına yardımcı olabilir ve kitlenizin her üyesi için daha iyi kullanıcı deneyimleri sunabilirsiniz. Daha basit ifadeyle içeriğiniz üzerinde yorulmadan çalışıyorsanız, mümkün olan en geniş kitlenizin bu içerikten keyif almasını bekleyebilir misiniz? İçerik pazarlamanızı erişilebilir hale getirmek için çaba harcayın. Devamında Google, içeriğinizi daha fazla kullanıcıya sunarak sizi ödüllendirecektir.

Kaynak : https://www.skyword.com/contentstandard/how-to-make-your-content-marketing-more-accessible-best-practices-for-written-visual-and-audio-content/

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat