içerik pazarlama için seo stratejisi

İçerik Pazarlama için SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Müşterilerin bugün satın alma davranışı 15 yıl önce satın alma kararlarını verdiklerinden çok farklı. En önemli fark, bugün müşterilerin satın alma araştırmalarının çoğunu, çoğu zaman gerçek zamanlı olarak birçok bilgi kaynağı ile kendi başlarına yapmalarıdır. Harvard Business Review’a göre, bir müşteri bir satış elemanı ile temasa geçtiğinde satın alma kararları neredeyse %60 oranında tamamlanır ve çoğu zaman satın alacakları hakkında zaten fikir edinmiş olur.

Kısacası müşteriler daha bilgili, kendi başlarına bilgi buluyorlar ve çoğunlukla interneti araştırma için kullanıyorlar. Ayrıca müşteriler pazarlamadan nefret ederler ve gönderdiğiniz e-postalara, broşürlere veya diğer materyaller üzerine yazdığınız şeylere güvenmezler.

İçeriğiniz ne kadar harika olursa olsun insanlar içeriğinizi bulamıyorlarsa satın alma yolculuklarında bir sonraki adıma yönlendiremezsiniz. Bu nedenle kitlenizi organik olarak büyütmek için içeriğinizi arama motorları için optimize etmeniz gerekir.

SEO ile yönlendirilen bir içerik stratejisi gelen ziyaretçileri nitelikli potansiyel müşterilere dönüştürmeye yardımcı olacaktır.

site ziyaretçilerini potansiyel müşterilere dönüştürme

İçerik pazarlama için seo stratejisi oluşturma adımlarına geçmeden önce SEO ve içerik pazarlamasının ilişkisine göz atalım.

seo ve içerik pazarlaması ilişkisi

SEO ve içeriğin birbirini nasıl tamamladığını Neil Patel şöyle özetliyor: SEO gereksinimleri belirtir. İçerik pazarlaması bunları yerine getirir.

Peki SEO’nun tam olarak neye ihtiyacı var ve içerik pazarlaması bu gereksinimi nasıl karşılıyor? SEO’nun 5 ihtiyacı üzerinden gidelim.

1- SEO içerik ister. İçerik pazarlaması içeriktir.

İçerik hala kral ve içeriği olmayan SEO diye bir şey yoktur. Kelimeler, blog yazıları, maddeler, anahtar kelimeler, sözlüğe ihtiyacınız var. 

Özetle SEO “Daha fazla içeriğe ihtiyacımız var!” var diyorsa içerik pazarlaması devreye girer.

2- SEO anahtar kelimeler ister. İçerik pazarlaması anahtar kelime kullanmak anlamına gelir.

SEO’nun temel bileşenlerinden biri de anahtar kelimelerdir. Bu kapsamda anahtar kelimeler araştırılır, kullanılır ve sıralamaları takip edilir.

Anahtar kelimelerinizi kullanabilmenin tek yolu, bunları içeriğiniz boyunca stratejik olarak kullanmaktır. İçerik pazarlaması, insanlar için hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak yazılmış kaliteli içeriklerden oluşur.

Sayfalarınızı anahtar kelimelerle doldurmakta ısrar ederseniz Panda algoritmasına takılırsınız. Bu yüzden SEO ve içerik pazarlamasını birlikte uyum içinde kullanmalısınız.

3- SEO backlink ister. İçerik pazarlaması backlink sağlar.

Her SEO’cunun hayali güçlü baclinkler edinmek. Bu ise sadece içerik pazarlaması yoluyla mükemmel içerik üretirseniz gerçekleşebilir.

Backlink edinme hizmeti almak da bir yöntem olsa da çoğu zaman güvenilir değildir. Bağlantı oluşturmanın en iyi yolu, kaliteli içerikler yayınlamaktır. Bu sürekli SEO başarısı için en iyi yoldur.

4- SEO, teknik optimizasyon gerektirir. İçerik pazarlaması için UX gerekir.

SEO sadece blog içerikleri, anahtar kelimeler ve backlinkler hakkında değil. SEO, robots.txt dosyasını optimize etmek, meta verileri geliştirmek, uygun etiketleri kullanmak ve stratejik bir site haritası oluşturmakla gibi teknik şeylerle de ilgilidir.

Bu aynı zamanda içerik pazarlamasıyla da ilgilidir. Çünkü bu teknik optimizasyon, kullanıcının içeriğinizi araması, seçmesi veya okuması konusunda kullanıcının işini kolaylaştırır. Bu geliştirmeleri kullanıcı deneyimi (UX) perspektifinden düşünebiliriz. 

İyi bir site haritası ile kullanıcılar içeriğinizi daha kolay bulabilir ve bunlara erişebilir. Optimize edilmiş bir robots.txt dosyası ile arama motorları sitenizi daha iyi tarayabilir ve böylece okuyucular içeriği görebilir. Doğru etiketlerin doğru yerlerde kullanılması ile dizine eklenir ve doğru arama sonuçları ile içeriğiniz daha fazla okuyucuya ulaşabilir.

5- SEO tutarlı çıktı talep ediyor. İçerik pazarlaması tutarlı olmayı gerektirir.

Google’ın yeni içerikleri sevdiği uzun zamandır bilinen bir gerçek. Muhtemelen yeni içeriğin hızla dizine eklendiğini ve SERP’lerde eski düşük değerli içeriğe göre daha yüksek sıralarda yer aldığını görmüşsünüzdür. 

İçerik Pazarlama için SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Bu içerik henüz yeni yayınlanmasına rağmen hedef anahtar kelimede featured snippet’ta yer alıyor.

İyi SEO, tutarlı içerik çıktısı anlamına gelir. Tutarlı çıktı, içerik pazarlaması yaptığınız ve bunu doğru yaptığınız anlamına gelir. 

Okuma Önerisi : Medical Park 1 yılda organik trafiğini nasıl 12,5 katına çıkardı?

İçerik pazarlaması için SEO’nun önemini anladıysak içerik pazarlama için SEO stratejisi oluşturmanın adımlarına bakalım.

Adım 1 : Kitlenizi Tanıyın

Başarılı bir içerik pazarlama stratejisi için kitlenizin kim olduğu konusunda net olmanız gerekir, böylece onlara ulaşmak için doğru içeriği oluşturabilirsiniz. 3 adımda kitlenizi nasıl tanıyacağınıza bakalım.

1- Demografik Verileri Toplayın

İlk adım ziyaretçileriniz, e-posta aboneleriniz ve sosyal medya takipçilerinizle ilgili demografik bilgileri toplamaktır.

Web site analizi, sosyal medya analizi ve e-posta abone analizi kitlenizde ihtiyacınız olan aşağıdaki verileri size verecektir:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Eğitim
  • Gelir Düzeyi

Ayrıca onların temel ilgi alanlarına ilişkin fikir edinebilirsiniz. Bu bilgileri Google Analytics’te bulmak için Kitle » İlgi Alanları » Genel Bakış bölümüne gidin. Web site ziyaretçilerinizin uygun olduğu pazar segmentlerini göreceksiniz.

google analytics ilgi alanları

Sosyal medya siteleri benzer veriler sunar. Örneğin, Facebook takipçileriniz hakkında Facebook Audience Insights ile demografik bilgiler alabilirsiniz:

facebook hedef kitle istatistikleri

Facebook Audience Insight’ın detaylı kullanım örneklerine buradan göz atabilirsiniz.

2- Müşteri Geri Bildirimi Alın

Hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için mevcut müşterilerinizden geri bildirim toplamayı deneyin. Bu size aşağıdaki soruları yanıtlamanızı sağlayacaktır.

  • Şu anda üretmekte olduğunuz içerik hakkında ne hissediyorlar?
  • En acil ihtiyaçları nelerdir?
  • İçeriğinizle onların sorunlarını nasıl çözebilirsiniz?

Doğru müşteri geri bildirimi almanız müşterilerinizin önceliklerini anlamanıza ve bir sonraki adımda bahsedeceğimiz alıcı personasını oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

3- Alıcı Personası Oluşturun

Demografik verileriniz ve müşteri geri bildirimleriniz olduğunda alıcı personasını oluşturabilirsiniz. Alıcı personası içeriği daha iyi hedefleyebilmeniz için ideal okuyucularınızı ve müşterilerinizi tanımlar.

En iyi alıcı personası müşterilerinizin zorlukları, bilgi kaynakları ve davranışsal motivasyonları hakkında bilgiler içerir.

Tüm bunları bildiğinizde, kitlenizin yanıt vereceği içerik türünü ve bu içeriklerin onlara nasıl yardımcı olacağını daha iyi anlarsınız.

Kısa bir araştırma ile alıcı personası şablonlarına göz atıp sizin için uygun olan birini kullanabilirsiniz.

Adım 2 : Mevcut Konumunuzu Değerlendirin

Muhtemelen halihazırda blogu içerikleri, sosyal medya içerikleri, podcast’leri, videoları vb. içerikleriniz vardır.

Bu nedenle bir sonraki adım, mevcut içeriklerinizin hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olup olmadığını anlamaktır.

İçerik pazarlaması yatırımlarınızı Google Analytics ile nasıl ölçümleyeceğinizi anlatan YouTube kanalımızdaki bu videoyu izleyerek hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı görebilirsiniz.

Screaming Frog ile de sayfa başlıklarınızı ve açıklamalarınızı analiz edebilir, kopya sayfaları bulabilirsiniz.

Screaming Frog ücretsiz sürümü ile 500 URL’ye kadar tarama imkanı veriyor. Bonus olarak, bu aracı rakiplerinizin içeriği üzerinde aynı tür analizler yaparak rakip araştırması için de kullanabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise SEMrush veya Ahrefs kullanarak;

  • İçeriklerinizin edindiği backlink sayısı,
  • İçeriklerinizin sıralandığı anahtar kelimeleri,
  • Rakiplerinizin sıralanıp sizin sıralanmadığınız anahtar kelimeleri,

bulmaktır.

Adım 3 : Pillar ve Cluster Sayfaları Oluşturun

Bütün konuların tek bir sayfada toplandığı sayfalara ‘Pillar’ adı verilirken, her konunun ayrı ayrı işlendiği sayfalara ‘Cluster’ denir. 

pillar cluster içerikler

HubSpot’un Instagram Pazarlama sayfası güzel bir pillar sayfası örneği.

pillar content örneği

Genel olarak, pillar sayfası içerikleri normal blog içeriklerinden çok daha uzundur. Kitlenize gerçek değer sağlayacak kadar derindir. Peki neden pillar sayfası hazırlamalısınız?

Birincisi, içeriğinizin düzenlenmesine yardımcı olur, böylece insanlar web sitenize kolayca göz atabilir ve blog içerikleriniz, videolarınızı ve infografiklerinizi tüketebilir.

İkincisi, daha üst sıralarda sıralanmanıza yardımcı olur.

Çünkü çevrimiçi çok fazla içerik var ve tüm bu karmaşa Google’ın kafasını karıştırabilir.

Bu yüzden Google’a bir içeriğin tam olarak ne olduğunu anlatıp iyi bir web sitesi deneyimi oluşturduğunuzda Google o içeriği sıralamayı tercih eder.

HubSpot, daha fazla iç bağlantı kullandıklarında sıralamalarının arttığı keşfetti.

İçerik Pazarlama için SEO Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Peki bu nasıl olur?

Google’ın bir web sitesini veya içeriği diğerlerine göre daha üst sırada sıralamasının başlıca nedeni, tam olarak ne hakkında olduğunu belirleyebilmesidir.

Google, içeriğinizin veya web sitenizin ne hakkında olduğundan emin değilse sizi iyi sıralamaz.

Örneğin; e-posta pazarlaması hakkında yazdığınız her içerik, e-posta pazarlaması ile ilgili pillar sayfasına geri döndüğünde, Google bu içeriklerin ne hakkında olduğunu hemen bilir. Sonuç olarak, sizi daha iyi sıralayacaktır.

Bunun da ötesinde, web sitenizdeki tek bir konuyu ne kadar fazla ele alırsanız, Google genel olarak o konu için sizi o kadar üst sıraya alır.

Dolayısıyla ele almak istediğiniz birkaç konu biliyorsanız bunları bölümler halinde organize edin.

Sadece her şeyden biraz bahsedip blogunuzda içerikler yazmayın.

topic clusters blog

Yukarıdaki görselin de çok güzel ifade ettiği gibi her ana konunun altında link verilen alt konu sayfaları oluşturulmalı ve her alt konu sayfasından tekrar ana konu sayfasına geri link verilmeli.

Böylece her arama amacına uygun detaylı sayfalara sahip olacaksınız ve Google en ilişkili olanı gösterecektir. Oradan tekrardan Pillar sayfaya link vererek kullanıcıların diğer konular hakkında bilgi alabilmesini de sağlamış olursunuz.

Tüm bunları basitçe ifade etmek gerekirse, organize bir web sitesi Google’da daha iyi sıralandığı ve ziyaretçilere daha iyi kullanıcı deneyimi sunduğu için pillar sayfaları web siteniz için faydalıdır.

Adım 4 : Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Kimi hedeflemeniz gerektiğini anladığınıza göre artık kitlenizin önem verdiği konulara işaret eden anahtar kelime fırsatlarını araştırmalısınız. Arama yoluyla gelen kullanıcıları yakalamak ve müşteri yolculuğunda bir sonraki adıma geçmelerini sağlamak için içeriklerde uygun anahtar kelimelere yer vermelisiniz.

  • 1. Adım : Sattığınız hizmeti veya ürünü ifade eden geniş bir arama terimiyle başlayın.
    • Örnek : Koşu ayakkabısı satıyorsanız şu geniş kök anahtar kelimeyle başlayın: “koşu ayakkabısı”.
  • 2. Adım : Aşağıdaki faktörleri düşünerek bu terimi daraltın.
    • En çok satan ürünleriniz / hizmetleriniz
    • Bu anahtar kelimelerin varyasyonları
    • Ürün / hizmet özellikleri
    • Müşterilerinizin Google’da işletmenizi bulmak veya ürününüzü satın almak için sorabileceği sorular
  • 3. Adım : Bu faktörlerin hepsini bir araya getirin. Anahtar kelime araştırma araçlarını kullanarak daha fazla anahtar kelime fırsatı bulmak için bu fikir listesini hazırlayabilmeniz gerekir.
    • Örnek : Geniş kök terim “koşu ayakkabısı”ndan bu liste yapılabilir:
      • kadın nike koşu ayakkabıları (en çok satanlardan biri)
      • spor koşu ayakkabısı (farklı ifadeler kullanılan anahtar kelimenin bir çeşidi)
      • çivili koşu spor ayakkabısı (kök terim + ürünün özellikleri)
      • ne tür koşu ayakkabıları almalıyım? (ortak bir müşteri sorusu)
  • 4. Adım : Potansiyel anahtar kelimeler listenizi alın ve SEO aracı kullanarak yeni anahtar kelime fırsatlarını bulmak için her birini arayın.

Akıllıca Optimize Edin

Yüksek yatırım getirisi edineceğiz anahtar kelimelerinizi belirledikten sonra bunları içeriğinizde uygun yerlerde kullanabilirsiniz.

Arama motorlarının içeriğinizi sıralaması için her fırsatı yakaladığınızdan emin olmak için akıllıca optimize edin:

  • H1, H2 ve meta açıklamasında hedef anahtar kelimenizi kullanın.
  • İçeriğinizi alakalı, yüksek değerli ve kapsamlı hale getirin.
  • Tutarlı bir yayın planına bağlı kalın.

Adım 5 : Değer Katan Uzun İçerikler Yazın

Google arama motoru her geçen gün daha akıllı hale geliyor ve yüksek kaliteli içeriği ve düşük kaliteli içeriği eskisinden daha iyi ayırt edebiliyor.

Peki ideal içerik uzunluğu ne kadar olmalı? Bunun için araştırma verilerine bakalım.

SerpIQ, 20.000’den fazla anahtar kelime için ilk 10 arama sonucunu analiz etti ve bir model fark etti.

Google’daki herhangi bir anahtar kelime için en iyi 10 sonuçta yer alan bir web sayfasının ortalama içerik uzunluğu en az 2.000 kelimedir. Üst sıralara yükseldikçe kelime sayısının da arttığı görülüyor.

googleda ilk sayfada yer alan içeriklerin ortalama uzunluğu

Yukarıdaki grafiğe dayanarak, ilk sonucun tipik olarak 2.416 kelime ve 10. sonucun 2.032 kelime olduğunu görebilirsiniz. Bu, Google’ın içerik açısından zengin siteleri tercih ettiğini gösterir.

Moz, bir sayfanın kelime sayısı ile aldığı backlink sayısı arasında bir korelasyon olup olmadığını görmek için bir analiz yaptı .

kelime sayısına göre yazdıkları blog içeriği sayısı

Kelime sayısına göre yazdıkları blog gönderilerinin sayısı

backlink sayısı ve içerik uzunluğu arasındaki bağlantı

Bu blog gönderilerinin aldığı backlink sayısı

Gördüğünüz gibi, kelime sayısı ile baclink sayısı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle, arama motoru sıralamalarınızı artırmanıza yardımcı olacağı için daha ayrıntılı içerikler yazmayı düşünmelisiniz.

Peki sektörlere göre içerik uzunluğu ne olmalı? SEMrush’ın 2019’da 1000’den fazla blogu incelemesine göre en iyi performans gösteren içeriklerin sektörlere göre ortalama uzunluğu aşağıdaki gibidir.

sektörlere göre blog içerik uzunlukları

Yine aynı araştırmada sektörlere göre en iyi performansı gösteren içerik türleri ise şöyle:

sektörlere göre en iyi içerik türleri

İçerik performansı için trafik, sosyal medya paylaşımları ve backlink sayısı gibi metriklere de bakılır. Bu metrikleri içerik uzunluğunun nasıl etkilediği hep tartışma konusu olmuştur. Yine SEMrush’ın aynı araştırmasında 700.000’den fazla içeriğin analizine göre 3000+ kelimeden daha uzun içerikler ortalama uzunluktaki içeriklerden(901-1200 kelime) 3 kat daha fazla trafik, 4 kat daha fazla paylaşım ve 3,5 kat daha fazla backlink alıyor.

içerik uzunluğuna göre performanslar

Verilere göre içerik hala kral 🙂

Adım 6 : İçeriğinizi Mobil Cihazlar için Optimize Edin

Salesforce, 2018’de tüm e-ticaret trafiğinin %60’ının mobil cihazlardan geldiğini bildirdi. Aynı yıl Google, mobil cihazlara yönelik ilk endekslemenin kullanıma sunulduğunu duyurdu. Bir sayfanın mobil sürümünü dizine ekleme ve sıralama için kullandığı belirttiği bu duyurusu ile Google mobil aramalardaki büyük artışı tanımış oldu. 

Dolayısıyla işletmenizin mobil cihazlar için optimize edilmiş bir içerik stratejisine ihtiyacı vardır. İşte içeriğinizi mobil cihazlar için optimize etmenin yolları:

1- Yerel mobil arama için optimize edin

Uberall tarafından yapılan araştırmalar, akıllı telefon müşterilerinin % 82’sinin yakınındaki yerleri aradığını gösteriyor. Bu kişiler mağaza çalışma saatleri, konumu veya ürün kullanılabilirliği hakkında bilgi arıyor olabilirler. 

Yerel aramayı optimize etmek için kitlenizin arama amacını ve arama yaparken ne bulmayı beklediklerini bilmeniz gerekir. Bu şekilde, bilgileri bulmalarına ve anlamalarına yardımcı olacak en alakalı anahtar kelimeleri ve içerik biçimini seçebilirsiniz.

Yerel anahtar kelimeler, arama motorlarının nerede olduğunuzu anlamasına ve yerel arama sonuçlarında görünme şansınızı artırmasına yardımcı olmak için şema işaretlemesiyle birlikte çalışır. Sitenizin meta verilerine işletme adı, telefon numarası, çalışma saatleri ve tam adres gibi bilgileri eklemek için şema işaretlemesini kullanın. 

Okuma Önerisi: Yerel SEO Nasıl Yapılır?

2- Başlıkları ve meta açıklamaları optimize edin

Sayfa başlıkları ve meta açıklamaların, mobil cihazlar için masaüstüne kıyasla çok daha küçük bir alana sığması gerekir, bu nedenle optimize edilmeleri ve kolaylaştırılmaları gerekir.

Mobil sitelerdeki başlık etiketleri, masaüstündekiyle aynı sayıda karaktere sahiptir. Ancak, mobil SERP’lerde görüntülendiğinde başlığınızın iki hatta üç satırdan oluşabilir. Dolayısıyla başlık etiketleri yazarken, sayfa başlığınızın birden fazla satırda iyi çalışıp çalışmadığını düşünmeniz gerekir.

masaüstü arama sonucu
mobil arama sonucu
Masaüstü ve mobil arama sonucu arasındaki farklar

Mobil meta açıklamaları maksimum 115 ile 120 karakter olmalıdır. Kısa, alakalı ve ilgi çekici bilgiler ve net bir harekete geçirici mesaj içerecek şekilde bunları optimize edin. 

3- İçerik biçimlendirmenizin mobil cihazlar için uygun olduğundan emin olun

Mobil içerik kısa ve öz olmalıdır ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yazılmalıdır. Net paragraflara bölünmüş daha kısa cümleler kullanın. Etkili alt başlıklar da içeriğin sindirilmesini kolaylaştırır.

Kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri bir arada tutun. Kullanıcılar aradıklarını bulmak için mobil sitelerdeki birçok sayfada dolaşmak istemiyorlar. Cümleler, bağlantılar, başlıklar ve formların hepsi uyumlu olmalıdır.

Sitenizde form kullanıyorsanız, formu hızlı ve kolay bir şekilde doldururabilir yaparsanız kullanıcıdan gerekli bilgileri toplama olasılığınız o kadar yüksek olur. Mümkün olan en kısa formu kullanın ve yalnızca gerekli bilgiler isteyin.

4- Kullanıcı amacını araştırın

Sitenizin mobil uyumlu olmasını ve içeriğinizin mobil cihazlar için optimize edilmesini sağlayarak, daha yüksek arama sıralamaları görmeyi ve mobil sitenizin trafiğini artırmayı bekleyebilirsiniz. Ancak müşterilerin içeriğinizden ne istediğini gerçekten anlamak için, aramanın arkasındaki motivasyonu anlamanız gerekir. 

Hareket halindeyken aramalar mikro anların sonucudur. Mikro-an gerçek zamanlı, niyet odaklı bir aramadır. Kullanıcı kısa bir bakışla hemen harekete geçmek ister. Özetle bu içeriğinizin kısa ve hedefe yönlendirecek şekilde olması gerektiği anlamına gelir.

Okuma Önerisi : Kullanıcı Amacına Göre Optimizasyon Nasıl Yapılır?

Adım 7 : İçeriklerinizi Öne Çıkan Snippet’lar için Optimize Edin

Öne çıkan snippet’ler ek SERP görünümü kazanmak ve organik trafiğinizi daha da artırmak için harika bir yol olabilir. Öne Çıkan Snippet, kullanıcının arama sorgusuna Google arama sonuçlarının üstünde görüntülenen kısa bir yanıttır. Bu yanıt arama sorgusu için en üstteki sayfalardan birinden çıkarılır ve o sayfanın başlığını ve URL’sini içerir.

öne çıkan snippetlar için optimizasyon

Öne çıkan snippet’larda yer almak yapmanız gereken ana şeylerden biri önce Google’da üst sıralarda yer almaktır. Hatta mümkünse ilk 5 içinde yer almanız gerekir.

featured snippeta çıkmak

Ancak organik olarak iyi sıralamanın dışında, snippet’leri optimize etmek için yapabileceğiniz birkaç ek şey var.

  • Bilgileri Google’ın istediği şekilde sunun. Örneğin, arama sonucunda Google şu anda snippet’te bir liste gösteriyorsa, sayfanızda benzer bilgileri içeren bir liste sağlayın.
  • Sorguyu 50 kelimelik bir paragraf içinde cevaplayın. Sorgu bilgi içeriyorsa (‘nedir’ sorguları gibi) sorguyu kısa ve özlü bir şekilde yanıtlamaya çalışın. Snippet’ların çoğu maksimum 50-55 kelime arasındadır. Bu tavsiye, tablo verilerini ve listeleri şeklindeki snippetlar için değil yalnızca metin paragrafları şeklindeki snippetlar için uygundur.
  • Web sitenize bir soru-cevap sayfası ekleyin. Soru-cevap sayfaları, ürün veya hizmet sunan site sahipleri için faydalıdır. Bu sayfalar, kullancıların sorunlarını veya endişelerini gidermenize yardımcı olur. En önemlisi, bir snippet’ta görünme fırsatı elde edersiniz. Bir soru-cevap sayfası oluştururken, ürün veya hizmetlerinizle ilgili çoğu insanın bilmek istediği gerçeklere ve kısa paragraflarda eksiksiz cevaplar verin.

Adım 8 : İçeriğinizi zaman içinde güncelleyin

Sitenizdeki belirli bir blog içeriği veya web sayfası, yıllarca sitenize ziyaretçi getirmeye devam etme potansiyeline sahip olsa da, etkin kalması için çoğu içeriğin güncellenmesi gerekecektir.

Hangi içeriği güncelleyeceğinizi karar vermenin üç yolu vardır:

Çok sayıda yüksek kaliteli bağlantı içeren sayfalar

Diğer sitelerden kaliteli bağlantılar içeren, ancak iyi sıralanmayan içeriklerinizi bulun ve yenileyin. Er ya da geç trafikte ani bir artış göreceksiniz.

En fazla trafiği olan sayfalar

En eski içerikleri güncellemeye odaklanmak kadar en çok trafik  getiren içerikleri de kullanıcıya en iyi şekilde hizmet verecek şekilde güncellemeyi göz ardı etmemelisiniz. Varsa konusu ile ilgili yeni bilgiler ekleyip trafiğini daha da artırabilirsiniz.

Çok sayıda anahtar kelime gösterimi içeren, ancak düşük sıralamaya sahip sayfalar

Eski içerikleri güncelleme çalışması doğru içeriği hedeflerseniz çalışır.

Doğru içeriği seçmenin bir yolu Google Search Console aracında sayfalarınızı filtreleyip her sayfa için çok fazla gösterim içeren ama alt sıralarda çıktığınız arama terimlerini bulmaktır. Bu terimler içeriğinizde uygun yerlerde kullanmayı deneyin.

Ayrıca şu anda arama sonuçlarının 2. sayfasında sıralanan içerikler de güncellemek için iyi bir tercihtir. Çünkü 1.sayfada sıralanma potansiyeline sahipler, ancak oraya ulaşmak için ek optimizasyona ihtiyaçları var.

İçerik Bulutu SEO Assistant eklentimizi kullandınız mı? İçerik Bulutu SEO Assistant eklentisi ile Google’da arama yaptığınız anahtar kelimede ilk 5 sırada yer alan içerikleri detaylı olarak analiz edebilir ve içerik çalışmalarınız için ilham alabilirsiniz. Eklentiyi hemen indirip ücretsiz olarak kullanın: https://akademi.icerikbulutu.com/extension/

Okuma Önerisi: Organik Trafiği Artırmak İçin Search Console’u Kullanmanın 5 Yolu

Buradaki adımların faydalı olması dileklerimizle.

Enes Akgül

icerikbulutu.com Growth ekibinde çalışıyor. Dijitale tutkulu, amatör tarih işçisi.

İlk Yorumu Başlat